#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/04/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο σταλινισμός επιστρέφει στην ΡωσίαΟ ρωσικός λαός πάσχει από  ένα έντονο σύμπλεγμα κατωτερότητας, τουλάχιστον αν δώσουμε βάση σε άρθρο που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες η Pravda.

Πρόκειται για μια κραυγή αγωνίας, από τα βάθη της  καρδιάς της μητέρας Ρωσίας, ενός έθνους που έχει αδικηθεί από τις κακοπροαίρετες προσβολές των ξένων.

Κατά την άποψη της εφημερίδας, παντού υπάρχουν άνθρωποι, ειδικά Αμερικανοί και Ανατολικοευρωπαίοι, που θέλουν την Ρωσία να αισθάνεται ένοχη για το παρελθόν της. Αυτό το πετυχαίνουν υπενθυμίζοντας συνεχώς την σκληρή δικτατορία του Στάλιν, και την περίοδο που η ανατολική Ευρώπη βρίσκονταν υπό «σοβιετική κατοχή». Μια φράση που στην εφημερίδα παρουσιάζεται εντός εισαγωγικών, σαν να αποτελεί φαντασία, και όχι πραγματικότητα.

Προφανώς, οι ξένοι τονίζουν αυτά τα ζητήματα, επειδή «δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η ΕΣΣΔ νίκησε και την χιτλερική Γερμανία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».

Αυτή η αμυντική στάση των Ρώσων, εκφράστηκε πολύ εύγλωττα πριν από μερικά χρόνια από τον Βλαδίμηρο Πούτιν, που σε ομιλία του τόνισε ότι «οι ξένοι δεν θα πρέπει να προσπαθούν να μας επιβάλλουν ενοχικά σύνδρομα».

Από τότε και μέχρι σήμερα, η άποψη αυτή ρίζωσε μέσα στα επίσημα δημοσιεύματα της χώρας, και αποτελεί μέρος μιας επίμονης  προσπάθειας αναβάθμισης της φήμης του Στάλιν.

Υπάρχει μια σειρά από δημοφιλή παιδικά βιβλία, που παρουσιάζει τις εικόνες και τις βιογραφίες διάφορων «μεγάλων προσωπικοτήτων» της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του συνθέτη Sergei Rachmaninoff, της Μεγάλης Αικατερίνης, και του Στάλιν!

Μάλιστα, σε μια πανεθνική δημοσκόπηση που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Στάλιν κατετάγη ανάμεσα στους σπουδαιότερους Ρώσους που έζησαν ποτέ.

Σε έναν επίσημο οδηγό για τους δασκάλους, αναφορικά με την ρωσική ιστορία της περιόδου 1900-1945, η δικτατορία του Στάλιν χαρακτηρίζεται ως λογική, αφού ήταν αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό της Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα, κυκλοφορεί στα ρωσικά βιβλιοπωλεία μια τρίτομη έκδοση των ημερολογίων του Lavrenty Beria, που ήταν ο αρχηγός της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν, και ο οποίος ήταν παγκοίνως μισητός ως δολοφόνος και βασανιστής. Το 1953, μετά τον θάνατο του Στάλιν, ο Beria εκτελέστηκε, έχοντας καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ τρίτης χώρας, όπως ο ίδιος κατηγορούσε πολλούς στο παρελθόν.

Τα ημερολόγια του θα έπρεπε να τύχουν διεθνούς προβολής. Είναι πολύ εκδηλωτικά, όπως για παράδειγμα όταν έγραφε το 1946  ότι «η κατάσταση είναι γαμημένα άσχημη, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε», ενώ άλλες φορές δείχνουν μια κάποια μεταμέλεια, όπως όταν αναφερόμενος σε  διαδηλώσεις στη Γερμανία γράφει: «λυπάμαι για τον λαό, αλλά θα πρέπει να πυροβολήσουμε…». Τον Στάλιν τον αποκαλεί έναν «γνήσιο και απλοϊκό στην καρδιά άνδρα».

Δυστυχώς όμως, αυτά τα ντοκουμέντα είναι τόσο πειστικά όσο και τα ημερολόγια του Χίτλερ, που εμφανίσθηκαν στη Γερμανία το 1983. Σε άρθρο του στο ένθετο της λογοτεχνίας των Times, ο ιστορικός του πανεπιστημίου του  Nottingham Sergey Radchenko, προσφέρει μια σειρά από επιχειρήματα για την πλαστότητα των εγγράφων. Μάλλον λοιπόν θα έχουν γραφτεί από τον Sergei Kremlyov, που φέρεται ως  υπεύθυνος έκδοσης, και  ο οποίος στο παρελθόν είχε γράψει μια βιογραφία του Beria, στην οποία τον εξυμνούσε.

Τα ημερολόγια του Beria εκδόθηκαν από τον οίκο Eksmo, που είναι από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία, και οι εκδότες του οποίου έχουν μια φήμη ως ευμενώς διακείμενοι απέναντι στην σταλινική εποχή.

Σε ένα βιβλίο τους, οι διωγμοί που έκανε ο Στάλιν το 1947, και στη διάρκεια των οποίων φυλακίστηκαν και σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, η άποψη των συγγραφέων θέλει τον Στάλιν να είχε καλή πρόθεση. Προφανώς, ήθελε να εξαγνίσει την επανάσταση, αλλά έκανε λάθος αφήνοντας ανεξέλεγκτη την μυστική αστυνομία. Όπως καταλήγουν, αν ο Nikolai Bukharin, που ήταν ένα από τα πιο διάσημα θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων είχε την ευκαιρία, θα ήταν πολύ πιο σκληρός από τον Στάλιν.

Η Ρωσία διαθέτει σήμερα ένα μεγάλο κοινό, πρόθυμο να καταναλώσει άφθονη νοσταλγία για τον Στάλιν. Ο δικτάτορας εκπροσωπούσε τη ρωσική δύναμη στην πιο κρίσιμή της στιγμή, και αυτό είναι κάτι το πολύ ελκυστικό σε μια περίοδο εθνικής παρακμής.

Μια εργασία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο της Σύγχρονης Ρωσίας, με έδρα τις ΗΠΑ, και αποτελούμενο από Ρώσους ιστορικούς, ισχυρίζεται ότι η πτώση του κομουνισμού δεν μπόρεσε να πείσει τους Ρώσους ότι οι μέρες της αυτοκρατορίας τελείωσαν.

Όπως αναφέρει η έκθεση, «η επιστροφή του νεο-σταλινισμού στην εκπαίδευση και στην καθημερινότητα των Ρώσων, αμφισβητεί την άποψη ότι υπήρξαν σοβαρές αλλαγές στη ρωσική μενταλιτέ της δεκαετίας του 1990». Αποδεικνύεται πασιφανώς, ότι αυτό το κυρίαρχο παράδειγμα της ρωσικής ιστορίας, δύσκολα μπορεί να παραμεριστεί.

Υπό την ηγεσία του Πούτιν, η πολιτική του «επίσημου εθνικισμού», έχει πάρει τα επάνω της. Στη δεύτερη περίοδο του Πούτιν, που μόλις άρχισε, φαίνεται πως η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει μια ακόμη πιο θερμή αξιολόγηση των αρετών του Στάλιν.

