#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2012 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλησιάζει το τέλος της παγκοσμιοποίησης;Ο κόσμος οδεύει αργά αλλά σταθερά προς μια από-παγκοσμιοποίηση. Η γενναιοδωρία απέναντι στους εμπορικούς εταίρους μιας χώρας είναι εύκολη υπόθεση όταν η οικονομία της αναπτύσσεται, και υπάρχει απασχόληση. Όταν όμως κυριαρχεί η οικονομική στασιμότητα, και η ανεργία απειλεί με κοινωνικές εντάσεις, τότε η ανοχή αυτή φθίνει.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ, αλλά και στη Κίνα. Η Αμερική βρίσκεται εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου, και όλοι οι υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα «επιτεθεί» περισσότερο στο Πεκίνο. Όλοι είναι έτοιμοι να ρίξουν το φταίξιμο για τα οικονομικά δεινά της χώρας στους Κινέζους.

Ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα, ειδικά όσον αφορά στην χειραγώγηση του νομίσματός της, στους ελέγχους της εξαγωγής των σπάνιων μετάλλων, στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, κλπ. Σε αυτή τη σκληρή στάση, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι συμφωνούν και επαυξάνουν.

Εν τω μεταξύ, αλλάζει η κομματική ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, με τους νέους υπεύθυνους, να θέλουν να δείξουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις, κάτι ανάλογο δηλαδή με τους Αμερικανούς υποψήφιους για την προεδρία, που όλοι ανεξαιρέτως θέλουν να δείξουν ένα σκληρό πρόσωπο απέναντι στην Κίνα.

Ο παραγωγικός τομέας της Κίνας δεν τα πάει και πολύ καλά. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα, και έχουν αυξηθεί οι απολύσεις. Και επειδή τα εισοδήματα αυξάνονται αλματωδώς, η κινεζική ανταγωνιστικότητα πλήττεται ανεπανόρθωτα. Μάλιστα, η Κίνα έφτασε σε σημείο όπου το εξαγωγικό της μοντέλο απειλείται, και χρειάζονται άμεσες μεταρρυθμίσεις.

Τελευταία, η Κίνα έβαλε εμπόδια στην εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων (π.χ. αυτοκίνητα), ως αντίποινα στην αμερικανική δασμολόγηση των φτηνών κινεζικών προϊόντων (π.χ. ελαστικά αυτοκινήτων). Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick προειδοποίησε πως όταν ξεκινά ένας εμπορικός πόλεμος, τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα.

Υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η εν λόγω κόντρα μπορεί να κρατήσει πολύ, και μάλιστα να διαδοθεί περαιτέρω. Το ανεπίσημο κινεζικό λόμπυ της Ουάσιγκτον, παραδοσιακά πιέζει τους πολιτικούς να μην εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Σήμερα όμως, απηυδισμένο από τα εμπόδια που βάζει η Κίνα στις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, αλλά και με την ευρεία κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, που έχει φτάσει σε απίστευτο βαθμό, τηρεί στάση σιγής. Έτσι, έχει εκλείψει ένας βασικός λόγος πίεσης που περιόριζε ως τώρα τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Παράλληλα, η κινεζική συμπεριφορά άρχισε να ενοχλεί και χώρες πέραν των ΗΠΑ. Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, ειδικά μετά την προτροπή της κινεζικής κυβέρνησης προς τους αξιωματούχους της χώρας να μην αγοράζουν ξένα (κυρίως γερμανικά) αυτοκίνητα, αλλά κινεζικά. Αυτό αναστάτωσε την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πουλάει μεγάλες ποσότητες οχημάτων στη Κίνα. Για παράδειγμα, η Volkswagen πουλάει περίπου 6.5 εκατ. αυτοκίνητα (κυρίως Audi) κάθε χρόνο στη Κίνα.

Η Γερμανία είναι επίσης θυμωμένη εξαιτίας της ετήσιας επιδότησης με $30 δισ που η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει στους ντόπιους κατασκευαστές ηλιακών panels, κάτι που πλήττει τις γερμανικές εταιρίες, που μέχρι σήμερα είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες στη συγκεκριμένη βιομηχανία (φωτοβολταϊκών).

Στους δυσαρεστημένους, θα πρέπει να προστεθεί και η Βραζιλία, η οποία αποδίδει τις αδυναμίες του κατασκευαστικού της τομέα, στις φτηνές κινεζικές εισαγωγές. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών απείλησε με μέτρα, για να καταπολεμηθεί η διαρκής υποτίμηση των νομισμάτων άλλων χωρών, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ανακοινώθηκε μάλιστα αύξηση στους φόρους επί των εισαγόμενων αυτοκινήτων, ενώ θα επιδιωχθεί μια επιθετική πολιτική στρατηγική που θα τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς, και της εσωτερικής παραγωγής.

