#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2012 09:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρέπει να δικασθούν οι πολιτικοί για την οικονομική κρίση;Προχθές ξεκίνησε η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας Geir Haarde, που κατηγορείται για  ανικανότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης που έπληξε την χώρα του το 2008.

Μήπως θα πρέπει και άλλα κράτη να ακολουθήσουν το ισλανδικό παράδειγμα;

Η ισπανική εφημερίδα El País ζήτησε την γνώμη ειδικών, και δημοσιογράφων.

Ο Geir Haarde κατηγορείται για βαριά αμέλεια στην διαχείριση της κρίσης του 2008, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση τριών τραπεζών, στην στάση πληρωμών του ξένου χρέους της Ισλανδίας, στην υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, και στην αύξηση της ανεργίας, που έφτασε το 10%.

Γνώριζαν άραγε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τι επρόκειτο να συμβεί, πριν τις χτυπήσει η κρίση; Ποια, και πόση ήταν η ευθύνη των τραπεζών; Μήπως χρειάζεται να κινηθούμε πιο δυναμικά, σε νομικό επίπεδο, εναντίον των πολιτικών και των τραπεζιτών;

Η Kattya Cascante, αναλύτρια της  Fundación Alternativas, που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, λέει:

Για να υπάρχει πολιτική λογοδοσία, θα πρέπει να αναλύσουμε την αποτελεσματικότητα των πράξεων, και το γιατί επιλέχθηκαν κάποιοι στόχοι αντί άλλων. Σε μια δημοκρατία, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, και το κοινοβούλιο πρέπει, να ελέγχει το περιεχόμενο των πολιτικών αποφάσεων, και να έχει όση πληροφόρηση χρειάζεται. Αυτή η πληροφόρηση, που έχει σχέση με την διαφάνεια, που χτίζει την εμπιστοσύνη για τους θεσμούς, και που αυξάνει τις προσδοκίες από τους δημόσιους θεσμούς, δυστυχώς απουσιάζει από όλα τα πολιτικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Διεθνών Θεμάτων της Βαρκελώνης Jordi Vaquer, οι πολιτικοί που παρανόμησαν, θα πρέπει να διώκονται. Και η πολιτική λογοδοσία θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρο τον πολιτικό μηχανισμό. Και στις εκλογές, και στο κοινοβούλιο.

Σε πολλές χώρες, τα κοινοβούλια δεν είναι τίποτα άλλο παρά αρένες για ωμή επίδειξη ανταγωνισμού ανάμεσα στα κόμματα, αλλά και μέσα στα ίδια τα κόμματα, που αποδεικνύονται ανήμπορα να απαιτήσουν την λογοδοσία από τους αρχηγούς τους, χάρη σε μια αίσθηση αφοσίωσης που τα κρατάει φιμωμένα.

Προσοχή όμως στην εξιδανίκευση της Ισλανδίας. Πριν τη κρίση, στη χώρα κυριαρχούσαν δίκτυα προστασίας και συνεργασίας μεταξύ πολιτικών και τραπεζών, σε ένα μαφιόζικο σχεδόν επίπεδο, και το σύστημα αυτό ακόμη να καταρρεύσει.

Υπήρχαν πολιτικοί ηγέτες που καθυστερούσαν στην λήψη πολιτικών αποφάσεων, ώστε να προλάβουν να πουλήσουν μετοχές, και που έχουν γλιτώσει την δίωξη.

Ο Geir Haarde σίγουρα υπήρξε αμελής, αλλά ο καλός του φίλος David Oddsson, που χρημάτισε πρωθυπουργός για 20 χρόνια, αργότερα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, και που σήμερα είναι ο εκδότης μια από τις μεγαλύτερες ισλανδικές εφημερίδες, όχι μόνο δεν διώχθηκε, αλλά πιέζει καθημερινά ώστε να παρεμποδιστούν οι έρευνες.

