#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/05/2012 15:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο "Τιτανικός" πήγε ΙσπανίαΣτην Ισπανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Bankia και οι ανησυχίες για το κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να συμμαζέψει τα οικονομικά της έχουν οδηγήσει στα ύψη τις αποδόσεις στα ισπανικά ομόλογα. Το μεσημέρι έφτασαν στο 6,72%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα από την εισαγωγή του ευρώ. Ταυτόχρονα, και το ιταλικό 10ετές περνά το 6%, μετά τη δύσκολη σημερινή δημοπρασία.

Οι πιέσεις στις αγορές περιορίζονται αισθητά πάντως το μεσημέρι, μετά τις δηλώσεις της Κομισιόν υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρώπης και σχεδίων άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.
Τα ισπανικά CDSs αναρριχήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 579 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,34%, και του 5ετούς στο 0,416%.

Το ευρώ υποχωρεί πάλι, κάτω και από τα 1,2450 δολάρια, ενώ πλέον έγκριτοι αναλυτές μιλούν για τον κίνδυνο να αναγκαστεί η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του αμερικανικού Marketwatch, το οποίο εντοπίζει έξι λόγους για τους οποίους οι Ισπανοί θα αναγκαστούν να αφήσουν πρώτοι το ευρώ!... Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι από χτες στις αγορές κυκλοφορεί ο όρος "Tισπανικός" και ..."Spexit", κατά το GREXIT....

Την ίδια ώρα, πιέζονται και τα ιταλικά ομόλογα, καθώς οι αγορές στέκονται στο κόστος που θα έχει η ιταλική οικονομία από τον φονικό χτεσινό σεισμό, ο οποίος συν τοις άλλοις είχε ως συνέπεια να σταματήσει χτες και η παραγωγή μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στον Βορρά, όπως η Ferrari και η Lamborghini.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Διαβάστε εδώ σχετικά.

Η πτώση είναι 0,9% στην Φρανκφούρτη, έχει ξεπεράσει το 1,2% στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Μιλάνο και στο -2,2% η Μαδρίτη, όπου όμως έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται αρκετές μετοχές του τραπεζικού κλάδου για λόγους ασφαλείας.

Συνακόλουθα, και με φόντο και τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των τραπεζών, το ελληνικό χρηματιστήριο πέφτει περισσότερο από 3%.

Στις 511 μονάδες βρισκόταν πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας πτώση 3,29%. Βουτιά της μετοχής της Εθνικής με πτώση 6,35% -εξαιτίας της εξόδου funds από την μετοχή λόγω της αφαίρεσης της Εθνικής από τον δείκτη MSCI. Πάνω από 6% η βουτιά στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τα αποτελέσματα. Πάνω από 6% η βουτιά και στην Jumbo.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=200789

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/702921/ArticleMarketComment.aspx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/05/2012 15:34:56

  Άν η Ισπανία εγκαταλείψει το Ευρώ, το τέλος του κοινού νομίσματος θα έλθει σε 24 ώρες.
  Θα είναι το μεγαλύτερο και το πιό αστραπιαίο bank-run της ιστορίας, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Φινλανδικά περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης και από την Λαπωνία μέχρι την Ιεράπετρα.
  Μπροστά του το 1929 στις ΗΠΑ θα είναι παιδική αταξία.
  Είναι ακραίο ενδεχόμενο, αυτοί που τα γράφουν δεν έχουν αίσθηση για τα μεγέθη και γιατι ακριβώς γράφουν.
  Οι δηλώσεις της Κομισιόν υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρώπης και σχεδίων άμεσης ανακεφαλαιοποίησης (από τον EFSF, χωρίς παρεμβολή του εθνικού δημοσίου), ισοδυναμεί στην ουσία με πρόσκληση προς την δεξιά Γερμανική κυβέρνηση να παραιτηθεί.

  • avanti avatar
   avanti @ Ο Θείος 30/05/2012 15:44:34

   Θα βγει το καλοκαίρι, ιδού η απορία. Γιατί για να βγεί η χρονιά όπως πάμε στην ευρωζώνη αρχίζει να φαίνεται χλωμό.
   Ζούμε ιστορικές στιγμές.... αν και χάνουμε αρκετό παρασκήνιο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avanti 30/05/2012 16:22:11

    Σφάζονται στο παρασκήνιο. Ήδη, και για τον επιμερισμό της ευθύνης.
    Διακινδυνεύω δύο προβλέψεις:
    Η πρώτη είναι δυσμενής: Πρίν την 1η Αυγούστου, η Ισπανία θα είναι στον Μηχανισμό σωτηρίας με μνημόνιο Ιρλανδικου τύπου και με κρατικοποιημένο ιδιωτικό χρέος τραπεζών. Το χρέος προς ΑΕΠ, μιας χώρας με υγιή δημοσιονομικά, θα γίνει τρελό νούμερο.
    Η δεύτερη είναι αμφίδρομη: Άν βγάλει τη χρονιά η κυβερνητική συμμαχία CDU/FDP, δεν θα την βγάλει η Ευρωζώνη.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ avanti 30/05/2012 16:37:17

