#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/04/2012 12:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπομονή, η κρίση πάει ... σε Ισπανία και Ιταλία

(O θάνατος τους η ζωή μας)Να δείτε που για την Ελλάδα θα ισχύσει, «η καταστροφή των άλλων, η σωτηρία η δικής της». Επειδή κάποιοι στο εξωτερικό, δήθεν μεγάλοι οικονομολόγοι, μαζί με τους εγχώριους συνεργάτες τους, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και δε θα δοθεί αλλού βοήθεια», οι εξελίξεις που σύντομα θα έρθουν, θα είναι καταιγιστικές.

Στην Ιταλία, το αγαπημένο παιδί των τραπεζών και των αγορών έχει αρχίσει να χάνει αρκετή από τη «μαγεία» του και η χώρα ξεκίνησε να δανείζεται με διπλάσια επιτόκια απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Η γειτονική χώρα παίρνει την καθοδική πορεία και είναι θέμα χρόνου να ταραχθεί το σύμπαν από ένα σπάσιμο της ιταλικής φούσκας.

Στην Ισπανία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Δεν είναι τα επιτόκια που ανεβαίνουν, ούτε η ανεργία που έχει χτυπήσει κόκκινο. Είναι και η επίθεση των αγορών που βλέπουν μια νέα… Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Ραχόι προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι δε θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια η χώρα, ωστόσο, τα πάντα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί κάποιος… Τόμσεν για νουθεσίες. Ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι οι Βρυξέλλες θα στείλουν τεχνικό κλιμάκιο προκειμένου να αναλύσει τα οικονομικά στοιχεία της Ισπανίας και αν μπορεί η χώρα να βρει λύσεις σχετικά με τη  μείωση του ελλείμματος.

Από την άλλη, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας, που επιτρέπει στους φορολογουμένους να αποφύγουν πολύ μεγάλα πρόστιμα για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας μία έκτακτη εισφορά επί των αδήλωτων τεκμηρίων τους.

Η εισφορά 8% έως 10% αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και εταιρείες. Το μέτρο, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή προσωρινά και μόνο για φέτος, περιλαμβάνεται στα μέτρα μέσω των οποίων η κυβέρνηση της Μαδρίτης επιχειρεί να μειώσει από το 8,5% στο 5,3% του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς πως όταν ξεκινούν έκτακτα μέτρα κι έκτακτες εισφορές, η Ισπανία θα θυμίζει όλο και περισσότερο Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι λέει σε όλους τους τόνους ότι δε θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια «Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και δεν έχουμε την πρόθεση να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης. Δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια για την Ισπανία» σημείωσε κατηγορηματικά.

Αναγνώρισε βέβαια πως η κατάσταση είναι δύσκολη, επισήμανε όμως πως υπάρχει «μια κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις, που ξέρει τι πρέπει να κάνει, που ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει».

Οι Έλληνες που ξέρουν από αυτά, καταλαβαίνουν ότι και η Ισπανία μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα και των αγορών, κάτι που θα επιβεβαιώσει όλους όσοι πίστευαν από την αρχή ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι ελληνικό. Τότε η Κομισιόν θα αντιληφθεί ότι με αμφιλεγόμενα Μνημόνια και αντιαναπτυξιακές πολιτικές το μόνο που θα καταφέρει είναι να διαλύσει την ΕΕ. Η Ισπανία και η Ιταλία δεν είναι… Ελλάδα σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη. Και το ταμείο Στήριξης δεν έχει τα χρήματα για να διασώσει αυτές τις χώρες.

Γι’ αυτό, λίγη υπομονή χρειάζεται και καλύτερη διαχείριση της κρίσης από τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Σύντομα θα υπάρξει λύση πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ένας avatar
  Ένας 13/04/2012 13:03:49

  Εμένα μου αρέσει που οι κυβερνήσεις τής Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας άλλαζαν πεζοδρόμιο όποτε άκουγαν τη λέξη "Ελλάδα".
  Αντί να συνεργαστούν μαζί μας και να μας υποστηρίξουν απέναντι στη λαίλαπα της Γερμανίας και των δορυφόρων της, έλεγαν: "Εμείς δεν έχουμε καμμιά σχέση με την Ελλάδα", και έκαναν τεμενάδες στον Σόιμπλε.

