#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/03/2012 12:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας για την χρεοκοπίαΑρχίζει σήμερα ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου η δίκη του Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας και ηγέτη του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, που κατηγορείται ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που τελικώς κατέληξε στη χρεοκοπία της.

Ο Χάαρντε είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος διότι παρέμεινε άπρακτος όταν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν. Εάν κριθεί ένοχος, αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Στην πορεία προς το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι τράπεζες της Ισλανδίας επισώρευσαν χρέη 10πλάσια του ΑΕΠ της χώρας, κατά ορισμένες εκτιμήσεις.

Η υπόθεση προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται σε δίκη. Το κοινοβούλιο αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2010 να μην προσαχθούν σε δίκη τρεις υπουργοί για το ρόλο τους στην υπόθεση.

Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και πρώην μέλη του κόμματός του προσπάθησαν να επιτύχουν την ακύρωση της δίκης, αλλά η τελευταία προσπάθειά τους γι΄ αυτό απορρίφθηκε την Πέμπτη.

Το ειδικό δικαστήριο αποτελούν πέντε μέλη του ανώτατου δικαστηρίου, ένας περιφερειακός δικαστής του Ρέικιαβικ, ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου και οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους νομικοί, που διόρισε η βουλή.

Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής της δίκης λένε ότι μπορεί να ρίξει φως στο γιατί το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, σημείωσε η Στεφανία Οσκαρσντότιρ, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η κρίση έπληξε σοβαρά το πολιτικό σύστημα, εξήγησε, και πρόσθεσε πως «πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους προστατεύσει». Κατά την ίδια, η διαδικασία φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1990 πιθανότατα οδήγησε στα γεγονότα του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 05/03/2012 12:18:10

  Θα έρθει και σε μας το κύμα. Ας ετοιμάζονται κάποιοι. Αεροπλάνο να μην κλείσουν γιατί δεν θα τους κρύψει ΚΑΝΕΝΑΣ ούτε οι ξένοι που νόμιζαν φίλοι τους. Θα πάθουν ότι και ο δολοφόνος του Καποδίστρια. Μόλις εγκλημάτισε έτρεξε να κρυφτεί στη Γαλλική Πρεσβεία. Όμως τελικά στο απόσπασμα βροντοφώναξε: Ομόνοια αδέλφια!!!
  Εσείς το ακούσατε;

 2. avanti avatar
  avanti 05/03/2012 12:37:16

  Αντε να δούμε εμείς τι θα κάνουμε ...

 3. silence.t avatar
  silence.t 05/03/2012 13:08:56

  Άντε αυτουνού η υπόθεση ήταν εύκολη .
  Κατηγορείται για συγκεκριμένη αμέλεια σχετικά με δύο συγκεκριμένες τράπεζες .

  Τους δικούς μας για τι να τους κατηγορήσουμε πρώτα απο όλα , απο που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε , όχι τίποτα μην ξεχάσουμε και αφήσουμε απο έξω καμιά πενηνταριά υποθέσεις .

  Μόνο επιγραμματικά να γράψουμε τα αδικήματα , θα χρειαστούμε τον τηλεφωνικό κατάλογο !

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 05/03/2012 13:38:33

  "Ενα Εθνος μπορεί να επιβιώσει με τους ανόητους, ακόμα και με τους φιλόδοξους. Δεν μπόρεσε όμως ποτέ ν’ αντέξει, την “εκ των έσω” προδοσία.

  Ενας εχθρός προ των πυλών, είναι λιγότερο επικίνδυνος, επειδή είναι αναγνωρίσιμος και κρατάει τη σημαία του ανοιχτά. Ο “εκ των έσω” προδότης όμως, είναι τρομερός, επειδή κινείται εντός των πυλών ελεύθερoς και το χθόνιο ψιθύρισμά του, σαν θρόϊσμα των φύλλων, απλώνεται στους δρόμους της πόλης και στις αίθουσες της ίδιας της κυβέρνησης.

