#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2012 08:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τέρμα οι μπλόφες της Ευρώπης στην Ελλάδα

[caption id="attachment_161871" align="alignnone" width="600" caption="Σκίτσο των Financial Times"][/caption]

Την ώρα που η συζήτηση για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θεριεύει, θα πρέπει να αντιληφτούμε ότι η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρώ, αλλά ούτε και συμφέρει στην  Ευρώπη να την αφήσει να φύγει. Για αυτό και όλοι θα πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Η ετυμηγορία των ψηφοφόρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού, ήταν ξεκάθαρη: Η συνταγή της λιτότητας απέτυχε παταγωδώς. Τώρα λοιπόν, όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, που θα είναι δύσκολες, αλλά που θα μπορούν να οδηγήσουν σε συμβιβαστικές λύσεις.

Η Ελλάδα κινδυνεύει, και θα πρέπει να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τις απειλές και τους εκβιασμούς, που κυριαρχούν παντού.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει εκτός ευρώ. Χωρίς την οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ, δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ούτε για να εισαχθούν είδη βασικής ανάγκης, όπως είναι το πετρέλαιο.

Μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αν δεν το αποπληρώσει η Ελλάδα, τότε θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στη τσέπη οι πολίτες της ευρωζώνης.

Μια επιστροφή στην δραχμή θα είναι καλή, μόνο στα μυαλά και στις φαντασιώσεις κάποιων κακά πληροφορημένων οικονομολόγων, κυρίως Αμερικανών. Μάλιστα, όπως προέκυψε από μια μελέτη που παράγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύεται ότι ακόμη και οι δυο πιο κερδοφόροι τομείς της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός και ναυτιλία), δεν πρόκειται να δουν κανέναν όφελος από την υποτιμημένη δραχμή.

Ο αστάθμητος παράγοντας είναι οι παράπλευρες απώλειες που μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα γερμανικά σπρεντς θα εκτοξεύονταν στα ουράνια, και οι πιο ασθενείς χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, και η Ιταλία θα υπέφεραν ακόμη περισσότερο.

Θα πρέπει να συνεχίσει η ΕΕ να βοηθά την Ελλάδα, ή μήπως πρέπει επιτέλους να την αφήσει στη τύχη της;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον για την Ιταλία, η συνέχιση της αλληλεγγύης θα κοστίσει λιγότερο από την εγκατάλειψη της Ελλάδας. Μακροπρόθεσμα, μια ασταθής Ελλάδα θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλους.

Σήμερα υπάρχουν δυο διαπλεκόμενες μεταξύ τους κρίσεις. Μια που επηρεάζει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, και μια που επηρεάζει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Ήρθε ο καιρός να ζυγίσουμε τις εναλλακτικές λύσεις, και να προσφέρουμε μια λογική πολιτική πρόταση.

Στην Αθήνα καταρρέει το πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η μεγάλη ήττα των δυο πρώην κυρίαρχων κομμάτων (ΝΔ, Πασόκ) οφείλεται στη σφιχτή λιτότητα που επέβαλλε η ΕΕ, ή στην άδικη κατανομή των θυσιών, δια της οποίας συνεχίζουν να προστατεύονται τα συμφέροντα των ισχυρών.

Το ΔΝΤ έβαλε στενά χρονικά όρια αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών, και οι Βρυξέλλες αντέδρασαν, αφού γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται και κυβερνούν οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες. Τώρα όμως, η Ευρώπη ανησυχεί, όχι μόνο για τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά και για τους Έλληνες ψηφοφόρους. Ψηφοφόροι που ελκύονται από νέα κινήματα, και από πολιτικούς που τους γεμίζουν με ψέματα. Ψέματα όπως η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εκβιάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη, απειλώντας τα με αμοιβαία καταστροφή, αν δεν ξανανοίξουν τα πορτοφόλια τους για την Ελλάδα.

Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτές οι ψευδαισθήσεις, θα πρέπει η Γερμανία, και όσες άλλες χώρες απαιτούν λιτότητα, να αντιδράσουν στους εκβιασμούς, αρνούμενες να πέσουν στο κενό μαζί με την Αθήνα.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, και να περιγράψουν με σαφήνεια τι ακριβώς θα κάνουν για να προστατέψουν τα αδύναμα κράτη, σε περίπτωση που οι επόμενες ελληνικές εκλογές βγάλουν κυβέρνηση που θα θελήσει «πόλεμο».

Αν δεν γίνει αυτό, τότε η παρότρυνση προς τους Έλληνες να προσαρμοστούν ή να πάνε να πνιγούν, θα αποδειχτεί μπλόφα, την οποία όμως οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να πιστεύουν.

lastampa.it

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.P. avatar
  S.P. 18/05/2012 08:15:29

  Ζήτω τα δανεικά και το ρουσφέτι, μας λείψανε και πρέπει να ξαναγυρίσουμε επειγόντως. Τι κάθονται και δεν βγάζουν ένα ευρωομόλογο οι Γερμανοί να δανείζουν τους Έλληνες με 1%, να συνεχίσουν τις επιδοτήσεις και να εισάγουν οι Έλληνες το σκόρδο από την Κίνα. Και επιτέλους να σταματήσει αυτό με την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού: είναι όλοι θαυμάσιοι και ανιδιοτελείς! Αφού όταν πρόειται να αλλάξουν κόμμα δεν θέτουν κανένα όρο!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ S.P. 18/05/2012 10:28:47

   Η μεσομακροπρόθεσμη αλλαγή του χρόνα άρρωστου Ελληνικού παραγωγικού μοντέλου είναι αναγκαία. Αλλά το επείγον είναι να πολεμηθεί η οξεία νόσος, η pro-κυκλική συρρίκνωση που παράγει μόνον νέο χρέος χωρίς να επιτρέπει καμμιά μεταρρύθμιση
   Οι μονεταριστές και οι νεοφιλελεύθεροι δεν έχουν ιδέα από μακροοικονομία, από το πώς αντιμετωπίζεις τους ανοδικούς και καθοδικούς οικονομικούς κύκλους. Δρούν pro-κυκλικά, δηλαδή στις ανοδικές φάσεις κάνουν τη φούσκα ακόμη πιό φούσκα, ενώ στις πτωτικές επιταχύνουν την πτώση μέχρι του σημείου καταστροφής (βλ. και 1929 - 1932). Μετά αναλαμβάνουν αναγκαστικά πιό σώφρωνες, για να σωθεί η παρτίδα. Άραγε ο Ολλάντ θα είναι ο "Ευρωπαίος Ρούσβελτ" του 2012;

   • miden_agan avatar
    miden_agan @ Ο Θείος 18/05/2012 11:08:40

    Λίγο αφορισμός μου ακούγεται υπό την έννοια ότι οι pro-κυκλικές πολιτικές κατά βάσει τροφοδοτήθηκαν από τους "Σοσιαλδημοκράτες" Clinton & Blair.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ miden_agan 18/05/2012 12:03:10

     Ε ναί, καλά το γράψατε, “Σοσιαλδημοκράτες” (και όχι Σοσιαλδημοκράτες).

    • aris avatar
     aris @ miden_agan 18/05/2012 12:08:25

     Mιλάς για τους γενίτσαρους "Σοσιαλδημοκράτες' που έγιναν πειθήνια όργανα του Νεοφιλελευθερισμού και ως τέτοιοι επέξειξαν φανατισμό ανώτερο των Νεοφιλελεύθερων.

   • ανεψιός avatar
    ανεψιός @ Ο Θείος 18/05/2012 18:38:12

    θείο, θείο, δεν κατάλαβα τίποτα ...

