#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2010 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον έλεγχο των Αμερικανών ο ανεκτίμητος ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν.Όσα δεν κατάφεραν οι Σοβιετικοί τη δεκαετία του '80 το πετυχαίνουν οι Αμερικανοί μετά από 10 χρόνια πολέμου στη χώρα αυτή.

Στον έλεγχο των Αμερικανών ο γνωστός από την αρχαιότητα, ανεκτίμητος αλλά ανεκμετάλλευτος μέχρι σήμερα ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν (χρυσός, ασήμι, χαλκός, κασσίτερος, σίδηρος, πολύτιμα και ημιπολύτιμα μέταλλα λάπις λάζουλι, σμαράγδια, πιθανώς μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικου αερίου, ουράνιο, κοβάλτιο, άνθρακας, χρωμίτης, βαρίτης,θείο, μόλυβδος, λίθιο)

Το 2004, Αμερικανοί γεωλόγοι που είχαν σταλεί στο Αφγανιστάν ανακάλυψαν μια σειρά παλιούς χάρτες και στοιχεία στη βιβλιοθήκη γεωλογικών ερευνών στην Καμπούλ. Οι χάρτες απεικόνιζαν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας. Τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί από Σοβιετικούς ορυκτολόγους και γεωλόγους στη διάρκεια της Σοβιετικής κατοχής, και είχαν μείνει κλεισμένα σε κάποιο συρτάρι, από την εποχή της απόσυρσης των Σοβιετικών, το 1989.

Τη δεκαετία του '90, όταν μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος και μετά από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, μια ομάδα Αφγανών γεωλόγων έκρυψε τους χάρτες και τους επέστρεψε  στην βιβλιοθήκη γεωλογικών ερευνών  όταν εισέβαλλαν οι ΗΠΑ και εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν, το  2001.

Η ύπαρξη των χαρτών ήταν γνωστή, αλλά εξ αιτίας των 35 χρόνων συνεχούς πολέμου η κατάσταση έμενε στάσιμη, σύμφωνα με έναν Αφγανό μηχανικό, που εργαζόταν στο Υπουργείο Ορυχείων τη δεκαετία του '70.

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν και ξοδεύουν ποταμούς δολαρίων και θυσίασαν χιλιάδες στρατιώτες τους μέχρι σήμερα για να προστατεύσουν μερικά απομονωμένα περάσματα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν και ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" είναι η πρόφαση, ο έλεγχος των περασμάτων του οπίου αφήνει την απάντηση με κενά. Ένα δημοσίευμα των ΝΥΤ την περασμένη εβδομάδα ήρθε να συμπληρώσει και επίσημα το puzzle. "Oι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κοιτάσματα αξίας σχεδόν $1 τρις δολαρίων, μια ποσότητα που απέχει έτη φωτός από οτιδήποτε ήταν γνωστό μέχρι σήμερα και ικανή για να αλλάξει εκ θεμελίων την αφγανική οικονομία και ίσως ίσως την ίδια τη φύση αυτού του πολέμου http://www.nytimes.com/2010/06/14/world/asia/14minerals.html?src=twt&twt=nytimes

Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, δήλωσε κατενθουσιασμένος για την ανακάλυψη των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων, προσθέτοντας ότι παρά τις τεχνικές δυσκολίες της εξόρυξης σε μια χώρα με μηδενική βιομηχανική εξορυκτική υποδομή, η ανακάλυψη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής.

Τα κοιτάσματα αποτελούνται από ανεξάντλητες και τεράστιες αρτηρίες σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, χρυσού και μέταλλα χρήσιμα για τη βιομηχανία, όπως το λίθιο, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Αφγανιστάν σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης μεταλλευμάτων και ορυκτών στον κόσμο. Καταλαμβάνουν υπέδαφος ίσο με την έκταση της χώρας, βόρεια, δυτικά, νότια και ανατολικά, κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, εκεί όπου γίνονται σφοδρότατες μάχες με τους Ταλιμπάν.

Ένα εσωτερικό σημείωμα του Πενταγώνου αναφέρει ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει η Σαουδική Αραβία του λιθίου. Η ευρύτατη κλίμακα του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν ανακαλύφθηκε από μια μικρή ομάδα αξιωματικών του Πενταγώνου και Αμερικανούς γεωλόγους. Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Καρζάι ενημερώθηκαν συνοπτικά, δήλωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αν και η ανάπτυξη σοβαρής εξορυκτικής βιομηχανίας σε μια χώρα σαν το Αφγανιστάν θα απαιτήσει αρκετά χρόνια, το δυναμικό των κοιτασμάτων είναι τόσο εντυπωσιακό, που οι αξιωματούχοι και στελέχη της βιομηχανίας θεωρούν ότι θα μπορούσαν να προσελκύσουν  μεγάλες επενδύσεις πριν ακόμα τα ορυχεία καταστούν κερδοφόρα, ενώ τεράστιο θα ειναι ασφαλώς και το όφελος των θέσεων εργασίας που θα προκύψει για τις γενιές των Αφγανών που δεν γνώρισαν κάτι άλλο από πόλεμο στην πολύπαθη αλλά σημαντική από κάθε άποψη αυτή χώρα.

