#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2012 07:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κάστρο, και ο σοσιαλισμός συνεχίζουν να ζουν ακόμη στην ΚούβαΣε μια πρόσφατη ημερίδα στην Αβάνα της Κούβας (10/2/12), κάπου 120 διανοούμενοι από χώρες της Καραϊβικής, της Αμερικής, και της Αφρικής, συναντήθηκαν με τον Φιντέλ Κάστρο. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παγκόσμια ειρήνη, η οικολογία, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, και η συνεχιζόμενη σημασία του σοσιαλισμού.

Ο 85χρονος Κάστρο ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να αναλάβουν το ηθικό καθήκον της προστασίας της ανθρωπότητας, και της αντιμετώπισης του νεοφιλελεύθερου παγκόσμιου καπιταλισμού.

Ο Κάστρο εξέφρασε την ανησυχία του για την αναπόφευκτη κατάρρευση της Wall Street και του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Όπως είπε, το χάρτινο χρήμα δεν έχει καμία αξία, αν δεν στηρίζεται σε χρυσό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η δε  καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αταξική, με την έννοια ότι στο τέλος όλοι θα υποφέρουν από κοινού, πλούσιοι και φτωχοί μαζί, ειδικά αν ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός συνεχίσει την καταστροφική του πορεία.

Το βασικό μήνυμα του Κάστρου ήταν ξεκάθαρο. Ο σοσιαλισμός της Κούβας αποτελεί ένα διεθνές παράδειγμα μιας ανθρωπιστικής οικονομίας. «Έχουμε 80.000 γιατρούς, και αυτό το διάστημα εκπαιδεύουμε 830 Πακιστανούς φοιτητές ιατρικής, καθώς και πολλούς άλλους από όλο τον κόσμο…», είπε.

Ο Κάστρο, τον οποίο πολλοί συνεχίζουν να αποκαλούν Κομαντάντε, συνοδεύονταν από τον υπουργό Πολιτισμού Abel Prieto.

Η ημερίδα διήρκεσε 9 ώρες, στη διάρκεια των οποίων ο Κάστρο απάντησε σε ερωτήματα, σχολίασε παρουσιάσεις, έθεσε δικές του ερωτήσεις, και μίλησε για την ιστορία της κουβανικής επανάστασης, καθώς και τις ανθρωπιστικές  προσπάθειες της χώρας του τα τελευταία 50 χρόνια.

Ένα κυρίαρχο ζήτημα που συζητήθηκε, ήταν τα ψέματα και η προπαγάνδα των καπιταλιστικών κορπορατιστικών ΜΜΕ, και πως αυτά επιδιώκουν την δημιουργία μιας μονολιθικής κουλτούρας στις ψυχές και στα μυαλά  των ανθρώπων των καπιταλιστικών χωρών.

Η Κούβα όντως αποτελεί ένα υπόδειγμα των δυνατοτήτων του σοσιαλισμού, και μια συμβολική πρόκληση απέναντι στον καπιταλισμό των αγορών. Στις ΗΠΑ συνεχίζεται σταθερά η προπαγάνδα εναντίον της κουβανικής επανάστασης. Ο Κάστρο συχνά περιγράφεται ως ένας στρατιωτικός δικτάτορας, που καταπιέζει τον λαό του, και που εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. Αυτού του είδους η κριτική δεν λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές προόδους που επετεύχθησαν υπό την ηγεσία του Κάστρο, και που θα μπορούσαν να αποτελούν παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει μια κοινωνία όταν χρησιμοποιεί τους πόρους της προς όφελος του ανθρωπισμού.

Ο σύγχρονος νεοφιλελευθερισμός μειώνει τα εισοδήματα, και υπονομεύει τα συνδικάτα και την κοινωνική πρόνοια. Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση της φτώχιας, της πείνας, και σε ακραία ανισότητα. Η Κούβα μας δείχνει πως ο ανθρωπιστικός σοσιαλισμός μπορεί να βοηθήσει τις μάζες. Πρόκειται για την Νο 1 χώρα του κόσμου σε βιολογικές καλλιέργειες, με μηδενική ανεργία, μηδενική πείνα, και ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας στον πλανήτη. Το προσδόκιμο όριο ζωής είναι ίσο με αυτό των ΗΠΑ, και η παιδεία (ακόμη και η πανεπιστημιακή) παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Μετά από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Κούβα έχασε όλες τις επιχορηγήσεις που λάμβανε από τα κομμουνιστικά κράτη της Ευρώπης. Η δεκαετία του 1990 ήταν μια δύσκολη μεταβατική περίοδος για την μικρή αυτή χώρα. Τότε ήταν που άνοιξε τις πόρτες της σε όλους όσοι ήθελαν να φύγουν.

