#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός και οι δήθεν "τεμπέληδες" ΈλληνεςΤο τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συνεχής εμμονή στην απεικόνιση των Νοτιοευρωπαίων ως τεμπέληδων και ανεύθυνων. Και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν προβάλλονται μόνο επί των ατόμων, αλλά και επί των κυβερνήσεων χωρών όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον μύθο που συνοδεύει αυτού τους είδους τους χαρακτηρισμούς, η κρίση που σπαράζει την ευρωζώνη, έχει τις ρίζες της σε κάποιες εθνικές αδυναμίες.

Κυκλοφορούν διάφορα βίντεο στο YouTube, με τεμπέληδες Έλληνες, σε βαθμό που όταν κάποιοι προσπαθούν να αναλύσουν τις αιτίες της κρίσης, να καταλήγουν στο κλισέ της μεσογειακής αργοσχολίας, στην οποία οφείλονται όλα τα οικονομικά δεινά.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα δηλητηριώδη βέλη που συνεχώς εκτοξεύονται εναντίον των «τεμπέληδων» Ελλήνων.

Τα στοιχεία του OΟΣΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες τον χρόνο (μέσο όρο 2.109 ώρες) από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι εργατικοί Γερμανοί, που εργάζονται κατά μέσο όρο μόλις 1.419 ώρες τον χρόνο.

Σίγουρα, μπορεί κάποιος να αντιτείνει ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας δεν παίζει ρόλο όσον αφορά στην αποδοτικότητα, η οποία ίσως και να διαφέρει, και πως κάποιος θα μπορούσε να σπαταλά τον μισό του χρόνο σερφάροντας στο ίντερνετ για συνταγές μαγειρικής.

Αυτή η συζήτηση αναπόφευκτα καταλήγει στο ζήτημα της παραγωγικότητας, που είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, αφού εξαρτάται από παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τον βαθμό επιμέλειας, και εργατικότητας,  αλλά με παράγοντες  όπως το είδος της  τεχνολογίας, η ποιότητα διοίκησης και οργάνωσης, κλπ.

Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί, έχει να κάνει με την ηλικία συνταξιοδότησης των Ελλήνων. Τα στοιχεία του Eurostat αποδεικνύουν πως η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 61.7 χρόνια, που είναι μια ηλικία μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες στην Γαλλία και στη Γερμανία. Βέβαια αληθεύει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα μπορούν να συνταξιοδοτούνται, με τον μισό τους μισθό μετά από 17.5 χρόνια εργασίας, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια, έτσι δεν είναι;

Κάτι άλλο που διαψεύδεται παταγωδώς είναι και ο μύθος του «φουσκωμένου» ελληνικού δημόσιου τομέα. Και διαψεύδεται από επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας , οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το 22.3% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι 30%, στην Ολλανδία 27%, και στη Βρετανία 20%.

Τελευταία, υπάρχει μια συζήτηση γύρω από την δαιμονοποίηση του οικονομικού λαϊκισμού, ο οποίος ορίζεται ως οποιαδήποτε μορφή αντίθεσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και μάλιστα σε μια στιγμή όπου δοξάζεται παντού ο εθνικιστικός λαϊκισμός.

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, υπάρχει και μια νεοφιλελεύθερη μορφή οικονομικού λαϊκισμού.

Πρόκειται για την πρόκληση μίσους εναντίον των κρατικών ελίτ, των προνομιούχων κοινωνικών τάξεων που επωφελούνται από το κράτος πρόνοιας, των σπάταλων Ελλήνων και Ιταλών, κλπ. Έτσι υπάρχει μια τάση πρόκλησης σύγκρουσης μεταξύ όλων αυτών και των εργατικών, λιτών Τευτόνων.

Ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός απομονώνει κάποιες κοινωνικές ομάδες, και τις στοχοποιεί στα μάτια των μαζών, έτσι ώστε να αποφύγει τις δικές τους ευθύνες για την λήψη όλο και πιο δρακόντειων μέτρων και πολιτικών λιτότητας.

Ο συνηθισμένος οικονομικός λαϊκισμός πηγάζει κυρίως από την εγγενή αντιπάθεια μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Ο νεοφιλελεύθερος όμως λαϊκισμός χειραγωγεί τα ανθρώπινα ένστικτα και τις αδυναμίες, τις οποίες στη συνέχεια διοχετεύει προς μια πορεία σύγκλισης με όλα αυτά που ορίζουν οι αγορές.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, η φτώχεια εμπνέει συμπάθεια. Οι νεοφιλελεύθεροι όμως την έχουν αντικαταστήσει με ένα μίγμα θυμού, και ενός συμπλέγματος ανωτερότητας, που εκφράζεται πολύ απλά με την φράση «πάνε να βρεις δουλειά».

