#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2012 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «comeback» του ΜπερλουσκόνιΟ Αβραάμ Λίνκολν είχε δίκιο: Μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους, κάποιες φορές, και μπορείς να ξεγελάσεις κάποιους όλες τις φορές, αλλά δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους όλες τις φορές.

Αυτό το αξίωμα, δυστυχώς δεν ισχύει στην σύγχρονη ιταλική πολιτική σκηνή.

Σε μια δημοκρατική χώρα με πολλά διαφορετικά κόμματα, όπως είναι η Ιταλία, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεγελάς το 1/3 του λαού όλες τις φορές, για να κερδίσεις και  να κρατήσεις  την πολιτική εξουσία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται. Μόλις οκτώ μήνες μετά την ταπεινωτική του αποχώρηση από την πρωθυπουργία, από την πίσω πόρτα, για να αποφύγει τα γιουχαΐσματα, άρχισε να μελετά την επιστροφή του ενόψει των εκλογών της επόμενης άνοιξης. Τις οποίες  μάλλον θα  κερδίσει.

Πριν από μόλις έξι εβδομάδες, αυτό θεωρούνταν απίθανο. Ο κωμικός Beppo Grillo έλεγε πως « ο Μπερλουσκόνι είναι τόσο πεθαμένος, που δεν φορά καν μακιγιάζ…». Από την άλλη, οι διάφορες δίκες του για απάτη, φοροδιαφυγή, δωροδοκία και αποπλάνηση ανήλικων, απασχολούσαν όλο τον χρόνο του. Πρόκειται όμως για ένα πολιτικό ζόμπι, με πολλή τύχη και  πάρα πολλά λεφτά.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η υπόθεση δωροδοκίας, όπου ο Ιταλός πολιτικός κατηγορείται ότι πλήρωσε τον Βρετανό δικηγόρο David Mills για να ψευδορκήσει, παραγράφηκε. Ο  δικηγόρος τιμωρήθηκε με φυλάκιση, αλλά δεν εξέτισε την ποινή του λόγω παραγραφής. Ο Μπερλουσκόνι έπαιξε ρόλο στη μείωση του χρόνου της παραγραφής.

Μάλιστα, κάποιοι επιμένουν πως ο μόνος λόγος που ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική το 1994, ήταν για να γλιτώσει τις καταδίκες σε διάφορες υποθέσεις του. Άλλαξε τον νόμο για να γλιτώσει από μια δίωξη παραποίησης λογιστικών στοιχείων. Η αλλαγή στον χρόνο παραγραφής που εφάρμοσε τον έχει γλιτώσει από διάφορες διώξεις και καταδίκες για κατάχρηση, διαφθορά και φορολογική απάτη. Πριν από μια εβδομάδα, μια ακόμη υπόθεσή εναντίον του απορρίφθηκε από το δικαστήριο, λόγω … παραγραφής!

Τώρα, υπάρχουν δυο μόνο υποθέσεις του σε εκκρεμότητα, μια για οικονομικά ζητήματα και μια επειδή πλήρωσε ανήλικη για να κάνουν σεξ, σε ένα από τα περίφημα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι του.

Η ανήλικη το αρνείται, όπως επίσης αρνείται ότι η άρνησή της αυτή έχει κάποια σχέση με τα δώρα σε κοσμήματα, αξίας $300.000, που της έκανε ο Σίλβιο.

Έτσι, ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος είναι σίγουρος ότι τα νομικά του προβλήματα είναι πλέον υπό έλεγχο.

Βέβαια, θα ήταν πιο ασφαλής, αν επέστρεφε στην πρωθυπουργία, ώστε να μπορεί να αλλάζει τους νόμους κατά το δοκούν. Εξάλλου, του λείπει η δημοσιότητα.  Για αυτό και άρχισε να μιλάει για την επιστροφή του. Μια επιστροφή την οποία ευνοούν οι συνθήκες.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση επειδή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν βαρεθεί τα ντροπιαστικά του καμώματα (πολλοί έκαναν τα πάντα για να μην φωτογραφηθούν μαζί του στις συνόδους κορυφής), καθώς και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των χρηματαγορών στην κυβέρνησή του. Η βασική του πολιτική τακτική ήταν ανέκαθεν να δωροδοκεί τους ψηφοφόρους με τα δικά τους χρήματα, την ώρα που η οικονομία της χώρας πήγαινε κατά διαόλου.

