#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2012 07:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το θανατηφόρο δίδυμο του Ισραήλ

Όταν οι τρόφιμοι νομίζουν πως διοικούν το τρελάδικο
Από ότι φαίνεται το Τελ Αβίβ έχει βάλει σκοπό να μετατρέψει τον ήδη διεξαγόμενο οικονομικό πόλεμο κατά του Ιράν σε μια κανονική ολομέτωπη στρατιωτική σύρραξη. Δείτε τώρα τρέλα: Το φιλοπόλεμο δίδυμο των Bibi-Barak (ο Πρωθυπουργός Bibi Netanyahu και ο Υπουργός Αμύνης Ehud Barak) δεν βλέπουν την ώρα να τα παίξουν όλα σε μια σύγκρουση με το Ιράν, παρά την αντίθετη συμβουλή των κορυφαίων ειδημόνων του Ισραήλ σε αμυντικά και κατασκοπευτικά θέματα.

Ο Barak, σε σχέση με τις φημολογούμενες αμερικάνικες αναφορές στις οποίες έχει πρόσβαση, είχε να πει: «Πιθανώς όντως να υπάρχει μια τέτοια αμερικανική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, δεν ξέρω αν είναι της National Intelligence Estimate, που περιφέρεται στα ανώτερα κλιμάκια (σσ: της Ουάσινγκτον).»

«Πιθανώς»? «Δεν ξέρω»?  Ένα κάρο υποθέσεις αιτιολογούν μια πλήρη σύρραξη?

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «από όσα γνωρίζουμε, φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά τις Αμερικάνικες θέσεις στις δικές μας».

Όχι πραγματικά. Η απάντηση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ήταν η εξής: «Η αξιολόγηση των πληροφοριών από Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραμένει η ίδια. Ότι, δηλαδή, το Ιράν διεξάγει πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.» Και αν χρειάζεται κάποια επιπλέον επιβεβαίωση, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως έχει μια αρκετά σαφή εικόνα για την πρόοδο των πυρηνικών του Ιράν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Jay Carney, «θα το ξέραμε αν και πότε το Ιράν έκανε ένα σημαντικό βήμα στην απόκτηση ενός όπλου». Όμως, για τον «θανατηφόρο Bibi» αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό. Δεν έχει καν σημασία ότι, από άποψη τεχνική και logistics, το Ισραήλ απλά δεν έχει τα απαιτούμενα για μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το infographic που δημοσιεύει το RIA Novosti είναι αρκετά σαφές. Το Ισραήλ δεν έχει τις τελευταίας γενιάς βόμβες τύπου bunker-buster GBU-ΜΟΡ 57Α, που απαιτούνται για να χτυπήσει τις υπόγειες ιρανικές εγκαταστάσεις, αλλά ούτε και τα stealth βομβαρδιστικά Β-2 Northrop Grumman για να τις εξαπολύσει. Δεν έχει επίσης αρκετά εναέρια δεξαμενόπλοια Lockheed Martin KC-130 (μόνο 5 όταν οι ΗΠΑ έχουν 80) για τον ανεφοδιασμό των F-15 και F-16 του. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να προμηθεύσει όλα τα παραπάνω στο Ισραήλ σύντομα.

Και για μια δόση λογικής μέσα στην τρέλα, ας αποταθούμε στην ευγενική χορηγία του πάλαι ποτέ ψυχροπολεμικού πρώην ανώτερο της KGB και Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Yevgeny Primakov, ο οποίος λέει στο RIA Novosti το πολύ απλό: «Άντε, επιτεθείτε στο Ιράν. Και μετά, αναπόφευκτα, θα πάνε να φτιάξουνε μια βόμβα.

Απόσπασμα από άρθρο του Pepe Escobar στο Asia Times 

(για την απόδοση TopGunZ)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 14/08/2012 11:47:22

  Είναι πάγια πολιτική του Ισραήλ να μην αφήσει καμία μουσουλμάνική χώρα της ΜΑ να αποκτήσει πυρηνικά και γενικά να πάρει κεφάλι οικονομικά ή στρατιωτικά.
  Ονειρεύονται την τύχη του Ιράκ για το Ιράν.
  Είναι η λογική του πρώτου χτυπήματος ή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ας μην τους κατακρίνουμε εύκολα. Έχουν ένα κρατίδιο μικρότερο απο την πελοπόννησο περιβαλλομενο από τεράστια σε έκταση και πληθυσμό κράτη που είναι απόλυτα εχθρικά.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Γιώργος Αχαιός 14/08/2012 12:08:10

