#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόρος και σια τρέμουν τις εκλογές στην Ελλάδα «Ισως συμφέρει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ αφού η ζημιά που έχει πάθει είναι ανεπανόρθωτη», δήλωσε στη «Monde» ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, καταγγέλλοντας παράλληλα τους ηγέτες της Ευρώπης ότι την οδηγούν στον χαμό!

«Το ευρώ απειλεί να καταστρέψει την Ε.Ε. επειδή οι ηγέτες της επιμένουν σε ανελαστικούς κανόνες. Οι πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε τριτοκοσμική κατάσταση», σημείωσε ο Ουγγρο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος, προβλέποντας ότι η Ισπανία γρήγορα θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας.

«Η πανευρωπαϊκή κυριαρχία της Bundesbank κάνει καλό στη Γερμανία, όχι στην Ευρώπη. Μόνο το Βερολίνο επωφελείται από την κρίση της ευρωζώνης, εξασφαλίζοντας χαμηλά επιτόκια δανεισμού», πρόσθεσε ο Σόρος, έχοντας προφανώς υπόψη του τη στεγνή άρνηση του προέδρου της Bundesbank και μέλους της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στη Μαδρίτη. Ο Σόρος πάντως αρνήθηκε ότι έχει «σπεκουλάρει» σε βάρος του ευρώ με το επιχείρημα ότι «πήρε σύνταξη» από τη νομισματική κερδοσκοπία. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα πως αν ήταν ενεργός θα στοιχημάτιζε κατά του κοινού νομίσματος!

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο 82χρονος επενδυτής τάχθηκε υπέρ του μοντέλου λιτότητας και αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με παράλληλη όμως ίδρυση ενιαίου υπουργείου Οικονομικών και δημιουργία μιας «κακής τράπεζας χρέους», θυγατρικής της ΕΚΤ, όπου θα «παρκαριστούν» 2-3 τρισ. ευρώ ευρωπαϊκού χρέους, που θα πάψει να τοκίζεται.

Ο Σόρος εκτίμησε, πάντως, ότι μια νίκη του Ολάντ στη Γαλλία δεν θα αμφισβητήσει τη γερμανική κυριαρχία, αφού αν ο σοσιαλιστής υποψήφιος απομακρυνθεί από τη δημοσιονομική ορθοδοξία, η χώρα του θα δεχθεί την επίθεση των αγορών.

Στο μεταξύ, την ώρα που ο γερμανικός Τύπος («Focus», «Welt») αντιμετωπίζει με δέος τις κάλπες της 6ης Μαΐου σε Ελλάδα και Γαλλία, προβάλλοντας σενάρια καταστροφής για το ευρώ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την αγαπημένη της επωδό προς την Ελλάδα: «Implementation, implementation, implementation!» (Εφαρμόστε, εφαρμόστε, εφαρμόστε!)

«Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έχει κάνει σημαντική δουλειά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ιδίως στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», τόνισε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Απονέμοντας εύσημα και στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν πιο προσεκτική στα πολιτικά της σχόλια, ώστε να μη φανεί ότι παρεμβαίνει στις εκλογές. Δεν παρέλειψε πάντως να επαινέσει τη στάση «ορισμένων κομμάτων».

Κατά τα άλλα η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως η ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας, ζητώντας οι πόροι της ευρωπαϊκής βοήθειας να κατευθυνθούν στις τράπεζες και όχι στα κράτη.

Με… τρόμο αντιμετωπίζει το «Focus» τις «δίδυμες» εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, σημειώνοντας πως η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία για το ευρώ. «Σε περίπτωση νίκης του Ολάντ θα υπάρξει αναταραχή στις αγορές προκαλώντας ντόμινο στην Ισπανία και την Ιταλία», επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος, χαρακτηρίζοντας «ζωτικής σημασίας» και τις ελληνικές εκλογές: «Τα δύο μεγάλα κόμματα, που έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας, δεν συγκεντρώνουν ούτε το απαραίτητο 36%. Τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα εκμεταλλεύονται την οργή των Ελλήνων για τις περικοπές και την ανεργία 22%, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους ξένους».

Ο αρθρογράφος διερωτάται τι θα συμβεί με το πρόγραμμα διάσωσης σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, μια που ακόμη και ο επικρατέστερος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε με βαριά καρδιά το πρόγραμμα λιτότητας. «Οι ελληνικές εκλογές έχουν υπαρξιακή σημασία για τη χώρα. Η παραμικρή παρέκκλιση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τους δανειστές της Ελλάδας», δήλωσε κατηγορηματικά στο «Focus» o Γιούργκεν Μάτες, του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας.

Εν τω μεταξύ η «Welt» εκτιμά πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέσα σε 12 μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες χώρες. Η πρόβλεψη ανήκει στην επενδυτική εταιρία Τhreadneedle, που παραδέχεται πως η Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμόσει τις αυστηρές υποδείξεις της Γερμανίας. «Είναι εξίσου τρομακτικό για τους Ελληνες να υπακούσουν στις γερμανικές διαταγές ή να τις αρνηθούν. Πιστεύω ότι τελικά θα επιλέξουν το δεύτερο, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 20/04/2012 11:01:36

  ΙΣΩΣ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ (ΚΑΙ) ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ...
  ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ...ΓΙΟΥΝΑΝΛΗΔΕΣ, ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ !
  ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΓΡΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΔΙΑΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ...
  ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ, Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΗ ΝΑ ΓΙΝΗ !!!

