#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/08/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι σηματοδοτεί η απόφαση για τις Pussy Riot

[caption id="attachment_175479" align="alignnone" width="575" caption="Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα 22 χρόνων, η 24χρονη Μαρία Αλεκχίνα και η Εκατερίνα Σαμούτσεβιτς 30 ετών, στις 17 Αυγούστου 2012, κρίθηκαν ένοχες για χουλιγκανισμό και υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Πηγή: RIA Novosti"][/caption]

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν τα μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot,  σε μια δίκη που πήρε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα από την εποχή της καταδίκης του μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντροκόφσκι. Πολλοί χαρακτηρίζουν την ποινή ως ελαφρά, άλλοι λέγουν οτι κατ'αυτό τον τρόπο το Κρεμλίνο καθιστά τα μέλη του πάνκ συγκροτήματος “ήρωες”, και η ρωσική Εκκλησία καλεί την κυβέρνηση να δείξει επιείκεια και να τις “ρίξει στα μαλακά”. Την ίδια στιγμή πάντως, ολοένα περισσότερες πληροφορίες γίνονται γνωστές, σύμφωνα με τις οποίες οι  Pussy Riot, με την αοφυλάκισή τους, έχουν εξασφαλίσει αρκετά χρυσοφόρα συμβόλαια στη Δύση.

 

Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα 22 χρόνων, η 24χρονη Μαρία Αλεκχίνα και η Εκατερίνα Σαμούτσεβιτς 30 ετών, στις 17 Αυγούστου 2012, κρίθηκαν ένοχες για χουλιγκανισμό και υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, επειδή χόρεψαν μια ... «πανκ προσευχή» (!) μέσα στον καθεδρικό ναό του  Χρηστού Σωτήρος, τον περασμένο Φεβρουάριο. Χορεύοντας καλυμμένες με χρωματιστές σακούλες μπροστά από το ιερό  του μεγαλύτερου ναού της Μόσχας και της Ρωσίας, τραγούδησαν, κατά τις ίδιες, μια έκκληση στην Παναγία για να  διώξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία της Ρωσίας.  Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια που πυροδότησε διαμάχη ανάμεσα στους Ρώσους Ορθόδοξους, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν ότι αισθάνονται βαθιά προσβεβλημένοι.

 

Η ρωσική Εκκλησία.

 

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρουσα, αν και αναμενόμενη, ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων της  Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι  ζήτησαν επιείκεια στην εφαρμογή της ετυμηγορίας. Μάλιστα ο πρωθιερέας Βλάδιμηρος Βιγκιλιάνσκι εξέφρασε τη «λύπη» του  για την απόφαση, και όπως γράφει η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβδα ο Βιγιλιάνσκι ζήτησε από τις αρχές να δώσουν χάρη στα μέλη του συγκροτήματος. Πάντως, ο συνήγορος των Pussy Riot, Μάρκ Φειγίν, δήλωσε ότι τα κορίτσια δεν ζητούν συγγνώμη.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, δεν αποκλείεται η ρωσική κυβέρνηση να τους δώσει χάρη, κερδίζοντας έτσι το παιχνίδι των εντυπώσεων. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι, όταν προέβησαν σε αυτή την πράξη, οι αντιδράσεις στο τεράστιο πλήθος των πιστών στη Ρωσία, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη ρωσική κοινωνία, ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Κάτι που εξακολουθεί να υπάρχει έως σήμερα. Αλλωστε, γι'αυτό το λόγο η ηγεσία της ρωσικής Εκκλησίας καλεί ακόμα και τώρα σε αυτοσυγκράτηση τους πιστούς. Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι και ηγετικοί κύκλοι από άλλες θρησκείες στη Ρωσία, όπως οι μουσουλμάνοι, καταδίκασαν με εντονότατο τρόπο την απαράδεκτη ενέργεια των Pussy Riot να “χορέψουν” μπροστα στο ιερό της μεγαλύτερης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.

 

Η Δύση.

 

Η σύλληψη των μελών του Pussy Riot, τον περασμένο Μάρτιο, θεωρήθηκε ιδιαίτερα στη Δύση ως ένα σκληρό μέτρο για μια ειρηνική φάρσα -ανεξαρτήτως αν επρόκειτο για πολιτική ενέργεια- ενώ η Διεθνής Αμνηστία τον Απρίλιο χαρακτήρισε τις κρατούμενες ως κρατούμενες συνείδησης. Τώρα, με την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, εκδηλώσεις συμπαράστασης στο μουσικό συγκρότημα έγιναν, εκτός της Ρωσίας, στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Η δίκη που άρχισε στις 30 Ιουλίου, προσέλκυσε  την παγκόσμια προσοχή, ενώ το συγκρότημα είχε τη στήριξη ενός πολύ μεγάλου αριθμού αστέρων, συμπεριλαμβανομένων της Μαντόνα και του Πολ Μακάρτνει.