Περίπου 30.000 Κουβανοί επέλεξαν την έξοδο προς τις ΗΠΑ. Δέκα όμως εκατομμύρια συμπατριώτες τους επέλεξαν να παραμείνουν στη Κούβα, και να χτίσουν αυτό το ανεξάρτητο σοσιαλιστικό κράτος που είναι σήμερα.

Κάποιες άλλες νοτιοαμερικανικές χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ,  έχουν προσέξει τα επιτεύγματα της Κούβας, και έχουν επιλέξει έναν παρόμοιο δρόμο για τους εαυτούς τους, αναζητώντας και αυτές την σοσιαλιστική ισότητα.

Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν πως μόλις αποσυρθεί η παλιά φρουρά της κουβανικής επαναστατικής ηγεσίας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι ξενιτεμένοι Κουβανοί θα επιστρέψουν μετά βαΐων και κλάδων στην Αβάνα, φέρνοντας μαζί τους τον καπιταλισμό.

Για μένα όμως, αλλά και για πολλούς άλλους παρατηρητές, κάτι τέτοιο αποκλείεται να το επιτρέψουν, οι πολλές γενιές των Κουβανών σοσιαλιστών, που μεσολάβησαν από το 1959.

 

Του Peter Phillips,  καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Sonoma State University

Global Research

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29494

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Z avatar
  Z 28/02/2012 08:27:05

  Patria o muerte!!!

  • μητσοs avatar
   μητσοs @ Z 28/02/2012 14:18:05

   VIVA CUBA!

 2. Geros avatar
  Geros 28/02/2012 09:48:39

  Ναι ! Ο σοσιαλισμός πέτυχε !
  Τώρα γιατί οι Κουβανοί εκπορνεύονται στους τουρίστες για δέκα δολάρια , γιατί μπαίνουν σε αυτοσχέδιες βάρκες ρισκάροντας την ζωή τους για να φύγουν , γιατί η Αβάνα είναι σαν τοπίο μετά την πυρηνική καταστροφή και γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε ΟΛΑ τα είδη πρώτης ανάγκης και δίνονται με το δελτίο μάλλον ο καλός καθηγητής από το Sonoma State θα μας το εξηγήσει σε επόμενο άρθρο του.
  Η υπεροχή όμως του καπιταλισμού από τον σοσιαλισμό είναι εμφανής από αυτό ακριβώς το άρθρο , το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε το εξής:
  Αν ένας Κουβανός καθηγητής έγραφε ένα άρθρο εκθειάζοντας τον καπιταλισμό θα συνέχιζε να είναι καθηγητής (και μάλιστα σε κρατικό πανεπιστήμιο) ή θα τον έτρωγε το μαύρο το σκοτάδι?
  Μια μικρή θυσία θα μου πείτε για να συνεχίσουν οι υπόλοιποι να ζουν στον παράδεισο του Κάστρο ...

  • Ειλωτας avatar
   Ειλωτας @ Geros 28/02/2012 10:55:31

   Γερασες και μυαλο δεν εβαλες

   • Geros avatar
    Geros @ Ειλωτας 28/02/2012 11:05:15

    Δεν είναι απαραίτητο αλλα είναι δείγμα πολιτισμού να απαντάμε με επιχειρήματα στα επιχειρήματα.

  • μητσοs avatar
   μητσοs @ Geros 28/02/2012 12:14:39

   μηπωs δεν ξερειs τι γινεται στην πρωτευουσα του ευρωπαικου σεξοτουρισμου μπρατισλαβα,την πρωτευουσα τηs βιομηχανιαs τσονταs βουδαπεστη,τιs χιλιαδεs πορνεs που γεμιζουν τα πορνεια τηs ευρωπηs 23 χρονια ΜΕΤΑ την αλλαγη,για να μην μιλησουμε τι γινεται στην ταυλανδη ΄η στιs χωρεs γυρω απο την κουβα......

