#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/06/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προ των πυλών…η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση;Πολύς κόσμος βλέπει  την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, ως ένα είδος Χολιγουντιανού blockbuster.

Πολλοί γράφουν για αυτό, σαν να ήταν κάτι που θα συνέβαινε μέσα σε μια ημέρα, ή σε μερικές εβδομάδες, αλλάζοντας  ξαφνικά  την λειτουργία του κόσμου. Ο οικονομικός όμως κόσμος, δεν λειτουργεί έτσι.

Η λειτουργία του κόσμου αυτού είναι κάτι σαν μια παρτίδα σκάκι, αργή και μεθοδική.

Υπάρχουν στιγμές που όλα συμβαίνουν τάχιστα (όπως το 2008), αλλά και τότε η κρίση χρειάστηκε μήνες για να εξελιχθεί. Σήμερα, που οι περισσότεροι Αμερικάνοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου, είναι μαθημένοι να τα περιμένουν όλα άμεσα. Ο κόσμος δεν είναι πια υπομονετικός και δεν μπορεί να περιμένει.

Παρά όμως τα όσα γράφονται, η κατάρρευση δεν θα είναι ένα μοναδικό συμβάν. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κατά κάποιο τρόπο, ήδη την ζούμε. Ακόμη και όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση, κάποιοι πάλι θα μιλάνε για την οικονομική κατάρρευση. Αν όμως θέλουμε να συλλάβουμε το τι ακριβώς μας συμβαίνει, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα.

Οδεύουμε προς έναν εφιάλτη, ο οποίος θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Και θα υπάρχουν στιγμές απόλυτου χάους, όπως στην περίπτωση της κρίσης του 2008, η οποία όμως δεν μας κατέστρεψε εντελώς. Ούτε και η επόμενη θα μας καταστρέψει.

Αυτό που μας συμβαίνει, είναι σαν μια σειρά από κύματα. Όταν χτίζουμε ένα κάστρο στην άμμο, το πρώτο κύμα που έρχεται δεν μας το καταστρέφει, αλλά απλά το αποδυναμώνει. Στη συνέχεια, αυτά που ακολουθούν το γκρεμίζουν.

Αυτό παθαίνουμε σήμερα. Η κρίση του 2008 ήταν ένα μόνο κύμα.

Το επίκεντρο της επόμενης μεγάλης οικονομικής κρίσης θα είναι στην Ευρώπη και θα πρόκειται για ένα ακόμη κύμα.

Για πολλούς, το κύμα αυτό θα είναι κάτι σαν το τέλος του κόσμου, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα είναι. Θα ακολουθήσουν κι άλλα κύματα που θα χειροτερέψουν τα πράγματα. Και όταν τα επόμενα κύματα αρχίσουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο, τότε είναι που θα δυσκολέψουν τα πράγματα. Κάτι σαν τις ωδίνες τοκετού.

Αυτές όμως οι οδύνες δεν έγιναν μέσα σε μια νύχτα και ούτε πρόκειται να εξαφανιστούν αυτόματα.

Πολλοί που γράφουν για την κατάρρευση, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πρέπει να την αφήσουμε να συμβεί, έτσι ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει η Αμερική να χρωστά σχεδόν $16 τρισεκατομμύρια.

Χρειάστηκαν δεκαετίες για τους αμερικανούς καταναλωτές να συσσωρεύσουν τη μεγαλύτερη φούσκα καταναλωτικού χρέους στην παγκόσμια ιστορία.

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να διαλυθεί εκ των έσω η οικονομική υποδομή των ΗΠΑ και να μεταφερθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Αυτά είναι προβλήματα που θα ταλανίζουν τις ΗΠΑ για πολύ καιρό ακόμη.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που φέρονται σαν να θέλουν μια οικονομική αποκάλυψη. Πιστεύουν πως αν καταρρεύσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, η κυβέρνηση θα εξαφανιστεί και θα αρχίσουμε να πολεμάμε μεταξύ μας με παλούκια. Ε λοιπόν, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Σίγουρα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν όταν γίνει το κακό, αλλά ούτε πρόκειται και να εξαφανιστεί.

