#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δολάριο πνέει τα λοίσθια...Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στο κόσμο (Σ. Αραβία), προχώρησε σε συνεργασία με τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στο κόσμο (Κίνα), για να κατασκευαστεί ένα νέο τεράστιο διυλιστήριο και κανένα ΜΜΕ των ΗΠΑ δεν ασχολήθηκε. Το διυλιστήριο αυτό θα βρίσκεται στο Yanbu της Ερυθράς Θάλασσας, και θα αρχίσει να λειτουργεί το 2014.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει εντείνει τους εμπορικούς της δεσμούς με την Σ. Αραβία. Ήδη εισάγει περισσότερο σαουδαραβικό πετρέλαιο απ ότι οι ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, εισήγαγε 1.39 εκατ. βαρέλια την μέρα! 39% περισσότερα από ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Αυτό έχει σημασία, διότι το 1973 η Αμερική συμφώνησε με την Σ. Αραβία, ότι όλο το πετρέλαιο που η χώρα αυτή πουλάει, θα έχει την ονομαστική του αξία σε δολάρια ΗΠΑ.

Το σύστημα αυτό των «πετροδολαρίων» υιοθετήθηκε στη συνέχεια από όλο τον κόσμο και βοήθησε πολύ την αμερικανική οικονομία. Σήμερα, που η Κίνα είναι αυτή που αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Σ. Αραβίας, ποιος είναι ο λόγος να συνεχίσει αυτή να πουλάει πετρέλαιο με βάση το δολάριο;

Και αν τελικά καταρρεύσει η ισχύουσα συμφωνία, τι μπορεί να σημαίνει για την αμερικανική οικονομία;

Την ώρα που η Αμερική χάνει στον τομέα της διύλισης, η Σαουδική Aramco ξεκινάει μια συνεργασία ύψους $9 δισ με την Κίνα, για τη κατασκευή διυλιστηρίου που θα επεξεργάζεται 400.000 βαρέλια ημερησίως. Το 62.5% θα ανήκει στην Aramco, και το υπόλοιπο 37.5% στην κινεζική Sinopec.

Παράλληλα, η Κίνα προχωρά σε αντίστοιχες συνεργασίες και με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, που αυξάνουν την οικονομική της ισχύ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που πήραν την κατιούσα. Η Αίγυπτος ξεκίνησε πρόσφατα την κατασκευή ενός μεγάλου διυλιστηρίου, με χρηματοδότηση της Κίνας, ενώ υπογράφτηκε συμφωνία κατασκευής τεσσάρων διυλιστηρίων βενζίνης στη Νιγηρία, αξίας $23 δισ. που θα επενδύσει το Πεκίνο.

Στην ουσία, η Κίνα προχωρά σε «ενεργειακή περικύκλωση» των ΗΠΑ, δεσμεύοντας για λογαριασμό της τις στρατηγικές προμήθειες πετρελαίου του πλανήτη.

Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα το σύστημα των πετροδολαρίων, βάσει του οποίου, από το 1975 όλες οι χώρες του OPEC πουλούσαν το πετρέλαιό τους σε δολάρια, με αντάλλαγμα την στρατιωτική προστασία από πλευράς ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία τεχνητής ανάγκης για το αμερικανικό δολάριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όσο αυξάνονταν η ζήτηση του πετρελαίου, τόσο αυξάνονταν και η αξία του δολαρίου. Για αυτό και ανέκαθεν η εκάστοτε αμερικανική ηγεσία «είχε στα όπα όπα» τους Σαουδάραβες. Κανένας δεν ήθελε να ταράξει τα νερά.

Το όλο σύστημα ανάγκαζε την παγκόσμια ροή πετρελαϊκού χρήματος να περνάει μέσα από την αμερικανική Federal Reserve αυξάνοντας έτσι την διεθνή ζήτηση για δολάρια, και για το αμερικανικό χρέος, και επιτρέποντας παράλληλα στην Αμερική να απολαμβάνει δωρεάν πετρέλαιο, αφού αυτή ήλεγχε και τύπωνε το νόμισμα της συναλλαγής του. Στη συνέχεια το σύστημα αυτό επεκτάθηκε και στο γενικότερο παγκόσμιο εμπόριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου γίνεται σήμερα σε δολάρια. Αυτό σημαίνει πως κάθε χώρα (Ρωσία, Κίνα, κλπ) θέλει να μεγιστοποιήσει τα αποθεματικά της σε δολάρια από τις εξαγωγές, για να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο.

Όλα αυτά βοηθούν την αμερικανική οικονομία να κερδίζει, ακόμη και χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη, αφού το ισχυρό δολάριο επιτρέπει στους Αμερικανούς να αγοράζουν τα εισαγόμενα προϊόντα με σημαντική έκπτωση, προσφέροντας ουσιαστικά μια επιδότηση στην αμερικανική κατανάλωση εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου. Αυτό όμως έπληξε τελικά τον αμερικανικό παραγωγικό τομέα αφού οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν και πολλές μετανάστευσαν σε άλλες φθηνότερες σε εργατικό κόστος χώρες.