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/04/2012 13:05:43

  O Τζογαδόρος-Σόρος είναι πολύ πιό λογικός και συνετός από διάφορους αυτοκαταστροφικούς πολιτικάντηδες των CDU - FDP που κυττούν μόνον δημοσκοπήσεις και στο τέλος την πατάνε.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Ο Θείος 20/04/2012 13:23:16

   Ακριβώς, αυτός κάνει τη δουλειά του στα πλαίσια που του επιτρέπει ένα σύστημα. Δεν είναι υπεύθυνος για να το διαμορφώσει, ούτε για να κλείσει τις τρύπες του. Δεν κατεβαίνει σε εκλογές. Είναι βολική η αντισορολογία για να κρύψει την πολιτική ανικανότητα κάποιων.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 20/04/2012 13:20:56

  Πολλά από αυτά που λέει ο Σόρος είναι λογικά:

  1)Η διαμορφωθείσα κατάσταση συμφέρει μόνο την γερμανία

  2)Η ενελαστικότητα και η λιτότητα καταστρέφουν ην ευρώπη

  3)Η Γαλλία μπορεί να δεχτεί πράγματι επίθεση των αγορών με νίκη ολλάντ.

  Όσο για την Ελλάδα αν θα πάμε σε δραχμή θα φανεί. Τώρα κάνουμε την προσπάθειά μας να το αποφύγουμε και καλά κάνουμε. Αλλά μου φαίνεται το ευρώ καταρρέει έτσι κι αλλιώς από μόνο του, δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζεται την ελλάδα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 20/04/2012 13:41:27

   Πάντως, το Γερμανικό SPD και οι Πράσινοι λένε σε όλους τους τόνους ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν συμφέρει καθόλου την Γερμανία.
   Χθές στον Spiegel, o Βόλφγκανγκ Μύνχάου των FT, επισήμανε ότι λόγω Ισπανίας κυριως, ο εξωευρωπαικός ιδιωτικός τομέας αποσύρεται εντελώς από την αγορά ομολόγων Ευρωπαικών χωρών (ακόμη και Γερμανικών - ήδη τα σορτάρει το fund του Paulson). Ο Μύνχάου θεωρεί το γεγονός καλό, καθαρτήριο - ξεκαθαρίζει την προοπτική. Δεν απομένει άλλη λύση από το Ευρωομόλογο και εσωτερική μεταφορά πόρων στην Ευρωζώνη.
   Άν δεχτεί επίθεση η Γαλλία, η Μέρκελ δεν έχει εναλλακτική λύση παρά μόνον να την στηρίξει. Υπάρχει και το Ιρλανδικό δημοψήφισμα, που μάλλον θα ακυρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας με τη σημερινή του μορφή.
   Η απάντηση στην εκλογή Ολλάντ θα είναι αντιστροφή συμμαχιών εντός Γερμανίας χωρίς γενικές εκλογές και "μεγάλος συνασπισμός" CDU-SPD.
   Προς το παρόν, η Μέρκελ φλερτάρει κυρίως τους Πράσινους για να έχει πεδίο διαπραγμάτευσης με τους Σοσιαλδημοκράτες.
   Το τραγικό είναι ότι κανένα Ελληνικό κόμμα, ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ, δεν ενσωματώνει στη στρατηγική του τα ενδεχόμενα στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει στρατηγική.

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 21/04/2012 11:51:05

    Θείε κάνεις λάθος.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει στη στρατηγική του τα ενδεχόμενα στην Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος σ' αυτά στηρίζεται όταν λέει ΟΧΙ στο μνημόνιο. Γιατί ξέρει οτι μόνο το ΟΧΙ θα αναγκάσει τους Γερμανούς να διαπραγματευτούν.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Ο Θείος 21/04/2012 21:06:08

    Ενδιαφέρουσες πληροφορίες θείε

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 20/04/2012 13:36:58

  Ο Σόρος πρέπει να κειτά για τόπο χλοερό πλέον ,και να ευχαριστά τον ΘΕΟ που τον άφησε τόσα χρόνια στην επιφάνεια του πλανήτη. Καλή ψυχή.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ ΠΕΛΙΑΣ 20/04/2012 15:34:45

   Υπό αυτή την έννοια που γράφετε, μάλλον έγινε λάθος στον τονισμό του ονόματος Σόρος...
   ΥΓ: Αν και πιστεύω ότι έχει άξιους συνεχιστές το έργο του..

 5. JOHN avatar
  JOHN 20/04/2012 19:32:34

  Μηπως προσπαθουμε να χτισουμε σε κινουμενη αμμο;Τα παντα γυρω μας κινουνται με ηλιγγυωδη ταχυτητα κι εμεις κοιταζουμε το χθες το προχθες το προ 10ετιας και πορευομαστε στο κοσμο μας!Ιστορικα οσοι ακολουθησαν την ιδια τακτικη επαισαν στο Καιαδα.Καποτε πρεπει οι πολιτικοι μας να εχουν τη διορατικοτητα να τρεχουν μπροστα απο τα γεγονοτα και οχι να σαιρνονται πισω γιατι τοτε ειναι πολυ αργα!

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 21/04/2012 15:58:30

  Ασχετα με το αν τον συμπαθούμε ή όχι, πρέπει να ομολογήσουμε ότι μιλά ρεαλιστικά και επαληθεύεται απ'τα γεγονότα. Το ίδιο και άλλοι, που αντιμετωπίζονται με εμπάθεια από σχολιαστές του μπλόγκ, μόνο και μόνο γιατί δέχτηκαν να φωτογραφηθούν με τον ΓΑΠ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.