 2. aris avatar
  aris 18/05/2012 09:07:32

  Tο άρθρο δικαιώνει απόλυτα τον Τσίπρα. Ανοίγοντας "πόλεμο" με τη Μέρκελ τούς
  αναγκάζει:
  "Να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, και να περιγράψουν με σαφήνεια τι ακριβώς θα κάνουν για να προστατέψουν τα αδύναμα κράτη, σε περίπτωση που οι επόμενες ελληνικές εκλογές βγάλουν κυβέρνηση που θα θελήσει «πόλεμο»." Διότι:
  "Εκ πρώτης όψεως, τουλάχιστον για την Ιταλία, η συνέχιση της αλληλεγγύης θα κοστίσει λιγότερο από την εγκατάλειψη της Ελλάδας. Μακροπρόθεσμα, μια ασταθής Ελλάδα θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλους."

  • dim avatar
   dim @ aris 18/05/2012 22:54:15

   Μάλλον δε κατάλαβες καλά. Λέει το άρθρο: «Ψηφοφόροι που ελκύονται από νέα κινήματα, και από πολιτικούς που τους γεμίζουν με ψέματα. Ψέματα όπως η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εκβιάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη, απειλώντας τα με αμοιβαία καταστροφή, αν δεν ξανανοίξουν τα πορτοφόλια τους για την Ελλάδα.»

   Το πράγμα είναι πολύ απλό, και αν ανοίξει πραγματικά τα χαρτιά της η Μέρκελ, ο Τσίπρας δε θα ξέρει που να κρυφτεί. Αυτό που περιγραφει το άρθρο με άλλα λόγια είναι το εξής:

   Σε λίγες μέρες έχουμε την έκτακτη σύνοδο κορυφής και εκεί θα πουν τα πράγματα με το όνομα τους. «Είμαστε διατεθιμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα εξετάζοντας και τα θέματα επιμήκυνσης και μέτρων ανάπτυξης, αλλά αν η Ελλάδα μέσω της ψήφου της στις 17 Ιουνίου θέλει να ανοίξει πόλεμο, καταργώντας το πολυνομοσχέδιο, καταγγέλοντας το μνημόνιο, ακυρώνοντας το, επανεξετάζοντας το από μηδενική βάση, ή οπως αλλιώς το λέει η κάθε συνιστώσα από τις 12 του Σύριζα, τότε εμείς ως Ε.Ε. είμαστε πλέον αποφασισμένοι να αφήσουμε την Ελλάδα στη τύχη της και να συγκεντρώσουμε τα πακέτα στήριξης και ανάπτυξης στις άλλες αδύναμες χώρες που οι λαοί τους έχουν τη διάθεση και τη θέληση να ακολουθήσουν τον δύσκολο αλλά συνετό δρόμο που θα τους βγάλει από την ύφεση και θα τους κρατήσει στο Ευρώ».

   Όλη η δημαγωγία του Τσίπρα (και του Καμμένου) πατάει πάνω στο ότι οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν και επειδή τους κοστίζει πολύ δε θα μας αφήσουν τελικά στη μοίρα μας.

   Η Ε.Ε. έχει επομένως έτοιμο το σχέδιο της (πράγμα που δε το είχε πριν 2 χρόνια και αυτό ήταν το λάθος του ΠΑΣΟΚ). Τώρα τι θα πεί με απλά λόγια η Ε.Ε.? Τώρα πλέον κύριοι δε μπλοφάρω. Αν υποκύψω στις πιέσεις των Τσιπραίων, και αυτών που ζητάνε, τότε αυτή η νέα ατζέντα θα σημαίνει όχι απλά χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου, αλλά ξεχείλωση του, αφού πολιτικές αύξησης μισθών, κρατικοποιήσεων, προσλήψεων στο δημόσιο κλπ κλπ. σημαίνει ξανά εκτροχιασμό των ελλειμμάτων. Αν λοιπόν το δεχθώ για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, τότε θα βρεθούν και άλλοι Τσιπραίοι στις άλλες χώρες, θα ξεσηκωθούν και οι λαοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και θα ζητάνε το ίδιο. Και τότε θα ξεσηκωθούν και οι βόρειοι λαοί, και θα φώναζουν και με το δίκιο τους «Και εμείς τι είμαστε, μαλ...? Να κρατάμε τα δικά μας ελλειμματα μηδενικά και να πληρώνουμε τα ελλείμματα των άλλων? Θέλουμε και εμείς χαλάρωση και ελλείμματα κλπ κλπ.»