Τι θα συμβεί αν καταρρεύσει το ισχύον σύστημα; Η αξία του δολαρίου θα πέσει σημαντικά. Οι Αμερικανοί θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά, ότι δεν υπάρχουν φθηνά εισαγόμενα προϊόντα, όπως δεν υπάρχει και φθηνή βενζίνη. Παράλληλα, δεν θα υπάρχει η αυξημένη ζήτηση για τα  αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς τα κράτη δεν θα έχουν διαθέσιμα δολάρια. Για αυτό και η  Αμερική χρειάζεται την συνέχιση του ισχύοντος συστήματος των πετροδολαρίων.

Η μπάλα βρίσκεται σήμερα στα πόδια των Σαουδαράβων. Αν αποφασίσουν να πουλάνε πετρέλαιο σε άλλο νόμισμα, το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μ. Ανατολής. Κάτι που έχει ήδη συμβεί με άλλα κράτη, που έπαψαν να χρησιμοποιούν το δολάριο στις διεθνείς εμπορικές τους συναλλαγές. Για παράδειγμα, η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στη χρήση των δικών τους εθνικών νομισμάτων στις μεταξύ τους συναλλαγές. Αν και πρόκειται για μια άκρως σημαντική εξέλιξη, τα αμερικανικά ΜΜΕ αδιαφόρησαν.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις υπάρχει μια νέα τάση η οποία οδηγεί στο τέλος της βασιλείας του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η τάση αυτή ακόμα διαμορφώνεται και θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Όμως, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η παντοδυναμία του δολαρίου θα τελειώσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Για να αντιληφθούμε το τι μέλλει γενέσθαι, θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά την Σαουδική Αραβία. Μόλις αυτή ανακοινώσει επίσημα την αποστασιοποίησή της από το δολάριο, αμέσως θα την ακολουθήσει και το υπόλοιπο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με τελική συνέπεια την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας.

Το επίπεδο ευμάρειας που απολαμβάνει σήμερα η Αμερική, οφείλεται ακριβώς σε αυτό το σύστημα πετροδολαρίων. Μόλις αυτό καταρρεύσει, θα βγουν στην επιφάνεια όλες οι εγγενείς αδυναμίες της οικονομίας των ΗΠΑ και το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό. Τα δύσκολα λοιπόν για τους Αμερικάνους έρχονται οσονούπω.

theeconomiccollapseblog.com

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αμερικανακι avatar
  αμερικανακι 28/03/2012 12:42:39

  Καλα και εμεις κοροιδα ειμαστε..
  εχουμε τις ακρες μας...
  ας ειναι καλα ο γιωργακης...
  ΕΑΝ..καταστρεψουμε το ευρω..και δεν υπαρχει εναλλακτικη λυση..θα παραμεινουν ολοι στο δολλαριο...και θα το τυπωνουμε ανεξελεκτα...
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΟΡΓΟ...ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ....
  ΘΑ ΣΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...
  το ελλαντα ειναι για σενα και για εμας αναλωσιμο..
  θυσιαστηκε για την σωτηρια του δολλαριου.

 2. Θεοδωρος avatar
  Θεοδωρος 28/03/2012 14:54:59

  Τα ιδια πηγε να κανει κ το Ιρακ κ την ξερετε την τυχη του.
  Τα ιδια πηγε να κανει κ ο Κανταφι κ την ξερετε την τυχη του.
  Η Κινα μπορει να κανει συμφωνιες αλλα αν αποφασισει ο αετος της Αμερικης να την καθυποταξει θα την τελιωσει με συνοπτικες διαδικασιες.Ο στρατος της Κινας ειναι δυο δεκαετιες πισω τεχνολογικα κ μεχρι να κανει βηματα μπροστα αργει ακομα.Αρα η Σ.Αραβια για να κανει την επανασταση της θα πρεπει να εχει καποιον προστατη κ αυτος δεν υπαρχει πουθενα σε αυτον τον πλανητη μεχρι στιγμης.Η Αμερικη ηταν,ειναι κ θα ειναι οπως φαινεται ο παγκοσμιος νταβας κ καλο θα ειναι να το αντιληφθουνε κ οι εδω κυβερνητες μπας κ καποια στιγμη δεθουμε στο πραγματικο αρμα της Δυσης κ οχι στην παραπαιουσα Ε.Ε.

  Γι αυτο οταν γραφεται κατι καλο θα ειναι να μετρατε ολες τις παραμετρους κ οχι το τι ισως θα μπορουσε να γινει.

  • ΑΡΗΣ avatar
   ΑΡΗΣ @ Θεοδωρος 29/03/2012 08:32:37

   ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ.ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΤΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΩΚΟ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80 ΟΤΙ Η ΕΣΣΔ ΘΑ ΔΙΑΛΥΟΤΑΝ;ΟΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ.ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΙΚΚΗΤΕΣ.ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ....

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 28/03/2012 18:44:14

  Μόνο τα ορυκτά με πρώτο τον χρυσό εχουν αξία και από αυτά η Κίνα είναι πρώτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.