#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2010 17:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομπάμα: «Η ΒΡ πρέπει να πληρώσει για τη καταστροφή»Και ενώ η οικολογική καταστροφή  συνεχίζεται στον Κόλπο του Μεξικού, οι επιστήμονες ανέβασαν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τη ποσότητα του αργού πετρελαίου που διαρρέει. Από την  πηγή εκρέουν μεταξύ 1.47  με 2.52 εκατομμύρια γαλόνια την ημέρα, ή  κάπου μεταξύ 35.000 με 60.000 βαρέλια. Τη περασμένη εβδομάδα, με βάση το βίντεο που γυρίστηκε πριν κοπεί ο αγωγός, η ανώτερη εκτίμηση ήταν για μια διαρροή της τάξης των 40.000 βαρελιών την ημέρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επί θεμάτων ενέργειας Steven Chu, η νέα εκτίμηση βασίζεται σε στέρεη επιστημονική μεθοδολογία καθώς και στις τελευταίες πληροφορίες από το βυθό. Τα νέα νούμερα, λέει,  δεν σημαίνουν απαραίτητα πως η στρατηγική που χρησιμοποιείται αύξησε τη ροή, αν και η ΒΡ είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο, αλλά οφείλονται στο ότι οι επιστήμονες έχουν πλέον περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ομπάμα απηύθυνε χθες  επίσημη ομιλία, υποσχόμενος «να μην ησυχάσει μέχρι η υπαίτια εταιρία   να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στις ζωές των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις, και στο περιβάλλον». Ανακοίνωσε μάλιστα πως όρισε τον πρώην κυβερνήτη του Mississippi Ray Mabus, να αναπτύξει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης αποκατάστασης του Κόλπου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη ΒΡ, και για την εκπόνηση του  οποίου θα συνεργαστούν οι πολιτείες, οι κοινότητες, οι αλιείς, οι οικολόγοι, και οι κάτοικοι των  περιοχών που έχουν πληγεί.

Ο Ομπάμα δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο  που πρότεινε και που ζήτησε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, αλλά τόνισε με έμφαση πως «η ΒΡ θα πληρώσει». Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του είχε να κάνει με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του στον καθαρισμό του πετρελαίου, στη βοήθεια προς τους κατοίκους, και στη δέσμευση του να μην υπάρξει στο μέλλον παρόμοια καταστροφή. «Θα αντιμετωπίσουμε τη διαρροή με ότι διαθέτουμε και για όσο καιρό χρειαστεί» τόνισε. Στη συνέχεια μίλησε και για την ανάγκη αποδέσμευσης των ΗΠΑ από την εξάρτηση τους στα ορυκτά καύσιμα.

Όπως όμως αναφέρει σήμερα η Washington Post, «Η αισιόδοξη εκδοχή, τουλάχιστον για τους οικολόγους, είναι πως αυτού του είδους τη γλώσσα χρησιμοποιεί ο Ομπάμα όταν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα νομοθεσία. Η απαισιόδοξη πλευρά της ομιλίας του είναι πως δεν περιέγραψε ξεκάθαρα το πρόβλημα, δεν ανέφερε συγκεκριμένη προτεινόμενη νομοθεσία, δεν έθεσε σημεία αναφοράς, και επέλεξε να χρησιμοποιήσει «γλώσσα  δημοσκοπήσεων» παρά μια γλώσσα που θα έπειθε τους σκεπτικιστές».

Τέλος, όπως προέκυψε χθες, οι πιστοποιήσεις και  οι έλεγχοι για τα στάνταρντς ασφαλείας της μοιραίας πετρελαιοπηγής δεν ήταν σε αμερικανικά χέρια, αλλά στην αρμοδιότητα των νησιών Marshall, μια μικρής και πάμφτωχης συστάδας νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό. Γιατί; Επειδή οι πλωτές αντλίες χαρακτηρίζονται ως πλεούμενα, οπότε οι εταιρίες μπορούν να τις δηλώσουν όπου θέλουν. Και μάλιστα, τα νησιά Marshall ανέθεσαν εργολαβικά τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις ασφάλειας σε κάποια ιδιωτική εταιρία. Η εταιρία πιστοποίησε την αντλία έτσι ώστε να δικαιολογείται μικρός αριθμός προσωπικού, και να επιτρέπεται στον ειδικό άντλησης να υπερκεράζει τον πλοίαρχο σε κρίσιμα ζητήματα που προέκυψαν την ημέρα της έκρηξης. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους επιζώντες, ήταν να δημιουργηθεί χάος και πανικός που συντέλεσαν στην αύξηση της καταστροφικότητας του συμβάντος. Όπως όμως αντιτάσσει η εν λόγω εταιρία (Transocean), οι κατηγορίες αυτές «είναι αβάσιμες και εμπρηστικές». Όσον αφορά στα νησιά Marshall, οι αξιωματούχοι τους επιμένουν πως λειτουργούν σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη συσταθεί επιτροπές του Κογκρέσου, προκειμένου να ερευνήσουν τα δεδομένα που προέκυψαν.

S.A.  (Washington Post, The Atlantic, Los Angeles Times)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.