31/07/2009 19:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το χάπι για την άμβλωση κυκλοφορεί στην Ιταλία και το Βατικανό απειλεί με αφορισμούςΟι ιταλικές αρμόδιες Υπηρεσίες προχώρησαν στην έγκριση της κυκλοφορίας του χαπιού άμβλωσης με την κωδική ονομασία RU486, επίσης γνωστού ως mifepristone, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυρίας εκ μέρους  του Βατικανού.

 Η Ιταλική Υπηρεσία Φαρμάκων (AIFA) αποφάσισε πως το εν λόγω χάπι, που θα μπορεί να λαμβάνεται έως και την 7η εβδομάδα της κύησης, δεν θα επιτρέπεται να πωλείται ελεύθερα στα φαρμακεία αλλά θα χορηγείται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Από την πλευρά του το Βατικανό απειλεί με αφορισμό όσους γιατρούς το συνταγογραφούν και όσες γυναίκες το λαμβάνουν.

Το συγκεκριμένο χάπι πρωτοεμφανίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες στη Γαλλία και είναι ελεύθερα διαθέσιμο στις ΗΠΑ και σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες. Αποτελεί την εναλλακτική χημική λύση σε αυτήν της έκτρωσης στο χειρουργείο. Αυτό που κάνει, είναι να  αναστέλλει την παραγωγή της ορμόνης progesterone στον οργανισμό της εγκύου, με αποτέλεσμα την απόρριψη του εμβρύου. Οι λίγες παρενέργειες που παρουσιάζει  συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ναυτία αλλά και  αιμορραγία .

 Η υπουργός Νεότητας της Ιταλίας Giorgia Meloni δήλωσε πως η χορήγηση του χαπιού είναι σύννομη καθώς η νομοθεσία της χώρας  επιτρέπει την έκτρωση μέχρι και την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και σε περίπτωση που το έμβρυο παρουσιάζει πρόβλημα ή κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, η έκτρωση επιτρέπεται  μέχρι και την 24η εβδομάδα. «Αν η γυναίκα δεν μπορεί να πειστεί προκειμένου να αποφύγει την έκτρωση, μπορούμε τουλάχιστον να δεχθούμε την λιγότερο οδυνηρή αυτή  μέθοδο…» δήλωσε, προσθέτοντας πως η ίδια «δεν θα το αποφάσιζε ποτέ».

 Πάντως υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσοι Ιταλοί γιατροί θα δεχθούν τελικά να συνταγογραφήσουν το εν λόγω χάπι καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, το 70% των γιατρών της χώρας είναι κάθετα εναντίον των εκτρώσεων.

 BBC

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 01/08/2009 08:14:44

  Γιατί δεν προωθείται από τις υγειονομικές αρχές η χρήση του λεγόμενου "χαπιού τής επόμενης μέρας"; Πρόκειται για ένα χάπι που μπορεί να πάρει η γυναίκα μέσα σε 24 ώρες από τη σεξουαλική επαφή, εφόσον υποψιάζεται ότι μπορεί από τη σεξουαλική επαφή να προκύψει εγκυμοσύνη. Το χάπι αυτό προκαλεί έμμηνο ρύση με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι συνθήκες που θα οδηγούσαν σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ΧΩΡΙΣ να γίνεατι, όμως, άμβλωση.
  Η λύση αυτή μου φαίνεται πρακτική και οικονομική, και δεν συνοδεύεται από τα ηθικά διλήμματα μιας άμβλωσης.

 2. κ avatar
  κ 01/08/2009 18:35:24

  Τα ηθικά διλήμματα παραμένουν γιατί ήδη έχει πιαστεί το παιδί.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 01/08/2009 22:28:19

  κ

  Την επομένη τής σεξουαλικής επαφής δεν ξέρεις αν έχει πιαστεί το παιδί ή όχι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Στέργιος 01/08/2009 22:58:10

   και τι μ' αυτό. Αν η μέρα (ή η νύχτα) ήταν η "σωστή", και δεν έχεις όρεξη να περιμένεις 20 τόσες μέρες "ήρθε, δεν ήρθε", ένα χαπάκι πρωί πρωί προληπτικά (αλλά νομίζω δεν κανει καλό γενικά στις κοπελιές, εκτός αν η τεχνολογία έχει αλλάξει).

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ archaeopteryx 01/08/2009 23:47:50

    Το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης.
    Δεν είναι καραμελίτσα. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν είχαν παρθεί προφυλάξεις.

    Η γυναίκα δεν το σκέφτεται για 20 μέρες, ήρθε δεν ήρθε, αλλά παίρνει το χάπι το άλλο πρωί. Θεωρώ προτιμότερη αυτή τη διαδικασία από τη σωματική και ψυχολογική καταπόνηση μιας άμβλωσης.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ archaeopteryx 01/08/2009 23:50:04

    Έχει και άσχημη γεύση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.