Κάτι ανάλογο σκέφτεται και η ΕΕ. Επιπλέον, η Βραζιλία πρόκειται να επαναφέρει τους συναλλαγματικούς ελέγχους, ώστε να αποτραπεί η αύξηση της αξίας του νομίσματός της. Όπως λένε οι Βραζιλιάνοι αρμόδιοι, δεν πρόκειται για μέτρα προστατευτισμού, αλλά για «αμυντικά μέτρα».

Ένα άλλο αναπτυσσόμενο κράτος που τα έχει βάλει με την παγκοσμιοποίηση είναι και η Ινδία. Όπως ανακοίνωσε ο Ινδός υπουργός Οικονομικών, η χώρα του δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, και μάλιστα πρότεινε νέους φόρους επί των πολυεθνικών, στον νέο προϋπολογισμό, με αναδρομική μάλιστα ισχύ. Μια από τις μεγάλες ξένες εταιρίες που κινδυνεύουν με βαριά φορολόγηση (ύψους $2.2 δισ) είναι η Vodaphone, που έχει αγοράσει τις ασύρματες επικοινωνίες της Ινδίας. Πάντως, ο υπουργός κ. Mukherjee,  αρνείται ότι αυτά τα νέα μέτρα θα αποθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις.

Τέλος, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της τεχνητά περιορισμένης εξαγωγής κινεζικών μεταλλευμάτων, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι τα υβριδικά οχήματα, οι πύραυλοι, και τα iPads. Ήδη, η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν διαμαρτυρηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι οι περιορισμοί που επέβαλλε στις εξαγωγές έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, και δεν αποσκοπούν σε εμπορικούς αποκλεισμούς.

Όλα αυτά κατατείνουν προς ένα νέο καθεστώς περιορισμού του παγκόσμιου εμπορίου, και απομάκρυνσης από τις αρχές της παγκοσμιοποίησης. Το αν θα συνεχιστεί, είναι δύσκολο να το προβλέψουμε. Αυτό όμως που είναι καταφανές, είναι ότι οι υπερασπιστές της ελεύθερης εμπορικής διακίνησης , και της παγκοσμιοποίησης, είναι πλέον σε υποχώρηση.

 

http://www.weeklystandard.com/blogs/world-headed-de-globalization_634384.html?nopager=1

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σταράτα avatar
  Σταράτα 27/03/2012 17:23:06

  φίλε μου καλέ μου φίλε.στό στάδιο της ολοκλήρωσεις είναι. ο γαπ τά κατάφερε.έβαλαν πιόνια της κόκκινης ασπίδας στίς κυβερνήσεις .τέρμα οι΄πολιτικοί.η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ δυνατή όσο ποτέ.τέρμα οι κυβερνήσεις μόνο υπάλληλοι τών τραπεζών γιά μιά ενωμένη οικονομία,τέρμα τά κριτήρια τά κοινωνικά τά κρατικά μόνο αγορές καί νούμερα...

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 27/03/2012 17:37:13

  Οι Αμερικάνοι βάζουν δασμούς και θυμώνουν, επειδή η Κίνα δεν τους αφήνει να ρίξουν το $, οι Κινέζοι αντιστρόφως, οι Γερμανοί το ίδιο, οι Βραζιλιάνοι επειδή δεν θέλουν να αυξηθεί το δικό τους, οι Ινδοί φορολογούν κι από πάνω....
  Την ίδια ώρα εμείς ηδονιζόμαστε στην θέα του θεόσκληρου ευρώ και των ορθάνοιχτων ποδ..., συγνώμην, συνόρων μας.
  Δεν είναι μόνο η ανθίζουσα πορτοκαλέα φαιδρή στη χώρα μας...

 3. franc avatar
  franc 27/03/2012 17:53:54

  Δεν ξέρω που τους βρίσκουν και μάλιστα τους καλοπληρώνουν κάτι βαρύγδουπους αρθρογράφους τα υποτίθεται "έγκυρα" διεθνή περιοδικά και μας "αναλύουν" τέτοιες αφέλειες τύπου Φουκουγιάμα με το "τέλος της Ιστορίας".
  Δε λέω τίτλοι που περιέχουν τη λέξη τελος είναι γκαραντί ευπώλητοι...
  Αλήθεια όλοι αυτοί βάλθηκαν να φρενάρουν την Κίνα και την "Παγκοσμιοποίηση?"
  Και δεν τους βοηθάμε λίγο και μείς μπας και βγούμε απο την κρίση, να καλέσουμε ολη την Κινέζικη νομενκλατούρα για ένα χρόνο για διακοπές στην Ελλάδα με τιμές προσφοράς και να τους πούμε να αράξουν στον λαμπρό μας ήλιο και να ρίξουν 5 μονάδες την παραγωγικότητά τους καθώς και τις εισαγωγές μη απαραίτητων προιόντων απο Αμερική και Ευρώπη για να δούμε αν θα συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον τους όλοι αυτοί?

