#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2012 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιοι θα κυριαρχήσουν οικονομικά τα επόμενα χρόνια;Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα.

Θα μπορέσει η ευρωζώνη να λύσει τα προβλήματα της, και να αποφύγει την διάλυση;

Θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να επαναφέρουν την ανάπτυξη;

Θα μπορέσει η Κίνα να αναστρέψει την οικονομική της στασιμότητα;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα καθορίσουν την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Άσχετα όμως με το πώς θα επιλυθούν, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ένα σκοτεινό μακροχρόνιο τούνελ, που θα είναι εχθρικό προς την ανάπτυξη.

Άσχετα με το πώς θα διαχειριστούν τις κρίσεις τους, η Αμερική και η Ευρώπη θα έχουν μεγάλα χρέη, χαμηλή ανάπτυξη, και δυσχερείς εσωτερικές πολιτικές συνθήκες. Ακόμη και με το αισιόδοξο σενάριο, που θέλει το ευρώ απρόσβλητο, η Ευρώπη θα πρέπει να παλέψει για να αναδομήσει την εύθραυστη ενότητά της. Στην Αμερική, η ιδεολογική πόλωση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, θα συνεχίσει να παραλύει την οικονομία της.

Σε κάθε αναπτυγμένη οικονομία, τα υψηλά επίπεδα ανισότητας, οι εντάσεις της μεσαίας τάξης, και οι γερασμένοι πληθυσμοί πυροδοτούν πολιτικές κόντρες, εν μέσω ανεργίας, και περιορισμένων πόρων. Όσο οι δημοκρατίες αυτές στρέφονται προς τα μέσα, τόσο πιο απρόθυμοι διεθνείς συνεργάτες γίνονται, μη μπορώντας να διατηρηθούν στο παγκοσμιοποιημένο πλουραλιστικό εμπορικό σύστημα, και ανταποκρινόμενες μονομερώς στις ξένες οικονομικές  πολιτικές που θεωρούν βλαβερές για τα συμφέροντά τους.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, και η Βραζιλία, δείχνουν ανήμπορες να καλύψουν το κενό, αφού θέλουν πρωτίστως να προστατέψουν της εθνική τους κυριαρχία, και να διατηρήσουν χώρο για ελιγμούς.

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι να μειωθεί περαιτέρω η διεθνής οικονομική συνεργασία.

Πρόκειται δηλαδή για ένα παγκόσμιο περιβάλλον που αφαιρεί την δυνατότητα ανάπτυξης μιας χώρας. Το πιο σίγουρο είναι πως δεν θα ξαναδούμε το είδος της ανάπτυξης που γνωρίσαμε τα 20 χρόνια πριν από την κρίση.

Θα έχουμε ένα περιβάλλον που θα παράγει βαθιές ανισότητες στην οικονομική απόδοση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάποια κράτη θα πληγούν πολύ περισσότερο από κάποια άλλα.

Αυτοί που θα τα πάνε σχετικά καλά, θα μοιράζονται τρία χαρακτηριστικά:

Πρώτον, δεν θα βαρύνονται από υψηλό δημόσιο χρέος.

Δεύτερον, δεν θα εξαρτώνται κυρίως από την παγκόσμια οικονομία, με την ανάπτυξή τους να οφείλεται σε εσωτερικούς μάλλον παρά εξωτερικούς παράγοντες.

Τρίτον, θα πρέπει να είναι ζωντανές και δυναμικές δημοκρατίες.

Το χαμηλό δημόσιο χρέος είναι σημαντικός παράγοντας, διότι όταν τα επίπεδά του αγγίξουν το 80-90% του ΑΕΠ, τότε επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, ακινητοποιείται η δημοσιονομική πολιτική, παραμορφώνεται η οικονομία, προκαλούνται φορολογικές τριβές, και δημιουργούνται συγκρούσεις σχετικές με την αναδιανομή πόρων.

Οι κυβερνήσεις που παλεύουν για να μειώσουν το χρέος, δεν μπορούν να αναλάβουν τις επενδύσεις που απαιτεί μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία), οι περισσότερες από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες ανήκουν, ή θα ανήκουν σύντομα σε αυτήν την κατηγορία.

Πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία και η Τουρκία, έχουν καταφέρει να χαλιναγωγήσουν το δημόσιο χρέος τους. Δεν μπόρεσαν όμως να συγκρατήσουν τον ιδιωτικό δανεισμό, και έτσι, επειδή συνήθως τα ιδιωτικά χρέη μετατρέπονται σε δημόσια, το χαμηλό δημόσιο χρέος μπορεί να μην είναι αρκετό για να σώσει τις χώρες αυτές.

Σε μειονεκτική θέση θα βρεθούν επίσης και οι χώρες που στηρίζονται υπέρμετρα στην παγκόσμια αγορά και οικονομία για την ανάπτυξή τους. Μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία δεν θα είναι φιλόξενη στους ξένους πιστωτές και δανειζόμενους.

Κράτη με μεγάλα ελλείμματα στα εμπορικά τους ισοζύγια (π.χ. Τουρκία), θα είναι όμηροι στα σκαμπανεβάσματα των αγορών. Αυτά με τεράστια πλεονάσματα (π.χ. Κίνα) θα υποστούν πιέσεις , και αντίποινα, για να περιορίσουν την μερκαντιλιστική τους πολιτική.

Η ανάπτυξη που θα βασίζεται στην εσωτερική ζήτηση, θα αποτελεί πιο βιώσιμη στρατηγική απ αυτήν που βασίζεται στις εξαγωγές. Αυτό σημαίνει πως χώρες με μεγάλη εσωτερική αγορά, και με μια ευημερούσα μεσαία τάξη, θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τέλος, οι δημοκρατίες θα υπερτερούν, επειδή διαθέτουν εκείνους τους θεσμικούς μηχανισμούς της διαχείρισης κρίσεων, που στερούνται τα απολυταρχικά καθεστώτα. Κάποιες δημοκρατίες, όπως η Ινδία, μπορεί μερικές φορές να βραδυπορούν, και να παραλύουν, αλλά διαθέτουν τα πλαίσια συνεργασίας, συμβουλής, και ανταπόδοσης μεταξύ κοινωνικών ομάδων, που είναι κρίσιμοι παράγοντες σε εποχές αναταράξεων και σοκ.

Αν τέτοιοι θεσμοί απουσιάζουν, οι διαφωνίες για την αναδιανομή μπορούν εύκολα να εξελιχτούν σε διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, και κοινωνικές συγκρούσεις. Σε αυτό το σημείο είναι που η Ινδία και η Ν. Αφρική υπερτερούν της Κίνας ή της Ρωσίας. Τα κράτη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο απολυταρχικών ηγετών, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Ένας σημαντικός δείκτης του μεγέθους των νέων παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων είναι ότι ελάχιστα είναι τα κράτη που καλύπτουν τις τρεις παραπάνω απαιτήσεις. Η Κίνα για παράδειγμα, στερείται των δυο.

Οι καιροί θα είναι δύσκολοι για όλους. Κάποιοι όμως, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, και η Ν. Κορέα, θα τα πάνε πιο καλά από τους υπόλοιπους.

 

http://www.project-syndicate.org/commentary/the-new-global-economy-s--relative--winners

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 17/07/2012 12:44:47

  Αλλη μια γενικόλογη και αμφιβόλου σκοπεύσεως έκθεση ιδεών.
  Δεν μας λέει τίποτε για την ταμπακέρα: To ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στο άμμεσο μέλλον είναι θα υπάρξει έκούσια-συνεναιτική Διαγραφή χρεών των κρατών απο τις 10-12 Υπερτράπεζες που κατέχουν πάνω απο το 70% των παγκόσμιων χρεογράφων-χρήματος? Ή
  Θα υπάρξει de facto ακύρωση των χρεών με διαρκές τύπωμα χρήματος από τις χώρες με τα ισχυρότερα νομίσματα (και συνήθως τα μεγαλύτερα χρέη), ή με δημιουργία νέου παγκόσμιου νομίσματος και ακύρωση χρεών εξ αυτού?.
  Τα κράτη που θα τα πάνε καλύτερα απ' όλους είναι αυτά που θα επενδύσουν "ΟΛΑ ΤΑΛΕΦΤΑ"στην επιστήμη την έρευνα την τεχνολογια και την συνεχή επινόηση νέων προϊόντων . ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και αναδυόμενοι σε Ν.Α.Ασία κυρίως. Θα ακολουθήσουν βεβαίως οι Αναπτυσσόμενοι BRICS και σιγά σιγά οι υπόλοιποι.
  Μετά την σημερινή τεχνητή κάμψη της οικονομίας (Δεν υπάρχει φυσική ή πολεμική καταστροφή και τα υπερκέρδη των τραπεζών συνεχίζονται με αμείωτη γεωμετρική πρόοδο εδώ και 25 χρόνια με εκθέτη 15-16%!!!)λόγω της διαμάχης ανάμεσα στις Υπερτράπεζες+Γερμανία απο τη μία πλευρά και τις ΗΠΑ+ΕΕ+ BRICS απο την άλλη, είναι βέβαιο οτι θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη διαρκείας (υπο την προυπόθεση βεβαίως οτι δεν θα ξεσπάσει 3ος Παγκόσμιος πόλεμος).
  Οι δύο μεγάλοι επόμενοι σταθμοί της Παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 1. Σε 15-20 χρόνια η εγκατάλειψη των κινητήρων εσωτερικής καύσης και η αντικατάστασή τους από νέους που θα χρησιμοποιούν εντελώς νέες μορφές ενέργειας.
  2. Σε 30-35 χρόνια η βιομηχανική παραγωγή αστείρευτης ενέργειας απο Πυρηνική σύντηξη.