Το πιο πιθανό που θα συμβεί είναι η κυβέρνηση να αρπάξει ακόμη περισσότερη εξουσία, στην προσπάθειά της να επαναφέρει την τάξη και την ασφάλεια.

Ούτε και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Μάλιστα, μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη μάλλον θα ομοσπονδοποιηθεί κι άλλο, ακόμη κι αν διαλυθεί η ευρωζώνη πιο πριν.

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν καταρρεύσει το παλιό σύστημα, θα τους δοθεί η ευκαιρία να συστήσουν ένα νέο. Όμως, ούτε αυτό δεν θα γίνει.

Οι δυνάμεις που ελέγχουν τα πράγματα, έχουν ήδη αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Δεν τους αρέσει να χαραμίζεται μια καλή κρίση. Τους αρέσει να την χρησιμοποιούν για να πλάσουν τον κόσμο με βάση τις επιθυμίες τους.

Η επόμενη οικονομική κατάρρευση θα διαρκέσει χρόνια και θα έχει ως θύματα δισεκατομμύρια ανθρώπων. Όλα όσα θα συμβούν, θα είναι πρωτοφανή. Τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα και από το περίφημο κραχ της δεκαετίας του 1930.

Οι ΗΠΑ θα πάθουν τα χειρότερα. Θα χάσουν την θέση τους ως η Νο1 οικονομική δύναμη του πλανήτη και το δολάριο θα πάψει να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η δε ανεργία, που σήμερα θεριεύει, θα αυξηθεί κι άλλο.

Θα ζήσουμε έναν εφιάλτη, με την ανεργία των ΗΠΑ να είναι διψήφια σε ποσοστά. Ότι και να κάνει η κυβέρνηση, τα επιτυχή αποτελέσματα θα είναι ελάχιστα.

Η ευμάρεια που ζούμε σήμερα, η οποία οφείλεται στα χρέη, θα πάψει απότομα. Ήδη, πολλές κοινότητες της Αμερικής είναι οικονομικά στάσιμες. Σε λίγο θα αρχίσουν οι διαδηλώσεις και οι εξεγέρσεις, με την εγκληματικότητα και τις λεηλασίες να φουντώνουν και με τον κοινωνικό ιστό να σκίζεται στις ραφές του.

Ως αντίδραση, η αμερικανική κυβέρνηση θα γίνει πιο απολυταρχική και αυτό θα είναι κάτι το τρομακτικό.

Θα χρειαστούν όμως χρόνια. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ ότι πριν από πέντε χρόνια. Σε λίγα χρόνια, θα είναι χειρότερη. Μάλιστα, κάποιοι θα αναπολούν στο μέλλον ακόμη και το 2011, αλλά και το 2012, ως την παλιά καλή εποχή.

Η παρακμή που άρχισε δεν έχει τελειωμό. Θα υπάρξουν κάποιες φρούδες ελπίδες, αλλά κι αυτές δεν θα διαρκέσουν.

Πάντως, δεν χρειάζεται να τελειώσει η ζωή μας επειδή καταρρέει η οικονομία. Όσοι προετοιμάζονται από σήμερα, θα ευλογηθούν στο μέλλον, ακόμη και εν μέσω χάους.

Να μη ξεχνάμε πως το φως χρειάζεται περισσότερο όταν έχουμε απόλυτο σκοτάδι.

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/the-economic-collapse-is-not-a-single-event

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 24/06/2012 11:06:03

  Ολα αυτα τα μικρομαγαζα αγορας χρυσου που εδω και λιγα χρονια εχουν εμφανιστει ακομα και σε χωρες με οικονομιες ΑΑΑ όπως η Φινλανδια μαλλον ξερουν κατα που παει το πραγμα...

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 24/06/2012 12:56:38

  Ἒχω τήν ἐντύπωση ὃτι διάβασα ἓνα σενάριο χολιγουντιανῆς ταινίας,ἢ κάποιο ἀπόσπασμα τῆς Ἀποκάλυψης τοῦ Ἰωάννη...