 

http://fullcomment.nationalpost.com/2012/04/14/robert-fulford-the-return-of-neo-stalinism/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George avatar
  George 17/04/2012 08:49:04

  Ο Λένιν ξεκίνησε την επανάσταση, ο Στάλιν τη συνέχισε και την τελείωσε. Δύο είναι τα αναμφισβήτητα επιτεύγματα της χώρας του και του λαού του στα χρόνια της ηγεσίας του: η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της σοβιετικής οικονομίας και κοινωνίας και το τελειωτικό χτύπημα του ναζισμού που έγιναν δυνατά κάτω από τη σιδερένια πυγμή του. Ήταν ένας αληθινός άνδρας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George 17/04/2012 16:57:35

   Μόνο το φωτοστέφανο του λείπει! Είχε καθαρίσει κάποιες χιλιάδες κόσμου σαν τον Ιβάν τον τρομερό βλέπεις. Αλλά ο τελευταίος ήταν μόνο τρελός, επειδή δεν ήταν κομμουνιστής...

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ George 18/04/2012 12:47:34

   Την τελευταία γραμμή να παρέλειπες κάτι θα γινόταν...

 2. parsifal avatar
  parsifal 17/04/2012 10:37:06

  Καιρός ηταν να επιστρέψει η μεγάλη αυτή φυσιογνωμία της Ιστορίας εις πείσμα "ανανεωτών", ρόζ κομμουνιστών, δήθεν "ελεύθερων "διανοουμένων κ.α. πρακτόρων που δούλεψαν εδώ και 50 - 60 χρόνια για την επιβολή της πλέον απεχθούς μονοτροπίας ...

 3. yian avatar
  yian 17/04/2012 11:01:32

  Ήταν ένας παρανοικός δολοφόνος χειρότερος ακόμη και από τον Χίτλερ. Ειδικότερα η εξόντωση των ελλήνων του καυκάσου, της αμπχαζίας, της οδησσού και όλων των ελληνικών πληθυσμών στα όρια της ΕΣΣΔ με δολοφονίες, εξορίες και κάθε είδους διώξεις ήταν έργο αυτού του κτήνους. Ντροπή για έλληνες να εξυμνούν αυτό το τέρας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ yian 17/04/2012 16:59:23

   Συμφωνώ και προσθέτω: Τώρα που αποδεδειγμένα πλέον, στην Πολωνία εισέβαλε σε συμφωνία με τον Χίτλερ ο Στάλιν και έσφαξε χιλιάδες Πολωνούς στρατιώτες, δίνοντας την αφορμή για τον Β ΠΠ αλλά κρυπτόμενος πίσω από τον Αδόλφο το φίλο του, πόσο αντριλίκι αποδεικνύει αυτό;

   • juliet avatar
    juliet @ Γεώργιος Τ. 17/04/2012 17:21:35

    Kαι στη Ρουμανία ...στη Σιβηρία εξορίες και φόνοι .
    Μην ωραιοποιούμε ...φρίκη ,αίμα όλα στο όνομα ποιού; την ανεξαρτησία ;της ισότητας ;
    Ξέρω ότι όταν ο πατέρας μου μιλούσε γι΄αυτά τα γεγονότα τα μάτιά του γέμιζαν φρίκη.Η μάνα μου καλώς ή κακώς όταν πέθανε ο πατέρας μου,έκαψε όλα τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής στη Ρουμανία και την εισβολή της Ρωσίας γιατί φοβήθηκε μήπως τα πάρω και τα πάω σχολείο να τα ΄δείξω....Ακόμα θυμάμαι γελοιογραφίες των Ρουμάνων για το Στάλιν ..

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ juliet 17/04/2012 17:57:02

     Αυτά τα φρικιαστικά έργα των Στάλιν και Χίτλερ μόνο σατανιστές μπορούν να τα υλοποιήσουν. Ο κομμουνισμός και ο ναζισμός ήταν η "κάλυψη" της "θεοσοφίας" που αργότερα έγινε "τεκτονισμός" του οποίου τώρα ηγούνται οι "πεφωτισμένοι". Αυτός είναι ο μόνος λόγος που κυνήγησαν μόνο το Χριστιανισμό. Ξέρει βλέπεις ο διάβολος το μόνο πραγματικό του "εχθρό" που θέλει να σώσει τον άνθρωπο.

     • George avatar
      George @ Γεώργιος Τ. 18/04/2012 09:40:18

      Αγαπητέ, ο Χίτλερ εξαπέλυσε έναν πόλεμο προς το συμφέρον των μονοπωλίων της χώρας του κι είχαμε 55 εκατ. θύματα. Για να νικηθεί αυτό το κτήνος-το φασιστικό οι Σοβιετικοί έδωσαν 22 εκατ. νεκρούς. Ο Στάλιν δεν εξαπέλυσε κανέναν πόλεμο. Αν έστειλε χιλιάδες ή κι εκατ. στα στρατόπεδα συγκέντρωσης να είσαι σίγουρος πως το 99% αυτών ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, δολοφόνοι, βιαστές, κλέφτες και ληστές, ναρκοέμποροι. Φυσικά άγιο το χέρι του και οι διαταγές του για τέτοια αποβράσματα. Οπότε άδικα φωνασκείς.

     • juliet avatar
      juliet @ George 18/04/2012 10:07:16

      Δηλ.οι αντιφρονούντες ήτανε βιαστές ,δολοφόνοι ,βιαστές....κλπ.;
      Λυπάμαι, αν με μια τέτοια φτηνή διαιολογία ξεπλένεις το αίμα των αθώων!

     • George avatar
      George @ juliet 18/04/2012 17:38:13

      Δεν υπήρχε πρόθεση για φτηνές δικαιολογίες που δεν είναι και του τύπου μου. Απλά σε ένα τόσο σύντομο κείμενο εκφράζεσαι κατ'ανάγκην με γενικότητες. Πάντως επαναλαμβάνω και ίσως γίνω κουραστικός: παρ'όλο που και αθώοι πλήρωσαν τις λεγόμενες διώξεις των ετών 1937-38, επί Στάλιν, η πλειοψηφία των εγκλείστων σε στρατόπεδα ήταν άρρενες και μόνο ενήλικες κατηγορούμενοι για πλείστα όσα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ήσαν κι όσοι έκαναν σαμποτάζ κατά του σοβιετικού κράτους και κανείς διωκόμενος για τις ιδέες του και μόνο. Όλα τ'άλλα είναι μυθεύματα κατασκευασμένα στα άδυτα της CIA με σκοπό προφανή, δηλ. γκαιμπελισμοί.

     • αποκατάσταση avatar
      αποκατάσταση @ George 18/04/2012 12:52:06

      Ξέχασες και αυτούς που δεν αποδέχονται τον κομμουνισμό. Να θυμίσω και τα θύματα; π.χ. Κοριαλέφ, τον ρώσο πρωτοπόρο στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος που είχε σταλεί στα γκουλάγκ και που οι ίδιοι το κατάλαβαν και τον επανέφεραν μετά από 6 χρόνια κακουχιών.

      Κοίτα να δεις που υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν τέτοια πράγματα. Το νεαρό της ηλικίας υποθέτω.