   Αυτό που αξίζει να δει κανείς είναι η δήλωση του Ρώσσου. Οι Αμερικάνοι μάλλον έχουνε αρχίσει να βαριούνται (έχουνε άλλα "παιχνιδάκια" να παίξουν με τα proxy war τους στην Εγγύς Ανατολή), οι Ρώσσοι αρνήθηκαν να παραδώσουν στο Ιράν τους S300 (υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ), οπότε όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ μάλλον πάει για αυτοεκπληρούμενη προφητεία με τα πυρηνικά του Ιράν. Καλύτερα να κοιτάξει λίγο την άμεση γειτονιά του, όπου, όπως μου έλεγε και ο φίλος και συνσχολιαστής man8os, έχει αφήσει τους συμμάχους του Αμερικάνους να ενισχύσουν τις πιο ακραίες μουσουλμανικές φωνές (καθώς από ότι φαίνεται η περίπτωση του πάλαι ποτέ ανθρώπου τους, Οσάμα Μπιν Λάντε, δεν τους έβαλε μυαλό) και να δώσουν πολύ αέρα στην Τουρκία (μέχρι να τους τα γυρίσουν κι αυτούς με κάνα κράτος του Κουρδιστάν).

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/08/2012 13:11:20

  Δεν είναι καθόλου εύκολο και το ξέρουν, ο Μπίμπι και κυρίως οι στρατιωτικοί του. Η έκταση του Ιράν είναι τεράστια, η γεωμορφολογία εξαιρετικά πολύπλοκη, καμμιά σχέση με τις επιχειρησιακές εμπειρίες της Ισραηλινής αεροπορίας (Σινά, Ιορδανία, Γκολάν). Εξ ού και η άσκηση σε ανάλογα πολύπλοκα εδαφικά ανάγλυφα (βλέπε Πελοπόννησος).
  Υπάρχει κάτι ακόμη πιό δύσκολο: Η διασπορά των Ιρανικών εγκαταστάσεων σ' αυτό το πολύπλοκο γεωμορφολογικό ανάγλυφο, οροσειρές 5.000 μ., ερήμους κτλ. Υπάρχουν βέβαια οι δορυφόροι. Αλλά σε τέτοια έκταση και διασπορά, οι απαιτήσεις για συντονισμό, ανεφοδιασμό, τακτική αλληλοκάλυψη είναι τεράστιες. Μια αεροπορία 350 - 400 μάχιμων μονάδων, δύσκολα να τα βγάλει πέρα.
  Πίεση είναι. Προς ΗΠΑ και κυρίως προς Ρωσία, που φαίνεται τελευταία να κάνει "φιλοισραηλινή διόρθωση" στη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής. Για να αντιρροπήσει και την πιθανή απώλεια της Συρίας του Άσαντ.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ο Θείος 14/08/2012 13:21:48

   Ακριβώς, για αυτό και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα αεροπλάνα ανεφοδιασμού, αλλά και στις βόμβες bunker-buster, για τις οποίες είχαμε πρόσφατα άρθρο. Τελικά, μάλλον περισσότερο για διπλωματικά τερτίπια μου κάνουν, παρά για πραγματική εμμονή για ολομέτωπη σύρραξη.

   • Iωάννης34 avatar
    Iωάννης34 @ TopGunZ 14/08/2012 14:22:37

    Μάλλον Τοπ,κάτι τέτοιο είναι...
    ''Μισό λίτρο ιδρώτα στην εκπαίδευση θα σε γλυτώσει απο πολύ περισσότερο αίμα στη μάχη'' Στρατηγός Πάτον.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 14/08/2012 17:17:55

   Εννοείται είναι πάρα πολύ δύσκολο οι εβραίοι μόνοι τους να καταφέρουν αποφασιστικό πλήγμα. Ποιος θα διαφωνούσε σε αυτό;
   Μου φαίνεται ότι μιλάνε συνέχεια για επίθεση κατά του Ιράν για να συνηθίσει στην ιδέα ο υπόλοιπος κόσμος και κυρίως η Αμερική να το θεωρήσει πιθανό σενάριο.

 3. Δημήτρης Σκαμπαρδώνης avatar
  Δημήτρης Σκαμπαρδώνης 14/08/2012 19:48:28

  Διπλωματικά παιχνίδια είναι.Πιστεύω οτι στο επόμενο εξάμηνο θα γίνουν τόσες αλλαγές που δεν θα πιστεύουν τα μάτια μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.