Ο δημοσιογράφος της El País Gonzalo Fanjul λέει: Όλοι αρεσκόμαστε όταν βλέπουμε κάποιον πολιτικό να δικάζεται για τον ρόλο του στην οικονομική κρίση, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως αυτή είναι μια επιθυμητή μέθοδος. Η φυλακή είναι για τους διεφθαρμένους, και για τους υπόλοιπους πορτοφολάδες. Οι ανίκανοι, οι ξεδιάντροποι, και οι ηλίθιοι, θα πρέπει να τιμωρούνται στις κάλπες.

Είναι σημαντικό να διερευνούμε τους λόγους που οδήγησαν (και οδηγούν) κάποιους πολιτικούς ηγέτες να παίρνουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αντί για άλλη. Ποια είναι τα κεκτημένα συμφέροντα στα οποία ενδίδουν; Ποιος έχει πρόσβαση σε αυτούς, και στην νομοθετική τους δραστηριότητα, και ποιος όχι;

Σε κάποιες περιπτώσεις σίγουρα υπάρχει παράνομη πράξη. Στο ενδιάμεσο όμως, εμένα θα μου αρκούσε μια συγγνώμη, ή έστω μια έκφραση αμφιβολίας. Για παράδειγμα, από όλους αυτούς που κάποτε διοικούσαν χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, και οι οποίοι δικαίως κατηγορούνται, και οι οποίοι σήμερα έχουν θέσεις σε οικονομικά υπουργεία. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η άποψη της Ana García Femenía του πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, είναι ότι, αυτό που συμβαίνει στην Ισλανδία, θα αποτελέσει σημείο καμπής στο πως οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες θα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την πολιτική στο μέλλον.

Όπως λέει, οι πολιτικοί ανέκαθεν αρνούνταν να αποδεχτούν τις ευθύνες τους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν σιχαθεί το σύστημα. Πρέπει να εξετάσουμε τις παραμέτρους και τους μηχανισμούς αξιολόγησης της πολιτικής, των πολιτικών αποφάσεων, και το πώς αυτές λαμβάνονται, το ποιοι ευθύνονται, κλπ.

Ο πολιτικός επιστήμων, και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Complutense Antonio Elorza θεωρεί πως η ευθύνη για την κρίση, τόσο στα υψηλά πολιτικά κλιμάκια, όσο και στα διοικητικά, που πήραν τις αποφάσεις που έφεραν την καταστροφή, θα πρέπει να εκτεθεί δημοσίως. Αν τότε υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο, η καταδίκη των υπευθύνων θα είναι μια μεγάλη συνεισφορά στην έννοια της δημοκρατίας.

Τέλος, ο ανταποκριτής της El País στην Βραζιλία Juan Arias:

Το παράδειγμα της Ισλανδίας θα πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες. Δεν μπορεί, σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους, που κόστισε τόσα πολλά σε εκατομμύρια ανθρώπους, να μην υπάρχει κάποιος που να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Ακόμη και στην πιο μικρή εμπορική επιχείρηση, ο διευθυντής πρέπει να δίνει λόγο για τις αποτυχίες του, και να πληρώνει το τίμημα αν αποδειχτεί κάποια αμέλεια.

Για αυτό πιστεύω, πως περισσότερο από τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, οι πολιτικοί θα πρέπει να λογοδοτούν για την αδράνειά τους, ή (το χειρότερο) για τον πολιτικό συναγελασμό με τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες. Όσοι έχουν την τελική ευθύνη, και πληρώνονται ανάλογα για αυτό, έχουν καθήκον να ανταποκρίνονται στις αποτυχίες της διαχείρισής τους.

Μια κρίση σαν την σημερινή, δεν μπορεί να μην έχει ενόχους. Κάτι τέτοιο θα ήταν ύβρις απέναντι στα θύματά της. Κανένας δεν θα λογοδοτήσει;

 

El Pais

http://internacional.elpais.com/internacional/2012/03/05/eldebate/1330969600_469823.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 520χλμ βόρεια avatar
  520χλμ βόρεια 07/03/2012 12:09:41