  Ο “εκ των έσω” προδότης δεν εμφανίζεται ως προδότης.
  Μιλάει με τα θύματά του σε τόνους οικείους. Είναι μασκαρεμένος και φοράει το πρόσωπο και τα επιχειρήματα των θυμάτων του. Τους απευθύνει υποκριτικές εκκλήσεις γι’ απαλλαγή από τη προστυχιά που βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων.

  Ο “εκ των έσω” προδότης σαπίζει τη Ψυχή του Εθνους.
  Μολύνει το Πολιτικό Σώμα, έτσι ώστε αυτό, να μη μπορεί πλέον ν’ αντισταθεί.
  Αγνωστος μέσα στη νύχτα, δόλια και μυστικά υπονομεύει και αποδομεί τους Πυλώνες του Εθνους. Ενας δολοφόνος, είναι λίγοτερο επίφοβος.
  Ο “εκ των έσω” εχθρός είναι Πανούκλα.”

  ~Μarcus Tullius Cicero: Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας, ιστορικός (106-43 π.Χ)

 5. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ avatar
  ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ 05/03/2012 14:21:21

  ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

 6. George avatar
  George 05/03/2012 14:22:44

  Αυτα συμβαινουν στην ισλανδια. Εδω ειναι ελλαδα. Εδω τους ΞΑΝΑΨΗΦΗΖΟΥΜΕ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.

 7. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 05/03/2012 15:20:38

  Εκεί δημοκρατία, εδώ?

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ daughter of mercy 05/03/2012 19:30:04

   Οίκος ανοχής

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ daughter of mercy 06/03/2012 01:01:54

   Εδώ πασόκ...

 8. nikolas avatar
  nikolas 05/03/2012 15:41:11

  Μια κατηγορία για τη δική μας πραγματικότητα. Εσχάτη προδοσία- προμελετημένη προσπάθεια αφανισμού του Ελληνικού Έθνους. Και όσοι τους ξαναψηφίσουν κατηγορούμενοι και αυτοί. Σεβόμενοι πάντα το τεκμήριο της αθωότητας αλλά απαιτώντας να δικαστούν απο Ιταλούς υπηρέτες της δικαιοσύνης ( ξέρετε εκείνους που κάτι ψέλλισαν για τα ανώνυμα γενόσημα ). Γιατί οι δικοί μας.... κάποιος κάπου κάποτε είπε σε κάποιον να πιέσει κάποιον να κλείσει κάποια υπόθεση κυνηγώντας κάποιον σε κάποιο ανελκυστήρα σε κάποιο κτήριο κάπου στην Αθήνα.

 9. Theo avatar
  Theo 05/03/2012 19:20:24

  O Ισλανδός πρωθυπουργός δεν ήταν προνοητικός και φυσικά δεν είχε στην κυβέρνησή του ένα ΒΕΝΙ που εμπνεύσθηκε και "φιλοτέχνησε" νόμο "περί ευθύνης υπουργών"που βγάζει πανωλαδιά τους ενόχους. Κι η Ισλανδική κυβέρνηση δεν προέβη στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής παραμονές εκλογών, ώστε να μείνει η υπόθεση ημιτελής κι εν συνεχεία να παραγραφεί, όπως κινδυνεύει να γίνει εν προκειμένω.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Theo 05/03/2012 19:37:16

   Κι αν είχε δεν θα μπορούσε να κάνει τις αλητείες αυτές.
   Οι πολιτικοί στην Κ. και Β. Ευρώπη λειτουργούν ως μισθωτοί υπάλληλοι του Κράτους.
   Στην Ελλάδα ως ιδιοκτήτες με λαϊκή...εντολή!

   Η έννοια του Νόμου και του Κράτους Δικαίου δεν ταιριάζουν σε κοινωνίες πλιάτσικο όπως αυτή του Ελλαδιστά.

 10. ZEN avatar
  ZEN 06/03/2012 00:13:29

  Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑ ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.