 3. athamas avatar
  athamas 24/06/2012 13:07:03

  Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίζουμε ταξικά στο μέλλον?

 4. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 24/06/2012 13:31:30

  Αυτό σίγουρα είναι το "σχέδιο"... Όμως, δεν είναι απαραίτητο να πετύχει το "σχέδιο"...

 5. The Saint avatar
  The Saint 24/06/2012 14:33:09

  Tο σχέδιο δεν είναι απαραίτητο να πετύχει 100%.
  Ομως πολλά απ'όσα αναφέρονται (ή υπονοούνται) στο κείμενο να είστε σίγουροι, ότι θα τα περάσουμε...

 6. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 24/06/2012 15:13:06

  Κάποιος παλαιός θυμόσοφος έλεγε πως..." όταν τα πράγματα δυσκολεύουν η σωτηρία ευρίσκεται πιό κοντά όταν το κάτω μέρος του χεριού είναι πιό δυνατό από το πάνω και η ματιά ψάχνει ίσια και κάτω και όχι ισια και πουθενά".

 7. kotstak avatar
  kotstak 24/06/2012 15:32:55

  Είμαστε πολύ “μικροί”, για να προκαλέσουμε πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία.
  Χρωστάμε όσα είναι τα ρευστά διαθέσιμα μιας μεγάλης εταιρείας πληροφορικής στην Αμερική.

  Η αριστεροί, που ονειρεύονται κρίση και κατάρρευση του καπιταλισμού, θα ονειρεύονται για πολύ ακόμα.

  Πολύ σύντομα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, θα οδηγηθούμε στην ανώτερη μορφή καπιταλισμού, που είναι ο “ευφυής καπιταλισμός”.
  Τα προγράμματα προσομοίωσης της οικονομίας που θα δημιουργηθούν, θα αποτρέπουν τους πολιτικούς από το να κάνουν λάθη που οδηγούν σε κρίση.

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ kotstak 24/06/2012 16:40:48

   Μάλιστα... "Τα προγράμματα προσομοίωσης της οικονομίας που θα δημιουργηθούν, θα αποτρέπουν τους πολιτικούς από το να κάνουν λάθη που οδηγούν σε κρίση." - Ασφαλώς αναφέρεσαι στους πολιτικούς και στα τσιράκια τους, που θα μένουν ανεπηρέαστοι από κρίσεις, όχι στους πολίτες. Οι πολίτες είναι ήδη βυθισμένοι ως τον λαιμό στην κρίση, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών και βέβαια όχι μόνο τώρα και όχι μόνο στην Ελλάδα!

   • kotstak avatar
    kotstak @ Πεπόνης 24/06/2012 19:11:25

    Η κρίση που βιώνουμε σήμερα όλοι μας, είναι αποτέλεσμα κακών πολιτικών επιλογών που έκαναν οι πολιτικοί τις προηγούμενες δεκαετίες. Αφετηρία δε είναι η δεκαετία του 80.
    Το προγράμματα προσομοίωσης της οικονομίας είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Πριν πάρει μια απόφαση ένας υπουργός, βάζει τα δεδομένα στον υπολογιστή και βλέπει τι θα συμβεί στο μέλλον.
    Έτσι αποφεύγονται και οι γκάφες …και τα εσκεμμένα λάθη.
    Δεν θα υπάρχει η δικαιολογία της πολιτικής επιλογής.

    Ούτε θα έρχεται ένας Τσίπρας να λέει θα δώσω αυξήσεις.
    Θα βάζεις τα δεδομένα και θα του αποδεικνύεις αμέσως πως εάν δώσει αυξήσεις θα κλείσουν σε ένα χρόνο 10.000 επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία 100.000, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και μετά αναγκαστικά θα μειωθούν οι μισθοί 40%. Τεκμηριωμένα όμως.

    • Πεπόνης avatar
     Πεπόνης @ kotstak 24/06/2012 22:41:54

     Ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς αυτή δεν είναι λύση. Δεν έχω χρόνο τώρα να αναλύσω τους λόγους.

