
Το τέλος του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή
Σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, η «αραβική άνοιξη» έχει μετατραπεί σε «χριστιανικό χειμώνα».
Τα τελευταία χρόνια ήταν καταστροφικά για τα 14 εκατομμύρια των ταλαιπωρημένων Χριστιανών της περιοχής.
Στην Αίγυπτο, η ανάδυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις εναντίον των Κοπτών, καθώς και πυρπολήσεις ναών. Στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, οι Χριστιανοί φεύγουν για να μη βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ της οικιστικής πολιτικής του Benjamin Netanyahu και των όλο και πιο ριζοσπαστικών Σουνιτών γειτόνων τους, που υποστηρίζουν την Χαμάς.
Η χειρότερη περίπτωση όμως, είναι αυτή του Ιράκ, όπου τα 2/3 των Χριστιανών (250.000) έχουν ήδη φύγει, από τότε που ανετράπη ο Σαντάμ. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στην Συρία.
Όποιος επισκέπτονταν την Δαμασκό τα τελευταία χρόνια, έβλεπε παντού, στους δρόμους και στα πάρκα, Χριστιανούς πρόσφυγες από το Ιράκ. Πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί και επιχειρηματίες, που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, ζώντας με τις οικογένειά τους σε μικρά διαμερίσματα, εξαρτώμενοι από την ελεημοσύνη της εκκλησίας ή τις όποιες αποταμιεύσεις τους.
Όπως μου ανέφερε ένας απ’ αυτούς, «πριν από τον πόλεμο δεν υπήρχε διαχωρισμός Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Με τον Σαντάμ κανένας δεν μας ρωτούσε για το θρήσκευμά μας, ενώ όλοι ήμασταν ελεύθεροι να λατρεύουμε ότι θέλαμε. Τώρα, το 75% των Χριστιανών έχει φύγει…», λέει.
Σήμερα, οι πρόσφυγες από το Ιράκ αντιμετωπίζουν μια δεύτερη φυγή, αφού οι Σύριοι οικοδεσπότες τους, κινδυνεύουν κι αυτοί. Ήδη έχουν στηθεί προσφυγικοί καταυλισμοί και κατασκηνώσεις στη κοιλάδα Μπεκά του Λιβάνου, ενώ πολλοί μετακινούνται προς την Ιορδανία.
Οι περισσότερες επιθέσεις στη Συρία σημειώνονται προς το παρόν μεταξύ Σουνιτών και Αλεβιτών Μουσουλμάνων. Άρχισαν όμως να σημειώνονται και αιματηρές επιθέσεις εναντίον της χριστιανικής μειοψηφίας. Σε μια περιοχή (Qusayr), υπήρξε εθνοκάθαρση των ντόπιων Χριστιανών, τους οποίους οι τζιχαντιστές κατηγόρησαν ως συνεργάτες του συριακού καθεστώτος. Η εν λόγω κοινότητα, που αποτελεί το 10% του πληθυσμού της περιοχής είναι τώρα τρομοκρατημένη.
Τα τελευταία 100 χρόνια, πολύ πριν έρθουν στην εξουσία οι Άσαντ, η Συρία αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για τους Χριστιανούς της Μ. Ανατολής. Η χώρα φιλοξένησε τους Αρμένιους, που ήταν θύματα της γενοκτονίας των Νεότουρκων το 1915, καθώς και τους Χριστιανούς Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους το 1948, με την ίδρυση του Ισραήλ. Στις δεκαετίες του 1970 και 1980, η Συρία αποτέλεσε καταφύγιο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και Μαρονίτες, που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις θρησκευτικές αναταραχές του Λιβάνου.
Μπορεί το καθεστώς του Άσαντ να ήταν ένα μονοκομματικό κατασταλτικό καθεστώς, που περιόριζε τα πολιτικά δικαιώματα, επέτρεπε όμως τις πολιτισμικές και θρησκευτικές ελευθερίες. Για αυτό και οι συριακές θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας απολάμβαναν ασφάλεια και σταθερότητα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι αλλού. Και αυτό ίσχυε κυρίως για τις αρχαίες χριστιανικές μειονότητες. Ο λόγος είναι πως οι Άσαντ είναι Αλεβίτες, μια σιιτική μειονότητα που θεωρείται αιρετική, και μάλιστα τα μέλη της χαρακτηρίζονται υποτιμητικά ως Nusayris, ή «μικροί Χριστιανοί». Μάλιστα οι λειτουργίες τους μοιάζουν πολύ με χριστιανικές. Οι Αλεβίτες αποτελούν μόλις το 12% του πληθυσμού της Συρίας, και οι Άσαντ κατάφεραν να κρατήσουν την εξουσία δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα συμμαχιών με τις διάφορες μειονότητες, ως αντίβαρο στην πλειοψηφία των Σουνιτών Μουσουλμάνων.
