#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2009 00:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Νταβούτογλου, το Αιγαίο και το μουσουλμανικό τόξο

Μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, «Στρατηγικό Βάθος - Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας» (2001).

«Σήμερα είναι γνωστά πλέον τα αποτελέσματα της στρατηγικής ολιγωρίας για το ότι δεν τέθηκαν υπό έλεγχο τα νησιά του Αιγαίου και εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά τον σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει...αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο, πράγμα που οφείλεται στα ασυγχώρητα λάθη που έχουν γίνει, εξαιτίας της απουσίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής. Η κρίση στο Καρντάκ (Ίμια), που έφερε στην επιφάνεια την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, είναι το πικρό αντίτιμο των συσσωρευμένων αυτών λαθών». (σελ. 154).

«Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών». (σελ. 171).

«Οι δύο βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια είναι η ενίσχυση της Βοσνίας και της Αλβανίας, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, και η διαμόρφωση πλαισίου διεθνούς δικαίου για την ασφάλεια των εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Στο νομικό αυτό πλαίσιο, η Τουρκία πρέπει να έχει συνεχώς για στόχο να εξασφαλίσει εγγυήσεις, οι οποίες θα της δώσουν τη δυνατότητα επέμβασης σε υποθέσεις που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια. Ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή, η επέμβαση στην Κύπρο, κατέστη δυνατόν να νομιμοποιηθεί, εντός ενός τέτοιου νομικού πλαισίου» («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 122).

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/05/o.html

Γιατί, τελικά, δεν εντυπωσιάζομαι και τόσο πολύ με τον κ. Νταβούτογλου;

Πρώτον επειδή η θέση για την Τουρκία - μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και το στρατηγικό πλεονέκτημα των νησιών του Αιγαίου είναι τόσο παλιά όσο η ...Μεγάλη Αικατερίνη και ο μόνιμος πόθος των Ρώσων για τα «θερμά νερά» της Μεσογείου.

Δεύτερον, η θέση για την Βοσνία και την Αλβανία λέγεται αλλιώς και «μουσουλμανικό τόξο» και μας τα είπαν και γι αυτό και άλλοι προηγουμένως , κατά το Αμέρικα μεριά

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikolas avatar
  Nikolas 06/05/2009 00:11:51

  Και να προσθέσω πως το τόξο αυτο συνεχιζει με τους Αλβανους της ΠΓΜΜ,τους μουσουλμάνους της δικής μας Θράκης και τους κοντά 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους(τουρκοφωνους)της Βουλγαριας.

  Τα συμπερασματα δικα σας

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/05/2009 00:20:16

  Κάτι μου λέει ότι οι ίδιες δυνάμεις που δεν θέλουν την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία Ελληνικά, δεν θέλουν το Αιγαίο Τούρκικο, θα έπρεπε να πει κάποιος στον καλό αυτό κύριο.

  Συφωνώ με τα περί Μεγάλης Αικατερίνης και θυμίζω, ήτο Γερμανίς

 3. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 06/05/2009 00:27:04

  Και με...περίεργα γούστα - για να το πω κομψά.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 06/05/2009 00:54:44

  Ο Νταβούτογλου, ορκίζεται στο Πατριαρχείο.  ΠΠ

 5. Nikolas avatar
  Nikolas 06/05/2009 00:56:26

  @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ

  τι θες να πεις με αυτο?

 6. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 06/05/2009 01:10:38

  Ο νέος τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου δεν είναι της αρεσκείας των αμερικάνων γι αυτό και κάνουν θέμα το βιβλίο του οι αμερικανοτσολιάδες, εκτινάχθηκε "πατριωτικά" πάραυτα, με την ορκομωσία του η Ντόρα και θα δούμε ότι δούμε...

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/05/2009 02:30:47

  @7
  Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω τι θες να πεις

 8. AnonymOs avatar
  AnonymOs 06/05/2009 06:57:44

  1. @ Προφήτης, at 2:30 am :
  Ματαιοπονείς. Γιά νά πετύχης τόν ευγενή αυτόν στόχο, (δηλ. να καταλάβεις τι θέλει να πή Το πνεύμα του Μάη), πρέπει νά μετεγγραφείς ώς Σοβιετικός Κομσομόλος, περιοχής Νοβορσιμπίρσκ.

