#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο γεωπολιτικό status quo στην ΕΕ και ο ρόλος των ΗΠΑΗ συνεχώς αυξανόμενη εσωστρέφεια των πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών οφείλεται στο ότι οι λαοί τους έχουν πια βαρεθεί τα ατέλειωτα προβλήματα των πιο αδύναμων και λιγότερο οργανωμένων εταίρων τους στην ΕΕ.

Για παράδειγμα, η Ρουμανία έχει 600.000 Τσιγγάνους, πολλοί εκ των οποίων είναι αναλφάβητοι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν θέλει μια εισροή απ αυτούς στα εδάφη της.

Η Ρουμανία δεν ταιριάζει στην ΕΕ και η ένταξή της ήταν πρόωρη. Αν δεν υπήρχε η κρίση του ευρώ, με τον καιρό, η Ρουμανία ίσως να μπορούσε να οργανωθεί. Τώρα είναι αδύνατον.

Το ευρώ δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Ευρώπης, ούτε η μοναδική απειλή στο όραμα της ολοκλήρωσης. Όμως, αυτό το διάστημα απασχολεί πλήρως τις ευρωπαϊκές ελίτ, και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν ούτε κεφάλαια, ούτε και θέληση για να αντιμετωπιστούν τα άλλα προβλήματα.

Η νοτιοανατολική πλευρά της ΕΕ καταρρέει. Η Κύπρος (μαζί με την Σερβία, που δεν ανήκει στην ΕΕ) στρέφεται προς την Μόσχα. Η Ελλάδα αισθάνεται αποξενωμένη.

Η προσπάθεια επίλυσης των βαλκανικών προβλημάτων στην Βοσνία και στο Κόσοβο   έχει σταματήσει. Η διαφθορά στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία κυριαρχεί. Η επιρροή της ΕΕ στην Ουκρανία ξεθώριασε. Στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία, κινδυνεύουν πλέον ακόμη και οι βασικές νομικές και συνταγματικές αρχές.

Οι αμερικανικές στρατηγικές όσον αφορά στο που βαδίζει ο κόσμος και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες, βασίζονται στην προϋπόθεση ότι μια ικανή και ισχυρή ΕΕ θα διασφαλίζει την ανατολική πλευρά ευθύνης του ΝΑΤΟ, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό, την δημοκρατία και την ειρήνευση στα Βαλκάνια, καθώς και στη δυτική προέκταση της πρώην ΕΣΣΔ. Στις βαλτικές χώρες, αυτό ισχύει. Όχι όμως στα Βαλκάνια.

Η σημερινή αδυναμία της ΕΕ θα συνεχίσει για αρκετό καιρό, και δυστυχώς η Αμερική θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει  τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της σε αυτό το κομμάτι του κόσμου.

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Η πολιτική δομή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημαίνει πως η παρακμή της δημοκρατίας και η μείωση της δυτικής επιρροής στην Ν.Α. Ευρώπη, δεν είναι ένα απλό τοπικό ζήτημα. Το κάθε μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια απόφαση του. Και τα μέλη της ΕΕ, που δεν πιστεύουν στις θεμελιώδεις αξίες της, μπορούν να προκαλέσουν χάος στα εσωτερικά της.

Εν κατακλείδι: Η ΕΕ έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από το ευρώ και από αυτά που δημοσιοποιούν τα ΜΜΕ. Και τα αμερικανικά συμφέροντα επηρεάζονται από αυτά τα προβλήματα πολύ περισσότερο από ότι αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί πολιτικοί ηγέτες.

logs.the-american-interest.com/wrm/2012/07/07/europes-problems-are-bigger-than-the-euro/