   • kotstak avatar
    kotstak @ Πεπόνης 24/06/2012 19:26:10

    Ούτε θα έρχεται η αριστερά να λέει όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
    Θα βάζεις τα δεδομένα και θα αποδεικνύεις πως η μη ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει ως αποτέλεσμα την μείωση όλων των μισθών και των συντάξεων 100 ευρώ/μήνα.
    Επομένως εάν επιτρέψουμε στους ιδιώτες να φτιάξουν πανεπιστήμια, μακροχρόνια, από αυτά και μόνο, θα αυξηθούν όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις 100 ευρώ/μήνα.

 8. Θύμιος avatar
  Θύμιος 24/06/2012 19:12:57

  θα γίνει, για να μην πληρώσει (η Δύση) τα χρέη της. και για να υποτιμηθούν τα (συσσωρευμένα) Ρωσικά €υρώ.

 9. hlias avatar
  hlias 24/06/2012 19:18:52

  Τεχνητη κριση για να ελεγχθουν οι "ηλιθιες" μαζες ενοψει του τι θα ή μπορει να εκτιλυχθει στο εγγυς μελλον...

 10. Άρτεμις avatar
  Άρτεμις 24/06/2012 22:02:48

  Παρακαλώ διορθώστε το "οδύνες τοκετού" με το ορθό "ωδίνες" σε δύο σημεία του άρθρου.

 11. anetos avatar
  anetos 25/06/2012 07:35:44

  πολυ Mad Max !!!

 12. Str.Papous avatar
  Str.Papous 25/06/2012 12:29:12

  """Πάντως, δεν χρειάζεται να τελειώσει η ζωή μας επειδή καταρρέει η οικονομία. Όσοι προετοιμάζονται από σήμερα, θα ευλογηθούν στο μέλλον, ακόμη και εν μέσω χάους."""

  Καλα ρε Οννεδιτες...
  Κανεις πριν σχολιασει δεν πηγε να διαβασει το προτοτυπο;
  Γεματο με ads για γρηγορα/σιγουρα κερδη σε μπανανιες σαν την Ελλαδα ειναι.
  Brazilian Eucalyptous Plantation... Family Survival Plan.... Survival Food Plan...
  Death by Technology... (and more bull-shits).
  Τοσο αδαεις ειστε πια;
  (εξαιρεση η Αρτεμις που προσεχει τι διαβαζει)

 13. franc avatar
  franc 25/06/2012 13:19:30

  Κι όλα αυτά για να μην αφήσουν να φύγει λίγος αέρας απ' τις φούσκες που δημιούργησαν οι Υπερτράπεζες στοιβάζοντας χρεώγραφα στους φορολογικούς παραδείσους μόνο και μόνο για να μην φανεί οτι κάποτε υπάρχουν και ζημίες εκτός από τα κέρδη?
  Η απάντηση στη κρίση είναι μια λέξη και αυτή ΕΛΛΗΝΙΚΗ: ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.
  Κρίση χωρίς πόλεμο δεν κρατάει πάνω απο λίγες μέρες...

 14. ΠΑΚΗΣ avatar
  ΠΑΚΗΣ 25/06/2012 13:41:21

  Η συσσώρευση πλούτου ( απληστία ονομάζεται σε ατομικό επίπεδο ) σε συνδιασμό με την επίπλαστη οικονομία (85% του παγκόσμιου ΑΕΠ αναφέρεται σε υπηρεσίες, κοινώς αέρας κοπανιστός...) δημιουργούν το εκρηκτικό μίγμα που βιώνουμε και θα βιώσουμε στο μέλλον. Η κόλαση είναι βέβαια για τους πολλούς, όχι βέβαια για όλους.
  Θα φτάσει η μέρα που θα πούμε το Στάλιν πατερούλη μας.