  2. "Γιατί, τελικά, δεν εντυπωσιάζομαι και τόσο πολύ με τον κ. Νταβούτογλου;"
  Επειδή, έχουμε όλοι, υπερκαταλάβει καί υπερδιαγνώσει καί υπεραντιληφθεί, χρόνια τώρα, κυρίως μετά τόν ΠΟΛΕΜΟ τού 1974, (στόν οποίον ηττήθημεν οικτρώς), τί επιδιώκουν οι Τούρκοι. Μάααααστα !!

  Εγώ τώρα, εκτός πού δέν εντυπωσιάζομαι επίσης, τσαντίζομαι κιόλας μέ τά άρθρα υπερδιάγνωσης, τά οποία, τελειώνοντας, ΔΕΝ έχουν τίποτα νά ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ώς πρός τό δέον γενέσθαι, από πλευράς Ελλήνων.
  ΕΜΕΙΣ, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ? (εκτός απ’ τά επιστημονικά κλαψουρίσματα).

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/05/2009 07:36:52

  Σοβιετικός Κομσομόλος περιοχής Νοβορσιμπίρσκ

  λολ λολ λολ, ανώνυμε 6.57!

  ή κομισσάριος σε υπόγειο γραφείο τέως ανατολικής γερμανίας

  (συγγνώμη για το λολ, αλλά μόλις έμαθα ότι σημαίνει laughing out loud!)

 10. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 06/05/2009 08:16:33

  Προφήτα, ίσως δεν βοηθά η βιαστική διατύπωση.
  Πέρα από το κύριο ζήτημα, της πολιτικης του νέου τούρκου ΥΠΕΞ απέναντι στην ελλάδα, υπάρχει η αντιμετώπισή του από την πλευρά του "συμμαχικού" παράγοντα. Βλέπουμε, λοιπόν κάτι που έχει γραφτεί και από άλλους εδώ, ότι δεν τον πάνε, τον θεωρούν εθνικιστή από παλιά και ως δείγμα της ...αντιπάθειας αυτής εξηγείται η επίθεση σαν εκτίναξη ξαφνικά της Ντόρας με την ανάληψη καθηκόντων του Νταβούτογλου. Η Ντόρα διαμαρτυρήθηκε για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι οποίες συνήθως περνούν στο ντούκου από ελληνικής πλευράς. Μπορεί να είναι σύμπτωση.
  Επιπλέον, το βιβλίο του με τις ανθελληνικές θέσεις δεν θα έπρεπε να εκπλήσει κανέναν. Το ότι προβάλεται ως αναγκαιότητα και ως προτεραιότητα η επίθεση στην Ελλάδα αφίσταται των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας, δεν μας έχουν συνηθίσει, αλλά και πάλι είναι βιβλίο, θεωρία, όχι τρέχουσα πολιτική τοποθέτηση. Στην πράξη όμως κάνουν το αντίθετο. Με τις παραβιάσεις, την αγέρωχη αντιμετώπιση του κυπριακού, την πρόκληση έντασης στη Θράκη, "λένε" σαφώς "εσάς θα σβύσουμε".
  Οι αμερικανοτσολιάδες πάλι, τα μήντια, κάποιοι επαγγελματίες μπλόγκερς, κουκουλώνουν συνήθως την τουρκική απειλή έχοντας ως κύριο μέλημα να μην προκληθεί ...πατριωτισμός ! Τώρα απέναντι στον Νταβούτογλου ξεσπαθώνουν. Μπορεί να είναι κι αυτο σύμπτωση, μπορεί όμως να υπάρχει μέχρι και θέμα αλλαγής ρότας της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.
  Φίλε "AnonymOs" στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. ΠΟΛΛΟΙ απ' όσους πήγαιναν να κάνουν καριέρα ως πολιτικά στελέχη εγγράφοντας υποθήκη στο σοβιετικό μπλογκ, πολλοί από τους πρώην κνίτες, τους έλληνες κομσομόλους, που είχαν άκριτα υιοθετήσει, την σταλινική αντεπανάσταση και το σοβιετικό μπαρμπούτσαλο της εποχής τους, ως κομμουνιστική πολιτική, κατέληξαν να πρακτορεύουν αγγλοαμερικάνικα συμφέροντα προβάλοντας τη Νέα Τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά την πτώση του ανύπαρκτου. Εχουν ένα κατά κάποιο τρόπο ελαφρυντικό. Συχνά-πυκνά λειτουργούσαν ως ρουφιάνοι και τότε και μετά.
  Αρα το πρώην κομσομόλος αποτελεί σήμερα σήμα κατατεθέν προηγούμενης έστω, ολιγοφρένειας στην καλύτερη περίπτωση και για μένα ύβρη. Αν το πάρουμε στα σοβαρά, αλλά γιατί να πάρει κανείς στα σοβαρά μιά επιπολαιότητα ?
  Τέλος, η "υπερδιάγνωση" είναι αναγκαία για την ψύχραιμη εξέταση μιάς κατάστασης στην πολιτική, όπως και σε άλλα ζητήματα.
  Η "Διάγνωση" όμως είναι φανερή για μένα και για πολλούς άλλους σχολιαστές εδώ μέσα, δεν χρήζει επανάληψης. Δεν έχουμε άλλη τύχη ως λαός αν δεν ξεσηκωθεί ο κόσμος να αλλάξει τον πολιτικό συρφετό και τους νταβάδες που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας και γι αυτό πολύ πιθανόν να χρειαστεί να στηθούν αγχόνες στο Σύνταγμα.

