10/06/2009 00:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτική αναταραχή και βία στο Περού

Το Περού ζει  αυτές τις ημέρες την χειρότερη μορφή πολιτικής βίας από την εποχή της δράσης του επαναστατικού κινήματος  «Φωτεινού Μονοπατιού» που εξαρθρώθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Συνολικά έως σήμερα έχουν σκοτωθεί 22 αστυνομικοί, οι 7 εξ` αυτών από βολές ακοντίων (!), από την περασμένη Παρασκευή οπότε και οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν προκειμένου να ελέγξουν ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει περίπου 5 000 Ινδιάνοι διαδηλωτές. Οι αρχηγοί των διαδηλωτών ισχυρίζονται πως 30 διαδηλωτές, μεταξύ τους 3 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία. Οι αρχές του Περού επιβεβαιώνουν 9 θανάτους διαδηλωτών και περίπου 150 τραυματισμούς.

Οι ταραχές άρχισαν λόγω της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του Προέδρου Γκαρσία να ξεκινήσει την εκμετάλλευση Ινδιάνικων περιοχών προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου, αερίου και ορυκτών και να αναπτυχθεί η παραγωγή βιοκαυσίμων και ξυλείας.

Όπως δήλωσε  ο Πρόεδρος της χώρας Alan Garcia, οι διαδηλώσεις «αποτελούν υπονόμευση και αντιδημοκρατική επιθετικότητα» που εμποδίζουν την ομαλή ροή πρώτων υλών από τον Αμαζόνιο αλλά και την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων προς αυτόν. Συνέκρινε μάλιστα τη βία που έχει ανακύψει  με αυτήν της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» που δρούσε επαναστατικά στο Περού τις προηγούμενες δεκαετίες.

Απo την άλλη, ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Pizango, κατηγορεί τον Πρόεδρο για γενοκτονία και ζήτησε την ανάκληση των νέων νόμων που ανοίγουν τον δρόμο στην «άκρατη εκμετάλλευση της γης των Ινδιάνων». Οι εν λόγω νόμοι καθιερώθηκαν από την Κυβέρνηση του Περού μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και απαιτούν το άνοιγμα των παρθένων Ινδιάνικων γαιών προκειμένου να εφαρμοστεί υλοτομία, γεωργία και εξόρυξη μετάλλων κλπ. μεγάλης κλίμακας.

Όπως αναφέρει μια μελέτη του πανεπιστημίου DUKE της Βόρειας Καρολίνας, το 72% των δασών του Περού συμπεριλαμβάνονται στα συμβόλαια που έχει συνάψει η κυβέρνηση για εκμετάλλευση από εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και απ`ότι λένε οι πολέμιοι του σχεδίου αυτού, αν και το Περού έχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις ελάχιστα είναι τα οφέλη για τον πληθυσμό εκ του οποίου το 50% είναι γηγενής ενώ ο  δείκτης φτώχιας αγγίζει το 40%.

Οι ταραχές ανάγκασαν τον Πρόεδρο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει κάποια άρθρα του Συντάγματος σε 4 επαρχίες του Αμαζονίου. Η εταιρία PetroPeru ανέστειλε τις αντλήσεις πετρελαίου στις 26 Απριλίου λόγω των διαδηλώσεων. Όλα δείχνουν πως η τεταμένη κατάσταση θα κλιμακωθεί.

Strange Attractor

Πηγή: AP

ΣΧΟΛΙΑ

  1. marcuze avatar
    marcuze 10/06/2009 08:55:48

    Ινδιάνοι είναι. Αφήστε τους να εξαφανισθούν. Αν ήταν όμως τίποτα εβραίοι ή άραβες ή κάτι πιο γκλάμ;

  2. ataktos avatar
    ataktos 10/06/2009 09:17:57

    http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/06/08/peruvian_amazon/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.