11/08/2009 00:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοκ στη Μαγιόρκα

Το διάσημο Ισπανικό τουριστικό θέρετρο της Μαγιόρκα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων εκ μέρους της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.  Τρεις βόμβες μικρής ισχύος, εξερράγησαν στην πρωτεύουσα Palma de Mallorca μέσα σε διάστημα λίγων ωρών την Κυριακή. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί καθώς η Οργάνωση προειδοποίησε με τηλεφώνημά τις την αστυνομία η οποία πρόλαβε και εκκένωσε παραλίες, πάρκα και ξενοδοχεία και άλλους δημόσιους χώρους. Οι Αρχές πάντως λένε πως τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, που μάλλον έγιναν από την Γαλλία, ήταν τόσο συγκεχυμένα που πολλά εστιατόρια δεν μπορούσαν να εκκενωθούν εγκαίρως.

Ο Ισπανός Βασιλιάς Juan Carlos καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας πως  «αυτή η συμμορία δολοφόνων και εγκληματιών δεν θα κατορθώσουν να βλάψουν την δημοκρατία στην Ισπανία ή την ομαλή καθημερινότητα του νησιού.»

Οι επιθέσεις είχαν οπωσδήποτε ως  σκοπό να πλήξουν τον τουρισμό του νησιού ο οποίος αποτελεί και τη βάση της οικονομίας του, με τους περισσότερους επισκέπτες  να προέρχονται από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Σε οδηγία που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, καλεί τους Γερμανούς τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων αλλά δεν προχώρησε σε συμβουλή να μην επισκεφθούν το νησί. Από την πλευρά του το Βρετανικό υπουργείο δεν άλλαξε  τον χαρακτηρισμό ασφάλειας που έχει δώσει στη Μαγιόρκα, σημειώνοντας επιπλέον πως οι Βρετανοί δεν αποτελούν στόχο της ΕΤΑ.

Οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι του νησιού ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τυχόν επιπτώσεις των τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά οι ειδικοί επί θεμάτων τουρισμού δεν πιστεύουν πως οι επιθέσεις θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Όπως λέει ο Karl Born, καθηγητής τουρισμού στο πανεπιστήμιο Harz University του Wernigerode, «δεν πιστεύω πως θα έχουμε μαζικές ακυρώσεις… οι όποιες επιπτώσεις θα φανούν στο μέλλον, ιδιαίτερα αν το νησί αποτελέσει στόχο και άλλων επιθέσεων.» Οι τουρίστες πάντως, φαίνεται να έχουν ανάμικτα συναισθήματα. Άλλοι παραμένουν σε κατάσταση σοκ και άλλοι έχουν πλημμυρίσει τις παραλίες…

Η ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη και για την επίθεση της 30ης Ιουλίου στην παραλία Palmanova της Μαγιόρκα και κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο 2 αστυνομικοί ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί περαστικοί. Απειλεί μάλιστα και με νέες επιθέσεις στο προσεχές μέλλον. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα από τις αρχές του μήνα με ιδιαίτερους ελέγχους σε όλους όσοι καταφθάνουν στο νησί. Παρά ταύτα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις έρευνες ούτε έχουν γίνει οποιεσδήποτε συλλήψεις.

Η ΕΤΑ που «αγωνίζεται» εδώ και αρκετές δεκαετίες για μια αυτόνομη Βασκική κρατική οντότητα, είναι υπεύθυνη για 800 περίπου θανάτους μέχρι σήμερα. Φαίνεται όμως ότι τα τελευταία χρόνια χάνει την υποστήριξη του Βασκικού πληθυσμού. Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό που κάνει η Οργάνωση είναι να προσπαθεί να πείσει πως δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις πρόσφατες συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της. Θυμίζουμε πως ο επικεφαλής του στρατιωτικού τομέα της ΕΤΑ Jurdan Martitegi, συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο ενώ αρκετοί ακόμη ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική Οργάνωση συνελήφθησαν τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Spiegel Online                                                                              

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.