 11. anetos avatar
  anetos 06/05/2009 08:17:25

  Οι δυο τύποι(δημοσιογράφοι) στην πρωινή ζώνη της ΝΕΤ παίρνουν 35 χιλιάρικα έκαστος !!! Το μήνα και μετά απορουμε για τα ελλείμματα η μας φταιει ο Νταβουτογλου....

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/05/2009 09:02:51

  O Νταβουτογλου εχει προτεινει να φυγει και η Τουρκια απο το ΝΑΤΟ.Πιστευει κανεις οτι θα το κανει;

 13. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 06/05/2009 09:39:24

  Εχει γνωση η Ντορα. Αυτη Θα μας σωσει.
  Δεν θελω ουουου!

 14. Lavazza avatar
  Lavazza 06/05/2009 09:55:57

  H φράση του Νταβούτογλου "ζωτικός χώρος" θυμίζει τον Χίτλερ ο οποίος εισέβαλε στην Πολωνία γιατί η Γερμανία χρειάζονταν το ζωτικό της χώρο (Lebensraum).

  Η εξωτερική πολιτική των Τούρκων είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ενίσχυση του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, ενίσχυση όλων των κατά παράδοση εχθρών της Ελλάδας (Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια), παρεμβολή στα εσωτερικά της χώρας μας (αλωνίζει το προξενείο τους στην Κομοτηνή), πάσα φύσεως νταηλίκια (παραβιάσεις από αέρος και ύδατος) και γενικώτερα καλλιεργεί κλίμα όξυνσης.

  Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς.

  Εμείς, ενισχύσαμε και κρατούμε "ζωντανά" οικονομικά τα Σκόπια μέσω των Επιχειρηματιών (κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αυτό είναι η πλάκα). Πέραν τούτου τα κρατάμε (τα Σκόπια) συνεχώς στην επικαιρότητα με τον ενδοτισμό μας στο θέμα του ονόματος.
  Ενισχύουμε την Αλβανία συνεχώς και εκεί αλλά και στην Ελλάδα με το που δώσαμε στέγη και ψωμί σε 1.500.000 Αλβανούς οι οποίοι όπου βρεθούν και όπου σταθούν φωνάζουν οτι η Αλβανία φτάνει μέχρι την Άρτα! Ψηφίσαμε να μπει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
  Τους 600.000 Βορειοηπειρώτες τους έχουμε αφήσει στην τύχη τους και δεν μας καίγεται καρφί.
  Στη Βουλγαρία ενισχύουμε την Οικονομία με 41.000 δηλωμένες επιχειρήσεις Ελλήνων Επιχειρηματιών στα μητρώα Επιχειρήσεων της Σόφιας τη στιγμή που οι Βούλγαροι και ιδιαίτερα οι Τουρκοβούλγαροι διατυμπανίζουν οτι πέραν των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα έχουν και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει σε αυτούς!
  Στους Τούρκους κατ' ιδίαν ούτως ή άλλως έχουμε δώσει γην και ύδωρ.
  Στην Κύπρο, όλα τα Κόμματα υποστηρίξαμε το σχέδιο Ανάν και εφόσων ο "ενοχλητικός" Παπαδόπουλος μπήκε σφήνα, υποστηρίξαμε τον Κομμουνιστή Χριστόφια ο οποίος εκλιπαρεί τους Τούρκους για συγκυβέρνηση (εκεί το πάει).
  Στην Κομοτηνή το τούρκικο προξενείο αλωνίζει και τα ελληνικά Κόμματα πασχίζουν να πάρουν τους προεστούς των "μουσουλμάνων" με το μέρος τους και να τους εξελέξουν βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να αυξήσουν τα ποσοστά τους στην περιοχή!
  Αυτός είναι ο μοναδικός γνώμονας των Κομμάτων για εκεί πάνω και μετά έχουμε τραγελαφικά όπως την Γκιουλ Καραχασάν την οποίαν ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ την ρωτούσαν για το άν αισθάνεται Ελληνίδα ή Τουρκάλα και εκείνη απαντούσε με νόημα "είμαι αυτό που λέει το όνομά μου" (Γκιουλ Καραχασαν)!!!
  Οι Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου μουσουλμανικής Καταγωγής, στην Τουρκία είναι πάντα υψηλοί προσκεκλημένοι και βρίσκουν παντού ανοιχτές τις πόρτες εως και αυτήν του Προέδρου της χώρας, τη στιγμή που εμείς στην Ελλάδα, των Βουλευτών της αλβανικής Βουλής του Κόμματος "Ομόνοια" (της ελληνικής μειονότητας) ούτε καν ξέρουμε τα Ονόματά τους και ούτε τους έχουμε δει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση!!!
  Οι αστυνομικοί ακόλουθοι (Ασφάλεια, ΕΥΠ) των πρεσβειών και προξενείων μας σε αυτές τις χώρες, έχουν περιοριστεί στο να εισπράττουν μίζες από κάθε νταβατζή για να βγάζουν χαρτιά και βίζες σε Ιερόδουλες (Αλβανίδες, Βουλγάρες, Ρουμάνες, Σκοπιανές κτλ.).