   Για αυτό προς συμμόρφωση και των υπολοίπων, και αφού και δημοκρατικά η Ελλάδα θα επιλέξει ότι δε θέλει πια να συμμετέχει με αυτούς τους κανόνες στην Ε.Ε., ας πάει στο καλό. Οι σκηνές εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, που μεσα σε λίγες βδομάδες θα έχει γυρίσει στη δραχμή, που η ανεργία θα φθάσει στο 50%, που οι συμμορίες θα κάνουν πλιάτσικο σε κάθε κατάστημα τολμά να έχει ακόμα εμπόρευμα μέσα, θα κάνουν το γύρο της Ευρώπης, και η συμμόρφωση Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και λοιπών θα είναι άμεση και οριστική.

   Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι έμπειροι πολιτικοί τα ξέρουν όλα αυτά περι μπλόφας και για αυτό πασχίζουν να βρουν μια σωστή λύση, με θυσίες αλλά και με ασφάλεια. Και οι μόνοι που παίζουν με τις τύχες του ελληνικού λαού είναι κάτι 37χρονα ανεύθυνα σχολιαρόπαιδα, και κάτι τυχοδιώκτες τζογαδόροι του χρηματιστηρίου.

   Η Ε.Ε. εδώ που φθάσαμε έχει μια και μόνη λύση, να ανοίξει τα χαρτιά της για να δουμε όλοι οτι δεν μπλοφάρει. Μόλις τα πεί αυτά, τα επιχειρήματα των ΤσιπροΚαμμένων θα καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι, αφού θα ξέρει πια ο ελληνικό λαός ότι οι τσαμπουκάδες και τα νταηλίκια θα μας οδηγήσουν αυτομάτως στη δραχμή, και τότε θα δείς τον Τσίπρα στο 5%, τους ΑΝΕΛ στο 2% και τη ΝΔ στο 40%.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/05/2012 10:20:40

  Δεν υπάρχουν μπλόφες.
  Υπάρχει η εντελώς λανθασμένη πολιτική της Ευρωδεξιάς για την Ευρωπαική κρίση (φόρτωμα των βαρών στα φτωχότερα στρωματα, αναποτελεσματικά φάρμακα για να εξουδετερώσουν τη ρίζα της κρίσης), και η πολιτική ανεπάρκεια των σημερινών ηγετών της.

 4. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 18/05/2012 12:24:07

  aris
  το άρθρο δε δικαιώνει καθόλου τον Τσίπρα.
  Να πας και να το διαβάσεις στην πρωτότυπη μορφή του στο σύνδεσμο που δίνει εδώ ο παραφραστής του, καθώς η εδώ η παράφρασή του είναι αποσπασματική.
  Λεέι μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικοί που επωφελήθηκαν εκλογικά στις 6 Μαΐου το οφείλουν στην αφήγηση ενός ψέματος ότι δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να απειλήσει τις άλλες χώρες να ξανανοίξουν το πορτοφόλι τους αλλιώς θα τις πάρει μαζί της στο γκρεμό (I loro voti si sono spostati verso politici emergenti i quali però raccontano una bugia: che la Grecia può ricattare gli altri Paesi in modo più efficace, minacciando di trascinarli nel baratro se non apriranno di nuovo il portafoglio).