Στην Συρία του Άσαντ οι χριστιανικές γιορτές ήταν συγχρόνως και εθνικές. Οι Χριστιανοί εξαιρούνταν από την εργασία τα πρωινά της Κυριακής, ενώ οι ναοί και τα μοναστήρια (όπως και τα τζαμιά) είχαν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τους παρέχονταν και δωρεάν γη για την κατασκευή νέων ναών. Γενικά, η ελευθερία που ζούσαν οι Χριστιανοί στην Συρία, δεν συναντιόνταν πουθενά αλλού στην ευρύτερη Μ. Ανατολή. Αυτό όμως το θρησκευτικό μωσαϊκό κινδυνεύει σήμερα με διάλυση.
Όπως και στην Αίγυπτο, έτσι και στη Συρία, οι χριστιανικές εκκλησίες στοιχήθηκαν πίσω από το καθεστώς, με το που εκδηλώθηκε η αραβική άνοιξη.
Αρχικά, πολλοί πιστοί δεν συμφώνησαν με αυτή την επιλογή. Μάλιστα κάποιοι νεαροί Χριστιανοί ενώθηκαν με όλους αυτούς που ήθελαν την ανατροπή του καθεστώτος, ελπίζοντας για περισσότερη ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία. Ένα χρόνο μετά είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος Χριστιανός ο οποίος να συνεχίζει να υποστηρίζει την επανάσταση.
Υπάρχουν αναφορές για μαχητές της Αλ Κάιντα που πολεμούν δίπλα στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενώ η στήριξη που παρέχει η Τουρκία στο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο τρομοκρατεί τους Αρμένιους της χώρας.
Σχεδόν σε κάθε περιοχή της Συρίας, ακόμη και εκεί όπου δεν διεξάγονται συγκρούσεις, η εγκληματικότητα κυριαρχεί για τα καλά. Και όσο το καθεστώς μοιάζει να πλησιάζει στο τέλος του, τόσο οι Χριστιανοί ανησυχούν πως θα έχουν κι αυτοί την τύχη που είχαν οι αντίστοιχοι του Ιράκ.
Και όπως πάντα, οι Χριστιανοί απορούν με την στάση της (χριστιανικής) Αμερικής. Όταν ο George W. Bush εισέβαλλε στο Ιράκ, είχε την αφέλεια να πιστεύει πως ο Σαντάμ θα αντικατασταθεί από μια ειρηνική, φιλοαμερικανική αραβική δημοκρατία, που θα επεδίωκε την στήριξη της χριστιανικής Δύσης. Στην πραγματικότητα όμως, εννιά χρόνια αργότερα, αυτό που δημιουργήθηκε είναι ένα ριζοσπαστικό και ασταθές φιλοϊρανικό θρησκευτικό πεδίο μάχης. Τώρα η Αμερική στηρίζει κάποιες αντιπολιτευτικές ομάδες, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να κάνουν τα ίδια στις μειονότητες της Συρίας.
Όπως και στη δεκαετία του ‘80, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της CIA και των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, μπορεί να καταλήξει στην αντικατάσταση του σκληρού κοσμικού κράτους της Συρίας, από ένα σκληροπυρηνικό καθεστώς Σαλαφιστών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και στη Συρία, τότε θα ζήσουμε το οριστικό τέλος της αρχαίας χριστιανικής μειονότητας στη Μ. Ανατολή.
realclearworld.com
S.A.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Πολύ ωραίο άρθρο..φήμες που ήθελαν τον Σαντάμ Χριστιανό, ίσως να μην ήταν και τόσο φήμες..
Συγγνώμη, παρέλειψα να πω ότι η εικόνα της φωτογραφίας,καταπληκτική..
Δέν εἶναι εἰκόνα Εὔα,ζωγραφιά εἶναι.