  • George avatar
   George @ yian 18/04/2012 09:32:43

   Αγαπητέ yian, ίσως έχεις κάποιο δίκιο σε αυτά που γράφεις. Πράγματι και Έλληνες υπέστησαν διώξεις στα χρόνια του. Με λίγη καλή θέληση όμως θα παραδεχτείς κι εσύ πως ο γερμανικός φασισμός που ειρήσθω εν παρόδω μόνο στη Λευκορωσία έκαψε 600 χωριά μαζί με τον άμαχο πληθυσμό τους, στη δε Ελλάδα μερικές εκατοντάδες, δε θα νικιόταν αν δεν υπήρχε ο πανίσχυρος ρωσικός ή σοβιετικός στρατός. Αν επικρατούσαν οι Ναζί ο πληθυσμός της Ελλάδος θα έπρεπε να μειωθεί στο μισό με βάση εθνολογικά χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω αν θα είχαμε την πολυτέλεια να ανταλλάσσουμε απόψεις τώρα.

   • αποκατάσταση avatar
    αποκατάσταση @ George 18/04/2012 12:53:30

    Σαφώς οι κομμουνιστές συνέτριψαν τους ναζιστές αλλά έτερον εκάτερον.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 17/04/2012 13:08:10

  Ο Ιωσήφ Τζουγκασβίλι, κατά κόσμον Στάλιν, ήταν φυσικά Γεωργιανός (και όχι Ρώσος) και κυβέρνησε δικτατορικά την δημιουργημένη από τον Λένιν ΕΣΣΔ, της οποίας η Ρωσία ήταν (το μεγαλύτερο) Ενωσιακό μέλος.
  Προφανώς το τμήμα του Ρωσικού λαού που τον νοσταλγεί, νοσταλγεί κυρίως την ΕΣΣΔ. Η "Σταλινοσταλγία" δεν πρέπει να εκληφθεί ως δείγμα Ρωσικού εθνικισμού: Άλλα και εντελώς διαφορετικά είναι τα δείγματα του εθνικισμού αυτού, που φυσικά υπάρχει όπως σε κάθε χώρα.
  Τα λοιπά είναι ιστορίες για αμερικανάκια, που ως γνωστόν δεν διακρίνονται για τις ιστορικές και γεωγραφικές γνώσεις πέραν της Αμερικανικής Ηπέιρου.

  • juliet avatar
   juliet @ Ο Θείος 17/04/2012 13:20:48

   Θείε,
   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Χρόνια Πολλά.

 5. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 17/04/2012 13:38:08

  Είναι δύο οι περίοδοι της διακυβέρνησης του Στάλιν. Από το 1924 έως το 1937, περίοδο κατά την οποία δεν είχε ουσιαστικά την απόλυτη εξουσία, αφού τον Στρατό ήλεγχε ο Τρότσκι, την πολιτική εξουσία οι Καμένεφ, και Ζηνόβιεφ, τις μυστικές υπηρεσίες οι Γάγκοντα και Γιουρόφσκι, το εσωτερικό μέτωπο (γεωργική παραγωγή και βιομηχανία) οι κοινοί δολοφόνοι Καγκάνοβιτς και Πάουκερ και άλλοι, ΟΥΔΕΙΣ εκ των οποίων ήταν Ρώσος στην εθνικότητα. Την πρώτη περίοδο αυτή, έγιναν τρεις μεγάλοι λοιμοί με περίπου 12 εκατομμύρια νεκρούς συνολικά, αμέτρητες δολοφονίες πολιτών, δημιουργήθηκαν τα γκουλάγκ, καταστράφηκαν όλες οι μέχρι τότε παραγωγικές τάξεις της χώρας, γκρεμίστηκαν σχεδόν ΟΛΕΣ οι εκκλησιες της Ρωσίας (δεν πειράχθηκαν βέβαια ναοί άλλων θρησκειών) και γενικά, καταστράφηκε και φτωχοποιήθηκε (με τα κολχόζ και τις τοπικές επιτροπές) το 80% του πληθυσμού.

  Ο Στάλιν, αποφάσισε το 1937 να "καθαρίσει" από όλους αυτούς και να πάρει τον ουσιαστικό και πλήρη έλεγχο στα χέρια του. Από την παλαιά ηγετική φρουρά δεν έμεινε σχεδόν κανείς ζωντανός, οι Δίκες της Μόσχας και οι εκκαθαρίσεις των τροτσκικών αξιωματικών, αποτέλεσμα είχαν να αποκτήσει μια (όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο) εθνική/πατριωτική ανάταση ο ρωσικός λαός, η οποία εμπεδώθηκε με την Γερμανική εισβολή των Ναζί τον Ιούνο του 1941. Από τη Νίκη τον Μάιο του 1945 και μετά, αρχίζει μια περίοδος ευημερίας (ανάπτυξη παντού, κοινωνικές παροχές, στρατιωτική και διεθνής πολιτική ισχύς) για την ΕΣΣΔ, η οποία αν και βέβαια ΔΕΝ ήταν και 100% εφαρμογή των ιδεών του Μαρξισμού, ήταν όμως ένα βήμα προς τα εμπρός, σε σχέση με οτιδήποτε "στην πράξη κομμουνιστικό" μέχρι τότε. Η ανάπτυξη και ευημερία που ξεκίνησε την περίοδο Στάλιν μετά τον πόλεμο, διήρκεσε μέχρι την περίοδο Γκορμπατώφ, έναν καραφλό τύπο που διαφήμιζε αμερικάνικες πίτσες αν θυμάστε...

 6. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 17/04/2012 13:43:17

  Είναι δύο οι περίοδοι της διακυβέρνησης του Στάλιν. Από το 1924 έως το 1937, περίοδο κατά την οποία δεν είχε ουσιαστικά την απόλυτη εξουσία, αφού τον Στρατό ήλεγχε ο Τρότσκι, την πολιτική εξουσία οι Καμένεφ, και Ζηνόβιεφ, τις μυστικές υπηρεσίες οι Γάγκοντα και Γιουρόφσκι, το εσωτερικό μέτωπο (γεωργική παραγωγή και βιομηχανία) οι κοινοί δολοφόνοι Καγκάνοβιτς και Πάουκερ και άλλοι, ΟΥΔΕΙΣ εκ των οποίων ήταν Ρώσος στην εθνικότητα. Την πρώτη περίοδο αυτή, έγιναν τρεις μεγάλοι λοιμοί με περίπου 12 εκατομμύρια νεκρούς συνολικά, αμέτρητες δολοφονίες πολιτών, δημιουργήθηκαν τα γκουλάγκ, καταστράφηκαν όλες οι μέχρι τότε παραγωγικές τάξεις της χώρας, γκρεμίστηκαν σχεδόν ΟΛΕΣ οι εκκλησιες της Ρωσίας (δεν πειράχθηκαν βέβαια ναοί άλλων θρησκειών) και γενικά, καταστράφηκε και φτωχοποιήθηκε (με τα κολχόζ και τις τοπικές επιτροπές) το 80% του πληθυσμού.

