#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2012 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ιμπεριαλισμός της δύσης, οδηγεί στην παρακμήΟι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους , συμπεριφέρονται σαν τους τελευταίους αυτοκράτορες της Ρώμης, παρακμασμένοι, εγωιστές, ηδονιστές και πάνω απ’ όλα αλαζονικοί. Έχουν την εντύπωση πως η ισχύς τους δεν έχει τέλος. Και μπορεί οι ΗΠΑ και οι λοχαγοί της (Γαλλία και Γερμανία) να ελέγχουν το πανίσχυρο ΝΑΤΟ, υπάρχει όμως και μια αίσθηση εύθραυστης αδυναμίας, στα πλαίσια ενός κόσμου που συνεχώς αλλάζει.

Το τελευταίοι διάστημα βλέπουμε μια ακόμη εκδήλωση αυτού του αυτοκρατορικού συνδρόμου, με την απαράδεκτη συμπεριφορά της Αμερικής και των συμμάχων της στην σύνοδο της Γενεύης αναφορικά με την Συρία. Υποτίθεται, πως η ατζέντα θα ήταν η επίβλεψη μιας ειρηνικής πολιτικής μετάβασης σε μια χώρα που σπαράσσεται από την βία εδώ και 16 μήνες.

Ο παραλογισμός όμως της συνόδου έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι σφαγές στη Συρία, οφείλονται στα κράτη αυτά που συμμετείχαν στη σύνοδο, μαζί με τα τσιράκια τους Τουρκία και αραβικές χώρες. Και όμως, ακούσαμε να μιλάνε για διεθνή νομιμότητα και για ανθρώπινα δικαιώματα! Και όλα αυτά, καλύπτονται με σοβαροφάνεια από τα δυτικά ΜΜΕ, που απλά χορεύουν στον ρυθμό των αφεντικών τους. Μια κανονική φάρσα δηλαδή.

Από τον Μάρτιο του 2011, οι χώρες αυτές εξοπλίζουν, χρηματοδοτούν και οργανώνουν μισθοφορικές ομάδες που δρουν στη Συρία. Καμιά από τις μεγάλες δυνάμεις δεν νοιάζεται για το κόστος σε ζωές αμάχων, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της που δεν είναι άλλος από την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Και για να πετύχουν τον σκοπό τους χρησιμοποιούν αυτοκίνητα βόμβες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και σφαγές ολόκληρων χωριών, προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να υποδουλώσουν μια εθνικά κυρίαρχη χώρα.

Ολόκληρες κοινότητες ζουν μέσα στο τρόμο, εξαιτίας της δολοφονικής δράσης των μισθοφόρων αυτών, που στηρίζει το ΝΑΤΟ. Οικογένειες διώχνονται από τα σπίτια τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε εργαστήρια παραγωγής βομβών, ενώ καταστηματάρχες εξαναγκάζονται να παρατήσουν τα καταστήματά τους και να εξαφανιστούν.

Όπως λέει μια νεαρή Σύρια, «οι συμμορίες αυτές αποτελούνται από ξένους. Φαίνεται από την προφορά τους και από τα γένια τους ότι προέρχονται από την Λιβύη, το Ιράκ και την Σ. Αραβία», προσθέτοντας πως πολύ φοβάται ότι η χώρα της θα έχει την τύχη της βομβαρδισμένης από το ΝΑΤΟ Λιβύης.

Έτσι, το να περιμένουμε από τη τριάδα Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι να ετοιμάσουν ένα σχέδιο ειρήνης για την Συρία, είναι σαν να περιμένουμε από κάποιους τρελαμένους εμπρηστές να σβήσουν τις φωτιές που οι ίδιοι άναψαν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμη και όταν η σύνοδος κατέληξε (με εμμονή της Κίνας και της Ρωσίας) ότι το σχέδιο ειρήνευσης και η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει  να συμπεριλαμβάνει και τον Άσαντ, οι τρεις δυτικές δυνάμεις αντέδρασαν με μεγαλοπρεπή αλαζονεία επιμένοντας πως ο Άσαντ θα πρέπει να απομακρυνθεί.

Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε με στόμφο πως: «ο Άσαντ δεν μπορεί να συμμετέχει στο μέλλον της Συρίας… Η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να του το ξεκαθαρίσουν».

Στη συνέχεια, προειδοποίησε πως η χώρα θα απαιτήσει εκ νέου από το Σ.Α. του ΟΗΕ να προχωρήσει σε επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Συρίας και να καθιερώσει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, καθώς και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», κάτι που με άλλα λόγια απλά σημαίνει Νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση.

Στο αμέσως επόμενο μέλλον θα δούμε μια τανάλια να σφίγγει την Συρία. Από τη μια θα κλιμακωθούν οι θανατηφόρες δραστηριότητες των ξένων μισθοφόρων μέσα στη Συρία, που στηρίζονται από το ΝΑΤΟ, την Τουρκία και τους Άραβες.