Αλήθεια; δεν το ήξερα Κυθήριε..ζωγραφιά (τοιχογραφία ) Εκκλησίας ή πίνακας ζωγραφικής;
Καλημέρα,Εὔα,φαίνεται γιά τοιχογραφία.
Ἀσχολοῦμαι λίγο μέ τήν βυζαντινή ἁγιογραφία γι'αὐτό στό λέω,δέν κάνω τόν ἔξυπνο.
Καλημέρα Κυθήριε! Εγώ δεν γνωρίζω τίποτα από Βυζαντινή Αγιογραφία, κάθε πληροφόρησή σου είναι καλοδεχούμενη!
Κυθήριε κι όμως η Εύα λάλησε ορθά. Εικόνα είναι. Παραπέμπω στον Κόντογλου.
Φίλε Β.Κ.Σ.,κάνεις λάθος!
Δέν εἰκόνα ἁγίου ἤ τοῦ Χριστοῦ,βλέπεις πουθενά φωτοστέφανο;Τά ρούχα του σοῦ κάνουν γιά ρούχα ἁγίου;
Ἔπειτα,μέ παραπέμπεις στόν Κόντογλου,ἀλλά δέν ἔχει καμμία σχέση μέ τήν τεχνοτροπία τοῦ Κόντογλου!
Στην βυζαντινή αγιογραφία τα Πρόσωπα εικονίζονται -δεν ζωγραφίζονται (ζώο + γράφω) :
Χαρακτηριστικά της Βυζαντινής Αγιογραφίας :
: Ο χαρακτήρας της Ορθόδοξης αγιογραφίας είναι σεμνός, κατανυκτικός, με πνευματικό και όχι σωματικό κάλλος. Τα άγια πρόσωπα εικονίζονται "εν αφθαρσία", με πνευματική και σωματική ρωμαλεότητα, με ανδρείο και γενναίο φρόνημα, με ευθύτητα. Η εικόνα είναι η σκάλα που μας ανεβάζει στον Ουρανό, αλλά και κατεβάζει τον Ουρανό στη γη. Είναι ένα σημείο συναντήσεως κτιστού και ακτίστου, παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, του "νυν" και "αεί".
Φώτης Κόντογλου [στα κείμενά του παρέπεμψα και δη στο Για να πάρουμε μια ιδέα περί ζωγραφικής, Αθήνα : Αρμός, 2002
Συμφωνῶ μέ αὐτά πού γράφεις,ποιός εἶμαι ἐγῶ ἄλλωστε πού θά διαφωνήσει μέ ἕναν Κόντογλου,μίλησα ὅμως γιά ζωγραφιά ἐννοῶντας ὅτι εἶναι κάποιο πορτραῖτο αὐτό στή φωτογραφία καί ὄχι εἰκόνα ἁγίου.
Μέ βυζαντινή τεχνοτροπία ζωγραφισμένο καί ὄχι ''ἁγιογραφημένο'',γιατί δέν πρόκειται γιά ἁγιογραφία.
Υπάρχουν ναίφ ζωγράφοι που χρησιμοποιούν τη βυζαντινή τεχνοτροπία, πχ Κόδρης όταν δεν αγιογραφεί, και σ´ αυτές τις περπτώσεις μπορούμε να μιλάμε για ζωγραφική -προσωπικά συνεχίζω να μιλάω και τότε για εικόνες. Σχετικά με τα ρούχα διακρίνω τοπικά χαρακτηριστικά απολύτως δικαιολογημένα, όσο για το φωτοστέφανο θα πρέπει να μας βοηθήσει ο Φάκτορας με στοιχεία για την φωτογραφία. Έψαξα λίγο στο Πατριαρχείο Αντιοχείας μήπως βρω φωτογραφίες από εικόνες, μήπως τοπικά απεικονίζουν με άλλο τρόπο το φωτοστέφανο που εν προκειμένω λόγω της λήψης δεν είναι εμφανές, αλλά δεν βρήκα. Όσο για το συγκεκριμένο Πρόσωπο είναι προφανές πως δεν είναι πορτραίτο και πως είναι ο Χριστός. Η Εύα την είπε Εικόνα μιλώντας με το βίωμα και φυσικά ήτανε καίρια. Σχετικά με τις τοπικές επιδράσεις να προσθέσω και τούτο: στην Κράψη στα Γιάννενα η εικόνα της Παναγίας είναι δύο αιώνων, φίλη μου -Μαρία τη λένε!- που κατάγεται από εκεί έχει σχεδόν την μορφή της! Έπαθα πλάκα όταν την είδα στο δίτομο των εκδ. Πλέσσα για τα μοναστήρια της Ηπείρου
για να σας λυθουν οι αποριες η εικονα για την οποια τσακωνεστε ειναι τοιχογραφια σε κοπτικο χριστιανο ορθοδοξο ναο της αιγυπτου και εχει τα αιματα πανω της ενος αιγυπτιου χριστιανου που σκοτωθηκε απο μουσουλμανους σε μια απο τις πολλες βομβες που τοποθετουν οι μουσουλμανοι σε χριστιανικες εκκλησιες
Αλήθεια, ευχαριστούμε πολύ για την πληροφορία. Δεν τσακωνόμαστε φυσικά, Χρόνια πολλά!