Η υπολογιζόμενη αξία των κοιτασμάτων του 1 τρις δολαρίων ειναι δυσανάλογη της οικονομίας του Αφγανιστάν, η οποία βασίζεται κυρίως στην παραγωγή οπίου και στη διακίνηση ναρκωτικών, με ένα ΑΕΠ στα 12δις δολάρια περίπου.

Οι Αμερικανοί και οι Αφγανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να συζητήσουν το θεμα της εκμετάλλευσης του υπεδάφους σε μια δύσκολη καμπή του πολέμου, ενώ οι επιθέσεις των αμερικανών παρά την σφοδρότητά τους δε φαίνεται να φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση του Καρζάι κατηγορείται για διαφθορά και ευνοιοκρατικό καθεστώς, και ο ίδιος αναφέρεται πικρόχολα στο Λ. Οίκο.

Παρά την ύπαρξη λοιπόν αυτού του ανεξάντλητου ορυκτού πλούτου, οι προοπτικές πάλι δεν διαγράφονται ρόδινες για το Αφγανιστάν, για μια σειρά από λόγους:

1. Η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί διακαώς θετικά νέα από το Αφγανιστάν. Όμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων δεν πρόκειται να φέρουν την ειρήνη στην περιοχή, αφού όπως είναι φυσικό οι Ταλιμπάν θα πολεμήσουν σκληρά για να αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας, τώρα πολύ περισσότερο από ποτέ.

2. Η διαφθορά του καθεστώτος Καρζάι θα ενισχυθεί από τον φρέσκο πλούτο, ειδικότερα αν μερικοί καλά διασυνδεδεμένοι ολιγάρχες, με προσωπικές σχέσεις με τον Καρζάι, αποκτήσουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Μόλις πέρσι ο υπουργός ορυχείων του Αφγανιστάν κατηγορήθηκε από αμερικανούς αξιωματούχους ότι δωροδοκήθηκε με 30 εκ. δολ.  για να παραχωρήσει στην Κίνα τα δικαιώματα ανάπτυξης του ορυχείου χαλκού και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

3. Στις επαρχίες όπου θα εξορυχτούν τα κοιτάσματα ενδέχεται να ξεσπάσουν σκληρές μάχες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Καμπούλ και των τοπικών φυλάρχων. Το Αφγανιστάν έχει εθνική νομοθεσία που διέπει τα ορυχεία, ο οποίος συντάχθηκε υπό τις οδηγίες συμβούλων της  Παγκόσμιας Τράπεζας, που όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να τεθεί σε ισχύ. “Κανείς δεν έχει δοκιμάσει πως λειτουργεί ο νόμος στην πράξη, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν υπάρξουν μάχες μεταξύ της κυβέρνησης και των επαρχιών" σύμφωνα με τον Paul A. Brinkley, αναπληρωτή Υφυπουργό Άμυνας για θέματα εμπορικής συνεργασίας και αρχηγού της ομάδας του Πενταγώνου που ανακάλυψε τα κοιτάσματα.

4. Οι Αμερικάνοι ταυτόχρονα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την διψασμένη για φυσικούς πόρους Κίνα, η οποία θα προσπαθήσει να ελέγξει την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν ενοχλώντας σφόδρα τις ΗΠΑ, που έχουν επενδύσει 10 χρόνια πολέμου στη χώρα. Η Κίνα έχει κερδίσει τη σύμβαση εκμετάλλευσης του ορυχείου χαλκού Aynak στην επαρχία Logar, και είναι πολύ πιθανό να θελήσει και άλλα.

5. Μια άλλη επιπλοκή σχετίζεται με την ανυπαρξία βαριάς βιομηχανίας στο Αφγανιστάν και την αναμενόμενη εμπλοκή των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που θα απαιτήσουν προστασία του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά δηλαδή, με μηδενική εξορυκτική βιομηχανία και ανυπαρξία σοβαρών υποδομών, οδικών δικτύων και τηλεπικοινωνιών, θα περάσουν δεκαετίες για να εκμεταλλευθεί η χώρα αυτή πλήρως και για τη δική της ευημερία τον ορυκτό της πλούτο.

Αναμασήματα για τόνωση του φρονήματος;

Το Huffington Post, πάντως, θυμίζει ένα κυβερνητικό μνημόνιο του 2007, ενώ ο Marc Ambinder του Atlantic, πάει ακόμη πιο πίσω, αναφέροντας τα συμπεράσματα των ερευνών που έκαναν οι σοβιετικοί τη δεκαετία του `80, οι οποίοι είχαν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Όπως λέει το Atlantic, η «είδηση» βγαίνει τώρα σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Ομπάμα να «παρασκευάσει» κάποιες καλές ειδήσεις για έναν πόλεμο που ήδη είναι ο πλέον μακροχρόνιος της αμερικανικής ιστορίας. «Είναι ένας καλός τρόπος για να θυμηθεί ο αμερικανικός λαός τη πιθανότητα ενός λαμπρού μέλλοντος» λέει, και αναρωτιέται αν υπάρχει άλλος τρόπος για να το πετύχει αυτό ο Ομπάμα, από το «αναπαράγει ήδη γνωστές και δημοσιευμένες προ πολλού πληροφορίες…»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 16/06/2010 08:23:00

  Ευτυχώς υπάρχει «η θεια δίκη» ..και για την ισορροπία… έστειλε την BP ….