  Ο Στάλιν, αποφάσισε το 1937 να "καθαρίσει" από όλους αυτούς και να πάρει τον ουσιαστικό και πλήρη έλεγχο στα χέρια του. Από την παλαιά ηγετική φρουρά δεν έμεινε σχεδόν κανείς ζωντανός, οι Δίκες της Μόσχας και οι εκκαθαρίσεις των τροτσκικών αξιωματικών, αποτέλεσμα είχαν να αποκτήσει μια (όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο) εθνική/πατριωτική ανάταση ο ρωσικός λαός, η οποία εμπεδώθηκε με την Γερμανική εισβολή των Ναζί τον Ιούνο του 1941. Από τη Νίκη τον Μάιο του 1945 και μετά, αρχίζει μια περίοδος ευημερίας (ανάπτυξη παντού, κοινωνικές παροχές, στρατιωτική και διεθνής πολιτική ισχύς) για την ΕΣΣΔ, η οποία αν και βέβαια ΔΕΝ ήταν και 100% εφαρμογή των ιδεών του Μαρξισμού, ήταν όμως ένα βήμα προς τα εμπρός. Η ανάπτυξη και ευημερία που ξεκίνησε την περίοδο Στάλιν μετά τον πόλεμο, διήρκεσε μέχρι την περίοδο Γκορμπατώφ, έναν καραφλό τύπο που διαφήμιζε αμερικάνικες πίτσες αν θυμάστε...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Βατάτζης 17/04/2012 14:00:49

   Ο Λέβ Μπορίσοβιτς Ρόζενφελντ, κατά κόσμον Κάμενεφ ήταν γεννημένος στη Μόσχα, από τον εβραικού θρησκεύματος σιδηροδρομικό Μπόρις Ρόζενφελντ και ορθόδοξη χριστιανή Ρωσίδα μητέρα.

  • voter avatar
   voter @ Βατάτζης 17/04/2012 20:16:00

   Αγαπητε συνομιλητή με το ιστορικό όνομα , σκέφθηκα αρχικά να μην απαντήσω γιατί διαφωνώ πλήρως με τα οσα γράφεις και δεν υπάρχει κοινός τόπος . Τελικά , επικράτησε η εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό πλαισιο του Antinews και είπα να στείλω κι εγώ δυό απόψεις μου .
   Το οτι ο Σταλιν δεν ευθύνεται επι της ουσίας για το χάος και τους διωγμούς μεχρι το 1937 ,το συμπεραίνεις μεσω καποιων λογικών συνειρμών αλλά αυτός ήταν ο ηγέτης καθ'ολη την περίοδο αυτή .Θα επαιρνε πολύ χρόνο να αναφερθώ λεπτομερειακά . Απλώς μόνο να σου θυμήσω οτι όλη η δεκαετια του '30 αναφέρεται ως "δεκαετία του Τρομου " , κι αυτο λέει πολλά .
   Οσο αφορά τωρα τα περι προοδου και εθνικης ανάτασης μετα τις "εκκαθαρίσεις " , τι να πω ? Προοδος που να βασισθηκε σε εκκαθαρίσεις σωρείας συνεργατών του και εθνικη ανάταση υπο το κράτος της ΝΚVD ?
   Ο πατριωτισμός των Ρωσων κατα τον β΄ παγκοσμιο , που εχει μεινει παροιμιώδης στην ιστορία και εχει υμνηθεί απο όλους , αλλού πρέπει να αναζητηθεί. Και πάλι δεν χωράει σε ενα σχόλιο , το που . Αρκεί ομως να σου θυμήσω , οτι κατα την διάρκεια του πολέμου , οι ηρωικοι ρωσοι στρατιωτες είχαν να παλέψουν με δύο εχθρους -τον εξωτερικό ναζιασμό και τον εσωτερικο της NKVD.
   Δεν θέλω να σε προκαλέσω στο ελάχιστο , την γνωμη μου εκφραζω .Προσωπικα θεωρώ τον Στάλιν μια δικτατορική , στυγνή και ανάλγητη προσωπικοτητα και λυπαμαι που ο σπουδαίος ρωσικός λαός δεν τα καταφέρνει στη ροή της ιστορίας να κυβερνηθει δημοκρατικα . Τσαροι , κομμουνιστές , τωρα ο Πουτιν ... Εχουν γραφει πλήθος εξηγήσεων για αυτό , ακομα και απο Ελληνες θεωρητικούς οπως ο Σ. Ραμφος .Ειναι μεγαλη ιστορία .
   Τελος γιατί ξανασχολούνται τωρα ξανά με τον Σταλιν , ακροθιγώς το άναφέρει το αρθρο . Θα συνεχίσουν να ασχολουνται , θα κανουν πολλά μπρος και πισω ,αλλά δεν γίνεται αλλιως .Ειναι η προσφατη ιστορία τους και πρεπει να αποκαταστήσουν ολες τις δυνατες πλευρες της . Το ιδιο θα έπρεπε να κανουμε κι εμεις με την δική μας ιστορια .

 7. Θρασύβουλος avatar
  Θρασύβουλος 18/04/2012 01:36:59

  Μετά τα όσα που διαβασα κατέληξα ότι ο Στάλιν δεν είναι μονο γιαυτά υπεύθυνος αλλά και για τις μειώσεις των μισθών στην Ελλάδα, για τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, για τον πόλεμο στο Ιρακ, για τον πόλεμο στην Κορέα, για τον πόλεμο στο Βιετνάμ για τον λιμό στην Αιθιοπία και τέλος για την απεργία στα καράβια και τις ακυρώσεις των κρατήσεων στην Αράχωβα........

 8. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 18/04/2012 04:20:31

  Ο Πούτιν δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλον ηγέτη της νέας Ρωσίας (και της ΕΣΣΔ) μόνο και μόνο για ένα λόγο. Είναι 100% Ρώσος. Ουδείς άλλος από τον Στολίπιν (πρωθυπουργός του Τσάρου 1906-1911) μέχρι σήμερα ήταν Ρώσος. Η πολιτική που ακολουθεί μοιάζει λίγο με του Στάλιν το '37-40. Καθαρίζει τη χώρα από τους δολοφόνους ολιγάρχες (τότε ήταν η πληρωμένη από ξένους τραπεζίτες μπολσεβίκικη ελίτ). Και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, εξού και το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΟ 65% που πήρε. Εκανε και εκείνο το κόλπο γκρόσο τοποθετώντας κάμερες πάνω από κάθε κάλπη, ωστέ διάφορες αμερικάνικες ΜΚΟ να μην μπορούν να του πουν κιχ για τη διαδικασία! Σε ότι αφορά την πολιτική του, ένα μόνο λέω: 2,5 φορές πάνω το ΑΕΠ επί των ημερών του και ταυτόχρονη δημιουργία και εδραίωση ΡΩΣΙΚΗΣ και μόνο, πατριωτικής αστικής τάξης. Κάτι που ονειρεύομαι κι εγώ για την Ελλάδα.

  Ακόμα να ρωτήσω, δεν σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι δυτικοί, ΜΟΝΟ τον Στάλιν βρίζουν από όλη την Ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ Λένιν και Τρότσκι (ακόμα και ο Μπρέζνιεφ!) μένουν στο απυρόβλητο, ή ακόμα χειρότερα, έχουν ακόμα και ιδεολογικούς υποστηρικτές;

  Δεκαετία τρόμου ήταν αυτή του '30, σαφώς, αυτό είπα πριν. Ο λοιμός του 32-33 είναι το καλύτερο παράδειγμα ΣΚΟΠΙΜΗΣ πείνας, όχι όμως από τον Στάλιν αλλά από τον Καγκανόβιτς, για λόγους που εξηγεί κάθε εγκυκλοπαίδεια. Μόλις ο Στάλιν ανέλαβε δράση (με τον Μολότωφ βοηθό), ξανα-επέτρεψε την κατοχή του 3% της παραγωγής που είχαν πριν δικαίωμα οι κουλάκοι, ακόμα και μέσα σε ένα κολχόζ, και σώθηκε ο κόσμος για πάντα από την πείνα.