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 10/07/2012 16:21:03

  Πρόβλημα έχει το σύνολο του δυτικού κόσμου....και το πιθανότερο είναι
  να απαντήσει με "ακροδεξιά" αναδίπλωση, αυτήν που έχει μάθει έδώ και
  πολλές-πολλές δεκαετίες...με πρωτοπόρες τις μικρομεσαίες και μεσαίες
  κοινωνικές του ομάδες.
  Θα μπορούσε να "επινοήσει" κάτι"άλλο" μετά την κατάρευση των
  σοβιετικών...προτίμησε την έξαλλη επέκταση, καταργώντας κάθε
  φραγμό στην χρηματοπιστωτική επέλαση-βλ. αποφάσεις κατεδάφισης
  των περιορισμών επι Clinton και Greenspan.
  H "προτεσταντική ηθική"-ακόμη και στην περίοδο που μόνο "επιχειρησιακή"
  δεν είναι-θα συνεχιστεί ώς έχει.....οι αναπόφευκτες γεωπολιτικές συνέπειες
  θα πλήξουν πρώτα τους περιφερειακούς λαούς και μετά βλέπουμε...!
  "Αριστερές" απαντήσεις δεν υπάρχουν...φρόντισαν οι σταλινικοί και οι
  πρόσφατοι σοσιαλδημοκράτες να αφαιρέσουν το τεκμήριο αθωότητας-
  απολύτως αναγκαίο για κάθε αυθεντική ριζοσπαστική πρόταση!
  Πάρτε παράδειγμα το δικό μας ΣΥΡΙΖΑ...κλασσικοί πολιτικάντηδες!
  Οι σημερινοί συσχετισμοί μόνο καλά πράγματα δεν προμηνύουν....έρχονται
  σκληροί καιροί!

  • abc avatar
   abc @ βαγόνι 11/07/2012 10:12:55

   Και το 1789 οι συσχετισμοί μόνο καλά πράγματα δεν προμήνυαν και είδατε τι επακολούθησε. Η Ιστορία κύκλους κάνει.
   Σε κάποια στιγμή αντί να πέφτουν απ' τα μπαλκόνια ή να αυτοπυροβολούνται στις πλατείες , θα αρχίσουν να μιμούνται τις "μαύρες χήρες" και τότε θα δουν πο Τραπεζίτες τι σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη απο την κρίση...

 2. Βασίλης Κοψαχείλης avatar
  Βασίλης Κοψαχείλης 11/07/2012 20:25:21

  Πιστεύω βαθιά πως τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχουν σχεδιαστεί απο την Ουάσιγκτον πριν απο αρκετά χρόνια. Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 στις ΗΠΑ ήρθε σαν χρυσή ευκαιρία ώστε να ξεκλειδώσουν οι σχεδιασμένες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Οι στρατηγικοί αναλυτές των ΗΠΑ δημιούργησαν το αναγκαίο πλαίσιο και τις συνθήκες. Απο εκεί και πέρα τα πράγματα έχουν αφεθεί να εξελιχθούν.
  Η ΕΕ έχει ήδη πεθάνει. Μόνο οι ρομαντικοί και οι οικονομολόγοι νομίζουν ότι μπορεί η κατάσταση να αντιστραφεί. Οι ΗΠΑ παρόλα τους τα προβλήματα ξαναμοιράζουν την παγκόσμια σκακιέρα ανάμεσα σε αυτούς και τη Ρωσία σε ένα νέο διπολισμό που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις δύο χώρες τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ανοίγουν ασκούς του αιόλου σε διάφορα σημεία του πλανήτη, φέρνουν στο παιχνίδι τη Ρωσία, ξαναελέγχουν την παγκόσμια οικονομία μέσω της επιβολής εμπάργκο και προστατευτισμού και άλλα πολλά.
  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, αδυνατούν να δούν την άλλη πλευρά του νομίσματος. Δέν είναι η οικονομία το ζήτημα. Σε κρίσιμες περιόδους όπως η σημερινή, το ζητούμενο ήταν και είναι η γεωπολιτική κυριαρχία. Εδώ είναι που απέτυχε τραγικά η Ευρώπη των τραπεζιτών. Οταν προβιβάζεις τους μαστόρους σε στατικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες τότε αναπόδραστα το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Αυτό έγινε και στην ΕΕ. Κάναμε οικονομέτρες, τραπεζίτες, χρηματιστές και δευτεροκλασσάτους οικονομολόγους παράγοντες λήψης στρατηγικών αποφάσεων. Πού να καταλάβουν οι άνθρωποι απο γεωπολιτικά παιχνίδια.

 3. abc avatar
  abc 11/07/2012 23:11:37

  Πολύ καλά αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα πίσω απο την "εικόνα " των ΜΜΕ φίλε Βασίλη Κοψαχείλη. Παρατηρείς όμως οτι:
  "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, αδυνατούν να δούν την άλλη πλευρά του νομίσματος."
  Δεν αδυνατούν αγαπητέ. Είναι είτε πουλημένοι, είτε εξαπατημένοι απο το σύστημα ελπίζοντας οτι τελικά θα κερδίσουν, όπως τους υποσχέθηκαν οι "μεγάλοι" ή οτι τουλάχιστον δεν υπάρχει άλλος δρόμος και στο τέλος θα δουν τάχα φώς στο τέλος του τούννελ και θα δοξαστούν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.