Όσο η Συρία θα βυθίζεται στο αίμα από τους μισθοφόρους και τα δυτικά ΜΜΕ θα μιλάνε για την καταστολή του Άσαντ, που δήθεν σφάζει αμάχους, τόσο πιο έτοιμο θα είναι το σκηνικό για να κλείσει η τανάλια.

Η πίεση εναντίον του Άσαντ θα γίνει αφόρητη, ειδικά αν αναλογιστούμε τις εκατόμβες αμάχων θυμάτων, που προκαλεί αυτός ο πόλεμος που κρυφά διεξάγει η Δύση. Ο Σύρος ηγέτης είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία, προκειμένου να απαλύνει τον πόνο και τα βάσανα του λαού του.
Εναλλακτικά, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ζητήσουν την αρμοδιότητα να επιτηρούν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. Κάτι τέτοιο ήδη γίνεται, με την πλήρη στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία, μετά τη κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους, καθώς  και την προειδοποίηση της Άγκυρας να απομακρυνθούν οι συριακές δυνάμεις από τα σύνορα.

Μια τέτοια «ανθρωπιστική επέμβαση» του ΝΑΤΟ θα είναι όπως και αυτό που έγινε στην Λιβύη, με το ΝΑΤΟ στον αέρα να προστατεύει και να καλύπτει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις στο έδαφος. Η αρμοδιότητα για προστασία, σύντομα θα μετατραπεί σε αρμοδιότητα για βομβαρδισμούς, με σκοπό την ήττα του συριακού καθεστώτος.

Όλα αυτά αποτελούν εγκληματικές ενέργειες. Η επιμονή του ΝΑΤΟ να ανατραπεί ο Άσαντ έχει να κάνει με ένα γενικότερο οδικό χάρτη της Δύσης, για την απόλυτη κυριαρχία της στην πετρελαιοπαραγωγό Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και Ανατολική Κεντρική Ασία.

Η ρητορική της Δύσης για ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές αρχές, κλπ αποτελούν απλά παραμυθάκια, που καλύπτουν την διπροσωπία και τον κυνισμό. Οι μεγάλες αυτές δυνάμεις είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζονται πως είναι. Είναι χώρες τρομοκράτες.
Η καταστροφή της Συρίας θα είναι όπως και η καταστροφή του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Υεμένης, του Πακιστάν και της Σομαλίας. Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  η Αμερική έχει εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εναντίον του αφρικανικού κρατιδίου Μαλί.

Αυτή η αχόρταγη πορεία προς την απόλυτη κυριαρχία μέσω πολέμων, συνοδεύεται από την κάλυψη δικτατορικών καθεστώτων στον αραβικό κόσμο, καθώς και τον προσεταιρισμό Ισλαμιστών εξτρεμιστών όπως είναι η Αλ Κάιντα.

Το κενό μεταξύ της ρητορικής της Δύσης και της σκληρής πραγματικότητας έχει μετατραπεί σε άβυσσο.
Όπως έχει πει πρόσφατα ο Αμερικανός αναλυτής Webster Tarpley, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν σέβονται πλέον καθόλου την εθνική κυριαρχία των άλλων κρατών. Ο σκοπός τους είναι η λεηλασία του πλανήτη, έτσι ώστε να διασωθούν οι καταχρεωμένες και πτωχευμένες κοινωνίες τους.
Και αυτή η αδιαφορία για την τύχη των υπόλοιπων κυριάρχων κρατών, αποτελεί την βασικότερη ένδειξη της αλαζονείας των ΗΠΑ και του συνδρόμου αυτοκρατορικού μεγαλείου που τις διακατέχει.
Η ιστορία όμως διδάσκει πως κάθε αυτοκρατορία στο τέλος πληρώνει τον λογαριασμό. Όπως έγινε με την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, έτσι θα γίνει και με την αμερικανική. Μπορεί οι περιπέτειες της εξωτερικής πολιτικής και των στρατιωτικών επεμβάσεων της Αμερικής να μοιάζουν αιώνιες και ασταμάτητες , όμως οι αναταράξεις που προκαλούνται στο εσωτερικό (και στην Ευρώπη), σηματοδοτούν την οσονούπω κατάρρευση της αυτοκρατορίας από τα μέσα της.

globalresearch.ca

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. avanti avatar
  avanti 09/07/2012 12:56:52

  Συμφωνούμε αλλά ποιός μας ακούει, το θέμα της Συρίας είναι τελειωμένη υπόθεση και έπεται το Ιράν. Κανείς δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι και τι μπορεί να κρύβει το Ιράν στο μανίκι του, δηλαδή τι διαστάσεις μπορεί να πάρει αυτός ο πόλεμος. Τελικά το τρίτο ράϊχ δεν τελείωσε ποτέ, απλά άλλαξε έδρα και έχει αφήσει υποκαταστήματα. Τώρα για το εάν θα καταρρεύσει η αυτοκρατορία με τα παραρτήματά της είναι προσωρινά αβέβαιο, όταν καθημερινά εκατομμύρια πολίτες εξαθλιώνονται οικονομικά και " δημοκρατικά" τους στερούν και την παραμικρή δυνατότητα αντίδρασης.

