#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Πούτιν κινείται πάνω σε ένα λεπτό στρώμα πάγουΠριν από μια εβδομάδα, ένα δακρυσμένος Vladimir Putin, μίλησε στους οπαδούς του, με την ευκαιρία της εκλογικής του νίκης.

Η συναισθηματική του φόρτιση ήταν κατανοητή. Ο κορυφαίος Ρώσος πολιτικός, είχε να παλέψει σκληρότερα από όσο ποτέ άλλοτε, για να κερδίσει την εκλογή του.

Η αλλαγή στο πολιτικό κλίμα της χώρας, που εκφράστηκε από της μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στη Μόσχα, ανάγκασαν τον Putin να διεξάγει μια αμερικανικού τύπου προεκλογική εκστρατεία. Επισκέφτηκε πολλές περιοχές, συναντήθηκε με πολλές κοινωνικές ομάδες, δημοσίευσε άρθρα στα οποία ανέπτυξε τις πολιτικές του, και γενικά κινητοποίησε τον μηχανισμό στήριξης του με μεγάλη επιτυχία.

Τους τελευταίους δυο μήνες, η δημοτικότητά του ανέβαινε κατά 2% κάθε εβδομάδα που περνούσε. Αυτό αποδεικνύει την πετυχημένη στρατηγική του. Παράλληλα, ακόμη και οι διαδηλώσεις εναντίον του, τον βοήθησαν. Συσπείρωσαν τους οπαδούς του, οι οποίοι αποφάσισαν να πάνε να ψηφίσουν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να έμεναν σπίτι, θεωρώντας τη νίκη του εξασφαλισμένη. Γι’ αυτό και όταν ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε με ενθουσιασμό το τελικό αποτέλεσμα, είχε κάθε λόγο να είναι συναισθηματικά φορτισμένος.

Η χαρά όμως της νίκης, σύντομα θα ξεθωριάσει, αφού οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές. Η Ρωσία έχει αρκετά προβλήματα, με βασικότερο αυτό της αναζήτησης ενός νέου πολιτικού μοντέλου, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον, το οποίο λειτούργησε αρκετά καλά στη τελευταία δεκαετία, αλλά σήμερα μοιάζει να έχει εξαντληθεί για αντικειμενικούς λόγους.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των πολιτικών ηγετών της Ρωσίας. Δυστυχώς όμως, οι αποφάσεις αυτές είναι μοιραία εξαρτημένες από μια σειρά εξωτερικών παραγόντων, που είναι πέραν του ελέγχου της Μόσχας, η οποία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αντιδρά, και να περιορίζει την όποια ζημιά.

Τι πρόκειται να συμβεί στην ΕΕ; Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, και της αγοράς πετρελαίου, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ρωσική οικονομία, εξαρτώνται από το αν η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση της ευρωζώνης, και γενικά την κρίση του μοντέλου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Θα μπορέσουν οι πολιτικοί των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το τεράστιο χρέος τους;

Θα μπορέσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ανακάμψει;

Θα συνεχίσει η Κίνα να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, παραμένοντας η παγκόσμια οικονομική ατμομηχανή;

Τι μέλλει γενέσθαι στην Μέση Ανατολή, που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι ασαφείς και μόλις προκύψουν η Ρωσία θα πρέπει αμέσως να προσαρμοστεί σε αυτές.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία και για το εσωτερικό μέτωπο της Ρωσίας. Παρά  την νίκη του Putin, η διάθεση της χώρας άλλαξε, και το πολιτικά δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας θα απαιτήσει πρόοδο, ειδικά αν προκύψει κάποιου είδους κρίση, αστάθεια, ή έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας. Ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας μπορεί να βάλει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. 
 Στον σημερινό αλληλένδετο κόσμο η εσωτερική αναστάτωση μιας χώρας αντηχεί στο εξωτερικό. Έτσι λειτουργεί σήμερα το παγκόσμιο περιβάλλον. Μόλις μια εσωτερική αστάθεια γίνει ορατή στους υπόλοιπους, αρχίζει να αλληλεπιδρά με εξωτερικούς παράγοντες. Χάρη στην εξάπλωση των δικτύων πληροφόρησης, οι παράγοντες αυτοί αρχίζουν να αντιδρούν και μετατρέπονται σε καταλύτες αυτής της αστάθειας.

Έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα γεγονότων και η κάθε κυβέρνηση αναγκάζεται να περπατήσει επάνω σε ένα στρώμα λεπτού πάγου. Η καταστολή της λαϊκής δυσαρέσκειας μπορεί να κλιμακώσει τις αντιδράσεις, και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξωτερική εμπλοκή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν οι διαμαρτυρίες αφήνονται να εξελιχθούν, ελκύοντας την παγκόσμια προσοχή.

Η Ρωσία δεν είναι ο αραβικός κόσμος και ευτυχώς έχει πολλές επιλογές μεταξύ της παράδοσης και της καταστολής. Η όποια επιλογή επικρατήσει τελικά, θα βαρύνεται από διάφορες συνθήκες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε λάθος αποφάσεις.

