13/09/2009 20:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μυστήριο της 12ωρης εξαφάνισης του πρωθυπουργού του Ισραήλ.Η μυστηριώδης, σχεδόν  ολοήμερη εξαφάνιση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, τη περασμένη εβδομάδα, πυροδότησε φήμες και σενάρια σχετικά με το που μπορεί να ήταν. Η επικρατέστερη θεωρία, τον θέλει  να επισκέφτηκε τη Μόσχα, προκειμένου να αποτρέψει  το ενδεχόμενο σενάριο   πώλησης ρωσικών πυραυλικών  συστημάτων στο Ιράν. Από την αρχή της θητείας του άλλωστε, ο Netanyahu έχει επικεντρωθεί στο εν λόγω ζήτημα, και θεωρεί πως η τυχόν απόκτηση εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων εκ μέρους του Ιράν, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Αρχικά, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ανέφερε πως ο Netanyahu επισκέφτηκε μια μυστική στρατιωτική εγκατάσταση εντός της χώρας. Την Τετάρτη όμως, η έγκυρη εφημερίδα Yediot Aharonot, έχοντας ως πηγές ανώνυμες διαρροές εκ μέρους κρατικών αξιωματούχων,  έγραψε πως ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Μόσχα. Τόσο η ρωσική όσο και η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκαν να πάρουν θέση επί των φημών αλλά και των δημοσιευμάτων.  Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μάλιστα,  δήλωσε πως δεν έχει καμία πληροφορία επί του θέματος.

Τελικά, και υπό την πίεση των ΜΜΕ της χώρας, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός είχε απασχοληθεί  σε μια εμπιστευτική και άκρως απόρρητη αποστολή. Αποτέλεσμα της ανακοίνωσης, ήταν να φουντώσουν οι φήμες αλλά και να επεκταθούν, καθώς άλλοι πίστεψαν πως η επίσκεψη είχε ως σκοπό την μυστική συνάντηση με Άραβα ηγέτη, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ  Ισραηλινών και Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να  διεξαχθούν  στη Μόσχα, ενώ άλλοι συνέδεσαν τη μυστική επίσκεψη, με το ζήτημα της μυστηριώδους υπόθεσης του φορτηγού πλοίου Arctic Sea. Όπως και να έχει, τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι πυρ και μανία, ενώ η Yediot Aharonot έγραψε πως η εξαπάτηση της κοινής γνώμης, σημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός έχει πλέον ξεπεράσει  κάθε όριο στις σχέσεις του με το λαό».

Η περίεργη αυτή μυστική επίσκεψη, αν έγινε, έρχεται σαν επακόλουθο στις ευρέως διαδεδομένες φήμες πως η Ρωσία έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό να πουλήσει πυραύλους S-300, τόσο στο Ιράν όσο και στη Συρία. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στο Ισραήλ, ειδικά στη περίπτωση που θα ήθελε να εξουδετερώσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.   Η όποια  συμφωνία πάντως, έχει τεθεί σε κατάσταση αναμονής από τη πλευρά των Ρώσων, και μάλιστα οι φήμες θέλουν το Ισραήλ να έχει παγώσει τη προμήθεια οπλισμού προς τη Γεωργία, σε αντάλλαγμα της εν λόγω  αναστολής πώλησης των S-300 . Η επίσκεψη συνδέεται επίσης  και με τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Arctic Sea, για την οποία,  ακόμη και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν, πως μπορεί να έχει σχέση  με τη μυστική μεταφορά οπλικών συστημάτων προς το καθεστώς της Τεχεράνης.

Όσον αφορά στις προθέσεις της Ρωσίας για το θέμα των πυραύλων, αυτό που είναι γνωστό είναι πως το Κρεμλίνο πιστεύει πως ο εφοδιασμός με τέτοια συστήματα χωρών όπως το Ιράν, συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, καθώς οι όποιες επιθετικές διαθέσεις του Ισραήλ καθίστανται πρακτικά αδύνατες. Μια άλλη άποψη είναι αυτή που θέλει τη Μόσχα, να χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο πώλησης των S-300 στο Ιράν, σαν ένα δυνατό διαπραγματευτικό ατού στις σχέσεις της με τη Δύση, και πιο συγκεκριμένα, σαν αντίμετρο στο ενδεχόμενο της αναμενόμενης εγκατάστασης  αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων στο έδαφος της  Πολωνίας αλλά  και στη Τσεχία.

 haaretz.com, Wall Street Journal, Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.