  κτλ. κτλ. κτλ. κτλ.

  Κλείνοντας θέλω να επισημάνω οτι, επειδή εδώ βλέπω πολλοί βρίζουν την Ντόρα (εγώ πρώτος!), έχουν ξεχάσει οτι και ο ΓΑΠ ως υπουργός Εξωτερικών είχε ακριβώς την ιδια "πατημασιά"...
  Και ως πρωθυπουργός πάλι την ίδια θα έχει.
  Άλλωστε είναι γνωστό οτι το όνειρο του Κισσινγκερ και κάθε Αμερικανού αξιωματούχου είναι στην Ελλάδα ο ΓΑΠ πρωθυπουργός με τη Ντόρα υπουργό Εξωτερικών!

  Και εάν κάποτε ακούγοντας αυτό το σενάριο έσκαγα στα γέλια, τώρα δυστυχώς δεν μου φαντάζει και τόσο μακρινό...

 15. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 06/05/2009 10:10:38

  Εμένα περισσότερο με ανησυχεί το όνομα:
  Ντα (= ναι)+ Βούτογλου ( = βουτάω)...
  νησιά και ό,τι βρω από τον γείτονα που κοιμάται κι έχει αφήσει και το κλειδί στην πόρτα;

 16. Ηellenic avatar
  Ηellenic 06/05/2009 10:48:55

  @15- Ο Κυριος Νταβουτογλου ονειρευεται Οθωμανικα μεγαλεια, αλλα θα πρεπει να ξερει οτι αυτα που λεει για την Τουρκια ισχυουν και για την Ελλαδα. Και εμεις θεωρουμε ως ζωτικο μας χωρο τα παραλια της Μικρας Ασιας, τις νησους Ιμβρο και Τενεδο, και την Ανατολικη Θρακη. Θεωρει επισης ο εν λογω κυριος πιθανη ως αιτια πολεμου το Αιγαιο. Ελατε να τα παρετε αν τολματε, για να παρετε το μαθημα που σας αξιζει.

 17. Ηellenic avatar
  Ηellenic 06/05/2009 11:08:34

  @17-Να πουλας αλλου το παραμυθι σου. Ο κοσμος ειναι σκληρος, ο δυνατος επιβαλλεται στον αδυναμο, αυτος ειναι που θα επιβιωσει. Μακαρι να ζουσαμε σε εναν αλλο κοσμο που ολοι θα ζουσαν αγαπημενοι.

 18. Ένας παλιός... avatar
  Ένας παλιός... 06/05/2009 11:23:23

  Μολονότι είναι ευχάριστο και ειλικρινά παρήγορο να διαβάζει κανείς τις σκέψεις των «ψαγμένων» σχολιολόγων του ΑΝΤΙ, που φανερώνουν ότι υπάρχουν ακόμα «υγιείς» άνθρωποι σ’ αυτόν τον τόπο, δεν παύει εντούτοις η αλήθεια να είναι μαύρη κι άραχνη…

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ!