 2. abc avatar
  abc 09/07/2012 12:59:34

  "Όπως έχει πει πρόσφατα ο Αμερικανός αναλυτής Webster Tarpley, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν σέβονται πλέον καθόλου την εθνική κυριαρχία των άλλων κρατών."
  Εδώ στην Ελλάδα αυτό το διαπιστώνουμε απο πρώτο χέρι εδω και 2,5 χρόνια,
  η δε Σερβία το πλήρωσε με πολύ αίμα...
  Για να δούμε θα δικαιωθεί όμως στο τέλος ο αρθρογράφος με "την κατάρρευση της αυτοκρατορίας από τα μέσα της", ή απλώς θα πρόκειται για μια καινούρια φάση της κυριαρχίας της?

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/07/2012 14:31:39

  τουλάχιστον στη Συρία πολεμάνε εδώ αυτοκτονούν δηλαδή αν μας βομβαρδίσουν τι θα κάνουν; θα πηδήξουν οι άντρες ομαδικά από τα τείχη;... μιλάμε για απόλυτη κατάπτωση... για να μην πω τίποτα χειρότερο και αυτοκτονούν μόνο Έλληνες (καλομαθημένοι...) μετανάστες κανείς πάλι λίγοι είναι αυτοί που θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά

 4. TARAMAS avatar
  TARAMAS 09/07/2012 21:17:12

  Σσσσστ φίλοι Σύριοι, μη βγάζετε κιχ όταν σας κόβουν το λαιμό οι παρακρατικοί του Άσαντ, γιατί μπορεί σας βομβαρδίσουν οι Αμερικάνοι.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 10/07/2012 11:02:26

  Συνέντευξη του διάσημου νευροχειρουργού Dr. Sanjay Gupta στον Alison Cooper, δημοσιογράφο του CNN, για τη μυστηριώδη!!! τρομακτική και μεταδοτική νέα ασθένεια η οποία καταστρέφει τους πνεύμονες και εντός 24 ωρών, θανατώνει κατά «ντουζίνες», εμπύρετα, πάμπτωχα παιδιά της υπερ-πληθυσμιακής Καμπόζης http://edition.cnn.com/video/ (κλικάρετε στο video με Tίτλο: “Few answers as children die in Cambodia”) Κι ενώ τα μωρά φεύγουν με θάνατο μαρτυρικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνά την υπόθεση, λέει.

  Πριν 3 χρόνια είχαμε ανεβάσει στο Αntinews.gr μεταφρασμένο άρθρο του Διευθυντή του Ινστιτούτου Κennedy με Tίτλο: «Υπερ-πληθυσμός / Απο-πληθυσμός», σχετικά με τις «ελίτ» οι οποίες «αποφασίζουν» για το ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει και τις φονικές πρακτικές «Απο-πληθυσμού» της Γης, με την επίφαση των εμβολίων. Προφανώς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ούτε είδε ούτε άκουσε ποτέ κάτι σχετικό γι’ αυτό το κακούργημα κατά της ζωής των ανυπεράσπιστων βρεφών και νηπίων της τριτοκοσμικής Καμπόζης.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ η Dimi 10/07/2012 11:55:19

   Δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις, έχουν οι επιστήμονες κανένα κουμπί να πατήσουν και να βρουν τα αίτια αυτοστιγμεί κάθε ασθένειας; Δεν πρέπει να το ερευνήσουν; Προς τι η συνωμοσιολογία, ποιος διαπράττει το "κακούργημα" που λες;

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ TARAMAS 10/07/2012 16:58:29

    @ TARAMAS Ειλικρινά εκπλήσσομαι κι αναρωτιέμαι, αν αυτά που γράφετε τώρα, τα γράφατε με την ίδια ευκολία, αν το δικό σας το μωρό, με ξαφνικά διαλυμένους από τον "ιό" πνεύμονές του, χωρίς φροντίδα κι ελπίδα σωτηρίας, σπαράζοντας από τους πόνους έσβηνε μέσα σ' ένα 24ωρο, στα δικά σας χέρια.