  Φάτε τώρα από ένα αγγούρι Κνωσσού, να δροσιστείτε.
  Εμείς εδώ, απλώς θα γελάμε. Αλληλεγγύη μηδέν.

 2. Nik avatar
  Nik 13/04/2012 13:54:41

  ΕΝΑΣ, σωστό σχόλιο!

  Για μας δειλά-δειλά το κλίμα αρχίζει να αλλάζει. Κάτι αρθράκια εμφανίζονται τώρα για την "ηρωική" στάση, και τις απίστευτες θυσίες από έναν λαό καλοπερασάκια κλπ. Σε λίγους μήνες, όταν οι άλλοι θα πιάνουν πάτο, να δείτε που θα γράφουν για τις απρόσμενα καλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ίσως και για το "ελληνικό θαύμα".

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 13/04/2012 14:04:33

  Spiegel-online 28/03/2012

  Η κρίση του ευρώ θα αποφασιστεί στην Ισπανία

  Τού Wolfgang Münchau

  Ελλάδα; Ξεχάστε την Ελλάδα! Τα πραγματικά προβλήματα της ζώνης του ευρώ βρίσκονται στην Ισπανία. Εδώ οδηγεί τό πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλεται από τις Βρυξέλλες μια ολόκληρη χώρα στην οικονομική ύφεση – επίσης η πρόσφατη αύξηση τού ταμείου διάσωσης δεν πρόκειται νά είναι επαρκής.

  Στην Ελλάδα υπήρχε η κρίση, την οποία η Γερμανία πίστευε ότι κατανοεί. Εδώ στο βαθύ νότο ανεύθυνοι πολιτικοί έχουν εξαπατήσει με παραποιημένους προϋπολογισμούς και πιεστικά οδηγήθηκαν σε πτώχευση. Η Ισπανική κρίση μάς είναι δυσάρεστη για πολλούς λόγους. Είναι πιό απειλητική, μόνο καί μόνο από το μεγθος της χώρας, και δεν μπορεί νά ελεγχθεί μέ τά καθιερωμένα στήν Γερμανία πρότυπα σχήματα αντιμετώπισης. Καί αυτό γιατί η Ισπανία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, δεν είχε ποτέ παραβιάσει το σύμφωνο σταθερότητας - και μάλιστα έχει μικρότερο κρατικό χρέος από εμάς.

  Ακούμε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει την Ισπανία νά λάβει δάνεια από τον νέο Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Αρκετές ισπανικές εφημερίδες ανέφεραν σήμερα αυτή την πληροφορία και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επίσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχει εντοπίσει τήν πηγή αυτής της πληροφορίας. Ο Επίτροπος ανταγωνισμού κ. Joaquin Almunia, ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ιστορία ακούγεται εύλογη. Η Ισπανία χρειάζεται τουλάχιστον 100 δισεκατ. € για να εξυγιάνει τις προβληματικές τράπεζές της. Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει αυτό τό ποσό χρημάτων. Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει πιά κανένα περιθώριο. Και έτσι μένει μόνο ο ευρωπαϊκός μηχανσμός διάσωσης.

  Τα ισπανικά προβλήματα δεν έχουν να κάνουν με μιά ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και με ροές κεφαλαίων. Γερμανικές, ολλανδικές και φινλανδικές τράπεζες διοχέτευαν επί σειρά ετών τό περίσσευμα των εμπορικών πλεονασμάτων τους στο Νότο, όπου, άμεσα και έμμεσα, χρηματοδότησαν την φούσκα ακινήτων.

  Αυτή η διαδικασία συσώρρευσε τις ισπανικές τράπεζες και Bausparkassen μέ σωρεία επισφαλειών, τίς οποίες καλούνται νά διαχειρισθούν. Μόνο η διαγραφή των παλαιών επισφαλειών στόν τομέα της κτηματαγοράς, απαιτούν ποσά ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ - ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η αγορά κατοικίας στην Ισπανία.

  Επιπρόσθετα υπεισέρχεται και ένας άλλος κίνδυνος: Η διαφαινόμενη ύφεση στην Ισπανία. Η χώρα σήμερα έχει ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 23%. Πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σέ ποσοστά ανεργίας, πριν κάν ακόμα αρχίσει τό συμμάζεμα τών χρεών. Η επιβαλόμενη απο την Ευρωπαϊκή Ένωση προσαρμογή στόν κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι το τέλος του 2013, είναι η μεγαλύτερη, από ότι έχει μέχρι τώρα συμβεί στην Ελλάδα. Και σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ισπανία έχει επίσης το πρόβλημα της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα.