Όπως οι αντίπαλοι του νεοφιλελευθερισμού κατηγορούν τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους ως καλοπληρωμένα παράσιτα, έτσι και οι νεοφιλελεύθεροι λαϊκιστές κατηγορούν τους φτωχούς και τους συνταξιούχους, ως καταχραστές του πλούτου που δημιουργούν όλοι όσοι εργάζονται.

Όλα αυτά θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε στην Αγγλία, στις αρχές του 19ου αιώνα. Στις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης, η ανάδυση του καπιταλισμού οδήγησε σε μια έκρηξη φτώχειας. Το βασικό ζήτημα που προέκυψε τότε,  ήταν να βρεθεί η «πηγή» αυτής της φτώχειας.

Μερικές λοιπόν από τις αιτίες που αναγνωρίστηκαν ήταν η εμφάνιση ενός νέου είδους πιο μεγάλων προβάτων, ο υπερβολικός αριθμός σκύλων, η υπερκατανάλωση τσαγιού, κλπ. Το συμπέρασμα; Αν όλα αυτά ετίθεντο εκτός νόμου, θα εξαφανίζονταν και η φτώχεια!

Οι πραγματικές όμως ρίζες του προβλήματος, όπως η αόρατη ανεργία, και οι μεταβολές που επήλθαν εξαιτίας του βιομηχανικού καπιταλισμού, διέλαθαν της προσοχής όλων των τότε αναλυτών.

Ίσως στο μέλλον, η δαιμονοποίηση των Νοτιοευρωπαίων, ως η αιτία της παρούσας κρίσης, να θεωρείται κι αυτή μια σαχλαμάρα, που σχεδιάστηκε  ως αντιπερισπασμός, ώστε να καλυφτούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, σαν τα υποβρύχια ρεύματα, μέσα στους ωκεανούς της ιστορίας.

 

Criticatac (Bucharest)

http://www.presseurop.eu/en/content/article/1506361-lazy-greeks-neo-liberal-cliche

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/02/2012 10:14:01

  Εξαιρετική ανάλυση, SA. Μπράβο που την ανακάλυψες και μας την επισήμανες!

  Άλλη μία επιβεβαίωση ότι ο πόλεμος που διεξάγεται, και το πραγματικό δίλημμα που τίθεται, είναι κατά βάση μόνον ένα: νεοφιλελευθερισμός εναντίον κοινωνίας. Και ας το έχουν υπ' όψη τους όσοι πέφτουν εύκολα θύματα του κοινωνικού αυτοματισμού που ενσπείρουν με μαεστρία τα παπαγαλάκια της επικοινωνίας των μαζών.

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/02/2012 10:31:40

  Κάνεις ένα λάθος. Θεωρείς ότι πρόκειται για σύγκρουση θεωριών, ιδεολογιών κτλ. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.
  Πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων ταξικών και εθνικών.
  Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης έχουμε σαφή κυριαρχία του τραπεζικού κεφαλαίου.
  Οι θεωρίες και οι ιδεολογίες απλώς νομιμοποιούν τα εν τη ζωή διαδραματιζόμενα, δεν τα προκαλούν, στην καλύτερη περίπτωση τα υποβοηθούν.

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/02/2012 10:40:54

  Ευφυές άρθρο περί λαϊκισμού και γενικότερα για τον ρόλο των «επιστημονικών» θεωριών
  και των ιδεολογιών στη χειραγώγηση των λαών και την εκμετάλλευση των θυμικών του.

  Αν η Έλληνες «μαρξιστές» είχαν κατανοήσει έστω τις αναλύσεις του Νίκου Πουλαντζά θα
  είχαν καταλάβει τι παίζεται στη χώρα μας.

 4. george avatar
  george 16/02/2012 13:19:04

  factorx ;eχω μία απορία για τον τρόπο που οι διάφοροι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν ή ερμηνεύουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Ισχυρίζονται οι περισσότεροι οτι η χώρα μας ξοδεύει περισσότερα απο ότι παράγει και αυτό φαίνεται από το διαχρονικό έλλειμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών. Ομως το ισοζύγιο πληρωμών εξαρτάται και από τις υπερτιμολογήσεις των εισαγωγών και τις υποτιμολογήσεις των εξαγωγών. Το ότι στην ελλάδα παράγεται πλούτος περισσότερος από τις ανάγκες μας αποδεικνύεται από το τεράστιο πλεόνασμα καταθέσεων ελλήνων στο εξωτερικό π.χ. μόνο στην ελβετία οι έλληνες έχουν καταθέσεις 600 δις. Πως συμβιβάζεται λοιπόν αυτό το περίσευμα με το έλλειμα του ισοζυγίου ;

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ george 16/02/2012 13:31:38

   Λογικό ερώτημα.
   Βέβαια, το έλλειμα φαίνεται κι από την καθημερινή μας ζωή.
   Τι ελληνικά και τι εισαγόμενα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά.