  • juliets avatar
   juliets @ franc 27/03/2012 18:46:28

   Franc,
   είπες τη λέξη κλειδί,να καλέσουμε με τιμές προσφοράς.Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός.Θα πρέπει συντονισμένα να καταθέσουν εναλλακτικές προσφορές ,για κάθε είδος τουρισμού ,για κάθε ηλικία και για όλες τις εποχές .Αλλά ένας -ένας μόνος του τι μπορεί ,βρε Φρανκ ,να γίνει;

   • franc avatar
    franc @ juliets 27/03/2012 19:46:03

    Aγαπητή juliet ή juliets? είναι το ίδιο?
    Δεν ξέρω και πολλά απο τουροπερέιτορς, οπότε ας το αναθέσουμε στον Αρούλη, απο τουριστική πόλη είναι αυτος, θα τη βρεί την άκρη. Είχε περάσει κι απ' το αρμόδιο υπουργείο ενα φεγγάρι μου φαίνεται...

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ franc 28/03/2012 08:35:25

     Αρχές δεκαετίας των 90ς, τότε που υπήρχαν πολλές απογευματινές τηλεοπτικές εκοπμπές επί παντός επιστητού με διάφορους "ειδικούς" καλεσμένους.
     Συζήτηση μεταξύ ενός γνωστού αστρολόγου (προφανώς πρώην νταλικιέρη) και ενός καθηγητή αστρονομίας (σε ΑΕΙ).
     Σημειωτεόν ότι ο δεύτερος τα είχε παίξει, διότι η παρουσιάστρια αλλά και το κοινό ήταν με τον αστρολόγο! Δεν τον άφηναν να σταυρώσει λέξη.
     Ερώτηση του αστρολόγου προς τον καθηγητή: "Ξέρεις γιατί ο πλανήτης Άρης είναι κόκκινος";
     Ο καθηγητής προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για τις ποσότητες σιδήρου στο αρειανό υπέδαφος κλπ. αλλά δεν τον άφηνε ο "ειδικός", ο οποίος παρεμπιπτόντως πουλούσε και θαυματουργά πετραδάκια - κρύσταλλα με την "θεραπευτική δύναμη" του Άρη!!!
     "Να σου πω εγώ ρε, αυτά είναι σαχλαμάρες. Ο Άρης είναι κόκκινος επειδή αυτό είναι το χρώμα της οργής και του πολέμου".
     Ο καθηγητής έψαχνε τρύπα να κρυφτεί, και το κοινό χειροκροτούσε τον ειδικό!!!
     ΥΓ-Ελλάδα ολέ.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 28/03/2012 08:37:58

      Σόρρυ, το σχόλιο προορίζονταν για άλλη ανάρτηση (λειψυδρία).

 4. Ευθ. Περίσσιος - Χαλάνδρας avatar
  Ευθ. Περίσσιος - Χαλάνδρας 31/03/2012 20:19:15

  • Δεν μπορούμε μόνοι μας, ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνον, το καλύτερο, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, θα ’ταν να ενωθεί η Ρωσία με την Αμερική, μ’ έδρα την Κωνσταντινούπολη & ενδιάμεσο την “B.P.”* Το καλύτερο, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, θα ’ταν να ενωθεί η Ρωσία με την Αμερική, μ’ έδρα την Κωνσταντινούπολη & ενδιάμεσο την “B.P.”* Όλα τα ενδιάμεσα ας γίνουν “σάντουιτς”. Τι χρειάζεται ή ανεξαρτησία της Γαλλίας ή της Γερμανίας σήμερα; Ότι κι η Αθηναϊκή ανεξαρτησία, τότε που ο Άτταλος Γ΄ χάριζε το κράτος του στους Ρωμαίους, ή η Κλεοπάτρα γίνονταν ερωμένη (& λομπύστρια) Ρωμαίων στρατηγών και πολιτικών. Αν δεν δέχεται η Γερμανία να χάσει την ανεξαρτησία της, με ποίο τρόπο θα δεχθεί η Αμερική;** Σ’ αυτό το πλαίσιο ας επανέλθουν, αλλά μ’ άλλον τρόπο, τα του σχεδίου Αvνάν, -ενιαία δικοινοτική δημοκρατία (προεδρική), μ’ άλλη αυτόνομη δικοινοτική δημοκρατία (κοινοβουλευτική), στο εσωτερικό της, και μ’ αντίθετη πόλωση-. Με συνομοσπονδιακούς θεσμούς -αλλά όχι συνομοσπονδία- υπό την αιγίδα: Ο.Α.Σ.Ε./Δ.Α.Σ.Ε., Βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ε. Ε. & Ο.Η. Ε. * στην πορεία της προς τον Καύκασο, η “B.P.”, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο, σαν της Αργοναυτικής εκστρατείας, ή του αγώνα του Ιουστινιανού για την Λαζική. Η Δημοκρατία της Γεωργίας μην μείνει μόνη. ** σε ρόλο Αννίβα, Αντιόχου Γ΄ και Μιθριδάτη ςτ΄, η Μέρκελ με τον Πούτιν ή τον Σαρκοζί, θα πρέπει μάλλον να προκαλέσουν την Αμερική να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, τον ενοποιητικό, για να μην χάσει την ηγεμονία της." στο Χρονολόγιο του χρήστη NIGEL FARAGE - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.