  Τα ισπανικά νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μειώσουν τα χρέη τους. Ακόμα και τα χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν πιά. Αν συγχρόνως το ισπανικό κράτος αρχίσει το συμάζεμα με λιτότητα, όπως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται, τότε θα αρχίσει ο κλασικός οικονομικός φαύλος κύκλος. Η ύφεση θα γίνει βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο. Τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν.Οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν. Προπάντως οι τράπεζες θα αναγκασθούν να διαγράψουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, από όσα είχαν προϋπολογίσει. Για να καλυφθούν αυτές οι νέες τρύπες θα πρέπει να αυξηθούν παρεταίρω οι πολιτικές λιτότητας, ανοίγοντας επομένως τον επόμενο φαύλο κύκλο.

  Η επέκταση τού ταμείου διάσωσης δεν αρκεί

  Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα χρέους, η Πορτογαλία επίσης βρίσκεται μέσα. Καί η Ισπανία μόλις εισέρχεται. Η Ισπανία είναι επίσης ο κύριος λόγος γιατί τώρα έχουμε την συζήτηση τής διεύρυνσης τού Ταμείου Στήριξης.Η μινιμαλιστική λύση τύπου Άνγκελα Μέρκελ για την διεύρυνση, στηρίζεται στήν παράταση τών υπαρχόντων μηχανισμών στήριξης καί στήν μή ενσωμάτωση τών διαθέσιμων ποσών τους στό ύψος τού ποσού των 500 δις, πού έχουν προγραμματιστεί να αποτελεί το ποσό του ESM.

  Αυτό το ποσό αρκεί πιθανώς γιά ένα πρώτο μικρό πρόγραμμα στήριξης της Ισπανίας γιά τήν επανακεφαλαιοποίηση τών τραπεζών, όπως καί γιά παρεμφερή προγράμματα γιά την Πορτογαλία καί Ιρλανδία, πού βρίσκονται ήδη εντός τού μηχανισμού στήριξης. Τό ποσό όμως δέν αρκεί γιά ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της Ισπανίας, τό οποίο θα καταστεί αναγκαίο, όταν η χώρα θα γλυστρίσει πιό βαθιά στήν κρίση. Καί το ποσό είναι απολύτως ανεπαρκές γιά στήριξη Ιταλίας καί Βελγίου.

  Ο μηχανισμός προστασίας θά χάσει τόν κύριο στόχο του, πού είναι ο εφυσηχασμός τών αγορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καί ο ΟΟΣΑ προτείνουν ένα γνήσιο διπλασιασμό τού ποσού σε περίπου 1.000 δισεκατομμύρια €. Μαζί μέ τα ποσά του ΔΝΤ να φθάσει το 1.5 τρισεκατομμύριο €. Αλλά καί τότε δέν θα φθάνει γιά την Ιταλία.


  Γιά μεγέθη τέτοιου ύψους δέν μιλάμε πιά γιά ένα κλασικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά γιά κοινωνικοποίηση τών χρεών. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά χρέη τού ισπανικού ιδιωτικού τομέα στό τέλος θα κοινωνικοποιηθούν. Γιά την Ισπανία δέν υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από τήν ευρωκρίση.

  Ηθικό συμπέρασμα της Ιστορίας. Άν, όπως κάνει η Μέρκελ, αποκλεισθεί η κατάρρευση τού ευρώ, τότε δέν μπορεί συγχρόνως νά περιορισθεί τό εύρος τού ταμείου διάσωσης. Καί άν τό ταμείο διάσωσης στό τέλος αυξήσει τό ποσό στό αναγκαίο ύψος διάσωσης πού απαιτείται, τότε θα έχει εισαχθεί από τήν πίσω πόρτα το Euro-Bond, η κοινή εγγύηση γιά τα χρέη της ευρωζώνης.

  Σέ αυτή την περίπτωση η επιβληθείσα από την Γερμανία συμφωνία δημοσιονομικής σταθερότητας προκαλεί το ακριβώς αντίθετο τού επιδιωκόμενου αποτέλεσματος.
  Οδηγεί χώρες όπως την Ισπανία, κατ’αρχήν στην παγίδα του χρέους καί στήν συνέχεια στόν μηχανισμό διάσωσης καί οδηγεί στό τέλος στήν κοινή εγγύηση όλων τών χωρών τής ευρωζώνης γιά τά χρέη τών μελών της.