  Η δεκαετία του 30 όμως έληξε με τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις του Στάλιν. Η Δύση (και τότε και τώρα) ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πείνα που έφεραν στην ΕΣΣΔ το πρώτο ΝΕΠ του Λένιν, ούτε καν στο τέλος του, το 1927-28 με 5-6 εκατ.νεκρούς, αλλά είχε λυσσάξει με τις "δίκες-παρωδίες" του 1937-1939 (μέχρι και ταινία με την Γκρέτα Γκάρμπο είχαν κάνει, τη Νινότσκα!).

  Μήπως ο Στάλιν χάλασε τη σούπα των ΓερμανοΑμερικανων τραπεζιτών που ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ την όλη Ιστορία με τους Μπολσεβίκους αλλά και τον Κομμουνισμό στην υπόλοιπη Ευρώπη ως την πρώτη απόπειρα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (μέσω και της συνεχούς επανάστασης του Τρότσκι) στην Ιστορία;

  Περίπου η ίδια λύσσα και τη δεκαετία του Πούτιν. Κανείς δεν μιλούσε για την καταστροφή επί Γέλτσιν, αλλά τους ενόχλησε που ο Πούτιν έβαλε φυλακή τους φυσικούς αυτουργούς της πείνας του Ρωσικού λαού τη δεκαετία του 90 και της λεηλασίας του πλούτου της χώρας και ταυτόχρονα κατέστρεψε και τη μαφία-στρατό που τους εξυπηρετούσε και τους κρατούσε ζωντανούς!!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Βατάτζης 18/04/2012 09:44:03

   Είναι σωστό αυτό που γράφεις, μόνο με τον Στολύπιν μπορεί να συγκριθεί ο Πούτιν. Ποιος όμως δολοφόνησε τον Στολύπιν και εμπόδισε έναν υγιή εκσυγχρονισμό της Ρωσίας; Αριστεριστές....

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Βατάτζης 18/04/2012 09:45:58

   Βέβαια, η υπερβολική "κατανόηση" που δείχνεις για τον Στάλιν σε αδικεί. Ο λιμός στην Ουκρανία ήταν εν γνώσει του Στάλιν. Δεν έχω όμως πειστεί αν ήταν σκόπιμος με εθνικιστικά κριτήρια (δηλ. να συντρίψουμε τους Ουκρανούς) ή με ιδεολογικά-μαρξιστικά κριτήρια (να συντρίψουμε τους χωρικούς).

   • Βατάτζης avatar
    Βατάτζης @ ΒΙΣ 19/04/2012 02:21:17

    Μα δεν ήταν μόνο στην Ουκρανία (και εκεί ακόμα, όχι σε όλες τις περιοχές), αλλά και σε όλη τη Νότιοδυτική Ρωσία, περιοχές της Δυτική/Νότια Σιβηρία και το βόρειο Καζαχστάν. Η μανία ορισμένων αμερικανόπληκτων τύπου Γιούσενκο το παρουσιάζει ως ολοκαύτωμα εναντίον του Ουκρανικού Λαού. Η αλήθεια είναι πιο απλή. Επλήγησαν όλες οι σιτοπαραγωγικές περιοχές και κυρίως εκείνες των οποίων οι μικροιδιοκτήτες και ιδιώτες παραγωγοί κάτοικοι αρνήθηκαν να παραδώσουν την περιουσία και την παραγωγή τους στα κολχόζ. Μερικοί κτηνοτρόφοι μάλιστα σκότωσαν τα ίδια τους τα ζώα προκειμένου να μην τα κατάσχουν οι κομισάριοι. Ουδεμία σχέση με γενοκτονία. Στο λινκ ( http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Holodomor_Famine_map.jpg ) βλέπει κανείς τον χάρτη του λοιμου 1932-33.

  • Ανιστόρητε Βατατζή avatar
   Ανιστόρητε Βατατζή @ Βατάτζης 18/04/2012 13:41:50

   Ο Τρότσκι, ο Ζηνόβιεφ κι ο Κάμενεφ εκδιώχθηκαν από το ΚΚΣΕ το 1927. Το 1929 ο Στάλιν εκπαραθύρωσε και τους Μπουχάριν-Ρίκωφ. Από το 1929 λοιπόν κυβέρνησε εντελώς μόνος. Η δεκαετία του τρόμου ήταν αποκλειστικά δικό του κατόρθωμα. Ο Καγκάνοβιτς, ο Μπέρια, ο Μαλένκωφ, ο Γιάκοντα, ο Εζώφ, ο Ζντάνοφ, ο Λυσένκο, ο Ρουτζουτάκ κλπ, μερικούς από τους οποίους αναφέρεις, ήταν απλά μαριονέτες του, ενώ επίσης αρκετούς από αυτούς τους καθάρισε ο ίδιος ο Στάλιν για λόγους εδραίωσης της απόλυτης εξουσίας του. Ο Στάλιν είναι ο ηθικός αυτουργός όλων των εκκαθαρίσεων και δολοφονιών.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ανιστόρητε Βατατζή 18/04/2012 14:30:24

    O Ιωσήφ Τζουγκασβίλι έχει fans σε 2 μέρη στον κόσμο: Στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας (εύλογο, είναι ο γενέθλιος τόπος, διαθέτει σχετικό μουσείο και ανδριάντα του), και στην ...Ελλάδα.
    Στη δεύτερη επειδή μερικά ρολόγια πάνε ανάποδα: Αντιδυτικισμός, αντιαμερικανισμός, χαμάδες, ταλιμπάνηδες, τώρα και "θείος Στάλιν" σε συσκευασία σοκολατάκι.
    Άχ έρημα νοτιο-νοτιανατολικά Βαλκάνια, η Αφρική ανεβαίνει βόρεια.

    • Βατάτζης avatar
     Βατάτζης @ Ο Θείος 19/04/2012 02:27:10

     Αυτά να τα πειτε και στους Ρώσους που ψήφισαν τον Στάλιν νο3 μεγαλύτερο Ρώσο όλων των εποχών. Για την Ιστορία, πρώτο έβγαλαν τον Αλέξανδρο Νιέφσκι και δεύτερο τον Στολύπιν. Χαζοί και οι Ρώσοι...

     Δεν υποστήριξα τον Στάλιν ούτε ένα λεπτό. Απλά εξέθεσα τους λόγους που από τους δυτικούς θεωρείται ο χειρότερος της ΕΣΣΔ.

     Οσο για το τελευταίο σας σχόλιο περί Αφρικής, να υπενθυμίσω μόνο ότι ζουν αυτό που ζουν, αποκλειστικά και μόνο λόγω της Δύσης που της ρουφάει το αίμα εδώ και 300 χρόνια...