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ!

  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΡΑΓΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ …ΛΑΜΟΓΙΟ!

  ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΕΝΤΕ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ» ΛΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ!

  ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΠΛΑ «ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!

  ΟΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ» ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ!

  Και ό Έλληνας;

  …Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ή -στην καλύτερη περίπτωση- θα είναι ξαπλωμένος στον καναπέ με την πείρα στο ένα χέρι και το τηλεκοντρόλ στην άλλη, απολαμβάνοντας τα «τοξικά» απόβλητα της TV, περιμένοντας τις μεγάλες του στιγμές, που είναι, κανένα κύπελλο ή μετάλλιο στον αθλητισμό ή τον …Σάκη Ρουβά στην Eurovision!

  Αυτό είναι το παρών του Έλληνα! Όσο για το μέλλον…

  …Σκοτεινά τα βλέπω τα πράγματα.

  Οι πέντε δέκα σχολιολόγοι του ΑΝΤΙ δεν αρκούν για την …ΑΛΛΑΓΗ!!!

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/05/2009 11:51:32

  18.
  Eγραψα οτι ο Νταβουτογλου ειναι υπερκινητικος και εχει -πριν φυσικα τα βρει το ισλαμικο ρευμα με τις ΗΠΑ - για εξοδο απο το ΝΑΤΟ.Αλλα η χαρουμενη εκδοχη που περιγραφεις ειναι δυστυχως αδυνατη.
  Η Τουρκια ως εκ του ογκου της και των στρατηγικων της στοχευσεων παντα θα εχει επεκτατικες τασεις στο Αιγαιο.Δεν ειναι θεμα ΝΑΤΟ ή οχι.Για την ακριβεια ο μονος λογος που δεν εχει ακομη γινει ελληνοτουρκικος πολεμος ειναι η συμμετοχη και των δυο στο ΝΑΤΟ.Εκτος συμμαχιων ο πολεμος θα ηταν πολυ πιθανοτερος.

 20. Factorx avatar
  Factorx 06/05/2009 11:58:48

  @Ένας παλιός: Γιατί τόσο απαισιοδοξία και είσαι και παλιός; Τι έλεγε ο Βλαδιμηρος; "Η συνείδηση στις εξεγερμένες μάζες θα έλθει απο μια χούφτα διανοούμενους"; Χα χα χααααααα

  και εν ειναι μια "χουφτα" οι σχολιαστές του Antinews. Ξεπερνουν τους 450 και ήδη μου έχουν σπάσει τα νεύρα. Δεν μπορώ να τους μαζέψω με τίποτα

 21. Ένας παλιός... avatar
  Ένας παλιός... 06/05/2009 12:34:07

  450 είναι καλός αριθμός…συμφωνώ! Ξεπερνούν τους 300 του Λεωνίδα…

  Καλό βόλι!

 22. Προφήτης avatar
  Προφήτης 06/05/2009 13:21:45

  Η απουσία διεκδικητικών επιδιώξεων έχει βαλτώσει το συλλογικό ήθος. Όσα λέει ο @20 είναι αληθή.

  Όπως άνθρωπος που δεν αναπτύσσεται, δεν κινείται, δεν επιδιώκει κάτι με ζέση, χάνει βαθμιαία τη ζωτικότητά του και περιπίπτει σε μαρασμό, έτσι και τα κράτη που δεν μπορούν να διοχετεύσουν τον δυναμισμό τους σε μια εξωστρεφή συλλογική προσπάθεια γίνονται ...Ελλάδα.

  Η Μεγάλη Ιδέα μπορεί να έσβησε άδοξα. Από τραγικά εσωτερικά λάθη, λανθασμένες γεωπολιτικές αναγνώσεις και εχθρότητα των "συμμάχων", και όχι από στρατιωτική υπεροπλία των Τούρκων.

  Όμως πρόσφερε τον διπλασιασμό της Ελλάδας.

  Αν δεν υπήρχε (η Μεγάλη Ιδέα), στη Λαμία θα βγάζαμε τα διαβατήρια, προς επίδειξη.

  Ακόμα και το τραγικό αποτέλεσμα, το ξερίζωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, έδωσε νέο αίμα στην κοινωνία, δημιούργησε εθνικά ομογενές κράτος και ώθηση στην Οικονομία. Οι πρόσφυγες έπρεπε να στεγαστούν και να αποκτήσουν τα χρειώδη. Από το 1928-30 σημειώνεται άνθηση σε βιοτεχνία, βιομηχανία, εμπόριο.