    Εσείς, θα εμπιστευόσασταν το δικό σας το μωρό στα χέρια του συγκεκριμένου γιατρού WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας); Διαπιστώσατε κάποιες ευαισθησίες, κάποια ελάχιστη ανθρωποκεντρική προσέγγιση των λιλιπούτειων ασθενών του συγκεκριμένου «λειτουργού» του Ιπποκράτη; Γι' αυτόν, τα ζωντανά-νεκρά μωρά και οι γονείς τους, είναι απλά αριθμοί. «Είναι άτυχα πλάσματα που δεν αξίζει να ζουν», όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει, αυτό το καθήκι το άπλυτο, αυτός ο φυγόδικος και κατά συρροή φονιάς, αυτός που ούτε ο Χάρος δεν θέλει να τον ξέρει, αυτή «η ελίτ του πρωκτού» ο kissinger και οι ομοϊδεάτες του νεοταξίτες-νεκροθάφτες της κοινωνίας. Ναι, ο Dr Gupta επέδειξε ενδιαφέρον κι ανθρωπιά. Αγωνιούσε και ρωτούσε να μάθει για το ΑΙΤΙΟ αυτής της νέας ανθρώπινης τραγωδίας στην υπερ-πληθυσμιακή και πάμπτωχη Καμπόζη. Απλά, Δεν συγκρίνεται με τον ψυχρό και άχρωμο "γιατρό" WHΟ. Το μόνο που μπορώ να πω γι΄αυτόν, είναι ότι ο πιό «κατάλληλος απάνθρωπος» βρίσκεται στη πιό «κατάλληλη απάνθρωπη θέση».
    Αυτά.

 6. TARAMAS avatar
  TARAMAS 11/07/2012 00:44:41

  Γιατρός WHO όπως λέμε Dr Who; Η αλήθεια είναι ότι πιάσαν οι ζέστες...

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ TARAMAS 11/07/2012 09:04:25

   WHO = World Health Organization Tα περί ζέστης, σας επιστρέφονται.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ η Dimi 11/07/2012 11:04:42

    "Διαπιστώσατε κάποιες ευαισθησίες, κάποια ελάχιστη ανθρωποκεντρική προσέγγιση των λιλιπούτειων ασθενών του συγκεκριμένου «λειτουργού» του Ιπποκράτη; Γι’ αυτόν, τα ζωντανά-νεκρά μωρά και οι γονείς τους, είναι απλά αριθμοί. «Είναι άτυχα πλάσματα που δεν αξίζει να ζουν», όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει, αυτό το καθήκι το άπλυτο, αυτός ο φυγόδικος και κατά συρροή φονιάς, αυτός που ούτε ο Χάρος δεν θέλει να τον ξέρει, αυτή «η ελίτ του πρωκτού» ο kissinger και οι ομοϊδεάτες του νεοταξίτες-νεκροθάφτες της κοινωνίας.."

    Εγώ τα είπα αυτά ή εσείς; Ο ΠΟΥ είναι λειτουργός του Ιπποκράτη; Είναι αρμοδιότητά του η περίθαλψη σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών; Είναι το alter ego του Κίσιγκερ; (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει ποτέ πει ούτε το 1/10 από όσα του αποδίδονται στην Ελλάδα) Άρες μάρες κουκουνάρες, και μου λέτε δεν σας έπιασαν οι ζέστες;

  • abc avatar
   abc @ TARAMAS 11/07/2012 10:05:26

   Αγαπητέ TARAMAS,
   Είναι αυτός που μέσω Αβραμόπουλου και Ξενογιαννακοπούλου μας πούλησε 16000000 εμβόλια που εν μέσω κρίσεως πετάξαμε αφου οι προμήθειες εισεπράχθησαν κανονικά...Να είσαι λίγο προσεκτικώτερος με την Dimi, ξέρει πολύ καλά τι λέει και εκτός απο μυαλό έχει ψυχή...

 7. TARAMAS avatar
  TARAMAS 11/07/2012 11:54:18

  Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα στη οποία έχεις άδικο, αλλά δεν συζητάμε αυτό, ξαναδιάβασε προσεκτικά μην πιάσουμε άλλα θέματα εδώ.

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 11/07/2012 12:13:21

  Abc άκου, βλέπε, συλλογίσου και φοβού τα Θέσφατα.