  Ελεύθερη απόδοση από τόν Ιαπετό

 4. Jimakos avatar
  Jimakos 13/04/2012 14:55:44

  Δεν κατανοώ πως μπορεί να προκύψει οτιδήποτε θετικό για εμάς από μια τέτοια εξέλιξη. Η σύγκριση μας με χώρες που έχουν δημόσια διοίκηση που λειτουργεί, πονάει πολύ.

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/04/2012 15:35:31

  Μοναδικη περιπτωση που κυριο αρθρο και σχολιασμος βαθμολογουνται με αριστα!. Επισης συμφωνω απολυτα με το οτι τα προσφατως βαλλομενα κρατη δεν μας εδειξαν καμια αλληλεγγυη. Τωρα βεβαια θα ζητουν συμπαρασταση , θα δουμε! Επισης θα διαφανει αν ο τροπος αντιμετωπισης της Ελλαδας ηταν λαθος επιλογη της Τροικας και γιαυτο απετυχε , η δυστυχως επροκειτο περι προμελετημενου εγκληματος και το προσδοκομενο αποτελεσμα ετελεσφορησε!!!

 6. ΠΑΝΤΕΛΗΣ avatar
  ΠΑΝΤΕΛΗΣ 13/04/2012 17:08:07

  Απλα η Ελλαδα ήταν η κερκοπορτα της Ευρωπης που την άνοιξε καποιος "Ελληνας" με μουστακι και καλος γνωστης της Αμερικανικης γλωσσας..... και την ανοιγε απο το 2009. Απλα πραγματα..... Τωρα τον κλαινε τον Παναη που λενε και στο χωριο μου κυριοι Μοντι και Ροχάι

 7. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 13/04/2012 17:44:10

  Εκτιμώ ότι η ίδια η Ισπανία θά αρνηθεί στήριξη τύπου τρόικας-ΔΝΤ, θά προχωρήσει σέ στάση πληρωμών καί θά καταρεύσει έτσι η ΕΕ, άλλη λύση δέ βλέπω καί, όσον αφορά εμάς τούς έλληνες, όταν όλα τελειώσουν θά βρεθούμε σέ πολύ χειρότερη μοίρα από τότε πού μπήκαμε, μέ ξεπουλημένο τό δημόσιο πλούτο, πολλές ΔΕΚΟ καί μεγάλες ιδιωτικές ΑΕ καί άλλα 'φιλέτα' σέ ξένα χέρια κι'εμας δίχως μισθούς, συντάξεις, πατρίδα, κράτος, αξιοπρέπεια.

  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ κατά τού μνημονίου ΤΩΡΑ.

 8. Liberi avatar
  Liberi 13/04/2012 19:39:32

  makari na mpoun na doun thn glyka!

 9. franc avatar
  franc 17/04/2012 10:07:28

  Aγαπητέ ειδωλοκλάστη,
  Εχεις απόλυτο δίκιο. Και εγώ πιστεύω οτι η Ισπανία δεν θα ακολουθήσει τον δικό μας δρόμο του ΝΑΙ στα μνημόνια όπου αποφασίζεις να κόψεις χέρια, πόδια και λοιπά μέλη του σώματος της χώρας, ελπίζοντας οτι τελικά θα σ' αφήσουν να ζείς έστω και ακρωτησιασμένος, επειδή η κοινή δοκιμασμένη και αδιαμφισβήτητη λύση του προβλήματος, το Ευρωομόλογο ή το τύπωμα ευρώ απο την ΕΚΤ ή ο απ' ευθείας δανεισμός με 1% των κρατών, δεν συμφέρει τη Γερμανία και δεν της αποφέρει κέρδη απο τα επιτόκια, όπως στην περίπτωσή μας . Οι Ισπανοί θα πουν ΟΧΙ στα μνημόνια για να αναγκάσουν τη Γερμανία να αποδεχτεί έγκαιρα την λύση του προβλήματος και όχι την σταδιακή υποδούλωση όλων μας η οποία τελικά πάλι θα μας οδηγήσει στην συνολική καταστροφή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.