#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/03/2012 12:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρομοκρατία: Σκοτώνω, άρα υπάρχω;«Θα πρέπει να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες, και τις αιτίες της τρομοκρατίας, με την ίδια αποφασιστικότητα». Αυτό είναι το αξίωμα που καθιερώθηκε πριν από δέκα χρόνια, με αφορμή τις επιθέσεις της 11/9. Το υιοθέτησαν πολιτικοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος George W. Bush, αλλά και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Javier Solana.

Σήμερα, μετά τις πρόσφατες δολοφονίες στη Γαλλία, το εν λόγω αξίωμα συνεχίζει να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το γαλλικό κράτος κατάφερε να εξουδετερώσει τον τρομοκράτη, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Μήπως θα έπρεπε να έχει συλληφθεί νωρίτερα; Μήπως θα έπρεπε να πιαστεί ζωντανός;

Ο πρόεδρος Nicolas Sarkozy είχε δίκιο όταν χαρακτήρισε τον δράστη Mohammed Merah, ως τέρας. Ήταν όμως το δικό μας τέρας. Γεννήθηκε, μεγάλωσε, και διαμορφώθηκε στη Γαλλία, όπως και οι άλλοι τρομοκράτες, που είχαν σπείρει τον θάνατο στο Λονδίνο το 2005, είχαν κι αυτοί ανατραφεί στη Βρετανία.

Η Γαλλία, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να εξετάσουν το πώς ένας μοναχικός άνδρας, κατάφερε να κρατά μια ολόκληρη χώρα σε ομηρία, επί μια σχεδόν εβδομάδα.

Το μόνο νόημα που είχε η ζωή για τον Merah, ήταν η δολοφονία στρατιωτών και Εβραιόπουλων. Για αυτόν, η εν ψυχρώ δολοφονία τους, ήταν και ο λόγος ύπαρξής του.

Πολλοί Γάλλοι, αρχικά και ενδόμυχα, επιθυμούσαν να υπάρξει μια επανάληψη των δολοφονιών του Όσλο. Να αποκαλυφτεί δηλαδή ότι ο δράστης θα ήταν ένα προϊόν της άκρας δεξιάς. Όμως ο Merah δήλωσε πως δρα εν ονόματι του φονταμενταλιστικού Ισλάμ. Και μάλιστα ήταν μέλος μιας μικρής αιματηρής σέχτας του. Πως όμως μπορεί, ένα χαμένο παραβατικό τέκνο της Γαλλίας, να πέσει θύμα του τρομοκρατικού μίσους, σε οποιαδήποτε μορφή του;

Οι δολοφονίες της Γαλλίας έχουν σχέση με τρεις παράγοντες: Πρώτον, τα πεδία μάχης της Μ. Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Αφγανιστάν, και του Πακιστάν. Τα εκεί προβλήματα μπορεί να μην αποτελούν την άμεση αιτία των δολοφονιών, αλλά ούτε και είναι απλά ένα πρόσχημα. Τα προβλήματα αυτής της ταλαιπωρημένης από τις συγκρούσεις περιοχής, αποτελούν ένα επικίνδυνο εφαλτήριο για την αποξενωμένη μουσουλμανική νεολαία της Γαλλίας.

Δεύτερον, η αποξένωση αποτελεί την καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς Γάλλους Μουσουλμάνους, που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, και την μεγάλη ανεργία, οι οποίες καθυστερούν την ομαλή ένταξή τους στη γαλλική κοινωνία.

Τέλος, υπάρχει ένα χάσμα ταυτότητας στη Γαλλία, που εξελίσσεται επικίνδυνα. Μήπως είναι σύμπτωση ότι ο Merah, που ήταν αλγερινής καταγωγής, επέλεξε να δράσει την ίδια ώρα που η Γαλλία και η Αλγερία γιόρταζαν την 50η επέτειο της ανεξαρτησίας της δεύτερης;

Προφανώς, ο Merah δεν αισθάνονταν ούτε Γάλλος, ούτε Αλγερινός. Επέλεξε αποκλειστικά την μουσουλμανική ταυτότητα. Μια ταυτότητα όμως, μιας διεστραμμένης, ακραίας, σεχταριστικής έκδοσης του Ισλάμ. Κάποιες προσωπικές παράμετροι, όπως η έλλειψη πατέρα, η απουσία οικογενειακής δομής, πολύ πιθανόν να συνέβαλλαν στην χαμένη ταυτότητα του νεαρού. Έψαχνε διακαώς για ένα μοντέλο με κανόνες για την ζωή. Δεν το βρήκε πουθενά αλλού, αλλά μόνο στην τρομοκρατία.