 2. Flat avatar
  Flat 17/07/2012 13:13:17

  γραψε εσύ ενα άρθρο και στειλε το στο project syndicate

  • abc avatar
   abc @ Flat 17/07/2012 14:32:58

   Λες να με πληρώσουν που είμαι και άνεργος άνευ ΟΑΕΔ?

 3. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 17/07/2012 16:24:48

  Τό μέν 'δυτικό μονοπώλιο' στήν τεχνολογία είναι ήδη παρελθόν, τό δέ προαπαιτούμενο 'να είναι ζωντανές και δυναμικές δημοκρατίες' ενδεικτικό πανικού τού 'δυτικού' αρθρογράφου.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/07/2012 16:29:39

  Βλέποντας τον μεγάλο πίνακα των παγκόσμιων ανακατατάξεων, φαίνεται ότι το σημερινό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι κυρίως πολιτικό και κατά δεύτερο λόγο οικονομικό. Είναι πρόβλημα επιλογής κατευθύνσεων για το μέλλον:
  Πορεία προς Ομοσπονδιακή Ευρώπη ή οπισθοδρόμηση προς τον μικρο-κρατισμό και επαρχιώτικο τοπικισμό (Γερμανιστί Kleinstaaterei, στην Αγγλική sectionalism);
  Ο βάκιλλος του τοπικισμού διαδίδεται όλο και πιό επικίνδυνα σε τμήματα της Ευρωπαικής δεξιάς: Σήμερα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χόρστ Ζέεχόφερ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης για να σταματήσουν οι οικονομικές μεταβιβάσεις από το πλούσιο Ομοσπονδο κράτος της Βαυαρίας προς τα ελλειμματικά Γερμανικά Ομόσπονδα κράτη.
  Ο Χόρστ Ζέεχόφερ είναι και πρόεδρος της "Χρισιανικής" Κοινωνικής Ένωσης CSU, δηλαδή του τοπικού Βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU της κ. Μέρκελ (στην Βαυαρία δεν υπάρχει CDU).
  Όπως τους ενοχλεί η ενδο-Ευρωπαική μεταβίβαση πόρων προς την Ελλάδα, Ιρλανδία ή Ισπανία, ακριβώς έτσι τους ενοχλεί και η ενδο-Γερμανική μεταβίβαση πόρων προς το φτωχό Αμβούργο, την Βρέμη, το Βραδεμβούργο ή την Θουριγγία.
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/kritik-an-seehofer-nach-geplanter-klage-gegen-laenderfinanzausgleich-a-844855.html
  Η ακόμη πιό πλούσια Βάδη-Βυρτεμβέργη του Πράσινου πρωθυπουργού Βίνφριντ Κρέτσμαν, ρωτήθηκε αλλά αρνήθηκε να ακολουθήσει την αντι-ομοσπονδιακή προσφυγή της Βαυαρικής κυβέρνησης.

