#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2012 08:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα πολυπολιτισμικά προβλήματα της ΝορβηγίαςΌταν πέρσι (22/7) εξερράγη μια βόμβα στο Όσλο, όλοι πίστεψαν ότι οι δράστες ήταν Ισλαμιστές τρομοκράτες, ή και μετανάστες που υφίσταντο διακρίσεις. Όταν όμως συνέβη και η σφαγή στο νησί Utøya, υπήρξε γενική σύγχυση.

Μάλιστα, όταν αποκαλύφτηκε ότι ο δράστης της ομαδικής αυτής δολοφονίας ήταν ένας γαλανομάτης ξανθός Νορβηγός (Anders Behring Breivik) η χώρα μπήκε σε κατάσταση σοκ.

Ο Breivik έδρασε από μόνος του, άρα το όλο ζήτημα ήταν μια απλή υπόθεση ενός φρενοβλαβούς. Στη συνέχεια όμως ο ίδιος μίλησε για πολιτική δράση, με στόχο τους «κουλτουριάρηδες Μαρξιστές», που κατ’ αυτόν παρέδωσαν την Ευρώπη στους Μουσουλμάνους.

Ο πολιτισμικός συντηρητισμός, η υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών, ο φόβος ότι η χαλαρή μεταναστευτική πολιτική θα ισλαμοποιήσει την Ευρώπη, όλα αυτά είναι οι νέες τάσεις που κυριαρχούν στην Νορβηγία, και αλλού.

Υπάρχουν και τρεις ιστότοποι που στηρίζουν αυτό το νέο κίνημα. Μάλιστα ένας απ αυτούς (Human Rights Service) επιδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για φανατικά αντί ισλαμικές και φιλοισραηλινές θέσεις, οι οποίες ενέπνευσαν και τον ίδιο τον Breivik.

Έχει όμως πραγματικά πρόβλημα με την μετανάστευση η Νορβηγία; Σήμερα, οι Πακιστανοί πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζούνε στην Νορβηγία αποτελούν την πλειοψηφία των 90.000 Μουσουλμάνων της χώρας. Πολλοί από τους υπόλοιπους είναι πρόσφυγες, ή άτομα που αναζητούν πολιτικό άσυλο.

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι υψηλότερη για τους μετανάστες (7.7% σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο του 3.3%), υπάρχει σχετικά καλή ενσωμάτωσή τους. Μια έρευνα του 2010, κατέληξε στο ότι το 70% των Νορβηγών εκτιμά την πολιτισμική και εργασιακή προσφορά των μη Σκανδιναβών μεταναστών, πιστεύοντας μάλιστα πως συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία.

Έτσι, η Νορβηγία δείχνει να πέτυχε στην δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού κράτους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ενσωμάτωσης των ξένων. Παρόλα αυτά, κυριαρχεί η ισλαμοφοβία. Η χώρα είναι πλούσια χάρη στο πετρέλαιο και στους θαλάσσιους πόρους, ενώ δεν έχει υποστεί σημαντική ζημιά από την πρόσφατη παγκόσμια κρίση. Το 70% του πληθυσμού έχει δουλειά. Το κοινωνικό κράτος παραμένει ισχυρό. Δεν έχουν σημειωθεί δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και η χώρα διατηρεί το πιο γενναιόδωρο ίσως κράτος πρόνοιας στον κόσμο. Μάλιστα, εδώ και χρόνια, η Νορβηγία παραμένει στη κορυφή της λίστας του ΟΗΕ ως ένα από τα καλύτερα κράτη για να ζει κανείς.

Παρά την γενική ευμάρεια όμως, η χώρα δεν γλίτωσε από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Εργατικού κόμματος. Η κοινωνική και εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Μια έκθεση του αριστερού think tank Manifest αναφέρει πως από το 1990, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ του 1% που κερδίζει τα περισσότερα και του εθνικού μέσου όρου έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα της Αμερικής και της Αγγλίας. Οι καταθέσεις, οι μετοχές, κλπ της μεσαίας τάξης έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ μεταξύ του 1984 και του 2008. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα εισοδήματα των πλουσίων, ενώ μειώθηκαν τα ημερομίσθια ως ποσοστό της προστιθέμενης αξίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έχει ανακύψει ως βασικό πολιτικό ζήτημα, αυτό της μετανάστευσης. Οι νεοφιλελεύθεροι, κάνουν τα πάντα για να πείσουν ότι το νορβηγικό κοινωνικό κράτος έχει πάψει να είναι βιώσιμο. Βέβαια, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχύουσα φοροείσπραξη, και η ανάπτυξη, συνεχίζουν να επαρκούν για να το συντηρήσουν.

