#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/07/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα συν και τα πλην μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσηςΤις τελευταίες εβδομάδες, η ιδέα της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, θεωρείται ως η μόνη θεραπεία στην μακροχρόνια ευρωκρίση. Όσα όμως κι αν είναι τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας λύσης, και υπάρχουν πολλά, δημιουργούνται παράλληλα αρκετά ερωτηματικά.

Τα κίνητρα όσων υποστηρίζουν την δημιουργία τραπεζικής ένωσης, διαφέρουν. Για κάποιους, ειδικά στην Ν. Ευρώπη, μια τέτοια εξέλιξη απλά σημαίνει πως το βάρος της στήριξης των τραπεζών τους θα μετατοπιστεί σε ισχυρότερους παίκτες.

Για άλλους, ειδικά την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, μοιάζει με ένα γιγάντιο βήμα προς την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους. Οι μανδαρίνοι της ΕΕ, θεωρούν την κάθε κρίση ως μια ακόμη ευκαιρία για να προωθήσουν τις βλέψεις τους περί ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ παραμένει πιο σκεπτική και λιγότερο ενθουσιασμένη με μια τέτοια προοπτική. Όπως ισχυρίζεται, μια τραπεζική ένωση πρέπει να έχει τρεις στόχους:

Πρώτον, η σφιχτότερη επιτήρηση σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση, θα απαλύνει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και θα βελτιώσει την νομισματική πολιτική.

Το πώς ένας Ευρωπαίος επιτηρητής θα αντιμετωπίσεις τις ανισορροπίες, δεν εξηγείται, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο ως στόχος.

Ο δεύτερος στόχος έχει να κάνει με την διάρρηξη των δεσμών μεταξύ τραπεζών και κρατών, που αποτελεί ένα επικίνδυνο χαρακτηριστικό τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο τρίτος είναι να μειωθούν τα ρίσκα των φορολογουμένων μέσα από τις συνεισφορές τους προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο τρίτος στόχος μπορεί να επιτευχθεί από κάθε διαφορετικό κράτος την φορά. Είναι όμως αμφίβολο το αν ένα πανευρωπαϊκό τραπεζικό τέλος, η ένας φόρος συναλλαγών θα μπορούσε να ακυρώσει τις παραμορφώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Πως θα μπορούσαν αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν;

Η Κομισιόν ισχυρίζεται πως μια πλήρης τραπεζική ένωση θα πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας των καταθέσεων που θα καλύπτει όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης. Μια κοινή αρχή διαιτησίας και ένα κοινό ταμείο, τουλάχιστον για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες. Ένας μοναδικός επιτηρητής για τις τράπεζες και ενιαίοι κανόνες για την επίβλεψη όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όποιος έχει ασχοληθεί με την επίβλεψη τραπεζών, γνωρίζει πολύ καλά πως αυτοί οι τέσσερις πυλώνες χρειάζεται να συσταθούν με ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές χώρες έκαναν πολύ χρόνο για να πετύχουν την δική τους εσωτερική επίβλεψη.

Υπάρχουν και τρία πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν, τα οποία  θα πρέπει να επιλυθούν.

Πρώτον, ακόμη δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του Ευρωπαίου επιτηρητή των τραπεζών και η ΕΚΤ το βλέπει σαν μια ευκαιρία απόκτησης περαιτέρω ισχύος. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης ανέκαθεν αντιπαθούσαν την στενόμυαλη νομισματική πολιτική που δόθηκε στην ΕΚΤ μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η τραπεζική επίβλεψη δεν ήταν μια από τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, αν και ένα άρθρο της Συνθήκης επιτρέπει στο σύστημα των κεντρικών τραπεζών, ως σύνολο, να συνεισφέρει στην επίβλεψη. Τώρα, όλοι συμφωνούν πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι αυτή που θα αποτελεί την μοναδική αρχή επίβλεψης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η Κομισιόν δεν συμφωνεί, αφού μόλις σύστησε την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία μοιάζει με τον φυσικό υποψήφιο για τον ρόλο του επιτηρητή.

Η Κομισιόν έχει δίκιο, αλλά έχει και ένα πρόβλημα. Στη διάρκεια των συνεννοήσεων πριν από την σύσταση της Αρχής,  είχε συμφωνηθεί πως η έδρα της θα ήταν στο Λονδίνο. Αυτή ήταν μια λογική σκέψη εκείνο το διάστημα, αλλά αν ο ρόλος της Αρχής είναι πιο ευρύς, τότε τα σχέδια αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πως θα μπορούσε να επιτηρείται η ευρωζώνη από ένα κράτος εκτός ευρωζώνης;

Το δεύτερο αναπάντητο ερώτημα είναι το πώς θα επιτευχθεί μια τραπεζική ένωση νομικά; Οι συνταγματικές αλλαγές σε τέτοια κλίμακα, απαιτούν μια νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο, κάτι που η ΕΕ δεν διαθέτει.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως οι ψηφοφόροι των χωρών που απαιτούν δημοψήφισμα για να γίνουν τροποποιήσεις των Συνθηκών, θα συμφωνούσαν σε μια περαιτέρω μεταβίβαση εθνικής τους κυριαρχίας. Έτσι, το πιο πιθανό είναι η τραπεζική ένωση να χτιστεί στη βάση των υπάρχουσων δυνάμεων, αποφεύγοντας το ζήτημα της παραχώρησης κυριαρχίας και της προσφυγής στην κοινή γνώμη. Έτσι, όλα κατατείνουν προς την ΕΚΤ.