 9. χρηστος avatar
  χρηστος 26/04/2013 02:16:16

  Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

  Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Αυτό από τη μία όψη του ζητήματος, γιατί από την άλλη μπορεί εξίσου καλά να κρύβει χίλιες λέξεις ή και να αποκρύπτει χίλιες αλήθειες. Η εικόνα της πτώσης του τείχους στο Βερολίνο χρησιμοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει, να ‘‘σημάνει’’ την κατάρρευση των πρώην ρεβιζιονιστικών χωρών ( ‘‘του σιδηρούν παραπετάσματος’’ κατά τους πανηγυρίζοντες την εικοστή επέτειο της πτώσης δυτικούς) και επομένως το θρίαμβο της Δύσης. Από τότε και για αρκετά χρόνια η Δύση γιόρτασε χίλιες νίκες, χίλιους θριάμβους. Στον κόσμο απόμεινε μόνο μια Υπερδύναμη για να τον διαφεντεύει, που σχεδίαζε τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων», διακήρυττε το «τέλος της ιστορίας», «παγκοσμιοποίησε» το σύστημά της και το επέβαλε ως μοναδικό σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τη δύναμη της διπλωματίας της, των συμμαχιών της, της οικονομίας της, του νομίσματός της, των αεροπλανοφόρων της, των πυραύλων της και του πολέμου της «εναντίον της τρομοκρατίας».
  Και όμως είκοσι χρόνια μετά, με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης, με τη σιγουριά που μας προσφέρουν τόσες εξελίξεις και ανατροπές, μπορούμε πια να μιλάμε για την παρακμή της Δύσης.
  Όσο για την κυριαρχία της, αυτή τείνει να περιοριστεί στις εικόνες, η “εικονική” κυριαρχία της όμως δεν αναπληρώνει τις απώλειές της στους άλλους τομείς.
  Γεννιέται βέβαια το ερώτημα: πως γίνεται να παρακμάζει η Δύση, όταν η ίδια πανηγυρίζει το θρίαμβό της; Πώς γίνεται να χάνει τη θέση της, όταν δεν τη διεκδικεί κάποιος άλλος; Γίνεται γιατί πρόκειται μάλλον για φθορά, αργή, καθημερινή, διάχυτη σε άσχετους φαινομενικά τομείς, αδιόρατη. Ο δε θρίαμβός της ήταν μόνο σε σχέση με συγκεκριμένες χώρες που διαλύθηκε η οικονομική, η πολιτική, η ιδεολογική, η κρατική τους δομή, το όλο σύστημά τους. Γίνεται, γιατί το ‘’φαίνεσθαι’’ δεν συμπίπτει με το ‘’είναι’’ σύμφωνα με πανάρχαια διαπίστωση των σοφιστών, γιατί η ανάγνωση της πραγματικότητας γίνεται σε πολλά επίπεδα.
  Άλλωστε οι μεγάλες ιστορικές μεταβολές σπάνια μοιάζουν στα πυροτεχνήματα με τις φαντασμαγορικές λάμψεις και τους εκκωφαντικούς τους κρότους. Αντίθετα απλώνονται στο χρόνο, στο χώρο, στους μέγιστους πληθυσμούς, σε όλες σχεδόν τις πλευρές της ατομικής, της κοινωνικής, της πολιτικής, της πνευματικής ζωής έτσι που περνά σχεδόν απαρατήρητη η συνάφειά τους, η συσχέτισή τους. Άλλωστε δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα αλλά για μια σειρά φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους διαδικασιών.
  Τέτοιες διαδικασίες μπορούμε να ανιχνεύσουμε και στα αρκτικόλεξα που θυμίζουν βέβαια ιερογλυφικά -BRIC, G20, UNASUR, MERCOSUR, ΟΣΣ, ASEAN κλπ. είναι οι νέοι αυτοί όροι που μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας. Μυστηριώδεις και ακατάληπτοι πλάι σε παλαιότερους: G7, G8,OECD, IMF, WORLD BANK, OPEC, WTO, ΝΑΤΟ, και άλλοι. Κι όμως εδώ, στους διεθνείς αυτούς οργανισμούς, αποτυπώνονται οι εκάστοτε συσχετισμοί δύναμης μεταξύ των ισχυρών της Γης όπως και οι ανατροπές αυτών των συσχετισμών. Κατ’αρχήν το G-6 συγκροτήθηκε από τις τότε (1975) έξι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, και με τον Καναδά, τον επόμενο χρόνο, έγιναν G-7. Αυτές βέβαια ήταν ταυτόχρονα τα ισχυρότερα-πλουσιότερα κράτη της ..Δύσης, μια συμμαχία των κυρίαρχων του δυτικού κόσμου, του ίδιου του ιμπεριαλισμού. Αυτοί και μόνο αυτοί και όχι άλλοι.!
  Η συμμετοχή της Ιαπωνίας δεν είναι παράξενη, γιατί αν και γεωγραφικά βρίσκεται στην Άπω Ανατολή, αν και ο πληθυσμός της ανήκει στην κίτρινη φυλή, , αν και ‘‘καθάρισε’’ νωρίς με τους δυτικούς ιεραπόστολους , είναι ‘΄δυτική΄’ στην οικονομία της, στο πολίτευμά της, στο σύστημά της (με αφετηρία το ..1868) και αυτό είναι που έχει τελικά μεγαλύτερη σημασία: ο καπιταλισμός της.!