    "Η Επιτροπή ζητά να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση στο επίπεδο της ευρωζώνης. ...o Μισέλ Μπαρνιέ εξηγησε χθες πως μια τέτοια ένωση θα περιλάμβανε κυρίως ένα σύστημα επίλυσης των τραπεζικών κρίσεων και μια σειρά κανόνων, καθώς και την ενίσχυση της επίβλεψης των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή ζητάει επίσης μια χρηματοπιστωτική επίβλεψη και την εγγύηση των καταθέσεων σε κλίμακα ευρωζώνης.
    Η Επιτροπή εκτιμά πως "θα μπορούσε να εξεταστεί" η ανακεφαλαίωση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης.
    Η λύση αυτή θα επέτρεπε "να κοπεί ο δεσμός ανάμεσα στις τράπεζες και τα δημόσια οικονομικά των κρατών", εξηγεί η Επιτροπή στην έκθεσή της.
    (Eλ. Τύπος)

 2. papasmurf avatar
  papasmurf 30/05/2012 15:45:09

  Του Γιάννη Βαρουφάκη
  Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;
  - Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
  - Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
  - Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;
  - Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Ζάρα, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;
  - Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat);
  Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς. Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;
  Για μια στιγμή ας ξεχάσουμε τα δικά μας και ας αναλογιστούμε το δράμα που εκτυλίσσεται στην Ισπανία (όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον συμπαθή λαό της δυτικής Μεσογείου, αλλά γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει κι εμάς τώρα, αυτή τη στιγμή):
  Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ζημίες των ανόητων ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών (που προκλήθηκαν από τζόγο στην αγορά ακινήτων) έχουν μεταφερθεί στους ώμους του ισπανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκπαραθύρωση του τελευταίου από τις «αγορές».
  Για να μην αναγκαστεί η EE να παραδεχθεί ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που «καταπίπτει», αποφασίστηκε η εξής παρανοϊκή «λύση»:
  1: Η ΕΚΤ θα δέχεται ό,τι παλιόχαρτο της φέρνουν οι ισπανικές τράπεζες ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δις με επιτόκιο 1%.
  2: Επειδή αυτά τα χρήματα αποτελούν δανεικά, και με τα δανεικά δεν αποφεύγεται μια πτώχευση (παρά μόνο αναβάλλεται), το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης) – χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του… καπιταλισμού).
  3: Λόγω όμως του 2, το ισπανικό κράτος σπρώχνεται βαθύτερα στην πτώχευση. Για να μην βουλιάξει άμεσα, σκέφτηκαν το εξής σοφό: Οι τράπεζες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν δανεικά (κι αγύριστα) από το ισπανικό κράτος, θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.
  Κατανοείτε τι σημαίνουν τα παραπάνω;
  Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο… ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός φορολογούμενος δανείζεται από το EFSF.
  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή η «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.
  Όταν, λοιπόν, ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;».

 3. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 30/05/2012 18:19:52

  Το απόγειο της κρίσης που έχουμε μπροστά μας. Η διάλυση της Ευρωζώνης είναι μόνο θέμα χρόνου. Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [αθεϊστικό κράτος ]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στην πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α) Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8).

 4. elli avatar
  elli 30/05/2012 19:02:35

  ΕΥΡΩ τέλος σε λίγο καιρό, κι εμείς έχουμε ακόμα πολιτικούς που αγωνίζονται λυσσαλέα για την παραμονή μας στο ευρώ! Δηλαδή σε ένα νόμισμα που μπορεί σε λίγο να μην υπάρχει! Και είναι να αναρωτιέται κανείς, πότε θα είναι χειρότερη η πτώση? Αν το πάρουμε απόφαση όσο είναι καιρός και τραβήξουμε μόνοι μας το δρόμο μας, ή όταν είναι πια αργά και καταρρεύσει όλο μαζί το οικοδόμημα? (Ε.Ε)

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ elli 30/05/2012 22:36:51

   Αν τραβήξουμε το δρόμο μας μόνοι μας, όπως λες, τραβώντας ταυτοχρόνως το χαλί κάτω από τα πόδια όλων των υπολοίπων, που είναι δεμένη η μοίρα τους με τη δική μας, μπορώ να σε βεβαιώσω ότι ποτέ πια κανείς δεν θα καταδεχτεί να μας ξαναμιλήσει, να μας υπολογίσει σαν οντότητα που αξίζει όχι να τη βοηθάς, αλλά ούτε να την περιφρονήσεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.