  Αυτός ο λαός, που ακόμα δεν είχε συνέλθει από την Καταστροφή, μέσα σε λίγα χρόνια υπήρξε έτοιμος να αντισταθεί με μοναδικό ηρωισμό και επιτυχία σε δυο ασύγκριτα υπέρτερες πολεμικές μηχανές.
  Δυστυχώς η μοναδική αυτή προσπάθεια έμεινε ανολοκλήρωτη και χωρίς αντίστοιχη του μεγαλείου της ανταμοιβή.

  1. Η Ελληνική αστική πολιτική τάξη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ξενόδουλη και άπληστη μεριμνά μόνο για να κρατήσει η ίδια την εξουσία χωρίς να διεκδικήσει από τους νικητές συμμάχους όσα άξιζε η συνεισφορά του Ελληνικού Αγώνα, πολεμικού και Αντίστασης, κατά του Άξονα. Ήταν ένας αγώνας που δεν τον ένοιωθε δικό της, δεν τον ενστερνίστηκε, δεν ήθελε να τον αποτιμήσει ακριβά και να ζητήσει το αντάλλαγμα, διότι θα αποκαλυπτόταν ότι ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ. Βρισκόταν σε πάρτυ στο Κάϊρο, όταν οι άλλοι πολεμούσαν.
  Τα Δωδεκάνησα υπήρξαν το ελάχιστο. Μερίδα Βρεταννών πολιτικών, το 1958-60, είχαν την άποψη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει επιπλέον την Βόρεια Ήπειρο και την Κύπρο (Περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ).

  2. Η ηγεσία του ΚΚΕ, και ειδικά η τυχοδιωκτική μορφή του Ν. Ζαχαριάδη, δέσμια ξένων εξαρτήσεων και κατώτερη κι αυτή των περιστάσεων, όχι μόνο φέρνει ευθύνη για την διολίσθηση σε Εμφύλιο όταν υπήρχε η Συμφωνία της Γιάλτας, αλλά πιεζόμενη από την υλική ανωτερότητα των «εθνικοφρόνων» μετά το Δόγμα Τρούμαν, για τακτικά οφέλη της στιγμής, σε απόγειο τυχοδιωκτισμού εγείρει θέμα ελληνικότητας της Μακεδονίας-Θράκης, εγγράφοντας την πρώτη υποθήκη για τις μελλοντικές διεκδικήσεις των βορείων «φίλων», Σλάβων και Βουλγάρων.

  Τη μεταπολεμική περίοδο η ζωτικότητα διοχετεύτηκε στην ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης οικονομίας και στο Κυπριακό.
  Άλλη μια προδοσία και τέρμα.
  Από τη Μεταπολίτευση ξεκινά περίοδος εσωστρέφειας και συνακόλουθα πολιτικής σήψης. Μια λαϊκιστική, ανθελληνική, αυτοκτονική ρητορική επικρατεί στο δημόσιο λόγο και απογειώνεται τη Σημιτική περίοδο. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κι εδώ, στα σχόλια μερικών παραπλανημένων αφελών.

  Την μετά-σοβιετική εποχή ξαναμοιράζεται η τράπουλα. Η Ελλάδα απουσιάζει, έχοντας την ατυχία να έχει επικεφαλής κατά σειρά τον Εφιάλτη, τον Δημαγωγό στο τέλος του και τον νάνο.

  Παρ’ όλα αυτά οι δυνάμεις υπάρχουν και βρίσκουν διέξοδο σε επιχειρηματικές επεκτάσεις. Άτσαλα και ατομικιστικά όμως.
  Συντηρούμε τα μισά Βαλκάνια και θέλουν, όλοι όχι μόνο οι Σκοπιανοί, να μας πάρουν κιόλας.

  Η Ελλάδα όφειλε, για λόγους ζύμωσης και μόνο, να έχει θέσει
  - μακροπρόθεσμα, καθεστώς αυτονομίας της Β. Ηπείρου
  - υποθήκη για περίπτωση διάλυσης του σκοπιανού μορφώματος
  - ανομολόγητη σταδιακή απομάκρυνση τμήματος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης
  - Ίμβρο, Τένεδο, σε αντίκρουση της προσπάθειας της Άγκυρας να ανατρέψει τη Συνθήκη της Λωζάννης στην πράξη.

  Αλλά απ’ τη «Λυκόβρυση», το JK, το Da Cαpo, τη Brasserie, αυτά «είναι μακριά».
  Όπως και η Κύπρος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.