  Το πιο ευκολο γι αυτους ηταν να γενικευσουν τηνκλεψια ,την ασυδοσια ,και ολα τα αλλα ωστε να γινει χαος και μεσα στο αλαλούμ της πανεθνικης ρεμουλας και αναρχίας (μαζι τα φαγαμε κλπ) να κρυφτουν οι κυριοι υπευθυνοι (κυριως οι πολιτικοι) και να μην πληρωσει κανενας.
  Εάν αυτο δεν γίνει( η τιμωρια τους) δεν πρόκειται να έλθει η ομαλή ζωή του τόπου.
  Τι να πεις σε εκείνους που καταδικάστηκαν για φορολογικές παραβάσεις ,για επιταγές ,για απάτες κλπ κλπ κλπ ? Τα δικά τους ""εγκλήματα τιμωρούνται και αυτοι που λεηλάτησαν το κράτος δεν παθαίνουν τίποτα?
  Τι να πεις στους συνταξιούχους που επι 40 χρόνια δίνανε εισφορές και τωρα βλέπουνε τα ψίχουλα που τους πετάνε που δεν φτάνουν ούτε για δέκα μερες τον μήνα να ζήσουν. Φταίνε αυτοι αν επι δεκάδες χρόνια ληστεία με τα ταμεία με τελευταίο παράδειγμα τα δομημένα και την σπατάλη σε νοσοκομεία και φάρμακα,και ψεύτικες συντάξεις?δεν πειράζει τα στήνουμε όλα και πάμε απο την αρχη?
  Τι να πεις στον άνεργο που βλέπει ότι ξωκειλαμε με τις καράβιες αχρήστων που παρκαρανε πει δεκαετίες στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο ,ενώ δεν υπήρχαν χρήματα και ούτε ανάγκη προσωπικου ότι δεν τρέχει τίποτα λάθος υπολογισμός ήτανε?
  Χρειάζονται απαντήσεις και πρέπει να δοθούν διοτι αλλιώς δεν καταλαγιάσει η οργή.
  Η μερκελ στην αρχή της κρίσης είπε (στον παπά...έγινα πρωθυπουργός στο κόμμα του μπαμπά μου) βάλτε επιτέλους έναν στην φυλακή.φυσικα κάνανε το σύστημα τόσο σάπιο, τόσο διεφθαρμένο που ειναι η πλειοψηφία μπλεγμενη οπότε δεν γίνεται τίποτα.
  Πρώτα απο όλα θέλει ανεξαρτητη δικαιοσύνη ,θέλει δικαιοσύνη εθνικη ενότητας και υπευθυνότητας ,θέλει ένα εισαγγελία όπως εκείνον πριν χρόνια στην Ιταλία που τα έβαλε με τα θηρία.ειμαστε σε ανάλογη αν όχι χειρότερη κατάσταση .
  Έπειτα θέλει να πάμε πίσω στον χρόνο για όλους όσους διαχειρίστηκαν τα κοινα απο ένα επίπεδο και πάνω (διοικητές οργανισμών ,εφοριων,πολεοδομιων,δήμαρχοι ,νομάρχες,βουλευτές ,υπουργοί,πρωθυπουργοί,γενικοί γραμματείς,δικαστικοί ανώτεροι και ανώτατοι κλπ)σε συγγενικά πρόσωπα μέχρι πρώτου βαθμού ,και να δούμε με τι έσχες ξεκίνησαν , τι έσχες έχει η οικογένεια τους σημερα , και ανάλογα τι δήλωναν ,αν αντιστοιχεί στο ΠΟΘΕΝ .αυτο θα ειναι το πρώτο βημα απονομής δικαιοσύνης.
  Απο κεί και πέρα να βρει αυτός ο άγιος εισαγγελέας (με τις πλάτες του υγιειους πολιτικού ,οικονομικού ,εκπαιδευτικού δυναμικού ,κλπ κλπ )τα πιο κραυγαλέα και χοντρά σκάνδαλα της τελευταίας 15-20 εστίας.και εκει ,οποίος έβαλε την υπογραφή του να πληρώσει.γιατι τα εγκλήματα αυτα μας έφεραν σε οικονομικη ανέχεια και χρεοκοπία με συνέπεια να χάσουμε την εθνικη μας κυριαρχία.αυτο λέγεται ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