Αντιμέτωπο με τον τρόμο του Merah, το γαλλικό έθνος επέδειξε μια απαράμιλλη ενότητα. Επιλέγοντας διαφορετικούς μεταξύ τους στόχους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς στρατιώτες, και Εβραιόπουλα, ο Merah ενίσχυσε την αλληλεγγύη μιας χώρας την οποία ήθελε να διχάσει. Η ενότητα όμως αυτή παραμένει ασταθής. Η Γαλλία θα πρέπει να ξανακερδίσει τα χαμένα εδάφη της: Την αποξενωμένη δηλαδή νεολαία που την αποτελούν τα παιδιά των μεταναστών.

Η τραγωδία βοήθησε τις πιθανότητες επανεκλογής του Sarkozy. Πήρε το τιμόνι και έδρασε ακαριαία, υπεύθυνα, και αποτελεσματικά. Η πολιτική ατζέντα στράφηκε πλέον προς τα θέματα της ασφάλειας, όπου το πλεονέκτημα το έχει ο σημερινός πρόεδρος, και όχι ο σοσιαλιστής αντίπαλός του.

Βέβαια, ο πολιτικός χρόνος τρέχει γρήγορα. Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τις εκλογές. Ποιο θα είναι το βασικό ζήτημα που θα απασχολεί τους ψηφοφόρους τον Απρίλιο; Μήπως θα κυριαρχήσουν και πάλι οι οικονομικές ανησυχίες; Ή μήπως θα παίξει ρόλο ο προσωπικός παράγοντας, με την άποψη «οποιοσδήποτε εκτός του Sarkozy», από τη μία, και την καταψήφιση του μη χαρισματικού, και μάλλον ανέτοιμου  Hollande από την άλλη;

Οι βάρβαρες πράξεις του Merah μας θυμίζουν ότι η τρομοκρατία συνεχίζει να απειλεί την κοινωνία. Η ασφάλεια θα πρέπει να ενισχυθεί, και οι αιτίες της τρομοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τότε μόνο θα ξέρουμε αν οι πρόσφατοι σπασμοί του τρόμου ήταν μια απλή παρένθεση, ή ένα κρίσιμο σημείο καμπής.

project-syndicate.org

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 30/03/2012 22:02:02

  O αρθρογράφος αν και καθόλου αμερόληπτος, κάνει επισημάνσεις που απαντούν απο μόνες τους στα ερωτήματα που βάζει. Ετσι διαπιστώνει:
  1.«Θα πρέπει να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες, και τις αιτίες της τρομοκρατίας, με την ίδια αποφασιστικότητα».
  Σίγουρα πολεμούν τους τρομοκράτες, όμως για τις αιτίες της τρομοκρατίας τίποτα. Και όπως έιπε και η κυρία Ολμπράιτ όταν αποχώρησε, η αιτία της τρομοκρατίας είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος απο το 1948 έως σήμερα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
  2. "Οι δολοφονίες της Γαλλίας έχουν σχέση με τρεις παράγοντες: Πρώτον, τα πεδία μάχης της Μ. Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Αφγανιστάν, και του Πακιστάν. Τα εκεί προβλήματα μπορεί να μην αποτελούν την άμεση αιτία των δολοφονιών, αλλά ούτε και είναι απλά ένα πρόσχημα. Τα προβλήματα αυτής της ταλαιπωρημένης από τις συγκρούσεις περιοχής, αποτελούν ένα επικίνδυνο εφαλτήριο για την αποξενωμένη μουσουλμανική νεολαία της Γαλλίας."
  Πολύ σωστά, αλλά η Γαλλία συνεχίζει να συμμετέχει στούς εκεί πολέμους και ανοίγει και νέους (Λιβύη). Και όπως είχε πεί και ο πρόεδρος Μπούς οι πόλεμοι έχουν και παράπλευρες απώλειες σε αμάχους και παιδιά εκτός από απώλειες στρατιωτών και υλικών αγαθών. Ας ελπίσουμε οτι κάποτε οι μεγάλοι θα σταματήσουν τους πολέμους αν αντιληφθούν οτι οι ανθρώπινες ζωές ακόμα κι αν δεν είναι οι δικές τους έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία απο τα πετρέλαια.
  Οσο για το γεγονός οτι ο Σαρκοζί σαν κοράκι που είναι επωφελήθηκε απ τις δολοφονίες των παιδιών για να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του εμάς που δοκιμάσαμε στη ράχη μας τον "χαρακτήρα" του, δεν μας εκπλήσσει...