Ο Μπερλουσκόνι έφυγε, και ο μη πολιτικός τεχνοκράτης Μάριο Μόντι που έγινε πρωθυπουργός, ανέλαβε την χαλιναγώγηση της σπατάλης και των δαπανών, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Στην αρχή, ο Μόντι απολάμβανε υψηλής δημοτικότητας και αποδοχής (80%), αλλά όσο αυξάνονταν οι περικοπές και οι φόροι, τόσο έπεφτε και η δημοφιλία του. Βέβαια, είχε δεσμευτεί να μην βάλει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι τα βρήκε σκούρα, το διάστημα που αυτός απουσίαζε. Τον Ιούνιο όμως, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν, πως αν επέστρεφε ο Σίλβιο, το κόμμα θα κέρδιζε το 33% των ψήφων.

«Όλοι μας τον θέλουμε να επανέλθει, και πιστεύω πως στο τέλος αυτό ακριβώς θα κάνει», λέει ο σημερινός ηγέτης του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» Άντζελο Αλφάνο, τον οποίο, όπως λένε πολλοί, επέλεξε ο Μπερλουσκόνι ως ηγέτη του κόμματος, επειδή είναι άχρωμος και καθόλου δημοφιλής, οπότε και η επιστροφή του θα ήταν πιο εύκολη.

Ήδη ο Μπερλουσκόνι μιλάει ως υποψήφιος. Αφήνει να εννοηθεί, πως αν ήταν πρωθυπουργός, θα αντέστρεφε τις αυξήσεις φόρων του Μόντι και θα επανέφερε τις γενναίες δαπάνες, όπως παλιά. Αυτό όμως θα οδηγούσε την Ιταλία εκτός ευρώ. Τι απαντά ο Μπερλουσκόνι; Ούτως ή άλλως, η Ιταλία θα πρέπει να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα!

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οπότε αν φύγει, το νόμισμα κινδυνεύει συνολικά. Αυτό όμως δεν τον ενδιαφέρει, αρκεί αυτός να περνά καλά.

Ο άνθρωπος αυτός είναι αχρείος. Έχει όμως γοητεία και πονηριά. Για αυτό ακριβώς τον θαυμάζουν οι συμπατριώτες του.

Και σίγουρα δεν μπορείς να ξεγελάς όλους τους Ιταλούς όλες τις φορές, αλλά  μπορείς να ξεγελάσεις το 1/3 απ’ αυτούς… για πάντα.

http://www.japantimes.co.jp/text/eo20120720gd.html#.UArV8cWvh8F

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/07/2012 15:24:46

  "....να περνά καλά": Η μαγική φράση - όπως "άνοιξε σουσάμι".
  Και γοητεία που βγάζει μάτι: Πλούσιος από τα ΜΜΕ, έχει λαδώσει το σύμπαν, έχει παραβιάσει τον μισό ποινικό κώδικα, είναι και πορ*όγερος.

  • abc avatar
   abc @ Ο Θείος 23/07/2012 21:07:00

   Θείε μήπως τον ζηλεύεις? Πολύ άγρια του τα χώνεις ή έτσι μου φαίνεται?
   Τουλάχιστον αυτός δεν κρύβει τις πομπές του όπως οι άλλοι που τα μαθαίνουμε μόλις χάσουν την καρέκλα και είναι πλέον καμμένα χαρτιά...
   Η πολιτική του πρόταση για την Ιταλία είναι σωστή. Αλλο αν δεν συμφέρει τους Τραπεζίτες...

 2. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 23/07/2012 11:12:29

  Η προσήλωση στο ευρώ είναι μια ανοησία για μια χώρα που επαρκώς μπορεί να παράγει αυτά που χρειάζεται. Εμείς δυστυχώς είμαστε άλλη περίπτωση από την Ιταλία. Επομένως θα έρχονται κάθε τρεις και λίγο οι τροϊκανοί να μας επιβάλλουν τι πρέπει να κάνουμε. Αν ότως η Ιταλία με ή χωρίς Μπερλουσκόνι βγει από το ευρώ τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν και για μας..

  • abc avatar
   abc @ Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 23/07/2012 21:03:37

   Mπορούμε όμως να κάνουμε ομοσπονδία με την Ιταλία και να αναβιώσουμε τον Ελληνορωμαικό πολιτισμό. Αλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των Νότιων Ιταλών με υπερηφάνεια δηλώνει οτι είναι Grecoromani...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.