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/06/2010 09:53:29

  Όταν γινόταν η συζήτηση για το λαθρομεταναστευτικό είχα προτείνει μια λύση ειδικά για την Ελλάδα.

  Αντί η Ελλάδα να αφήνεται στο φορτίο των λαθρομεταναστών από όλο τον πλανήτη ( ένα φορτίο που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι αδυνατεί να αναλάβει και θα αδυνατεί ακόμα περισσότερο πλέον), να ΕΚΛΕΙΝΕ τα σύνορά της προς όλους τους παράνομα εισερχόμενους και να "υιοθετούσε" ΜΌΝΟ ΜΙΑ χώρα του τρίτου κόσμου, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ και όχι με σκέτα ωφελιμιστικά αποικιοκρατικά κριτήρια, για να τη βοηθήσει να αναπτύξει τις στοιχειώδεις υποδομές της, και να μπορέσει ο μεταναστεύσας πληθυσμός της να επιστρέψει στη χώρα του.

  Είχα προτείνει τότε η Ελλάδα να "υιοθετούσε" το Αφγανιστάν, έχοντας στο νου μου τους Καλάς, την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου, την ιστορία αυτής της κακοτράχαλης χώρας.

  Αν είχαμε εξωτερική πολιτική με διορατικότητα και γνώμονα το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ θα μπορούσε σήμερα η Ελλάδα να είναι μία από τις προτιμητέες χώρες που θα συνεργαστούν με το Αφγανιστάν για τις υποδομές των ορυχείων του και θα μπορούσε να απαιτήσει ρεαλιστικά πλέον την επιστροφή των μεταναστών του εκεί.

  Αυτό που έκανε δλδ. η Ελλάδα με την Αλβανία η οποία αναπτύχθηκε χάρις στην Ελλάδα να γινόταν και με μία άλλη χώρα του τρίτου κόσμου.

  Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει κάθε χώρα του βορρά με μία χώρα του τρίτου κόσμου.

  • Alexandros Pavlides avatar
   Alexandros Pavlides @ αλλενάκι 17/06/2010 03:32:58

   Μα εδώ δεν μας επιτρέπεται να εξορύξουμε τα δικά μας ορυκτά... Θα μας άφηναν ανενόχλητους στο Αφγανιστάν ποτέ?? Τα πόδια θα μας έκοβαν και θα μας έπαιρναν το φαγητό ακόμη και μέσα από το στόμα!

 3. rage avatar
  rage 16/06/2010 09:56:54

  Αν βάλουμε μαζί και το όπιο, το εμπόριο του οποίου στηρίζει την αμερικάνικη οικονομία, τότε βλέπουμε ότι ξέρουν τι κάνουν.

  • gram avatar
   gram @ rage 16/06/2010 11:27:21

   Αμάν, τι βαθυστόχαστη σκέψη ήταν αυτή πρωινιάτικο! Ξεκινάω τη μέρα μου τόσο σοφότερος τώρα που έμαθα πως πραγματιικά δουλεύει η παγκόσμια οικονομία...

   • rage avatar
    rage @ gram 16/06/2010 11:42:37

    επειδή η νεοελληνική αντίδρασή σου είναι συνηθισμένη, δες μερικά στοιχεία εδώ:

    http://www.drugwarfacts.org/cms/search/node/afghanistan

    και μετά πέτα την νεοελληνικούρα σου. Οι ντενεκέδες όσο πιο άδειοι είναι τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν. Στεναχωρέθηκες που δε σε κάλεσαν στο Αβέρωφ και είσαι συγχισμένος;

 4. salmonellas avatar
  salmonellas 16/06/2010 11:45:18

  Λιθιο = Ελαφρες μπαταριες για ηλεκτρικα οχηματα και αλλες εφαρμογες, η καλλιτερη φαση για την ετοιμοθανατη αμερικανικη αυτοκινητοβιομηχανια.

  • gram avatar
   gram @ salmonellas 16/06/2010 11:49:09

   Δεν είναι θέμα κόστους, άρα άπλετης διαθεσιμότητας της πρώτης ύλης, η αποτελεσματικότητα των μπαταριών Λιθίου σημερινής τεχνολογίας.

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 16/06/2010 12:42:42

  Τσακώνονται πάλι οι κληρονόμοι της ΕΣΣΔ, η "αεριάδα" Ρωσίας - Λευκορωσίας συνεχίζεται.
  h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231048884

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.