 

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ρωσική κοινή, στην οποία η επιρροή της ρωσικής Εκκλησίας είναι τεράστια, μάλλον δεν θα ασχοληθεί πολύ με αυτό το θέμα. Ενδεικτική είναι η άποψη του δημοσιογράφου, Ολέγκ Κάσιν, μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ρωσίας, του “Κομμερσάντ”. Δεν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα», λέγει ο δημοσιογράφος, εξηγώντας ότι η περίπτωσή τους δεν είχε  τόση απήχηση στον μέσο πολίτη της Ρωσίας.

 

Η ρωσική αντιπολίτευση.

 

Την εξέλιξη της υπόθεσης Pussy Riot, πάντως, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η ρωσική αντιπολίτευση προς όφελός της. Να σημειωθεί πως η ετυμηγορία για τις Pussy Riot συνοδεύτηκε από νέα κατασταλτικά μέτρα κατά της  αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης  της ποινής υπεξαίρεσης κατά του ηγέτη των διαδηλώσεων Αλεξέι Ναβάλνι,  την οποία πολλοί θεωρούν  πολιτικά υποκινούμενη.

 

Η απόφαση μάλιστα, μπορεί να τροφοδοτήσει το αίσθημα τη διαμαρτυρίας,  ενόψει  μάλιστα  και των μαζικών διαδηλώσεων  που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, λένε οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση επιδίδεται σε σειρά κατασταλτικών μέτρων» δήλωσε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ο οποίος συνελήφθη  έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Χαμοβνίτσεσκι, όπου είχε πάει για να συμπαρασταθεί στο γκρουπ, και μερικές ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. «Η στάση αυτή θα βγάλει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στους δρόμους,  στη διαδήλωση της 15ης Σεπτεμβρίου”

 

Ο βουλευτής της κρατικής Δούμας από το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, Ηλία Πονομαριοφ, πιστεύει ότι η  δίκη ατσαλώνει το κίνημα της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις που εδραιώνουν την αντιπολίτευση», είπε και αναφερόμενος στο συγκρότημα «Pussy Riot» δήλωσε: «Δεν ήταν και πολύ δημοφιλές στην κοινωνία, αλλά τώρα η κυβέρνηση κατάφερε να τις κάνει ηρωίδες».

 

Περίπου 1500 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί  στο δρόμο μπροστά από το δικαστήριο, για να διαμαρτυρηθούν για την αναμενόμενη ετυμηγορία, φωνάζοντας «ελευθερώστε τις Pussy Riot», ενώ η αστυνομία τους κράτησε μακριά από το κτίριο. Τελικά, συνελήφθησαν πάνω από 20 διαδηλωτές. Εκεί πάντως, βρέθηκαν και μερικές δεκάδες πιστών που φώναζαν: «Ηγέτης μας είναι ο Πατριάρχης Κύριλος». Μια  μικρή ομάδα από αυτούς έκαψαν τη φωτογραφία ενός μέλους του συγκροτήματος που ήταν κρεμασμένη πάνω σε ένα σταυρό.

 

Διαμαρτυρίες.

 

Η υπεράσπισή των νεαρών κοριτσιών του Pussy Riot,  εκφράζει φόβους για την ζωή τους, σε περίπτωση που σταλούν σε σωφρονιστική φυλακή. «Απειλείται η ζωή και τη υγείας τους»,  δήλωσε ο δικηγόρος της Τολοκονίκοβα, Μαρκ Φειγίν, στους εκατοντάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο. «Η κυβέρνηση  δεν μπορεί  να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους. Κινδυνεύουν»

 

Δήλωσε επίσης,  ότι θα  υποβάλλει  έφεση  και πως θα προσφύγει ακόμη και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Πρόκειται για μια άδικη απόφαση», είπε ο Φειγίν και πρόσθεσε, ότι «αυτή δεν είναι η ετυμηγορία της δικαστού Μαρίνας Σίροβα, αλλά  προϊόν υπαγόρευσης από ψηλά. Πρόκειται για πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου, από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μάλιστα τη βρίσκει μετριοπαθή».

 

Πανδαιμόνιο επικράτησε έξω από το δικαστήριο την ώρα της απόφασης, καθώς εκατοντάδες δημοσιογράφοι κόντεψαν να συνθλιβούν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο κτίριο. Σε πολλούς από τους ρεπόρτερ που κάλυπταν το θέμα  δεν επετράπη η είσοδος στη μικρή αίθουσα που διεξαγόταν η δίκη, την ίδια αίθουσα  όπου δικάστηκε ο Χοντορκόφσκι το 2010.

http://rbth.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 20/08/2012 10:11:38

  Ο, τι κι αν πουν όλες οι pussy Riots της Ρωσίας αν δεν βρουν πρώτα εναν καλύτερο ηγέτη απο τον Πούτιν θα είναι αλλη μία αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση που δεν οδηγεί σε καλύτερο μέλλον την χώρα...
  Βεβαίως αν αυτού του είδους η αντιπολίτευση τις κάνει πλόυσιες, μην ξεχνάμε οτι και η Ρωσία πλέον είναι καπιταλιστικό κράτος όπου ό,τι φέρνει κέρδος είναι νόμιμο και ηθικό...