 15. tas avatar
  tas 25/06/2012 15:08:07

  Η.Π.Α., Ο ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-06-24-21-09-26-2012062465921/

 16. avanti avatar
  avanti 25/06/2012 17:39:06

  Οι δυνάμεις που ελέγχουν τα πράγματα, έχουν ήδη αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι....... (χώρια που δεν θα αφήσουν μία τέτοια κρίση να πάει χαράμι ...) Ποιές είναι αυτές οι δυνάμεις δεν μας λέει, μάλλον για Αριανούς θα πρόκειται.
  Ζούμε την απόλυτη παράνοια.

  • franc avatar
   franc @ avanti 26/06/2012 12:01:43

   Aγαπητέ Αvanti,
   Οι δυνάμεις αυτές είναι οι εξής:

   http://english.pravda.ru/business/finance/18-10-2011/119355-The_Large_Families_that_rule_the_world-0/

   Πρόσφατα μάλιστα αγόρασαν και την Societe Generale.
   Δεν υπάρχουν πλέον Εθνικές Τράπεζες. Με τα λεφτά μας δεν σώζουν το "δικό μας" τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό των Rocfeller, Rotcild, Paulson &ΣΙΑ.

 17. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/06/2012 12:39:23

  Οι μεγάλες κρίσεις έχουν την ρίζα πάντοτε στην πραγματική οικονομία. Όταν επενδύονται πλεονάζοντα κεφάλαια σε τομείς που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, δηλαδή να παράγουν κέρδος ή να διανείμουν το κέρδος σ' αυτούς που επένδυσαν.
  Και τελειώνουν - όταν τελειώνουν - με καταστροφή του πλεονάζοντος κεφαλαίου.
  Το 1929 ήταν κρίση υπερεπένδυσης στον παραγωγικό τομέα (κυρίως στη βιομηχανία).
  Η σημερινή είναι κρίση υπερεπένδυσης σε τομείς της κατανάλωσης (κυρίως στον τομέα της κατοικίας). Θα λήξει όταν καταστραφούν σε επαρκή βαθμό τα πλεονάζοντα κεφάλαια.
  Υπάρχει και το (αμυδρό αλλά υπαρκτό) ριζοσπαστικό ενδεχόμενο της μεγάλης κατάρρευσης. Με σοβαρότητα το επισήμανε πέρισυ ο Νούριελ Ρουμπίνι: Άν και είναι νεο-Κευνσιανός, μή μαρξιστής, παραδέχθηκε ότι ίσως σε ένα θέμα ο Κάρολος Μάρξ είχε δίκιο. "Ο καπιταλισμός", είπε, "κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους". Έχει το σπέρμα της καταστροφής μέσα του. Δηλαδή τα κεφάλαια που επενδύονται ή υπάρχουν προς επένδυση είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν - να παράγουν κέρδος - επειδή είναι αδύνατο να υπάρξει επαρκής ζήτηση. Τότε όλο το σύστημα παραγωγής θα καταρρεύσει, σε μιά μακροχρόνια διαδικασία καταστροφής. Όπως καταστράφηκε η φεουδαρχία στο τέλος του Μεσαίωνα και αναδύθηκε το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.
  h**p://tsak-giorgis.blogspot.gr/2011/08/blog-post_15.html
  h**p://www.project-syndicate.org/commentary/is-capitalism-doomed-

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 26/06/2012 12:48:59

   Ο καπιταλισμός δεν είναι "συνωμοσία κακών" (μια διαδεδομένη αυταπάτη στην Ελλάδα και τον λοιπό "μεσανατολικό" χώρο.
   Τρόπος παραγωγής είναι, κοινωνική διαδικασία, μια δομή που δημιουργήθηκε και εξελίσσεται επί αιώνες, μέχρι να φθάσει στο "σημείο θραύσης" και να καταστραφεί, ν' αρχίσει να δίνει την θέση της σε άλλη δομή.
   Δεν ξέρουμε ποιά θα είναι αυτή η άλλη δομή. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η διαδικασία καταστροφής, όταν έλθει, θα είναι μακρόχρονη. Γενιές ολόκληρες θα ζήσουν σε καταστάσεις αφάνταστα δύσκολες.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 26/06/2012 12:57:24