  Η συμμετοχή της Ρωσίας ήταν επιλογή της Δύσης, θεωρώντας την κληρονόμο των ..υπολειμμάτων ισχύος της υπερδύναμης που ονομαζόταν Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
  Η μετάβαση από το G-7 στο G-20 σημαίνει την παραδοχή από τη Δύση της ανεπάρκειάς της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, που ενέσκηψε ξαφνικά ( για όσους βέβαια δεν διάβασαν…..Μαρξ ή έστω την ιστορία των καπιταλιστικών κρίσεων), την αδυναμία της να φορτώσει, όπως συνήθιζε ως τώρα, την κρίση στον τρίτο κόσμο (αναπτυσσόμενες χώρες, πρώην αποικίες), την επιθυμία της να παγκοσμιοποιήσει το σύστημά της, τους κανόνες της, τη «λογική» της, να εντάξει σε αυτό τις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, συγχρόνως να τις ελέγξει, ιδιαίτερα την ταχύτατα αναπτυσσόμενη Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία δευτερευόντως, και να αποκομίσει από αυτή τη διαδικασία τα μέγιστα δυνατά οφέλη.
  Η υποχώρηση της Δύσης, η μείωση της απόστασης που τη χώριζε από τον τρίτο κόσμο, η ανατροπή των συσχετισμών οικονομικής ισχύος, η ανατροπή στη σειρά κατάταξης, φαίνεται και με την απλή, στιγμιαία, καταγραφή της κατάστασης του ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη…το 1990 α)ΗΠΑ 5,757,200,000,000 $ β)ΙΑΠΩΝΙΑ 3,018,269,946,941 $ γ) ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1,714,446,543,471 δ) ΓΑΛΛΙΑ 1,244,419,132,358 ε) ΙΤΑΛΙΑ 1,133,465,454,299 στ) Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ 995,933,488,071 ζ)ΚΑΝΑΔΑΣ 582,735,317,435 η) ΡΩΣΙΑ 569,708,921,157 Θ) ΙΣΠΑΝΙΑ 520,938,250,732 ι) ΒΡΑΖΙΛΙΑ 478,574,727,649 ια) ΚΙΝΑ 404,494,194,099 ..ΚΛΠ. .και τη σύγκρισή της με αυτή του2009:
  - α) Παγκοσμίως 54.863,551εκατμ. $ — β) Ευρωπαϊκή Ένωση 15.342,908 $-- γ) Ηνωμένες Πολιτείες 14.002,74 $ 2 –δ) Ιαπωνία 4.992,85 --ε)Κίνα 4.832,99 --στ) Γερμανία 3.060,31 --ζ) Γαλλία 2.499,15--η) Ηνωμένο Βασίλειο 2.007,05 –θ) Ιταλία 1.,849,87 --ι) Ισπανία 1.397,23--ια) Βραζιλία 1.268,51 ----- ιβ) Καναδάς 1.229,37 --ιγ) Ινδία 1.185,73 --ιδ) Ρωσία 1.163,65 ιε)Ν. Κορέα 956,787,682,724 --ιστ) Μεξικό 827,189-- ιζ) Αυστραλία 755,066-- ιη) Κάτω Χώρες 742,966 (( πηγή.2009-ΔΝΤ . Βικιπαίδεια))
  Οι τέσσερις οικονομικά ισχυρότερες χώρες εκτός Δύσης έχουν και αρκτικόλεξο: ΒΡΙΚ (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα). Αυτές κατέχουν αθροιστικά πάνω από το 25% της παγκόσμιας έκτασης, πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι οικονομίες τους το 2008 αντιπροσώπευαν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι του 17% κατά το 1990. Επιπλέον έχουν συνείδηση της ισχύος και του ρόλου τους και προσπαθούν να συγκροτήσουν ομάδα. Στα ίδια συμπεράσματα οδηγούμαστε συγκρίνοντας τις οικονομικές τάσεις, το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ:…. Ετησιοποιημένος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το διάστημα 1990-2007 : Κίνα 13.34%, Ινδία 7.63%, Βραζιλία 6.12%, ΗΠΑ 5.27%, Γερμανία 3.96%, Ιαπωνία 2.21%. Μια ανισομετρία που εντείνεται τώρα με την Κρίση.
  Σημείωση: η δεκαετία 1990-2000 υποτίθεται ότι ήταν η δεκαετία του ‘‘θριάμβου’’ της Δύσης.
  Από την ανάγκη προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες ισορροπίες ανασυγκροτούνται το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΕ, με μεταβολή των ποσοστών ψήφου, των δικαιωμάτων, της επιρροής κάθε χώρας και περιοχής. Αμφισβητείται ακόμα η σύνθεση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αντιστοιχούσε στο συσχετισμό δύναμης του 1945 όχι όμως και του 2009. Ο ΠΟΕ βρίσκεται υπό διαρκή διαμόρφωση, με δύσκολες διαπραγματεύσεις, με ατέλειωτους κύκλους συζητήσεων και πολλαπλές συγκρούσεις όπως μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και αυτών που εξάγουν πρώτες ύλες. Για παράδειγμα η Ρωσία διαπραγματεύεται ακόμα (2009) την εισδοχή της σε αυτόν.