Για όλα αυτά, ο Putin αξίζει την συμπάθειά μας, αφού όπως φαίνεται, έχει αναλάβει την πιο δύσκολη δουλειά σε ολόκληρο τον κόσμο. 
 


eng.globalaffairs.ru

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 13/03/2012 08:47:05

  To συμπέρασμα του άρθρου είναι σωστό αν και μετριοπαθές . Ο Πούτιν σίγουρα έχει την συμπάθειά μας αλλα κυρίως έχει τον αμμέριστο θαυμασμό κάθε αντικειμενικού πολιτικού παρατηρητή δεδομένου ότι είναι αδιαμφισβήτητα ο υπ' αριθ. 1 πολιτικός στον κόσμο σήμερα. Οπως διαπιστώνει ο αρθρογράφος, αν και είναι ο ισχυρότερος ηγέτης της γής θα έχει και αυτός (τλευταίος βέβαια) πρόβλημα, αν όλοι οι άλλοι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και τους αναφέρει με τη σειρά:
  "Τι πρόκειται να συμβεί στην ΕΕ; Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, και της αγοράς πετρελαίου, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ρωσική οικονομία, εξαρτώνται από το αν η ΕΕ θα ξεπεράσει την κρίση της ευρωζώνης, και γενικά την κρίση του μοντέλου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
  Θα μπορέσουν οι πολιτικοί των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το τεράστιο χρέος τους;
  Θα μπορέσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ανακάμψει;
  Θα συνεχίσει η Κίνα να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, παραμένοντας η παγκόσμια οικονομική ατμομηχανή;
  Τι μέλλει γενέσθαι στην Μέση Ανατολή, που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας;
  Aν λοιπόν όλοι αυτοί δεν τα πάνε καλά, τότε θα έχει πρόβλημα και ο Πούτιν. Αλλά και πάλι θα τα καταφέρει καλύτερα απ' τους άλλους διότι όπως διαπιστώνει ο αρθρογράφος:
  "Η Ρωσία δεν είναι ο αραβικός κόσμος και ευτυχώς έχει πολλές επιλογές μεταξύ της παράδοσης και της καταστολής...
  KAI ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥΤΙΝ!!!

 2. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 13/03/2012 08:59:30

  "Λυπάται ο πεζός τον καβαλάρη, επειδή κρέμονται τα πόδια του".

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ ΣΟΝ ΠΕΝ 13/03/2012 14:46:06

   χα,χα καλο Σον Πεν και εύστοχο.

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 13/03/2012 10:28:42

  Έχω δηλώσει φαν του Ρώσου Προέδρου..Ελπίζω οι δυνάμεις του σύμπαντος να συνωμοτήσουν υπέρ του..και υπέρ μας..

  • Flat avatar
   Flat @ ΕΥΑ 13/03/2012 11:06:59

   σου αρέσει ο κοντοπούτινος;

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ Flat 13/03/2012 11:17:36

    Καλέ ναι...

    • Ιωάννης33 avatar
     Ιωάννης33 @ ΕΥΑ 13/03/2012 23:47:25

     Ολους μας αρέσει αλλά μην ξεγελιέστε.Την χώρα του κοιτάει και τα συμφέροντα της,και καλά κάνει.Η Ρωσία και η Κίνα δεν έλεγαν ΟΧΙ σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα;
     Ποιος απειλεί το Ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο προς την Ευρώπη;Το δικό μας το αέριο.Μην ξεγελιέστε

 4. Μάνια avatar
  Μάνια 13/03/2012 15:01:11

  "Έτσι λειτουργεί σήμερα το παγκόσμιο περιβάλλον. Μόλις μια εσωτερική αστάθεια γίνει ορατή στους υπόλοιπους, αρχίζει να αλληλεπιδρά με εξωτερικούς παράγοντες. Χάρη στην εξάπλωση των δικτύων πληροφόρησης, οι παράγοντες αυτοί αρχίζουν να αντιδρούν και μετατρέπονται σε καταλύτες αυτής της αστάθειας."

  Ματάφραση -ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΕΩς ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΔΕς(ΣΙΩΝΙΣΤΕς -ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΕς)
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΙς ΧΩΡΕς ΜΕ ΕΝΟΠΛΟΥς ΑΝΤΑΡΤΕς ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥς
  Η ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥς ΚΥΒΕΡΝΗΤΕς ΓΙΑ ΔΙΚΤΆΤΟΡΕς
  Η ΔΙΕΔΙΔΑΝ ΟΤΟ ΚΑΠΟΙΟΕς ΧΩΡΕς ΕΧΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΙΣΧΥΡΑΚΡΑΤΗ-ΕΘΝΗ
  ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
  ΝΑ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ ΤΙς ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕς ΠΗΓΕς ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

  "Η Ρωσία δεν είναι ο αραβικός κόσμος και ευτυχώς έχει πολλές επιλογές μεταξύ της παράδοσης και της καταστολής. Η όποια επιλογή επικρατήσει τελικά, θα βαρύνεται από διάφορες συνθήκες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε λάθος αποφάσεις."


  Μεταφραση-Η ΡΩΣΙΑ ΔΗΛ. Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΥΤΥΧΩς ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟς ΚΟΣΜΟς ΟΜΩς ΕΜΕΙς ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥς ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  "Για όλα αυτά, ο Putin αξίζει την συμπάθειά μας, αφού όπως φαίνεται, έχει αναλάβει την πιο δύσκολη δουλειά σε ολόκληρο τον κόσμο. "
   Μεταφραση-Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΛΛΟΝ ΣΑς ΑΓΓΛΑΚΙΑ ,
  ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Σ΄ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ,Ν' ΑΝΑΚΟΨΕΙ ΤΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΛΙΚΗ ΣΑς.

  • franc avatar
   franc @ Μάνια 13/03/2012 15:58:09

   Πέστα Μάνια!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.