  • abc avatar
   abc @ Ο Θείος 17/07/2012 22:43:35

   Επομένως Θείε,
   Εχει δίκιο ο Μπερλουσκόνι που επανέρχεται με αίτημα την έξοδο της Γερμανίας απο το Ευρώ.
   Αν συμφωνήσουμε στην πρότασή του όλοι οι Νότιοι, μπορεί και να απαλλάξουμε τους Γερμανούς απο τα πολλά ψυχολογικά προβλήματα που τους ταλανίζουν τελευταία...
   Ας κάνουν αυτοί με την Αυστρία και τη Φινλανδία την Ευρώπη της Α' ταχύτητας και όλοι εμείς οι υπόλοιποι της Β'...
   Αλλωστε τώρα που πλούτισαν, οι Γερμανοί δεν μας έχουν ανάγκη. Μπορούν να εξάγουν τα προιόντα τους στην Κίνα και την Ινδία, όταν εμείς τους επαναφέρουμε τους παλιούς δασμούς στα σύνορα της δικής μας ΣΕΝΓΚΕΝ...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ abc 18/07/2012 11:27:41

    Η Αυστρία διαφωνεί σφόδρα να πάει με την Γερμανία, έχει σοσιαλιστή καγκελλάριο.
    Τώρα που θα έχει και την Ικαρία, ούτε με σφαίρες...
    Η Φινλανδία είναι πεδινή για τα γούστα των Άλπεων, έχει και πολλά κουνούπια...
    Χρειάζεται κάτι πιό ριζοσπαστικό: Προτείνω να ενωθεί η Βαυαρία με την Βόρεια Ιρλανδία, μπάς και γλυτώσουν οι Άγγλοι από τον ΙRΑ.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/07/2012 16:50:17

  Βαυαροί αυτονομιστές υπάρχουν, είναι όμως περιθωριακές δυνάμεις - είτε εκτός μεγάλων κομμάτων, είτε σε μικρές και "καλυμμένες" με σκληρό ευρωσκεπτικισμό μειοψηφίες του CSU.
  Πιο γνωστό και σκληρό αποσχιστικό είναι το "Βαυαρικό Κόμμα" (Bayernpartei, BP), με 1,1 % στις τοπικές εκλογές του 2008 και 38 έδρες σε περιφερειακά συμβούλια. Το 1950 είχε ποσοστά γύρω στο 20 %.
  Πρόγραμμά του είναι μια ανεξάρτητη Βαυαρία με απόσχιση από την Ομοσπονδιακή Γερμανική Δημοκρατία. Άν και είναι σφόδρα ευρωσκεπτικιστικό, ωστόσο ζητά να μείνει η ανεξάρτητη Βαυαρία μέλος της ΕΕ που θα μεταμορφωθεί σε "Ευρώπη των Περιφερειών".
  Αυτή την περίοδο, το σύνθημά του είναι "Μόνιμος Ευρωπαικός Μηχανισμός Στήριξης ESM χωρίς την Βαυαρία".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 17/07/2012 16:51:23

   h**p://en.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Party

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Ο Θείος 18/07/2012 02:06:29

   Δεν μπορείς παρά να δικαιολογήσεις τον ευρωσκεπτικισμό τους.
   Η Βαυαρία το πλέον συντηρητικό κρατίδιο(μπορείς να το πεις και Δεξιό,αν και η έννοια Δεξιά έχει άλλο νόημα εκεί) έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ και το υψηλότερο κατα Γερμανικήν κεφαλήν εισόδημα,με σημαντικη διαφορά απο τον δεύτερο)

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Iωάννης34 18/07/2012 11:33:32

    Το υψηλότερο κατα κεφαλήν ΑΕΠ (2011) το έχει η Βάδη-Βυρτεμβέργη, ακολουθεί από κοντά η Βαυαρία.
    Μεγαλύτερο ΑΕΠ σε απόλυτη τιμή έχει η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο Ομόσπονδο κράτος).

    • Γρύνη avatar
     Γρύνη @ Ο Θείος 18/07/2012 12:18:35

     αυτά συμβαίνουν θειε οταν ασχετοι σχολιαζουν!!!!!!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Iωάννης34 18/07/2012 13:09:47

    Η μπύρα φταίει για τις αποσχιστικές τάσεις.
    Όταν πιείς ένα βαρέλι στην καθησιά σου, βλέπεις διαρκώς την επαρχία σου σαν τον κόσμο ολάκερο, το χωριό σου σαν Πριγκηπάτο του Μονακό και τον εαυτό σου σαν Πρίγκηπα.
    Δοκίμασε και θα με διακιώσεις.

 6. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 18/07/2012 22:54:18

  δεν επιμένω,αυτά τα θέματα τα ξέρει καλύτερα ο θείος.Αλλα γιατί άσχετος ρε Γρύπη;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.