H "ταυτότητα" της φωτογραφίας είναι chr5 και παρ΄ όλη τη φθορά της και τα ξεραμένα αίματα, μπορούμε να διακρίνουμε τα ίχνη από τον χρυσό κύκλο του φωτοστεφάνου δεξιά όπως την κοιτάμε. Αξίζει όμως αφορμής δοθείσης με τη συγκεκριμένη συζήτηση και μια ενδελεχή έρευνα η ιδιοπροσωπία της τεχνοτροπίας στην αγιογραφία υπό την σκέπη του Πατριαρχείου Αντιοχείας (αν θα υπάρχει βέβαια τα επόμενα χρόνια.... )
Οι μουσουλμάνοι ποτέ δεν εγκατέλειψαν το όραμα της παγκόσμιας κυριαρχίας!!
Φέρουν ακόμη βαρέως και δεν ξεχνούν την συντριπτική ήττα τους και ανακοπή της προέλασής τους στο Πουατιέ της κεντρικής Γαλλίας (ναι!! μέχρι εκεί είχαν φτάσει οι αραβικές μουσουλμανικές ορδές!!) από τον Κάρολο Μαρτέλο το 732 μ.Χ.
Το ίδιο έκαναν στην Ανατολή 54 χρόνια νωρίτερα, το 678 μ.Χ. και οι δικοί μας Βυζαντινοί πρόγονοι, ανακόπτοντας την προέλαση των Αράβων του χαλιφάτου της Βαγδάτης υπό τον Μωαβία! Ας παραδειγματιστούμε από αυτούς που διεφύλαξαν τον χριστιανικό ευρωπαϊκό πολιτισμό!!
Στὴν Συρία δολοφονοῦνται δημοσιογράφοι καὶ φιλήσυχοι πολίτες, ἀφανίζονται μετὰ ἀπὸ δυὸ χιλιάδες χρόνια τὰ τελευταῖα ἀπομεινάρια τοῦ ἀλεξανδρινοῦ ἑλληνισμοῦ τοῦ Καβάφη, οἱ Ἀλεξανδρεῖς, οἱ Ἀντιοχεῖς καὶ τὰ πρεσβυγενῆ πατριαρχεῖα, ἐξοντώνονται οἱ χριστιανικές, φιλελεύθερες καὶ κοσμικὲς κοινότητες τῆς Μέσης Ἀνατολῆς ἀπὸ τοὺς ΝΑΤΟϊκοὺς εἰσβολεῖς -διεθνεῖς νταβατζῆδες τῆς «δημοκρατίας»- καὶ τὰ ἰσλαμοζῶα τῆς Ἄλ Κάιντα ἀπὸ κοινοῦ, ἀλλὰ ὁλόκληρος ὁ δυτικὸς κόσμος φρίττει, χτυπιέται καὶ ὀδύρεται: Ο Πούτιν καταπιέζει τὶς Pussy Riots!
Οι οποίες αν πήγαιναν στην Τσετσενία και έκαναν μια τέτοια 'συναυλία" μέσα σε τζαμί, τώρα θα βρίσκονταν αποκεφαλισμένες. Αυτό είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους...
Οι ΗΠΑ χριστιανική χώρα; Εδώ καγχάζουν! Σατανολατρική μπορεί...
Και εσχάτως GLOCKλατρική.
Οι ΗΠΑ είναι χριστιανική χώρα, όσο το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστικό κόμμα.