   90 μιλια απο το μαιαμι,με εμπαργκο,την cia και 23 χρονια μετα μαλλον κατι ξερουν καλυτερα οι κουβανοι για να επιμενουν....
   σε μια χωρα που εχει δεικτεs υγειαs/παιδειαs και προσδοκιμο ζωηs εφαμιλλο τηs γαλλιαs και εννοειται πολυ καλυτερα των ηπα και των αλλων χωρων τηs κεντρο/νοτιαs αμερικηs.....

   σε μια χωρα που οταν περασε ο τυφωναs κατρινα ειχε ΕΝΑΝ(1) νεκρο απο καρδιακη προσβολη ενω η ν.ορλεανη των ...πλουσιων ηπα ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ(3000) νεκρουs!!!

   μηπωs κατι ξερουν καλυτερα οι κουβανοι?

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Geros 28/02/2012 15:50:54

   ΖΉΤΩ Ο ΆΓΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΉΝΕΙ ΚΑΝΈΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΕΙΝΑΣΜΈΝΟ, ΟΥΤΕ ΑΣΤΕΓΟ, ΟΥΤΕ ΑΝΕΡΓΟ, ΟΥΤΕ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΉΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΊΑ, ΕΧΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!!!!
   ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΙ ΑΣ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΥΤΥΧΕΙΣ!!!!!

   • Geros avatar
    Geros @ BLACKQUEEN 28/02/2012 20:16:20

    Αν κοιτάξετε τους δρόμους της πόλης σας και τους συγκρίνετε με τους δρόμους της Κούβας ή τους δρόμους των κομμουνιστικών κρατών του παρελθόντος τότε έχετε κάθε λόγο να νιώθετε τυχερή που ο καλός Θεός σας έφερε στον κόσμο εδώ και όχι εκεί.
    Αν τους συγκρίνετε με το ιδανικό που έχετε στο κεφάλι σας ή με τις ζωγραφιές στα περιοδικά των Ιεχωβάδων όπου τα λιοντάρια παίζουν με τα παιδάκια τότε έχετε κάθε λόγο να είσαστε δυστυχισμένη .
    Σε τελική ανάλυση αν την κοινωνία θέλετε να την αλλάξετε είναι προς τιμήν σας , το θέμα είναι σε τι θέλετε να την αλλάξετε . Αν θέλετε να την αλλάξετε σε μια κοινωνία αποδεδειγμένα χειρότερη ή μια κοινωνία ουτοπική δεν θα με βρείτε σύμφωνο , αν θέλετε να την αλλάξετε σε μια κοινωνία λιγότερο άδικη δεν θα βρείτε νομίζω πολλούς να μην θέλουν να σας βοηθήσουν.

    • Παστός Αστός avatar
     Παστός Αστός @ Geros 28/02/2012 21:21:59

     Μετανάστευση είχαν και πριν το 1958, ως νησί. Η Κούβα είναι η Ελβετία της Καραϊβικής για το μέσο πολίτη. Επισκέψου την Αβάνα και θα ντραπείς για την Αθήνα. Ξέρουν τον Περικλή, τον Πυθαγόρα, τον Αριστόξενο! Ήρωάς τους είναι ο Μαρτί - όχι ο Γκουβάρα. Φτωχοί είναι, όχι κόπανοι!
     Φιλικά.

 3. Flat avatar
  Flat 28/02/2012 11:10:13

  Επιτέλους. Ξέρετε, το σάίτ αυτό το διαβάζουν και αριστεροί, όχι μόνο κολημμένοι δεξιοί.

 4. λεω avatar
  λεω 28/02/2012 11:54:47

  "...Τώρα γιατί οι Κουβανοί εκπορνεύονται στους τουρίστες για δέκα δολάρια , γιατί μπαίνουν σε αυτοσχέδιες βάρκες ρισκάροντας την ζωή τους για να φύγουν , γιατί η Αβάνα είναι σαν τοπίο μετά την πυρηνική καταστροφή και γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε ΟΛΑ τα είδη πρώτης ανάγκης...."

  Mήπως γιατί υφισταται ένα ανελέητο εμπάργκο από την δεκαετία του 1950??
  Μήπως έχει ένα απο τα καλύτερα συστηματα υγείας στον κόσμο??
  Μήπως ο αναλφαβητισμός είναι κάτω απο το 1% ενώ θεωρητικά μια πραγματική τυρανία θα επιθυμούσε τους ανθρωπους εξαθλιωμένους και αναλφάβητους??
  Μήπως σε λίγο η Ελλάδα θα πεινάει περισσοτερο και θα εκπορνευεται περισσοτερο με τα κόμματα που μια ζωή εσύ ψήφιζες??

