24/05/2012 13:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο φόβος της εξόδου από το Ευρώ κυριάρχησε στις Βρυξέλλες

Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει αυτή «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Αυτό είπε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Μιλώντας στην ανεπίσημη σύνοδο της ΕΕ, ο Van Rompuy τόνισε την ανάγκη εφαρμογής «ζωτικών μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική της δυσχέρεια.

Ο φόβος ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη κυριάρχησε στη συνάντηση. Μάλιστα, λέγεται πως η ευρωζώνη προετοιμάζεται κρυφά για ένα τέτοιο δυσάρεστο σενάριο.

Ο Van Rompuy όμως, επανέλαβε την επιθυμία της ΕΕ να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, τις σημαντικές προσπάθειες που έχει ήδη καταβάλλει ο ελληνικός λαός.

Η ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας διαθέσει μαζί με το ΔΝΤ περίπου €150 δις για βοήθεια προς την Ελλάδα, από το 2010.

Σύμφωνα με τον  Van Rompuy, η ΕΕ θα πάρει μέτρα ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη, και η απασχόληση  στην Ελλάδα. Όμως, πάνω από όλα, είπε, «προέχουν οι μεταρρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον του ευρώ».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές στην Αθήνα, είπε: «Περιμένουμε πως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα κάνει την σωστή επιλογή».

Χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση (2%) λόγω φόβων ότι η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για μια πετυχημένη συνάντηση, όπου συμφωνήθηκαν μέτρα για τα ελλείμματα, και την αναγκαία ανάπτυξη, τα οποία, όπως υπογράμμισε,  δεν αλληλοσυγκρούονται αλλά αλληλοσυμπληρώνονται.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Πικραμένος ανέφερε πως είχε την στήριξη σχεδόν όλων των κρατών μελών.

Η άτυπη σύνοδος ξεκίνησε με την αντίδραση της Γερμανίας στην δημιουργία ευρωομολόγων, τα οποία επιθυμούν πολλοί, προκειμένου να «χαλαρώσει» η κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει πως τα ευρωομόλογα θα παραβίαζαν τις ευρωπαϊκές συνθήκες, και δεν θα βοηθούσαν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande δήλωσε πως τα ευρωομόλογα θα πρέπει να συζητηθούν, ενώ κάτι ανάλογο θέλει και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kenny .

Νωρίτερα, η Α. Merkel είχε πει πως η συνάντηση δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις και δεσμεύσεις,  αλλά θα επηρεάσει τις επίσημες συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στα τέλη του Ιουνίου.

Η συνάντηση πάντως αποτέλεσε την πρώτη ευκαιρία για τον Γάλλο πρόεδρο να μεταφέρει την έμφαση από την λιτότητα στην ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί και το κύριο στοιχείο της πολιτικής του ατζέντας, και που αποτελεί παράλληλα και την μεγάλη πρόκληση στην πολιτική λιτότητας που κυριαρχεί τόσο καιρό με την ευλογία της Γερμανίας.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18185662

SA

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.