  Οι φτωχές χώρες προχωρούν επιπλέον σε ενέργειες, σχηματισμούς, συνεργασίες, συντονισμούς, βήματα, για να βελτιώσουν τους όρους των συναλλαγών τους με τις πλούσιες χώρες, για να μειώσουν την εκμετάλλευσή τους από τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Σχηματίζουν οικονομικές ενώσεις, οικονομικούς συνασπισμούς, περιφερειακές ολοκληρώσεις, όπως ASEAN (Ν.Ασία), MERCOSUR, UNASUR (Λατ. Αμερική).
  Χαρακτηριστική περίπτωση ο ΟΠΕΚ. Η Δύση μάλιστα δεν έπαψε να τον κατηγορεί, από την ίδρυσή του (1960) κιόλας: ότι είναι κλασική περίπτωση καρτέλ, ολιγοπωλίου, ότι ελέγχει και ρυθμίζει την παραγωγή πετρελαίου, ότι προκαλεί τεχνητή και υπερβολική άνοδο της τιμής του, η οποία, κατά τη Δύση, ευθύνεται για τις κρίσεις και της υφέσεις της παγκόσμιας οικονομίας, όπως συνέβη με τα πετρελαϊκά σοκ του 1973, του 1979-1980, του 2008, ότι χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό όπλο ακόμα.
  Αντίστροφα η Δύση κατηγορείται για αποικιοκρατική, ιμπεριαλιστική έως και σιωνιστική πολιτική προς τα κράτη αυτά, για κατακτητικούς πολέμους, για εμφύλιους διχασμούς, πραξικοπήματα, χούντες, υπόθαλψη πολέμων μεταξύ γειτονικών χωρών, για εκβιασμούς, απειλές....Κατηγορείται ακόμα ότι αυτή ελέγχει και ρυθμίζει τις τιμές του πετρελαίου με τις κακόφημες «επτά (7) αδελφές», τις πετρελαϊκές πολυεθνικές, ότι με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, με τα παράγωγα, τις προθεσμιακές αγορές κλπ κερδοσκοπεί ασύστολα και οδηγεί τις τιμές στα ύψη για τους καταναλωτές. 1*
  Πάντως κανείς λογικός και δίκαιος άνθρωπος δεν αμφισβητεί ότι η μυρωδιά του πετρελαίου συνοδεύεται από την οσμή του αίματος! Συχνά η ανεύρεση πετρελαίου από ευχή γίνεται κατάρα για τους κατοίκους της περιοχής και της χώρας ολόκληρης. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η κατοχή στο Ιράκ, οι συγκρούσεις στη Νιγηρία, οι απειλές εναντίον του Ιράν, οι εκβιασμοί εναντίον της Λιβύης, τα πραξικοπήματα κατά του Τσάβες είναι μικρό μόνο δείγμα των άγριων συγκρούσεων και ανταγωνισμών γύρω και πάνω από το πετρέλαιο.
  Ανάλογα άγρια παιχνίδια παίζονται και για το φυσικό αέριο, τους αγωγούς του, τους δρόμους διέλευσης της ενέργειας γενικότερα. Σε μια μεταβλητή γεωμετρία συμμαχιών και αντίπαλων ομάδων χωρών και εταιρειών. Οπωσδήποτε όμως τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγείς ενέργειας παρουσιάζονται ενισχυμένοι και ευνοημένοι από την άνοδο της τιμής των πρώτων υλών της ενέργειας, πράγμα που φαίνεται στη θεαματική άνοδο των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων, στην αντοχή των οργανισμών και συμμαχιών τους, στην ενόχληση της Δύσης, στις εθνικοποιήσεις των πετρελαιοπηγών τους, στις εταιρείες-κολοσσούς, που έχουν συστήσει, όπως: Saudi Aramco (Σαουδική Αραβία), Petrobras (Βραζιλία), PDVSA (Βενεζουέλα), GAZPROM (Ρωσία)κλπ.
  Αξιοπρόσεκτη είναι ακόμα η προσπάθεια προσέγγισης Κίνας-Ρωσίας. Μάλιστα στον ΟΣΣ (Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης) συμμετέχουν: Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, και ως παρατηρητές οι πρόεδροι του Ιράν, της Ινδίας, της Μογγολίας και του Πακιστάν. Πρόθεσή τους η θεσμοποίηση του οργανισμού αυτού. Θέλουν να πάρει στρατηγικά χαρακτηριστικά! Μια στρατηγική συμμαχία θεμελιωμένη σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και τομέων: Στρατιωτικά: κοινές ασκήσεις, λειτουργία Αντί-ΝΑΤΟ, με αναφορά στην παγκόσμια ασφάλεια, ( ένας άξονας δηλαδή, Μόσχας-Πεκίνου)
  Οικονομικά: ανάπτυξη των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών, σύνδεσή τους με δίκτυα αγωγών ενέργειας,