   h**p://www.cnbc.com/id/44147922/Is_Nouriel_Roubini_a_Communist

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/06/2012 12:43:08

  Ο αυτοκαταστροφικός μηχανισμός του καπιταλισμού κατά Ρουμπίνι:
  "Ο Καρλ Μαρξ είχε δίκιο. Σε κάποιο σημείο, ο καπιταλισμός μπορεί να καταστρέψει τον εαυτό του. Δεν μπορείς συνεχώς να μεταφέρεις τον πλούτο από την εργασία προς το κεφάλαιο, χωρίς να καταλήγεις στο να έχεις κρίση υπερπαραγωγής και έλλειψη ζήτησης.
  Αυτό είναι που έχει συμβεί σήμερα. Νομίζαμε ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται. Δεν αυτορυθμίζονται. Το κάθε άτομο μπορεί να είναι ορθολογικό. Η εταιρεία όμως, για να επιβιώσει και να ευημερήσει, ωθεί το «κόστος εργασίας» όλο και περισσότερο προς τα κάτω, αλλά αυτό το «κόστος εργασίας» αποτελεί το εισόδημα και την καταναλωτική δύναμη κάποιου άλλου. Γι 'αυτό και είναι μια αυτοκαταστροφική διαδικασία".

 19. franc avatar
  franc 26/06/2012 20:10:48

  Αγαπητέ Θείε,
  Μπορεί ο καπιταλισμός να μην είναι “συνωμοσία κακών” , είναι όμως “συνωμοσία απλήστων βλακών” που όταν ο Ρήγκαν με τη Θάτσερ τούς έριξαν το σύνθημα "Τώρα που ο εχθρός κατέρρευσε βούρ να φάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας χωρίς κανένα ενδοιασμό" , έπεσαν με τα μούτρα στην αχαλίνωτη τοκογλυφία και τον τζόγο. Η διαδικασία καταστροφής άρχισε το 2007 με την Northrock στην Αγγλία και τη Lehman bros στις ΗΠΑ και θα τελειώσει μάλλον σε λίγες μέρες ή μήνες με το τύπωμα Ευρώ από την ΕΚΤ. Η σημερινή δεν είναι κρίση υπερεπένδυσης σε τομείς της κατανάλωσης (κυρίως στον τομέα της κατοικίας). Είναι κρίση υπερεπένδυσης σε παράγωγα Τραπεζιτικά-Χρηματηστηριακά προιόντα (Εικονικό χρήμα). Θα λήξει όταν καταστραφούν σε επαρκή βαθμό τα πλεονάζοντα εικονικά κεφάλαια.Με την αναγκαστική διαγραφή του παγκόσμιου χρέους. Με ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.
  Δεν είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος αλλά του Τραπεζικού-Χρηματιστηριακού συστήματος όπως ακριβώς και εκείνη του 1929.
  Μόνο που τώρα ο Τζόγος είναι πολύ μεγαλύτερος και Παγκοσμιοποιημένος.
  Ζήτηση στον Κόσμο υπάρχει ΑΠΕΙΡΗ, όχι μόνο για τροφή και στέγη αλλά για πάσης φύσεως προιόντα, απο πατάτες μέχρι I-Pad. O άνθρωπος φαίνεται να είναι το "βαρύ πυροβολικό" του Σύμπαντος στον ανελέητο αγώνα της ζωής κατα της εντροπίας. Ενας εκπληκτικός μετασχηματιστής ενέργειας σε πληροφορία που είναι η ισχυρότερη αντίδραση στην παγκόσμια Εντροπία.
  Αν κάποτε για τον καπιταλισμό λέγανε Τhe limit is the sky, τώρα, αυτοί που ξέρουν λένε: " the limit is the univers".
  Aρκεί να μην μας το χαλάσουν οι Τραπεζίτες. Δεν θα τα καταφέρουν γιατί και αυτούς θα τους σαρώσει η εξέλιξη. Αναλώσιμοι είναι όλοι τους και μακροπρόθεσμα νεκροί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.