   • voter avatar
    voter @ Ανιστόρητε Βατατζή 18/04/2012 18:01:57

    Πολύ σωστά . Εκει δε που η μακιαβελλική προσωπικοτητα του Σταλιν έδωσε ρέστα , ήταν στην δολοφονία του Κίρωφ , ηγετικής και λαοφιλούς μορφης του ΚΚΣΕ στο Λενιγκραντ ,και υποτίθεται προσωπικού του φίλου , που τον σκότωσε το 1934 αποδίδοντας την δολοφονία σε εντολη του Τροτσκι , Κάμενεφ κλπ. αλλα φυσικά δεν έπεισε κανέναν . Αντιθέτως έδειξε σε όλους μεχρι που μπορεί να φθάσει .
    Τι να πεί κανείς . Ιδιοφυία μεν , διεστραμμένη και απάνθρωπη δε .

    • Βατάτζης avatar
     Βατάτζης @ voter 19/04/2012 02:53:46

     Ο Κίρωφ δολοφονήθηκε από τον αλκοολικό Νικολάγιεφ. Ηταν μια εύκολη δολοφονία, επειδή ο Γιάγκοντα είχε καταργήσει την προσωπική φρουρά στον Κίρωφ, πιθανώς λόγω του ότι ήταν μέσα στο κόλπο. Απλά ο Στάλιν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της δολοφονίας για να κυνηγήσει την κομσομόλ του Ζηνόβιεφ και τελικά τον ίδιο μαζί με τον Κάμενεφ λίγο μετά.

     • voter avatar
      voter @ Βατάτζης 19/04/2012 07:33:09

      Ποιός όπλισε το χέρι του Νικολάγιεφ ?
      Ποιος όπλιζει τα χέρια των δολοφόνων ηγετικών πολιτικων φυσιογνωμιών ? Των Κέννεντυ , του Ούλαφ Παλμε , του Παναγούλη ?
      Δεν νομίζω ότι φυσιογνωμίες σαν τον Σταλιν , απλώς εκμεταλλεύονται συγκυρίες .

     • juliet avatar
      juliet @ voter 19/04/2012 07:55:42

      voter,
      καλημέρα,ξέρεις πόσοι ''αντίθετοι''βρέθηκαν ΄σκοτωμένοι τυχαία ''ένεκα μέθης''.Δεν θέλω να μιλάω για τέτοια θέματα ,αλλά δεν μπορώ και να δέχομαι ότι όλα έγιναν στο όνομα της κάθαρσης από φονιάδες ,βιαστές ..κλπ.Ο πατέρας μου όλη αυτή τη χρονική περίοδο ήτανε Ρωσία-Ρουμανία.Δεν μιλούσανε σχεδόν ποτέ για εκείνα τα γεγονότα ,μόνο να ξεχάσουν ήθελαν.

     • Βατάτζης avatar
      Βατάτζης @ voter 19/04/2012 12:13:16

      Από που προκύπτει τελικά ότι ο Κίρωφ πήγε με εντολή Στάλιν, ακόμα δεν έχω καταλάβει...

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 18/04/2012 09:41:32

  O Στάλιν ήταν κλασική περίπτωση ανασφαλούς και συμπλεγματικού ατόμου, που επιζητεί να πάρει την εξουσία εξοντώνοντας όλους όσους μπορούν ή νομίζει ότι μπορούν να υποσκάψουν τη θέση του.
  Θα αναφέρω ορισμένα στοιχεία:
  Δεν είχε κάνει ποτέ του περιοδεία στη Σοβιετική Ένωση, έμενε ερμητικά κλεισμένος στο Κρεμλίνο. Οταν υπήρχαν απανωτές αναφορές για λιμό στην Ουκρανία και τις νότιες επαρχίες, εκείνος δεν έκανε καν τον κόπο να μεταβεί επί τόπου. Και φυσικά, απέρριπτε τις αναφορές ως ψευδείς.
  Στον Αϊζενστάιν έδινε οδηγίες για το πώς να απεικονίσει την προσωπικότητα του - ομοίως ανασφαλούς, με στοιχεία ψυχοπαθολογικής προσωπικότητας - Ιβάν του Τρομερού, τον οποίο φυσικά θαύμαζε απεριόριστα. Για μία πολύ καλή κινηματογραφική μεταφορά της προσωπικότητας του Ιβάν, παραπέμπω στην πολύ καλή ταινία του Pavel Lungin, "Ο Τσάρος", που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο με ελληνικούς υπότιτλους.
  Οταν ο Στάλιν έπαθε εγκεφαλικό, έμεινε για ώρες αβοήθητος στο πάτωμα, είχε μάλιστα λερωθεί, αν και είχε τις αισθήσεις του, επειδή κανείς από τη φρουρά του δεν τολμούσε να τον αγγίξει, μήπως και κατηγορηθούν ως δολοφόνοι. Τελικά, μία ηλικιωμένη υπηρέτρια, έμπιστή του, ανέλαβε να τον σηκώσει...
  Για όσους θαυμάζουν τον Στάλιν, θα παραπέμψω απλώς σε όσα γράφει ο Πλάτων στην "Πολιτεία" του για τον τύραννο, διότι ταιριάζουν απόλυτα με την προσωπικότητα του μισοαγράμματου Γεωργιανού. Παραπέμπω στον Πλάτωνα, επιπλέον, επειδή, ως γνωστό, μόνο οπαδός της δημοκρατίας δεν ήταν.
  Και επί τέλους, διαβάστε το "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ" του Σολζενίτσιν!

  • parsifal avatar
   parsifal @ ΒΙΣ 18/04/2012 10:15:19

   Τώρα που μας παρέπεμψες στο χαιδεμένο παιδί της CIA του 70 σωθήκαμε !

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ parsifal 18/04/2012 12:05:01

    Δεν γνωρίζω αν τον Σολζενίτσιν τον χρησιμοποίησε η CIA για τους δικούς της λόγους. Γνωρίζω όμως ότι ο Σολζενίτσιν, με τις αναφορές του στην Ορθοδοξία και την κριτική που άσκησε στη Δύση, ενόχλησε πολλούς στη Δύση και τον αποκάλεσαν "ορθόδοξο φονταμενταλιστή". Το "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ" είναι βγαλμένο μέσα από τα προσωπικά του βιώματα. Αμφισβητείς τις μαρτυρίες και το μαρτύριο τόσων ανθρώπων;
    Είναι ασέβεια και ντροπή να αμφισβητείς το προφανές γεγονός της θυσίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε γκουλάγκ και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι "Ιστορίες από την Κολύμα" του Βαρλάμ Σαλαμόφ ήταν επίσης υπαγορευμένες από την CIA;
    Αν η Εκκλησία της Ελλάδας δεν ήταν υποδουλωμένη στην αριστερή πολιτική ορθότητα και με επικεφαλής έναν άλαλο και χαμένο στη δειλία του αρχιεπίσκοπο, θα είχε καθιερωθεί να τιμάται και εδώ η μνήμη των Νεομαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσίας υπό τον σοβιετικό ζυγό. Ελπίζω ότι κάποια μέρα θα γίνει, όταν φυσικά ο Ιερώνυμος θα είναι παρελθόν.

  • Βατάτζης avatar
   Βατάτζης @ ΒΙΣ 19/04/2012 03:06:24

   Από πότε θεωρούμε ιστορικό θέσφατο τα γραπτά του Σολζενίτσιν;; Πέρα από το "Αρχιπέλαγος" ψάξτε λίγο τι είχε γράψει για τη δολοφονία του ΜΕΓΑΛΟΥ Στολύπιν! Θα εκπλαγείτε! Ακόμα δείτε την ιστορία της Σοβιετικής έκδοσης του "Ιβάν Ντενίσοβιτς". Μόνο τη διανομή του στα σχολεία δεν έκανε ο Χρουστσώφ για να δείξει "αποσταλινοποιημένος". Οσο για το αρχιπέλαγος, το έχω διαβάσει ήδη από 14 ετών, δεν περίμενα να τελιώσω πρώτα το Ιστορικο-Αρχαιολογικό...