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ franc 31/03/2012 11:07:01

   Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι μία ευρώπη δίχως τρομοκρατία είναι μία ευρώπη δίχως ούτε έναν μουσουλμάνο πολίτη, μετανάστη, λαθρομετανάστη, επενδυτή, τουρίστα ή περαστικό στο έδαφός της;

   • franc avatar
    franc @ Γιώργoς Αχαιός 31/03/2012 11:52:20

    Γιατί προφανώς είσαι αιθεροβάμων .
    Μόνο η Γαλλία, (Την αναφέρω ως παράδειγμα γιατί όλες οι βιομηχανικές χώρες έχουν στηρίξει την ανάπτυξή τους σε μετανάστες, ως επι το πλείστον μουσουλμάνους ή Νότιους πχ Ελληνες) έχει 6.000.000 μουσουλμάνους μετανάστες στο έδαφός της . Ποιός νομίζεις οτι κατασκευάζει τα airbus στην Toulouse? Και ποιός νομίζεις ότι δουλεύει στα πυρηνικά εργοστάσια που κάνουν τη Γαλλία υπερδύναμη?(Οι Γάλλοι δεν τα πλησιάζουν κάν)
    Αν τους διώξουν που θα βρούν νέους αφού είναι όλοι υπογεννητικοί? Οι Απλοί Γάλλοι ξέρουν πολύ καλά το πρόβλημα γι άυτό οι πιό έξυπνοι απ' αυτούς απλούστατα υιοθετούν μετανάστες απο παιδιά... Δες τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας που μας βρίζει...

    • αποκατάσταση avatar
     αποκατάσταση @ franc 31/03/2012 14:06:38

     Δηλαδή θέλουμε το μουσουλμάνο για να μας κάνει τις βρώμικες δουλειές όπως είχαμε εμείς τον Αλβανό και τώρα τον Πακιστανό και καμαρώνουμε. Για να μιλήσω με τους όρους των αριστερών, αυτό και αν είναι ρατσιστική / ταξική διάκριση! Οι γηγενείς να το παίζουν όλοι επιστήμονες και γραφιάδες και να παραπονούνται μετά για ανεργία.
     Και εγώ ερωτώ: Μήπως αν δεν είχαμε μουσουλμάνους στην ευρώπη ξαφνικά τα εργοστάσια θα ήταν άδεια; Οι οικοδομές θα παρέμεναν γιαπί; Τα βενζινάδικα θα γίνονταν αυτόματα;
     Όχι. Απολύτως όχι.

     Η μετανάστευση λειτούργησε σαν μια ιδιότυπη δημιουργία κοινωνικής τάξης χαμιλού προφίλ που τα χρήματα ήταν ελάχιστα για τη χώρα που προσέφερε τη δουλειά, πλην όμως ικανοποιητικά για τις πατρίδες των μεταναστών (βλέπε χρήμα που αποστέλλεται στην Αλβανία προς τους συγγενείς των μεταναστών). Και έτσι όλοι ευχαριστημένοι, όλοι ικανοποιημένοι; Όλοι; Όχι όλοι. Προφανώς οι ντόπιοι που δεν είχαν σκοπό να σπουδάσουν δια βίου δεν θα είχαν πρόβλημα για μια πιο "κοπιαστική" δουλειά αλλά με καλύτερα χρήματα από τον τηλεφωνητή.