Το τελευταίο ερώτημα είναι το τι ακριβώς θα σημαίνει μια τραπεζική ένωση όσον αφορά την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά, ειδικά όσον αφορά στα κράτη που είναι εκτός ευρώ. Πολλά κράτη θα υπέγραφαν ευχαρίστως, αφού θέλουν να ενταχθούν στο ευρώ, άσχετα με τις δυσχέρειές του. Αυτό όμως δεν ισχύει για την Βρετανία, την ώρα που το Λονδίνο παραμένει το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης.

Υπάρχει ο φόβος οι Γαλλογερμανοί να έχουν χάσει την υπομονή τους αναφορικά με τους προβληματικούς Βρετανούς και να μην θέλουν να προχωρήσουν σε συμφωνία. Οι ευρωσκεπτικιστές Βρετανοί πολιτικοί βλέπουν τις εξελίξεις σαν μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της χώρας τους με την ΕΕ. Μάλιστα, κάποιοι βλέπουν μια ευκαιρία για έξοδό της χώρας από την ΕΕ.

Η τάση στο Λονδίνο είναι να επιλέγεται η μέση οδός. Αυτό επιτρέπει στην χώρα να απολαμβάνει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, χωρίς να παραχωρεί κάτι όσον αφορά ενιαία επιτήρηση. Είναι όμως δύσκολο.

Στο τέλος, μάλλον θα δημιουργηθεί κάποιο είδος τραπεζικής ένωσης, και μάλιστα πολύ σύντομα. Αλλιώς, το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης θα καταρρεύσει.

Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου βήματος στο ευρωπαϊκό πείραμα της ελεύθερης αγοράς θα είναι σοβαρές. Αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση, η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει. Τα πολιτικά διακυβεύματα είναι υψηλά και το αποτέλεσμα θα τα αντανακλά.

project-syndicate.org

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 03/07/2012 13:19:40

  Cyprus Popular Bank ή παλαιά Λαική....κρατικοποιείται...
  Εμείς εδώ τις σώζουμε με χρέος που επιβαρύνει το Κράτος και η Τράπεζα στα; αφεντικά της....

  Λύσεις υπάρχουν πολλές.
  Θέληση;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Ιθαγενής 03/07/2012 15:10:17

   Ακριβες.
   H αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων απέδωσε μόλις € 3 εκ. από την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους € 1,8 δισ. και € 177 εκ. από τη μετατροπή υβριδικών αξιογράφων ύψους € 738 εκ., αφήνοντας στο κράτος την κάλυψη των υπόλοιπων κεφαλαιακών αναγκών.
   Όπως αναμενόταν, το κράτος καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Λαϊκής με ποσοστό που σήμερα φθάνει το 84% (!) .
   Το κράτος έχει ήδη διορίσει πέντε συμβούλους στο ΔΣ της Λαϊκής και εντός των ημερών αναμένεται να διορίσει άλλους τρεις.
   h**p://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=155111

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/07/2012 15:04:24

  Θα κοπεί ο αμαρτωλός ομφάλιος λώρος μεταξύ εμπορικών τραπεζών και εγχώριου κομματικού κράτους.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/07/2012 15:30:00

  Απειλή ρήξης μεταξύ Βαυαρικής "Χριστιανικής" Κοινωνικής Ένωσης (CSU) και του "Χριστιανικού" Δημοκρατικού Κόμματος (CDU) της κ. Μέρκελ.
  Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά στη Γερμανία. Θα έχουμε θερμό καλοκαιρι.
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/horst-seehofer-droht-wegen-euro-politik-mit-koalitionsbruch-a-842325.html

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/07/2012 15:37:20

   Horst Seehofer, πρωθυπουργός του Βαυαρικού Ομόσπονδου Κράτους και πρόεδρος της CSU (σημειωτέον, δεν είναι από τους Βαυαρούς τους έχοντες ψιλο-αυτονομιστικες τάσεις έναντι της Γερμανίας).
   "Κάποτε θα φθάσουμε σ' ένα σημείο, στο οποίο η Βαυαρική κυβέρνηση και το κόμμα μας CSU δεν θα μπορούν πιά να πούν ναί. Και εντελώς προσωπικά δεν θα μπορούσα να συναινέσω. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χωρίς τις ψήφους της CSU δεν θα έχει πιά πλειοψηφία."

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 03/07/2012 15:47:42

    Σχολιασμός στον Spiegel:
    "Θα χαιρετίζαμε μια ρήξη του κυβερνητικού συνασπισμού. Όχι γιατί ο Seehofer έχει δίκιο, αλλά επειδή προφανώς ο συνασπισμός βρίσκεται στα τελευταία του".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/07/2012 15:43:54

   Στο ίδιο άρθρο, μια ακόμη επιβεβαίωση για την ταχύτατη διάδοση της "επιδημίας":
   "Μετά την Ισπανία και Κύπρο, οι αγορές στοχοποιούν τώρα φανερά και 6η Ευρω-χώρα, την Σλοβενία, ως υποψήφια για τον Ευρω-μηχανισμό Στήριξης. Μετά από ερώτημα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε το γνωστό: "Δεν έχουμε πάρει σχετικό αίτημα από την Σλοβενία και δεν σχολιάζουμε το θέμα περαιτέρω".
   Το έχουμε ξανακούσει 5 φορές.
   "Η Σλοβενία έχει υποβαθμιστεί πολλές φορές από οίκους αξιολόγησης και χρειάζεται μεγάλα ποσά για να στηρίξει καταρρέουσες τράπεζες".

   • Iωάννης33 avatar
    Iωάννης33 @ Ο Θείος 03/07/2012 19:40:56

    Και στο τέλος του τούνελ τί βλέπεις;Ευρω-τράπεζα,ευρω-ομόλογο ή ευρω-διάλυση;
    Πολλοί άρχισαν να ποντάρουν στο τρίτο μετά απο την "ήττα" Μέρκελ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.