 10. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 18/04/2012 13:09:44

  Ο λιμός της Ουκρανίας πάντως για όσους τον αγνοούν υπήρξε ένας από τους μαζικότερους αφανισμούς του ανθρώπινου γένους στην ιστορία. Εικάζεται ως η τρίτη μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία (πρώτο το ολοκαύτωμα) και συγκρίνεται ως προς τον αριθμό των θανάτων με μεγάλους πολέμους.

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/04/2012 14:18:43

  Άν υποθέσουμε (όπως υπονοούν κάποιοι σχολιαστές) ότι οι Ρώσοι Εβραïκού θρησκεύματος δεν είναι γνήσιοι Ρώσοι, τότε δεν είναι γνήσιοι Ρώσοι:
  1. Πεζογράφοι και ποιητές όπως ο Ισαάκ Μπάμπελ, ο Όσιπ Μαντελστάμ, o Μπόρις Παστερνάκ, ο Ίλυα Έρενμπουργκ...
  2. Ο ένας από τους 3 μεγαλύτερους Ρώσους ζωγράφους Μάρκ Σαγκάλλ (οι άλλοι 2 είναι ο Αντρέι Ρουμπλιόφ και ο Βασίλι Καντίνσκυ).
  3. Άν αρχίσουμε να ψάχνουμε συνθέτες και μουσικούς...
  "....Όπερ άτοπον", θα έλεγε ένας μαθηματικός.
  Για φανταστείτε τον Ρωσικό πολιτισμό χωρίς αυτούς!!!
  Θα επιμείνω σε έναν: Μπόρις Παστερνάκ. Είναι κυρίως ποιητής, αλλά έγινε γνωστός για το μυθιστόρημα "Δόκτωρ Ζιβάγκο" (περιέχει βέβαια και "ενσωματωμένα" ποιήματα), με το οποίο πήρε το Νόμπελ. Απολύτως κλασικός και οικουμενικός συγγραφέας, αλλά και βαθύτατα "Ρώσος", συνεχιστής των Τολστόι, Ντοστογιέφσκι και Τσέχωφ. Ακολουθεί το κλασικό ("ομηρικό") πρότυπο αφήγησης: Μέσα από μια ερωτική ιστορία προσώπων, με ανάλυση χαρακτήρων και ψυχολογίας, έγραψε το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα για τη Ρωσική επανάσταση και τα χρόνια που ακολούθησαν. Ίσως ο πιό μεγάλος ΚΛΑΣΙΚΟΣ συγγραφέας του 20ού αιώνα.

  • avanti avatar
   avanti @ Ο Θείος 18/04/2012 14:54:22

   @ ο Θείος: Τι μας κάνετε τώρα με αυτές τις αναφορές σας..... όμως εκτός από την τεράστια προσφορά τους στον Ρωσικό πολιτισμό, η ανθρωπότητα όλη υποκλίνεται στα έργα τους!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avanti 18/04/2012 15:17:55

    Το ιστορικό δράμα μέσω του δράματος των προσώπων, η οικουμενικότητα μέσω του τοπικού - εθνικού. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του κλασικού έργου τέχνης, που αντέχει στο χρόνο.
    Ο "Πόλεμος και Ειρήνη" (Τολστόι), ο "Βυσσινόκηπος" (Τσέχωφ) και ο "Δρ Ζιβάγκο", όπως επίσης οι αγιογραφίες του μοναχού Αντρέι Ρουμπλιόφ (1460 - 1500) και οι πίνακες του Μάρκ Σαγκάλλ (20ός αιώνας), είναι έργα τέχνης κλασικά, τοπικά-Ρωσικά και οικουμενικά. Γι αυτό όλοι οι άνθρωποι υποκλινόμαστε, όπως υποκλινόμαστε στην "Ιλιάδα" και στην "Ελένη" του Ευριπίδη.

    • voter avatar
     voter @ Ο Θείος 18/04/2012 23:30:54

     Εξαιρετική τοποθέτηση ! Οντως έργα οικουμενικά ενός σπουδαίου λαού ,που ακόμα και κατω απο την στυγερή διακυβέρνηση του Στάλιν , συνέχισε να τα δημιουργεί - συνθέτες του 20ου αιώνα που γιά οικονομία δεν αναφέρατε , ποιητές και ποιήτριες ,κινηματογραφιστές , σολίστες ...ολοι αυτοι που απειλούμενοι με τα γκουλάγκ συνέχιζαν να μεγαλουργούν .
     Κι όσο γιά τον μεγάλο , τον μέγιστο αγιογράφο που αναφέρετε , ας καμαρώσουμε κι εμείς οι έλληνες λιγο , ενθυμούμενοι τον δάσκαλό του .

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ voter 19/04/2012 15:22:23

      Σκόπιμα δεν ανέφερα και τον Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αιζενστάιν, μια και ήταν πιό πολύπλοκη περίπτωση, από πατέρα με Σουηδικές και Γερμανο-Εβραικές ρίζες και από μητέρα Ρωσίδα Ορθόδοξη Χριστιανή. Ο Στάλιν τον έβλεπε πάντοτε πολύ καχύποπτα, και όλη η σταδιοδρομία του μεγαλοφυούς σκηνοθέτη ήταν ένα "κρυφτούλι", σαν παιχνίδι σκάκι, με τον δικτάτορα και τη λογοκρισία του.
      Την προσωπικότητα του Ρουμπλιώφ την έδειξε με πιστό τρόπο το ομώνυμο φίλμ του συνωνόματού του Ταρκόφσκι. Ήταν ένας Ορθόδοξος Αναγεννησιακός, ευσεβής και ασκητής αλλά ανεξίθρησκος, άνθρωπος της αγάπης και της καθαρότητας ψυχής. Μια σύμπτωση του αγαθού με το ωραίο. 'Ενας "Αντι-Στάλιν".

     • voter avatar
      voter @ Ο Θείος 19/04/2012 16:54:43

      Δεν θα μπορούσατε να το περιγράψετε πιο εύστοχα : ένα κρυφτούλι με τον δικτατορα , μιά ατέρμονη παρτίδα σκάκι. Το ίδιο που γινόταν με τον Σοστακόβιτς, την Αχμάτοβα και τόσους άλλους που αναφέρετε .
      Και ήταν ακριβώς στην ταινία του Ταρκοφσκι που νεαρη φοιτήτρια έμαθα γιά τον δάσκαλο του Α. Ρουμπλιώφ , Θεοφάνη τον Ελληνα και άρχισα να καταλαβαίνω τις κρυφές υπόγειες πλην ολόφωτες διαδρομές των απανταχού προικισμένων , αυτων που ποιοούν τα οικουμενικά όπως αναφερατε εργα ,της παγκόσμιας συγκίνησης , σε πείσμα των οποιων καιρών .
      Να είστε καλά γιά τα σχόλια σας .