  • akapelotos avatar
   akapelotos @ 520χλμ βόρεια 07/03/2012 12:49:45

   Συνφωνώ απόλυτα και προσυπογράφω φίλε Μακεδόνα .
   Δικαιοσύνη (χαχαχα) !!!!!!!
   ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ για πολιτικούς ,μεγαλολεφτάδες,και γενικά άτομα που έχουν κονέ στην εξουσία (μπάτσοι-στρατιωτικοί-ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ-μεγαλοδημοσιογράφοι-εφοριακοί κ.λ.π)
   Σχετική Δικαιοσύνη μόνο μία 17Ν μπόρεσε να δώσει (εξαιρουμένου Μπακογιάννη και άλλων 2~3 που ήτανε άνανδρη ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ) Πόσους ακόμη δεν πρόλαβε να καθαρίσει (π.χ τα καθίκια τους δικαστές και τούς γιατρούς που αθωώσανε κραυγαλέες περιπτώσεις , παίρνοντας χοντρά πακέτα )
   Ο Κοσκωτάς πιάστηκε το μόνο κορόιδο που πλήρωσε την σιωπή του με 12 χρονάκια.(Μασάει ομως τα κλεμμένα τώρα)
   Αν επρεπε να μπούν μεσα ΟΛΟΙ οσοι κάνανε ατασθαλίες στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια , θάπρεπε να κάνουμε αλλες τόσες φυλακές ,γιατί δεν θα χωρούσαν...........

 2. akapelotos avatar
  akapelotos 07/03/2012 12:27:30

  Ερωτήσεις αφελών ????
  Υπάρχει Ελληνας που να μην γνωρίζει το ανουσιούργημα Βενιζέλου (άρθρο 86 Συντάγματος περί ουσιαστικής απαλλαγής και ατιμωρησίας πολιτικών) που υπερήφανα επικύρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή ????

  Υπάρχει Ελληνας που δεν αηδίασε ακούγοντας την πορδοπαπαριά "όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής " από όλους τους ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικούς μας νάνους (που εμείς υπερηφάνως εκλέγουμε , βεβαίως - βεβαίως)
  Αυτά που για άλλα κράτη ( α ρε Νιγηρία , μέχρι και εσύ μας φόρεσες τα γυαλιά) είναι αυτονόητα , για το Ελλαδιστάν παραμένουν ταμπού

  Βρε , ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ. ..........

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 07/03/2012 13:10:09

  Αυτά μόνο σε πολιτεία ισονομίας .Οπως και σε όλα τα δίκαια .Υπερισχύει ο ισχυρότερος.

 4. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 07/03/2012 13:39:35

  Όχι όχι! Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δικαστούν οι πολιτικοί!
  Διότι είναι σαν να δικάζουμε... τη Δημοκρατία μας!

  ΥΓ: Παρακαλούμε μη διαβάζετε το παραπάνω σχόλιο έχοντας το στομάχι γεμάτο. Υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αναγούλα και εν συνεχεία εμετός.

 5. μαρικα avatar
  μαρικα 07/03/2012 15:02:03

  Ποιος θα γλυτωσει την χωρα αν τους δικασεται ρε παιδια; και ποιος θα μας λεει
  οτι λεφτα υπαρχουν αν κρεμασουμε τον γογο στο πιο ψηλο κλαδι;

 6. makis avatar
  makis 07/03/2012 17:50:17

  Με αφορμή τα ταμεία που συμφώνησαν στο κούρεμα .........
  Πολλά τα ερωτιματικά για τα ταμεία που συμφώνησαν και δεν συμφώνησαν .

  Ta Συμπεράσματα:

  1. Αν αλλάξει η κατάσταση οί διοικήσεις που δεν υπέγραψαν σίγουρα δεν θα πανε φυλακή.

  2. Μόλις καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι ασφάλειες δεκαετιών κουρεύτηκαν και ότι δεν θα πάρουν σύνταξη να δώ πως θα αντιδράσουν.

  H Απορία: Τα ομόλογα της ΕΚΤ, ΔΝΤ και της Gldman Sacks γιατί....... http://shar.es/g94Tj

 7. Προβατο avatar
  Προβατο 07/03/2012 21:22:09

  Μα καλα σοβαρα τωρα ο τιτλος ειναι ερωτηση; Μηπως εχει γινει καποιο λαθος;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.