Το Συντηρητικό και το Προοδευτικό κόμμα κατηγορούν τους μετανάστες για τα όποια οικονομικά προβλήματα. Πέρσι, μια κρατική επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της επί του ρόλου των μεταναστών στην εργασιακή αγορά, με την δεξιά να καταγγέλλει τόσο την μετανάστευση, όσο και το κοινωνικό κράτος, διακηρύσσοντας πως «οι μη δυτικοί μετανάστες αποτελούν …. χασούρα».

Η Νορβηγία είναι η τρίτη πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης και το ΑΕΠ της αυξάνεται σταθερά από το 1998, εκτός από μια παρένθεση το 2009. Η ευμάρειά της αυτή βοηθά στην κάλυψη της αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας. Έτσι, η λαϊκίστικη δεξιά μπορεί και εκμεταλλεύεται τις αγωνίες του εκλογικού σώματος, ειδικά των μεσαίων στρωμάτων, που αισθάνονται ότι έχουν μείνει έξω από τον χορό.

Η ισλαμοφοβική δεξιά της Νορβηγίας αποτελείται από άτομα που αισθάνονται υποβαθμισμένα και στάσιμα. Άτομα που ανήκουν πλέον στο περιθώριο της οικονομικής ζωής, με χαμηλά επίπεδα διαβίωσης που αισθάνονται ότι «δεν ανήκουν».

Μετά τα περσινά γεγονότα, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν ακούγονται. Αισθάνονται ως βασικό μέρος του νορβηγικού έθνους, αλλά δεν ταυτίζονται μαζί του. Ανησυχούν για ένα νέο μοντέλο ταυτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα τους, το οποίο  είναι κοσμοπολίτικο, βασισμένο στην ισονομία, και πιο πολύ στην υπηκοότητα παρά στα κοινά εθνικά χαρακτηριστικά.

Οι λαϊκιστές δεξιοί παίρνουν αυτή την αγανάκτηση και την κάνουν δική τους. Αντιτίθενται στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα φεμινιστικά κινήματα και σε όλες τις πολιτισμικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες που στηρίζουν μια νέα κοινωνική τάξη.

Σύμφωνα με την Helge Lurås του Ινστιτούτου Διεθνών Θεμάτων της Νορβηγίας, οι υπέρμαχοι της πολυπολιτισμικότητας είναι υπεύθυνοι για την βομβιστική ενέργεια στο Όσλο, επειδή «πνίγουν την λαϊκή θέληση με την μεταναστευτική πολιτική τους».

Σύμφωνα όμως με άλλους, αυτή η ακροδεξιά επιθετικότητα δεν έχει τις ρίζες της στην Σκανδιναβία και αποτελεί κλασικό παράδειγμα των οργανωμένων δυνάμεων του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δυνάμεις, οι οποίες  κυνηγούν το κέρδος μέσω της εκμετάλλευσης, επιτιθέμενες εναντίον των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, της δημόσιας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως λένε, οι παρούσες δυσχέρειες του συστήματος παρουσιάζουν μια χρυσή ευκαιρία εκμετάλλευσης των φοβιών της κοινωνίας και διαίρεσής της, επί τη βάσει εθνικών και θρησκευτικών διαχωριστικών γραμμών. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, λένε.

mondediplo.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάκης avatar
  Μάκης 04/07/2012 09:16:59