 2. Flat avatar
  Flat 20/08/2012 11:17:18

  αναμενω την άποψη του παπούλη Ευφρέμ

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 20/08/2012 13:12:11

  Εγώ λέω να τους στείλετε τον Κουράκη...

  • abc avatar
   abc @ ΚΜ 20/08/2012 13:14:23

   Φίλε ΚΜ Συμφωνούμε απόλυτα,
   Pussy Riots = Κουράκης αντί Πούτιν...

 4. chris avatar
  chris 20/08/2012 18:41:42

  εγώ λέω να στείλουν οι ρωσοι τρια τραβέλια ντυμένα βασιλισσα ελισαβετ μέσα σε προτεσταντική εκκλησία στον λονδίνο να δουμε πως θα αντιδράσουν οι άγγλοι, παρεπιμπτοντως η ερτ αναπαράγει ακριβώς αυτά που λεει το BBC ,δεν υπάρχουν εθνικές απόψεις για διεθνή θέματα ,είμαστε έθνος χωρίς άποψη.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ chris 20/08/2012 19:15:44

   Ε τώρα που μας διαφωτίσατε ποια είναι η "εθνική άποψη", φαντάζομαι η ΕΡΤ θα την ασπαστεί. Κι όποιος διαφωνεί, είναι ανθέλλην.

   • chris avatar
    chris @ TARAMAS 21/08/2012 19:59:45

    Το να κωλογλύφεις τους Άγγλους και τους Αμερικάνους και να λες αυτά που σε διατάζουν να πεις δεν είναι εθνική άποψη.
    Το να παρουσιάζεις το συμβάν σαν πανκ διαδήλωση κατά του πούτιν είναι καθαρά προπαγάνδα της δύσης.
    θ έπρεπε να πουν την αλήθεια και να μην υποκρίνονται.
    Αραγε τα κοπροσκυλα της ΕΡΤ θα μιλούσαν για πανκ διαδήλωση αν γινόταν μέσα σε τζαμί???ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ .
    Γιατί έχουν εμμονή με το συγκεκριμένο συμβάν?Γιατί δεν ασχολούνται με τις καθημερινές εκτελέσεις χριστιανών στα μουσουλμανικά κράτη?
    Γιατί η ΕΡΤ και η δύση δεν κατηγορει την Ταυλάνδη που έχει φυλακίσει με 20 και 60 χρόνια ανθρώπους ,μόνο και μόνο επειδή έβρισαν τον βασιλιά ή την βασίλισσα?
    Γιατί η ΕΡΤ μας ζάλισε τ αρ@#δια με τον BOLT στους ολυμπιακούς αγώνες ,ο BOLT εκλασε ο BOLT εχεσε ο BOLT το ένα ο BOLT το άλλο ,και δεν μιλούσε για τα προβλήματα των Ελλήνων αθλητών???
    Πληρώνουμε εκατομμύρια για τους χιλιάδες υπαλλήλους της ΕΡΤ μόνο και μόνο για να αναπαράγουν τις είδήσεις του BBC ή του CNN και να διαφημιζουν τις πολυεθνικές.
    ΑΙΣΧΟΣ

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 20/08/2012 20:07:21

  O Paul McCartney ας αφιέρωνε στις πανκ το
  http://www.youtube.com/watch?v=NXYNPO3zIj8

  "Όταν βρίσκομαι σε στιγμή προβλήματος
  Η Παναγιά έρχεται σε μένα
  Λέγοντας λόγια σοφίας
  Ας το ως έχει
  Και στην ώρα μου του σκότους
  Εκείνη στέκεται ακριβώς μπροστά μου
  Λέγοντας λόγια σοφίας
  Ας το ως έχει...."

 6. hellasatt avatar
  hellasatt 22/08/2012 10:19:17

  Η ποινή είναι δυσανάλογη του αδικήματος. Στην Ελλαδα τα ατάλαντα μέλη του συγκροτήματος θα καταδικάζοντο σε ποινή με αναστολή και χωρίς να προηγηθεί προσωρινή κράτηση. Ήταν ένα μάλλον ατυχές διαφημιστικο κόλπο που τους βγήκε λάθος... Θα μπορούσαν την ίδια 'προσευχή' να την κανουν και εκτός ναού, σε μία συναυλία, σε μία περιοδεία στη Δύση (αλλά εκεί μέχρις χθες μάλλον δεν τις ήξεραν ούτε οι Ρώσοι της διασποράς) χωρίς συνέπειες αυτού του είδους (Για μουσουλμανικό τέμενος δεν το συζητώ). Όσο για τα χρυσοφόρα συμβόλαια μετά από 1,5 χρόνο αμφιβάλλω αν θα τις θυμάται κανείς.
  Η ΕΡΤ παρουσίασε το θέμα με αντικειμενικότητα, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Ευτυχώς που υπάρχει και η ΕΡΤ, παρά τα κουσούρια της, και έχουμε στοιχειώδη ενημέρωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.