Υπάρχει ένα βιβλίο ενός Βρετανού δημοσιογράφου που κάνει ταξίδι στη μέση ανατολή στα χνάρια δύο βυζαντινών μοναχών και περνάει απο τα ερείπια των παλιών μοναστηριών σε σημερινή Τουρκία, Συρία, λίβανο και Αίγυπτο. Είναι συγκλονιστικό.
Πῶς λέγεται τό βιβλίο;
στην Νιγηρία ξέρετε τι γίνεται με τους χριστιανούς?
Λέτε να μας κουβαληθούν και αυτοί εδώ ως λαθρομετανάστες;
λωλ !!! θα πάθει πανικό ο κυρ Ηλίας ...
από τη μία σκούροι από την άλλη χριστιανοί !!! ...
προβλέπω διχασμό στην ένδοξη αυγή (τη χρυσή βεβαίως βεβαίως)
Ωπ! Αυτό δεν το σκέφθηκα. Καλό!
Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου, του Ουίλιαμ Νταλρίμπλ, εκδόσεις Ωκεανίδα. Αξίζει
"Ταξίδι στη σκια του Βυζαντίου" του William Dalrymple.
Βρίσκει και εξυμνεί αυτά που εγκετέλειψε το ελληνικό κράτος.
Κλαις.
Προφήτη,κ.Χαρακόπουλε,εὐχαριστῶ!
Αυτό εννοούσα, με πρόλαβαν οι εκλεκτοί συναναγνώστες.
Εὐχαριστῶ βεβαίως πρῶτα ἐσένα victoria πού μᾶς δίνεις τέτοια ἐρεθίσματα!
Την άνοιξη του 587 μ.Χ. δυο καλόγεροι, ο Ιωάννης Μόσχος και ο μαθητής του Σοφρώνιος ο Σοφιστής, ξεκίνησαν να διασχίσουν ολόκληρη την τότε βυζαντινή αυτοκρατορία, από τις ακτές του Βοσπόρου ώς τους αμμόλοφους της Αιγύπτου. Σκοπός τους να συλλέξουν τη σοφία των μοναχών της ερήμου, των Αγίων Πατέρων της βυζαντινής Ανατολής, προτού ο εύθραυστος κόσμος τους -εμφανώς σε κατάσταση προχωρημένης ήδη διάλυσης- καταστραφεί οριστικά και εξαφανιστεί. Απόσταγμα του ταξιδιού τους ήταν το Λειμωνάριο, ένα βιβλίο που σήμερα κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως το αριστούργημα της βυζαντινής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.
Δεκατέσσερις αιώνες αργότερα, ο Oυίλιαμ Νταλρίμπλ ξεκινάει από το Άγιο Όρος το ίδιο ταξίδι με οδηγό τον Μόσχο. Σκοπός του είναι αυτό που καμιά μελλοντική γενιά ταξιδιωτών δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει: ν αντικρίσει, όπου αυτό είναι ακόμη δυνατόν, ό,τι αντίκρισαν ο Μόσχος και ο Σοφρώνιος, να κοιμηθεί στα ίδια μοναστήρια, να προσευχηθεί κάτω από τις ίδιες τοιχογραφίες, ν ανακαλύψει τι απέμεινε και να καταγράψει την τελευταία αναλαμπή του Βυζαντίου.
Ωραία λοιπόν και ο τελευταίος πλέον αναγνώστης του Antinews έμαθε αυτά τα πράγματα.
Καιρός κάποιος να τα πει και στον κ. Αβραμόπουλο...
τραγικα γελοια κατασταση..
εδω η LIFG, που χρηματοδοτει, εξοπλιζει και διοικει τον λεγομενο 'ελευθερο συριακο στρατο', ειναι χαρακτηρισμενη προσφατα απο τον ΟΗΕ σαν παρακλαδι της Al Qaeda..
και συνεργαζονται μαζι τους οι αμερικανοι, οι αγγλοι, οι αραβες και οι τουρκοι, που υποτιθεται ολοι τους εχουν την Al Qaeda σαν νουμερο κινδυνο απο το εξωτερικο..
νουμερο ενα
Thymios είπε:
ότα “σφάζαν” “Μαρωνίτες” στον Λίβανο οι Σύροι ήταν καλά;
έπειτα ένας “αρχηγός” της “αντιπολίτευσης”, λέγετε: Michel
ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ
Το κλόπυ πέιστ πάει σύννεφο
δείτε πραγματικά χάλια:
h--p://taxalia.blogspot.com/2012/08/blog-post_6129.html#more