06/07/2009 21:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συμβαίνει στη Κίνα;

[youtube oEQqClqtKC0&feature=player_embedded]

Σε δεύτερη πόλη εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις στην Κίνα.

 Για την πρώτη πόλη Ουρούμτσι της βορειοδυτικής Κίνας όπου οι νεκροί είναι άνω από 140 δείτε εδώ: http://www.antinews.gr/?p=7387

 Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Κασγκάρ έξω από ένα τέμενος και τους περικύκλωσε η αστυνομία. Ωστόσο λίγο αργότερα, η επικοινωνία με την περιοχή, που επίσης βρίσκεται στην επαρχία Σιντζιάνγκ, διακόπηκε και δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την κατάσταση.

 Αναφορικά με τις συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στη Κίνα που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 140 τουλάχιστον διαδηλωτών, θα πρέπει να γνωρίζουμε  πως οι εντάσεις μεταξύ των Ουιγούρων, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων στην πόλη Xinjiang και των Χαν, είναι κάτι το συνηθισμένο. Η περιοχή, που συνορεύει με οκτώ κράτη της Κεντρικής Ασίας,  είναι πλούσια σε ορυκτά και πετρέλαιο. Οι Ουιγούροι ζητάνε την ανεξαρτησία της  περιοχής τους και υπάρχουν μάλιστα και κάποιες αντάρτικες ομάδες που εδώ και καιρό δρουν σποραδικά πλην όμως βίαια, με σκοπό την αυτονόμηση τους.  Αν και είναι πλειοψηφία στην περιοχή, οι Ουιγούροι είναι μειοψηφία στην πόλη Urumqi, που είναι και η πρωτεύουσα. Στην πόλη υπάρχουν πάρα πολλοί εσωτερικοί μετανάστες της  Κινέζικης εθνότητας Χαν. Η πόλη των 2.3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πλέον εθνικά Κινέζικη και αυτό δημιουργεί αναστάτωση στους Ουιγούρους που αισθάνονται  παραγκωνισμένοι.

 Οι Ουιγούροι ακτιβιστές και εξόριστοι διαμαρτύρονται διότι όπως λένε,  οι Χαν, οι οποίοι μετοίκησαν πρόσφατα στην περιοχή, σπρώχνουν σιγά σιγά τους Τουρκογενείς Ουιγούρους από τον τόπο τους. Πολλοί όμως Κινέζοι πιστεύουν πως οι Ουιγούροι είναι οπισθοδρομικοί, καθυστερημένοι και αχάριστοι όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη που επήλθε στην πατρίδα τους εξ αιτίας της εσωτερικής μετανάστευσης.

 Στο παρελθόν είχαν ξαναγίνει μαζικές διαδηλώσεις στη πόλη Xinjiang οι οποίες καταπνίγηκαν από τον Κινέζικο στρατό. Οι εν λόγω καταστολές έγιναν πλέον γεγονότα σύμβολα για το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων.  Το 1990 περίπου 200 Ουιγούροι διαδήλωσαν υπέρ του Ιερού Πολέμου (τζιχάντ) στη πόλη Baren κοντά στα Αφγανικά σύνορα και είχαν σαν αποτέλεσμα την βίαιη καταστολή τους με τουλάχιστον 24 άτομα νεκρά. Το 1997 πάλι, μεταξύ βομβιστικών και δολοφονικών ενεργειών, μια διαδήλωση μερικών εκατοντάδων Ουιγούρων  στη πόλη Yining μετατράπηκε  σε αντι Κινεζική διαδήλωση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών. Και στις δυο περιπτώσεις οι εκπρόσωποι των Ουιγούρων μίλησαν για πολύ περισσότερους νεκρούς τους οποίους όμως αποσιώπησε η Κινέζικη κυβέρνηση η οποία «δεν έκανε ούτε καν έρευνα επί του ζητήματος»

 Πηγή: Huffington Post.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 07/07/2009 00:44:36

  Πρόκειται να περάσουν τίποτε αγωγοί από εκεί?

 2. Orestios avatar
  Orestios 07/07/2009 00:54:54

  Οι σεπαρατιστές εκεί, και όχι ακτιβιστές, ονομάζουν την περιοχή τους Ανατολικό Τουρκεστάν και η σημαία τους είναι η ημισέληνος σε μπλέ φόντο. Έχουν ανακυρήξει ανεξαρτησία στις ΗΠΑ (εντός του Κογκρέσου) το 2006.

 3. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 07/07/2009 01:02:44

  Κάποτε μιλούσα με ένα κινέζο και μου δήλωσε ότι στην κίνα μένει μια πανσπερμία λαών με τέσσερις λαούς κυρίαρχους. Επειδή είχαν πάντα ένα καταπιεστικό αυτοκρατορικό σύστημα, το ΚΚΚ αντικατέστησε απλά τον αυτοκράτορα, φρόντισαν στο παρελθόν οι Αυτοκράτορες να διαμορφώσουν μια ενιαία γραφή. Ο προφορικός λόγος όμως είναι διαφορετικός σε σημείο που η μια περιοχή να μην καταλαβαίνει την άλλη. Κάποια στιγμή λοιπόν όποιος θέλει να επιφέρει πλήγμα στην κίνα θα προσπαθήσει να κόψει το κράτος στα 4 όσοι και οι κυρίαρχοι λαοί. Ο κινέζος μου είχε πει ότι υπάρχουν ήδη αυτονομιστικές τάσεις..

 4. Orestios avatar
  Orestios 07/07/2009 01:19:46

  Uyghur American Association
  Uyghur Human Rights Project
  World Uyghur Congress
  EAST TURKISTAN INFORMATION CENTER
  EAST TURKISTAN NATIONAL FREEDOM CENTER

  Φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μερικές μάχονται για κάτι έγκλιστους του Γκουαντανάμο. Κι ενώ φωνάζουν για "σφαγή", όλοι είδαμε πριν λίγο καιρό από το antinews, το βιντεάκι με αυτούς που κυνηγούσαν τους αστυνομικούς. Καταλαβαίνεται πόση "σφαγή" γίνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.