   • george avatar
    george @ Μανιάτης 16/02/2012 14:13:04

    Τότε πώς δικαιολογούνται τα 600 δις στην ελβετία (και πολλά άλλα δις καταθέσεις σέ άλλες χώρες αλλά και ακίνητα π.χ. στο Λονδίνο χωρίς να αναφέρουμε τις καταθέσεις και τα πολυτελή ακίνητα εδώ στην ελλάδα) ;
    Αρα παράγεται πολύς πλούτος επιπλέον αυτού πού καταναλώνουμε παρά το γεγονός οτι στην αγορά κυκλοφορούν πολλά εισαγόμενα προϊόντα. Από που προέρχεται αυτό το πλεόνασμα πλούτου ;;

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ george 16/02/2012 14:32:32

     Επιπλέον, υπολόγισε και το απλήρωτο ΦΠΑ από την παροχή υπηρεσιών, π.χ. τουρισμός, και το εμπόριο έστω και εισαγομένων.
     Επίσημα το τουριστικό συνάλλαγμα είναι κάποια δις. Υπάρχει, όμως, πολύ μαύρο στον τομέα αυτό.
     Εδώ έχουμε συσώρρευση πλούτου.

     Αλλά, ας δούμε ποιές εταιρίες είναι εξαγωγικές και τι προϊόντα εξάγονται.
     Ταξιδεύω πολύ στην Ευρώπη, σπάνια βλέπω ελληνικά προϊόντα.

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/02/2012 14:25:04

  Υπολόγισες που πήγαν τα δάνεια;
  Σίγουρα δεν τα πήρε το μελτέμι.
  Είναι και χρήμα των εφοπλιστών, ίσως.

  • franc avatar
   franc @ Μανιάτης 16/02/2012 14:42:41

   Ακριβώς αυτό λέω και γώ φίλε Μανιάτη.
   τα 300 δις του χρέους βρίσκονται στην Ελβετία. Οι διορισμένοι συνδαιτημόνες του Πάγκαλου δεν πληρώνονταν απο τα χρέη, αλλα απο τις 2 και 3 δουλειές των αυτοαπασχολούμενων Ελλήνων που στα "κέρδη" τους μέτραγαν και το αυτομεροκάματό τους.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/02/2012 17:54:28

  "Το ψέμμα κερδίζει μόνο όταν η αλήθεια φοβάται τον εαυτό της".
  Α. Καμύ

 7. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 16/02/2012 18:18:41

  Το επιχείρημα περί τεμπελιάς του Έλληνα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από κάποιους αλλά είναι τελείως ανεδαφικό. Απλά αναφέρω ότι η Ελλάδα αμέσως μετά τον καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο επιτελεί οικονομικό θαύμα ενώ κατά την περίοδο της χούντας χτυπάει παγκόσμια πρωτιά. Αλλού όμως θέλω να εστιάσω. Η ψυχοσύνθεση του Έλληνα δεν συμβιβάζεται με το σοσιαλισμό επειδή:
  1. Έχει έντονη πολλές φορές και συναισθηματική σχέση με την ατομική ιδιοκτησία.
  2. Είναι ατομιστής από τη φύση του.
  3. Είναι στη συντριπτική πλειοψηφία χριστιανός ορθόδοξος, πίστη που αγαπά την ελευθερία.
  4. Έχει υψηλή αυτοεκτίμηση.
  5. Έχει σπάνιες ικανότητες. Ποια χώρα με 10 εκατομ έβγαλε τόσες προσωπικότητες;
  Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα.
  Αντί όμως να αποδώσουμε την καταστροφική αναποτελεσματικότητα του σοσιαλισμού στην προαναφερόμενη αντίθεση προσπαθούμε να κρύψουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί επιχειρηματολογώντας κατά της δήθεν τεμπελιάς του Έλληνα. Του απαντώ:
  Ο διεφθαρμένος εφοριακός δεν τεμπέλιασε όταν έκλεβε, ίσα ίσα, απλά η φύση του ευνόησε το ατομικό υπέρ του συλλογικού συμφέροντος. Ο Έλληνας θέλει ελευθερία, όχι ισοπεδωτική ισότητα. Υπό όρους διαπρέπει διεθνώς.

 8. Πεταλάς Σάβας avatar
  Πεταλάς Σάβας 17/02/2012 11:01:41

  Καλό θα ήταν το άρθρο αυτό να το διαβάσουνε στα κεντρικά στον κ Βαρβιτσιώτη και τους μνημονιάκηδες .... Παιδιά καλά τα λιβανιστήρια αλλά το κόμμα όπως και η κοινωνία είναι διχασμένη ... Ας αποφασίσουμε τελικά τι θέλουμε....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.