  • Geros avatar
   Geros @ λεω 28/02/2012 18:16:55

   Είναι εμφανές ότι δεν έχετε πάει στην Κουβα , η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στις γειτονιές που σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα. Είναι περίεργο πως όλοι αυτοί που κλαίγονται για την εξαθλίωση που ήρθε στην Ελλάδα θέτουν ως στόχο να γίνουμε σαν τους Κουβανούς που κάτω από το λήμμα ΕΞΑΘΛΊΩΣΗ στις εγκυκλοπαίδειες έπρεπε να έχουν την σημαία της Κούβας!
   Έχω γεράσει ακούγοντας επιχειρήματα για το σύστημα υγείας της σοβιετίας και για το ότι στο μετρό της Μόσχας ο κόσμος διαβάζει Ρώσους κλασικούς και άλλες τέτοιες ηλιθιότητες.
   Το σύστημα υγείας της Κουβας είναι κάτω του μετρίου σε όλους τους στατιστικούς δείκτες , έχουν πολλούς γιατρούς ανά κάτοικο αλλά όλοι αυτοί οι γιατροί δεν εξασκούν το επάγγελμα λόγω των μικρών αποδοχών (γύρω στα 25 δολάρια τον μηνα) , το καλό είναι ότι αν πάθεις κάτι στο εστιατόριο που τρως ο σερβιτόρος μπορεί σου σώσει την ζωή γιατί είναι γιατρός.
   Η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι παλιό σοβιετικό παραμύθι αναμασημένο από τον Κάστρο ,στην λίστα με τις χώρες με πλήρη εξάλειψη του αναλφαβητισμού θα βρείς πρώην σοβιετικούς δορυφόρους (ο Γεωργία μάλιστα έχει 0% αναλφάβητους!!) , αν πας εκεί θα καταλάβεις τι σημαίνει η φράση " τα νούμερα λένε ότι τους πεις".
   Εμένα αγαπητέ δεν με ενδιαφέρει καν αν φταίει το εμπάρκο για όλα αυτά (φυσικά και οι Κουβανοί ηγέτες όπως όλοι οι δικτάτορες έχουν μια δικαιολογία για την ανικανότητα τους να προσφέρουν στον λαό τους τα στοιχειώδη) , εγώ δεν θα ήθελα το παιδί μου να εκπορνεύεται για δέκα δολάρια για να πάρει μισό κιλό σάπιο χοιρινό τον μήνα με το δελτίο. Δεν θα ήθελα να μεγαλώσει με τον φόβο της μυστικής αστυνομίας του Κάστρο. Δεν θα ήθελα να ορίζει το μέλλον του ένας κομισάριος του κόμματος που θα ζητάει ... διάφορα ανταλλάγματα.
   Αν εσείς το θέλετε για το παιδί σας τα εισιτήρια είναι σχετικά φτηνά σας πληροφορώ , ειδικά αν δεν είναι με επιστροφή.
   Είχε πει κάποτε κάποιος "ο κόσμος ψηφίζει με τα πόδια του για το πιο είναι το καλύτερο σύστημα για να ζει κανεις" , εννοώντας ότι ο κόσμος μεταναστεύει για τα πιο αναπτυγμένα μέρη του πλανήτη και αυτά που έχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον μέσο άνθρωπο.
   Ψηφίστε λοιπόν αγαπητέ υπέρ την Κούβας , αλλα με τα πόδια σας , τα λόγια είναι δωρεάν.

 5. kapetaniotosxoini avatar
  kapetaniotosxoini 28/02/2012 12:18:19

  Δεν υπαρχει δευτερη χωρα στον πλανητη, τοσο φτωχη σε πρωτες υλες, οπως η Κουβα.
  Αυτο σε συνδιασμο με τον αμερικανικο αποκλεισμο (εμπαργκο), εχει τεραστειες αρνητικες επιπτωσεις στην αναπτυξη της Κουβανικης οικονομιας.

  Μελετες σουηδων οικονομολογων υπολογιζαν τις ζημιες του αποκλεισμου στα 70 δις δολαρια μεχρι το 1995.

 6. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 28/02/2012 14:59:08

  ...ασε που εχει αλλεργια και στην ομοφυλοφιλια - και παντως το συστημα υγειας της προβλεπει σχετικες θεραπειες αλλα Σταλιν γι αυτη την αρρωστεια.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ τσωφλι πασατεμπου 28/02/2012 16:10:45

   Μπα, μην το λες..ο ''προοδευτισμός'' έφτασε και στην Κούβα...