     Αν οι μετανάστες λοιπόν μας άδειαζαν τη γωνιά (αυτή η εποίκηση εννοώ και όχι συλλήβδην όλοι) και ερχόντουσαν με ποσόστωση τόσοι όσο έρχονται σε ανεπτυγμένες χώρες με βέβαια κριτήρια (π.χ. Καναδάς, Αυστραλία) τότε απλούστατα θα εφαρμοζόταν ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς για τα ημερομίσθια.
     Δεν είναι τυχαίο που τις δεκαετίες του 50 και του 60 οι μισοί παρατούσαν τις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου και πήγαιναν να πιάσουν το μυστρί. Τι να τα κάνουν αραγέ τα ολοκληρώματα, τις παραγώγους, τα ημίτονα; σας διαβεβαιώνω ότι αυτά είναι χρήσιμα μόνο για ακαδημαϊκή / επιστημονική καριέρα και όχι για την σωματική εργασία. Και τα λεφτά στην οικοδομή ήταν πολύ καλά, διότι δεν υπήρχαν μετανάστες να αρκούνται στα λίγα (αλλά πολλά για τις δικές τους χώρες).

     Και σε τελική ανάλυση δε με ενδιαφέρει η τρομοκρατία και οι πόλεμοι οι ιμπεριαλιστικοί, των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ που ουδέποτε στήριξα ενεργά. Δικό τους το πρόβλημα, δικοί τους και οι μετανάστες που δημιουργούν. Υπάρχει πολιτικός να συγκρουστεί με αυτά;

     Γιατί να είμαστε με τον μετανάστη καλό είναι, αλλά να το παίζουμε τάχα μου ανθρωπιστές και να τον έχουμε παράλληλα για τις αγγαρείες και τις δουλειές τότε αυτό είναι υποκρισία αφάνταστη.

     • Γιώργoς Αχαιός avatar
      Γιώργoς Αχαιός @ αποκατάσταση 31/03/2012 15:56:18

      Εγώ πάντως ανθρωπιστής δεν είμαι.

      Ναι, δεν έχω πρόβλημα να μείνουν μέσα οι που απασχολούνται παραγωγικά ή πραγματικά το επιθυμούν. Μετανάστες που πολλές φορές κάνουν εργασίες που έλληνες δεν προτιμούν (καλώς ή κακώς και μάλλον κακώς).

      Κοίτα όμως γύρω σου. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες λάθρο που δεν κάνουν καμία δουλειά (ψάχνουν στα σκουπίδια, στήνονται στα φανάρια, επιδίδονται σε παρεμπόριο, επαιτούν, κλέβουν). Μάλλον εσύ μιλάς για το πρώτο κύμα μεταναστών που πράγματι απασχολήθηκε παραγωγικά από την πρώτη στιγμή (πχ πάρα πολλοί αλβανοί στην γεωργία). Δεν μιλάμε για αυτό πια.

      Επίσης, είναι μεγάλο πρόβλημα οι μουσουλμάνοι. Η ελλάδα είναι:
      1)χριστιανική χώρα
      2)ανήκει στο νάτο
      3)είναι ξέφραγο αμπέλι
      4)έχει αρχίσει πολλά πάρε δώσε τελευταία με το Ισραήλ

      Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να πάθουμε μεγάλη ζημιά αν κάποιος τρελαμένος μουλάς μας στοχοποιήσει.

     • αποκατάσταση avatar
      αποκατάσταση @ Γιώργoς Αχαιός 31/03/2012 22:10:57

      Αυτο που θέλω να θίξω γενικά είναι ότι δεν τους χρειαζόμαστε καθόλου σαν χώρα τους μετανάστες. Ελάχιστους θέλουμε και τότε οι δουλειές που σνομπάρουν οι νεοέλληνες θα λάβουν οικονομική αναβάθμιση διότι θα αναγκαστούν οι εργοδότες. Δεν έχω κανένα ενοχικό σύνδρομο για τους μετανάστες και ούτε με ενοχλεί η έννοια της μετανάστευσης, με ενοχλεί η εποίκηση της χώρας από εξαθλιωμένους κατά εκατομμύρια. Ακόμη και το πρώτο κύμα μετανάστευσης ήταν μάλλον ζημιογόνο για τους μισθούς των ντόπιων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.