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Εύμηλος 18/05/2012 15:05:42

   ;;;;;;;;;;

  • aris avatar
   aris @ Εύμηλος 18/05/2012 16:36:25

   Ο Τσίπρας στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τους έδωσε να καταλάβουν οτι μπορούσαν να μιλήσουν ΔΗΜΟΣΙΑ κατά της Μέρκελ χωρίς να τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι,
   και τώρα το παίζουν " ολίγον" αντιμνημονιακοί. Ομως φοβούνται ακόμα, γιατί όπως και τότε που υπέγραφαν χωρίς να τα διαβάσουν τα μνημόνια, έχουν βρώμικη τη φωληά τους. Το μνημόνιο μας οδηγεί εκτός Ευρώ σε μερικούς μήνες κατα τους έγκυρους αναλυτές, και όχι η μή εφαρμογή του . Αν η Ελλάδα βγεί απ το Ευρώ η ΕΕ θα χάσει 1τρις Ευρώ. Αν μείνει, ακόμα κι αν αρνηθεί να πληρώσει. η ζημια της ΕΕ θα είναι τοπολύ 200 δις. Θα το κάνουν για να μας εκδικηθούν κι ας χάσουν? Τους θεωρείς ικανούς να βάλουν ακόμα και το γινάτι τους πάνω απ' τα λεφτα?Τη στιγμή που πουλάνε τη μάνα τους στους τραπεζίτες για τα λεφτά?

 5. ΤΝΤ avatar
  ΤΝΤ 18/05/2012 15:40:07

  Τέρμα οι μπλόφες .
  ΣΩΣΤΑ
  Αρκεί να διαβάσατε Financial Times και Bloomberg για να καταλάβετε πόσο τρέμουν την χρεοκοπία της Ελλάδας οι πολιτικοί ΑΝΑΠΗΡΟΙ της Γερμανίας

 6. Fr avatar
  Fr 22/05/2012 06:08:16

  Συμφωνώ με τους, Aris και TNT !! Οι ακραίοι μονεταριστές που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες στο γίγνεσθαι της ΕΕ και όχι μόνο, προσπαθούν να ξεπεράσουν τις οικονομικές κρίσεις , τις αντιθέσεις τους και την αναπαραγωγή του μοντέλου μέσα από καταστροφικές ....οικονομικές πολιτικές τύπου ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ !! Για να ξαναμοιράσουν....την οικονομική τράπουλα !!Βλέπεις στην εποχή των πυρηνικών όπλων , τις αντιθέσεις τους τις λύνουν με οικονομικούς - κοινωνικούς πολέμους. Για να έχει επιτυχία η στόχευσή τους απαιτούνται ....εργολάβοι, τύπου ΔΝΤ - το έφεραν και στις καλές γειτονιές της Ε.Ε. και εργαλεία τύπου μνημονίων, αλλά και κοινωνίες ανήμπορες, φοβισμένες....Οουερλγικές !! Αυτό που τρέμουν σήμερα, δεν είναι τόσο ή μόνο, η άλλη οικονομική πρόταση π.χ. νεοκευνσιανή , που μειώνει τους συντελεστές κερδοφορίας τους, όσο η παρουσία των ενεργών κοινωνιών , των ενεργών πολιτών !! Αυτό που φοβούνται σήμερα, είναι μήπως ....ξεφοβηθεί η ΚΟΙΝΩΝΙΑ !! Εξ ού και η τρελλαμένη, συντονισμένη επίθεση από τα εντός και εκτός Ελλάδος οικονομικά συμφέροντα στην πιθανότητα , η Κοινωνία να είναι παρούσα και ισχυρή στις εξελίξεις στην Ελλάδα - πειραματόζωο στην ΕΕ - . Κυρίως και όπως αυτό εν μέρει πάει να αποτυπωθεί και εκλογικά στις 17 Ιούνη , σηματοδοτώντας πολιτκές και κοινωνικές μοχλεύσεις σε όλη την ΕΕ και κύρια στο Νότο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.