  Νομισματικά: εισαγωγή νέου παγκόσμιου νομίσματος*2 κλπ.
  Η δυσαρέσκεια της Δύσης είναι ολοφάνερη στην εικόνα της Λατινικής Αμερικής όπως την ‘‘φιλοτεχνούν’’ τα δυτικά ΜΜΕ. Τσάβες, Μοράλες, Λούλα, Κορέα φαίνονται το λιγότερο γραφικοί. Οι πιο συχνές κατηγορίες: καλλιέργεια εθνικισμού και σοσιαλμανία. Οι νοτιαμερικανοί απαντούν με την MERCOSUR ( Κοινή Αγορά του Νότου) και την UNASUR που συνιστούν προσπάθειες για την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία και ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής. Στην διακήρυξη του Κούσκο μάλιστα δίνουν αντι-ιμπεριαλιστικό και αντι-Δυτικό χαρακτήρα στη συμμαχία τους και αναφέρονται σαφέστατα στους αγώνες των λαών της περιοχής εναντίον των αποικιοκρατών. Μνημονεύουν εκεί τους ήρωές τους τον Σιμόν Μπολιβάρ, τον Antonio José de Sucre, τον Liberator José de San Martin. Παραφωνία στον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής αποτελεί η Κολομβία με έντονη την παρουσία βορειοαμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Τάχα για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. ( Όσο πιο πολύ τα …καταπολεμούν πάντως τόσο πιο πολύ η παραγωγή ναρκωτικών προοδεύει. Όπως και στο Αφγανιστάν).
  Ανάλογες προσπάθειες κάνουν μια σειρά χώρες της Νότιο-Ανατολικής Ασίας που έχουν συγκροτήσει το ASEAN.
  Τόμοι χρειάζονται για να αναπτυχθεί το θέμα της παρακμής και όχι ένα μικρό άρθρο. Να σημειωθεί ότι πέραν του ΑΕΠ, του ρυθμού μεταβολής του, των συμμαχιών, των συναλλαγματικών αποθεμάτων, των πολυεθνικών, του παγκόσμιου νομίσματος, η κυριαρχία της Δύσης αμφισβητείται και στην τεχνολογία, στην επιστήμη, στο διάστημα, στα θεάματα, στη θρησκεία, στην ιδεολογία. Αμφισβητούνται οι περιορισμοί της στους εξοπλισμούς, στα πυρηνικά όπλα.
  Η ειρωνεία των εξελίξεων είναι ότι: η Δύση ενώ φαίνεται να έχει νικήσει τους αντιπάλους της, κινδυνεύει να χάσει από τους ανταγωνιστές της που χρησιμοποιούν πια τα όπλα της, τις μεθόδους, τα συστήματά της, τις λογικές της.!
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1* «Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, ο οποίος τροφοδοτεί το 42% της παγκόσμιας αγοράς με πετρέλαιο (το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Νορβηγία, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κ.ά.), οι τελικές τιμές των προϊόντων του πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνονται ως εξής: Το 68% της τιμής οφείλεται στους επιβληθέντες φόρους της ΕΕ, το 16% πηγαίνει στις χώρες που εξάγουν το πετρέλαιο και ένα 16% πηγαίνει στα διυλιστήρια και τους πωλητές.»
  2*«.........Το ισχύον σύστημα δεν είναι κακό μόνο για τον κόσμο, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αλήθεια είναι πως καθώς ολόκληρος ο κόσμος αγοράζει δολάρια, εξάγουμε χαρτονομίσματα μάλλον, παρά αυτοκίνητα, αλλά το πρόβλημα είναι πως το τύπωμα χαρτονομισμάτων δε δημιουργεί θέσεις εργασίας. Μέχρι τώρα αναπληρώναμε την παραγωγική μας υστέρηση αυξάνοντας τα ελλείμματα. Όσο προχωράει ο καιρός όμως, θα ανακαλύψουμε πως έχει κι αυτό τα όριά του. Πως η FED δεν θα μπορεί να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία• όπως μάθαμε πρόσφατα, οι επεκτατικές νομισματικές πολιτικές έχουν κι αυτές το ρίσκο τους.
  (Ο Joseph Stiglitz (από Washington Post/www.ppol.gr, 02/09/2009)
  «Αυτή τη στιγμή η Κίνα επικεντρώνεται στην παραγωγή ηλιακών συστημάτων, ανεμογεννητριών και συσσωρευτών ενέργειας (μπαταριών) δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αγορά αυτών των προϊόντων στον κόσμο. Ακόμη, βέβαια, υπολείπεται κατά πολύ των ΗΠΑ, ωστόσο η έρευνα θα ακολουθήσει την αγορά.» εφημερίδες.
  -Οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2016 θα γίνουν στο Ρίο της Βραζιλίας, για πρώτη φορά σε Νοτιοαμερικανική χώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.