#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2012 08:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελειώνει… ο μήνας του μέλιτος για τον ΟλάντΟ François Hollande πέρασε έναν πολύ καλό μήνα.

Μετά από μια απρόσμενα μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές, οι βουλευτές του πήραν κι αυτοί μια σημαντική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τώρα οι σοσιαλιστές ελέγχουν όλα σχεδόν τα κυβερνητικά όργανα και όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Πρόκειται για μια la vie en rose, σε όλο το πολιτικό φάσμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία.

Ακόμη και η κόντρα του με νυν και πρώην συντρόφους δεν χάλασε την εικόνα του, ούτε μείωσε το μέγεθος του θριάμβου του. Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει, θα είναι ένας φυσιολογικός πρόεδρος, και εφόσον μιλάμε για την Γαλλία, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν κάποια μικρά οικογενειακά προβληματάκια στο Elysee.

Στην υπόλοιπη όμως Ευρώπη, δεν είναι όλα τόσο εντάξει. Η σημαντικότατη σχέση Γαλλίας-Γερμανίας έχει διαρραγεί, και δεν φαίνεται να υπάρχει χημεία μεταξύ του Hollande και της  Angela Merkel. Αναμένεται και η αντίδραση της καγκελαρίου στις συνεχείς εκκλήσεις του για ανάπτυξη.

Τώρα, ο πρόεδρος θα πρέπει να απολαύσει όση επιτυχία του έτυχε, διότι από δω και πέρα τα πράγματα αλλάζουν. Πλησιάζουν μαύρα σύννεφα. Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι τα ελλείμματα. Το αποτέλεσμα του ελέγχου των δημοσιονομικών του κράτους, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Ιουλίου. Υπάρχουν υποψίες ότι θα βρεθεί ένα έλλειμμα ύψους €10 δισ για το 2012-13 και ένα ακόμη μεγαλύτερο για το 2014, κάτι που θα δυσκολέψει πολύ την Γαλλία να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Σε σχέση με την Βρετανία ή την Αμερική, το έλλειμμα αυτό είναι μικρό. Στην Αμερική, ένα τέτοιο ποσό χάνεται στο πλήθος. Στην Γαλλία όμως, οι περικοπές δημοσίων δαπανών είναι δύσκολες και οι φοροεισπράξεις απογοητευτικές.

Μάλιστα, ο Hollande εξελέγη, έχοντας υποσχεθεί άλλες 60.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης κάποιων κατηγοριών  δημοσίων υπαλλήλων στα 60.

Το κόστος αυτής της δεύτερης υπόσχεσης δεν είναι υψηλό, αλλά αποτελεί σύμβολο της γαλλικής αριστεράς για αντίσταση στις περικοπές και στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Όπως λένε οι Γάλλοι σχολιαστές, το σοσιαλιστικό κόμμα του Hollande ουδέποτε αγκάλιασε τον «Μπλαιρισμό». Οι οπαδοί του, όπως άλλωστε και όλοι οι Γάλλοι, δεν είναι πνευματικά προετοιμασμένοι να σφίξουν τα ζωνάρια τους, όπως χρειάζεται.

Μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν αυξήσεις της φορολόγησης των μετοχικών κερδών, αλλά η περαιτέρω φορολόγηση των επιχειρήσεων, αν και ακούγεται καλά από τους οπαδούς του προέδρου, δεν παύει να ενέχει ρίσκα. Αν όντως αυξηθεί αυτή η φορολόγηση, τότε θα απλωθούν κόκκινα χαλιά στο Λονδίνο, αλλά και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής κοινής γνώμης δεν έχει αντιληφθεί τις δυσμενείς οικονομικές τάσεις της χώρας, αν και το υπουργείο Οικονομικών τις γνωρίζει πολύ καλά.

Το μερίδιο του βιομηχανικού τομέα στο γαλλικό ΑΕΠ είναι ελαφρώς μικρότερο από αυτό της Αγγλίας, αλλά κανένας Γάλλος πολιτικός δεν θέλει να το πιστέψει, αφού τόσα χρόνια ζουν με την εικόνα του πρωταθλητή, θεωρώντας την Αγγλία ως ένα offshore χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η σύγκριση όμως με την Γερμανία μετράει πιο πολύ. Πριν από δέκα χρόνια, το γαλλικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το 94.5% του αντίστοιχου γερμανικού. Το 2011 ήταν 89.7%. Την ίδια περίοδο άρχισε να ανεβαίνει και το ισπανικό. Η Γαλλία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, η οποία όσο πάει μειώνεται.

Η κυβέρνηση του  Hollande θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτή τη πραγματικότητα και να χαράξει μια νέα πορεία. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αφού δεν υπάρχει προετοιμασία. Έχοντας όμως την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια φρέσκια ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί άνετα να πάρει κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Θα δούμε πολύ σύντομα,  αν έχει την θέληση  να το κάνει.

ft.com

S.A.

 

 
 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. franc avatar
    franc 28/06/2012 10:23:29

    To πιο σημαντικό όμως τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη και τον κόσμο, είναι αν ο Ολλάντ θα υποταγεί και αυτός στην Αυτοκρατορία του χρήματος των Υπερτραπεζών ή αν θα κηρύξει μέτωπο αντίστασης με τους "Νότιους" για να την απωθήσουν απ' την Ευρώπη όπου έχει κολλήσει σαν βδέλλα και την απομυζά με τη διαρκή εσωτερική υποτίμηση...
    Τα υπόλοιπα περι ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας είναι για τους ιθαγενείς. Το παραγωγικότερο, ανταγωνιστικώτερο και πλουσιώτερο κράτος στη γή είναι το Λουξεμβούργο. Η καλύτερη σε απόδοση παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία είναι αυτή που παράγει χρήμα απο το χρήμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.