  Δηλαδή, από τη στιγμή που αποδείχτηκε ότι ο βομβιστής του Όσλο και μακελάρης του Ουτόγια ήταν ένας ξανθός γαλανομάτης, όλα εντάξει για τη Νορβηγία; Τον βγάζουμε "τρελλό" και δεν αναρωτιόμαστε πώς ένας άνεργος "τρελλός" κατάφερε να νοικιάσει μια ολόκληρη φάρμα στην οποία έφτιαξε τα εκρηκτικά που ισοπέδωσαν το μισό Όσλο για να πάει ανενόχλητο στο νησάκι και να δολοφονήσει τα αθώα παιδιά; Δηλαδή, στη Νορβηγία, μία από τις μετρημένες -πια- στα δάχτυλα του ενός χεριού χώρες όπου ρέει μέλι και γάλα, είναι όλα εντάξει που η ακροδεξιά βγάζει 23%; Πού να περνούσαν στη Νορβηγία το ένα χιλιοστό των όσων περνούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα ή το ένα δέκατο όσων περνούν οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι... Το πρόβλημα με τον Μπρέιβικ είναι ότι είναι ΓΝΗΣΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΑΡΕΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ που θέλει όποιον είναι ξανθός, γαλανομάτης και δίμετρος να είναι -τάχα- ανώτερος άνθρωπος. Τζάμπα τους πιπιλούσαν τα μυαλά οι Γερμανοί από το 1930; Φαντάζεστε ότι αν η Νορβηγία δεν ήταν "αρεία", η Αγγλία και η Αμερική θα της επέτρεπαν να κρατήσει τα πετρέλαιά της; Ο Μπρέιβικ ήταν μέλος του ακροδεξιού νεοναζιστικού φιλογερμανικού Προοδευτικού Κόμματος και μέλος της Λουθηρανικής Εκκλησίας (που ως προτεσταντική εκκλησία διδάσκει -με τα έργα της, όχι τα λόγια της- ότι ο άνθρωπος σώζεται μέσω της εργασίας), δηλαδή ομόθρησκος τής Μέρκελ. Αν ο Μπρέιβικ ήταν Μουσουλμάνος, η συνενοχή του πολιτικού φορέα που τον εκφράζει, αλλά και της θεολογίας του, θα θεωρούνταν δεδομένες. Αν ο Μπρέιβικ ήταν Μουσουλμάνος, τα δυτικά ΜΜΕ θα άρχιζαν πάλι τις υστερίες εναντίον τού Ισλάμ και των Αράβων (ή Ιρανών, ή Πακιστανών). Τώρα, βγάλαμε τον Μπρέιβικ "τρελλό" και η συνείδηση τής σκοταδιστικής λουθηρανικής Νορβηγίας είναι και πάλι εντάξει με τον εαυτό της.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Μάκης 04/07/2012 17:16:36

   Ο Μπρέιβικ είναι οπαδός του Σιωνισμού και κάργα Αντί-ναζί (αν και Ναζί και Σιωνισμός έχουν κάποιες σχέσεις από παλιά...).

   • Μάκης avatar
    Μάκης @ Γιώργος 05/07/2012 09:09:02

    Για ξεκάρφωμα το λέει.
    Εδώ ακόμη κι ο Μιχαλολιάκος δεν τολμάει να πει ότι είναι ναζί, παρά το ότι έγραφε διθυράμβους για τον Χίτλερ.

  • kas avatar
   kas @ Μάκης 05/07/2012 09:05:53

   άρειος...και φιλοισραηλινός ?

   το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλία (κοσμοπολίτικη)....μυαλοπώλη

 2. lord tanamo avatar
  lord tanamo 04/07/2012 09:56:09

  στα γραφεία της χρυσής αυγής είμαι σίγουρος ότι θα του έχουν στήσει και εικόνισμα (του μπρέιβικ)

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ lord tanamo 04/07/2012 17:17:22

   Αν οι Χρυσαυγίτες είναι Σιωνιστές, μπορεί...

 3. anonymous avatar
  anonymous 04/07/2012 10:55:18

  Η ισλαμοφοβική δεξιά της Νορβηγίας αποτελείται από άτομα που αισθάνονται υποβαθμισμένα και στάσιμα. Άτομα που ανήκουν πλέον στο περιθώριο της οικονομικής ζωής, με χαμηλά επίπεδα διαβίωσης που αισθάνονται ότι «δεν ανήκουν».

  Μετά τα περσινά γεγονότα, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν ακούγονται. Αισθάνονται ως βασικό μέρος του νορβηγικού έθνους, αλλά δεν ταυτίζονται μαζί του.

  Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι πολιτικές της ΠΑΣΟΚοαριστεράς εξαθλίωσαν το δυναμικότερο κομμάτι της χώρας και το καταδίκασαν στη φτώχεια. Η δε ΝΔ που το "εκπροσωπούσε" στην ουσία το έδωσε βορά στην ΠΑΣΟΚοαριστερά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.