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 28/02/2012 18:10:09

  Για όσους βγάζουν σπυριά με την Κούβα, τους θυμίζω για να χαίρονται, ότι στα καπιταλιστικά κράτη (πχ Ελλάδα, ή Γκάνα, ή Ρουμανία, ή ΗΠΑ, ή ....) δεν υπάρχει φτώχεια, πείνα, εγκληματικότητα, παιδική θνησιμότητα, ούτε και πορνεία. Αλίμονο.
  Μόνο στην κακιά Κούβα.
  Η οποία βεβαίως, είναι επί 50 χρόνια οικονομικά αποκλεισμένη....

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Strange Attractor 28/02/2012 19:35:11

   Κι έχει κι έξοχη μουσική

 8. CUBANOS avatar
  CUBANOS 29/02/2012 12:21:06

  Kυριοι η αληθεια εινα καπου στην μεση για την κουβα.......Προs κο GERO,πορνεια υπαρχει σε ολεs τιs χωρεs οπωs και στην δικια μαs [ γι αυτο αλλωστε αλλαξαν τον νομο απο πλημμελημα σε πταισμα και ο νοων νοειται] Προs κο ΜΗΤΣΟ οσο για τον τυφωνα κατρινα με τον ενα νεκρο σε ενημερωνω οτι ο τυφωναs περασε 300 χιλ ανοικτα απο την κουβα και μεσα απο την θαλασσα που χανει την δυναμη του και ευτυχωs γιατι αν περνουσε μεσα απο την αβανα δεν θα εμενε τιποτα ορθιο λογω παλαιοτηταs κτιριων. Θαυμασα τον λαο τιs Κουβαs γιατι με ολεs τιs στερησειs τουs εχουν ακομα την υπερηφανεια τουs,το χαμογελο τουs και το κεφι για ζωη,αντιθετα με εμαs που με την πρωτη δυσκολια το ριξαμε στιs αυτοκτονιεs.Ειναι μια θαυμασια χωρα με τα υπερ και τα κατα οπωs ολεs οι χωρεs,εχει μηδαμινη εγκληματικοτητα και ναρκωτικα,εζησα δυο συνεχομενα χρονια στην Κουβα και μακαρι να μπορουσα να ζουσα για παντα εκει. Και σαs το λεει καποιοs που αυτοχαρακτηριζεται ωs δεξιοs....... VIVA CUBA

 9. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 29/02/2012 17:29:09

  Ο σοσιαλισμός στην Κούβα έχει επιτύχει σημαντικές προόδους σε τομείς όπως: το σύστημα υγείας(ένα από τα καλύτερα στον κόσμο) η παιδεία και ο αθλητισμός, η βιολογική γεωργία. Τώρα τελευταία γίνονται ανοίγματα στη μικρή ιδιοκτησία, τα οποία θεωρώ πολύ σωστά. Πιστεύω πως αν η Κούβα συνδυάσει τα οφέλη από την σοσιαλιστική της οργάνωση με την μικρομεσαία ελεύθερη επιχειρηματικότητα θα πάει πολύ καλά στο μέλλον.

 10. Γιώργος avatar
  Γιώργος 25/09/2012 02:37:09

  Είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα πώς θα λειτουργούσε η Κούβα χωρίς το εμπάργκο. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι χειρότερα. Και φυσικά δεν είναι δουλειά κανενός να τους κάνει εμπάργκο για το τι συμβαίνει στα εσωτερικά τους, γιατί με την ίδια λογική στους Άραβες δεν θα έπρεπε να πουλάμε ούτε τσατσάρα. Υπάρχουν άφθονες "ελεύθερες οικονομίες" που τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα από την Κούβα και δεν θα βελτιωθούν και ποτέ, δεν πάμε μία βόλτα Κένυα; Ωστόσο η Κούβα έχει δυσλειτουργίες που πρέπει να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν. Συμφωνώ με την μικρή ιδιοκτησία, διαφωνώ με την αγοραπωλησία ακινήτων. Το μόνο τελικά σοβαρό ερώτημα όμως είναι ποιος ελέγχει το κυβερνόν κόμμα. Δεν ξέρω αν το "κανείς" είναι προτιμότερη απάντηση από "οι εταιρείες πετρελαίου και τα media", ίδια σκατά μου φαίνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.