  • Βατάτζης avatar
   Βατάτζης @ Ο Θείος 19/04/2012 03:25:15

   Με την εξαίρεση του Μαντελσταμ, δεν είδα να ενόχλησε κανέναν από αυτούς ούτε η παλαιά φρουρά, ούτε ο Στάλιν, ούτε ο Χρουτσώφ.... Αφήστε που οι περισσότεροι μάλλον από το εξωτερικό έγιναν γνωστοί (ή ξανά-γνωστοί) και εντός της Ρωσίας.. Αλλά, καλά όλοι οι άλλοι. Ο Ρουμπλιώφ, που κολλάει;

 12. George avatar
  George 18/04/2012 18:05:02

  Ο γερμανικός φασισμός που ενέσπειρε το θάνατο και τον τρόμο σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη δε συγχώρεσε ποτέ -κι ούτε ήταν δυνατό-το μεγάλο σοβιετικό ηγέτη, τη χώρα του και το λαό του, που το κατατρόπωσαν. Η νίκη ήταν μεγαλειώδης. Από τότε ανάσανε ελευθερία ο κόσμος όλος. Από όπου περνούσε ο ελευθερωτής σοβιετικός στρατός στην προέλασή του ο κόσμος παραληρούσε από χαρά, τους έραινε με λουλούδια. Ο τρόμος είχε φύγει από τις ψυχές τους. Το τέλος των ηγετών του ναζισμού με γέμισε και μένα με απερίγραπτη χαρά: στη δίκη της Νιρεμβέργης ο σοβιετικός κατήγορος Ρουντένκο επέτυχε να οδηγηθούν στην κρεμάλα οι πιο πολλοί απ'αυτούς. Οι: Χίτλερ, Χίμλερ και Γκαίμπελς αυτοκτόνησαν πριν τη δίκη και ο Γκαίρινγκ αυτοκτόνησε την ημέρα που ο Δικαστής του απήγγειλε την εις θάνατον ποινή, δι' απαγχονισμού. Αυτό ήταν το τέλος των εγκληματιών αυτών.

 13. voter avatar
  voter 19/04/2012 07:25:30

  Δυστυχώς ενόχλησε και παραενόχλησε ,εβραίους και ομοθρήσκους ανθρώπους της διανόησης - αν και προσωπικά απεχθάνομαι τον διαχωρισμο , αλλά είπαμε , διαφωνούμε δημοκρατικά. Ο Μαντελσταμ , φερνει συνειρμικά στο μυαλό και τον άλλο σπουδαίο ποιητή Νικολάι Γκιουμιλιώφ ...και την Αχμάτοβα . Ο ενας πέθανε σε στρατοπεδο , η αλλη υπο λογοκρισία επι σειρά ετων και με τον μοναχογιό της στην φυλακή. Μακρύς ο κατάλογος και τι να πρωτογράψεις. Που κολλάει ο Ρουμπλιώφ? Μα στη ιστορία αυτού του λαού , στην ψυχή του ,μέσω της οποίας κατάφερε και καταφέρνει να αντέχει σταλινισμούς , πολέμους και βαρβαρότητες .Και συγχρόνως να μεγαλουργεί .

 14. voter avatar
  voter 19/04/2012 08:27:36

  @ Juliet . Συμφωνώ απόλυτα ότι ήθελαν να ξεχάσουν . Κι αυτό είναι μια απο τις ερμηνείες γιατί ασχολούνται τώρα , ύστερα από χρόνια ξανα με το θέμα του Στάλιν . Το αν στην παρούσα φάση οδηγούνται σε νοσταλγία , ειναι κατά την γνώμη μου επειδή ουτε τώρα η ζωή τους είναι εύκολη . Είναι πολύ δύσκολη αν και με άλλες παραμέτρους . Ομως , κατά την γνώμη μου , θα κάνουν πολλές φορές μπρος πισω στις εκτιμήσεις τους μέχρι να ισορροπήσουν ,και να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην ιστορική τους αλήθεια . Καλημέρα κι απο εμένα .

 15. Βασιλική avatar
  Βασιλική 20/04/2012 05:31:48

  Αυτό δημοσιεύτηκε στη Ria Novosti τον Φεβρουάριο
  http://en.rian.ru/society/20120202/171088106.html
  Σύμφωνα με τους Ρώσους ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης για τον προηγούμενο αιώνα είναι ο Γκόρμπυ !
  Πριν πώ τη γνώμη μου πρέπει να ξεκαθαρίσω πως σε καμία περίπτωση δεν είμαι απολογήτρια του Σταλινισμού ,είμαι μόλις 30 ετών και μέχρι σήμερα δεν έχω μπεί στο τριπάκι αριστερά-δεξιά ,πράσινος-κόκκινος-μπλέ κλπ.Επειδή έχω βαρεθεί να παίζουν με το μυαλό μου ξεψαχνίζω τα πάντα ,από τα πιο νεοσυντηρητικά site ως αυτά της άκρας αριστεράς . Στο ψητό : Ο Στάλιν είναι μια ιστορική φιγούρα και πρέπει να κριθεί ,με ποιά όμως κριτήρια ; Η ιστορία δεν είναι αντικειμενική ,γράφεται από τους νικητές ....Σαν άνθρωπος είναι φανερό πως ήταν κτήνος .Τι τον οδήγησε εκεί ; Διέφερε από άλλους ηγέτες της εποχής του (π.χ. Τσώρτσιλ 3,5 -5 εκ. νεκροί στο λιμό της Βεγγάλης ) ; Πρέπει να κριθεί μέσα στο πλάισιο της εποχής του ,ως άνθρωπος και ως ηγέτης .Έζησε σε μια εποχή που αυτοκρατορίες χάνονταν , τα σύνορα ξαναχαράσονταν και οι παλιοί εθνικισμοί ερχόντουσαν στην επιφάνεια .Πως κυβερνιέται μια αχανής χώρα με τόσους λαούς και ακόμη περισσότερες εθνότητες ; Ο Στάλιν διάλεξε τον τρόμο και την κράτησε ενωμένη ,ο Γκορμπατσώφ προσπάθησε να την κυβερνήσει με δημοκρατία και διαφάνεια και τη διέλυσε . Ο Voter πιστεύω έχει δίκιο ,οι Ρώσοι δε νοσταλγούν το Στάλιν σαν προσωπικότητα αλλά την ασφάλεια που ένιωθαν την εποχή που η χώρα τους ήταν υπερδύναμη (σήμερα χάρη στο δημοκράτη Γκόρμπυ και τον άγιο Μπόρις τον μπεκροκανάτα είναι περικυκλωμένοι από παντού εξωτερικά και στο εσωτερικό τους τρώνε τα σωθικά οι ολιγάρχες) και τα δυτικά κέντρα εξουσίας το εκμεταλλεύονται αυτό για να χτυπήσουν τη νέα Ρωσία του Πούτιν δημιουργώντας την εικόνα της αιώνια βάρβαρης Ρωσίας. Ο Ρωσικός λαός έχει περάσει πολλά και θα βρεί το δρόμο του μόνος του ,δε χρειάζεται μαθήματα από Βρετανούς ,Καναδούς και Αμερικάνους που όχι μόνο έχουν δικούς τους παλιούς σκελετούς στη ντουλάπα αλλά συνεχίζουν να σφάζουν "ανθρωπιστικά" εκ του ασφαλούς .
  Έχει φτάσει 5:30 το πρωί και αυτά μου κάνει το Antinews , κολλάω !!!!!!! :-D

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.