#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2012 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου: Πάμε για φιάσκο;Δεν είναι εύκολο να ζεις στο Λονδίνο, ακόμη και το καλοκαίρι. Όλοι ανεξαιρέτως, πλούσιοι και φτωχοί, δυσκολεύονται. Η μέρα ξεκινάει με θόρυβο από τα αεροπλάνα, τον οποίο δεν μπορεί κανείς να τον συνηθίσει, αφού στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου, τα τζάμια στα παράθυρα είναι μονά.

Τα Ι.Χ. τα ταξί, και τα λεωφορεία, δεν είναι αποτελεσματικά για μικρές και μεσαίες μετακινήσεις, οπότε και εκατομμύρια Λονδρέζοι στοιβάζονται καθημερινά στο αρχαιότερο, και στο πιο ζεστό μετρό του πλανήτη. Στην συνέχεια, και αφού εκτεθούν σε μυρωδιές ιδρώτα και κολόνιας, τα πλήθη ξεχύνονται στα στενά πεζοδρόμια, πριν εξαφανιστούν μέσα στα γραφεία τους. Εκεί, κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα, βγάζουν χρήματα.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται, αντίστροφα, κάθε απόγευμα. Οι μισοί εργαζόμενοι του Λονδίνου χρειάζονται 45 λεπτά για να πάνε, και άλλα 45 για να επιστρέψουν από την δουλειά τους. Αν όλα πάνε καλά. Για αυτό και πολλοί το ρίχνουν στο ποτό, πριν επιστρέψουν σπίτι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, το Λονδίνο είχε τις καλύτερες αστικές υποδομές, πριν από 100 χρόνια. Σήμερα, λειτουργεί στα όριά του. Και τώρα, αναμένεται να φιλοξενήσει (για τρίτη φορά) την πιο απαιτητική διεθνή διοργάνωση, του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους. Το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο θα θυμίζει περίοδο πολέμου. Ένα εκατομμύριο επισκέπτες θα προστεθούν στα 7.8 εκατομμύρια των κατοίκων του. Το ήδη επιφορτισμένο σύστημα δημοσίων μεταφορών, θα επιβαρυνθεί με άλλα 3 εκατ. εισιτήρια σε καθημερινή βάση. Ένα σύνολο 175 χλμ αστικού οδικού δικτύου θα αποκλειστεί στην κυκλοφορία. Στη πόλη θα περιπολούν διπλάσιοι στρατιώτες απ αυτούς που έχει η Βρετανία στο Αφγανιστάν, ενώ πάνοπλοι κομάντος θα κάνουν το Λονδίνο να μοιάζει με πολιορκημένη πόλη.

Η δημοτική αρχή TfL που είναι υπεύθυνη για τα τρένα και τα λεωφορεία, έχει τόσο άγχος, που κάνει έκκληση στους Λονδρέζους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη διάρκεια των αγώνων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τους ζητάει να πάνε διακοπές, και να εγκαταλείψουν την πόλη. Παράλληλα ζητάει από τις τράπεζες, οι υπάλληλοι να εργάζονται από το σπίτι, για να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους. Η TfL γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιτυχία των αγώνων θα κριθεί κατά πολύ από το μετρό, μεγάλο μέρος του οποίου ανάγεται στην βικτοριανοί εποχή.

Ακόμη και στις καλές εποχές του, το Λονδίνο στρεσάρει τους κατοίκους του. Τα πάντα είναι υπερπλήρη, και πανάκριβα. Το αποτέλεσμα είναι η πόλη να καταλαμβάνει την 38η θέση ανάμεσα σε 221 πόλεις του κόσμου που θεωρούνται οι καλύτερες από πλευράς ποιότητας ζωής (Mercer 2011 Quality of Living Survey). Πρώτη είναι η Βιέννη, και τέταρτο το Μόναχο.

Το αεροδρόμιο του Λονδίνου (Heathrow) λειτουργεί στο 90% της χωρητικότητας του, ήδη. Τώρα, θα έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον επιβάτες, μέσα σε μικρό διάστημα.

Τον τελευταίο καιρό οι ουρές στον διαβατηριακό έλεγχο είναι ατέλειωτες, γεμάτες από οργισμένους επιβάτες. Πολλοί, ακόμη και υπήκοοι της ΕΕ, αναγκάζονται να περιμένουν ως και τρεις ώρες για να πραγματοποιήσουν είσοδο, αφού η Βρετανία αρνείται πεισματικά να ενταχθεί στην συμφωνία Schengen, όπως εντάχθηκαν άλλες 26 χώρες της ΕΕ.

Η αστυνομική παρουσία στο Heathrow ενισχύθηκε, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια με τους αγανακτισμένους ταξιδιώτες. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον αεροσκαφών, με χρήση πυραύλων εδάφους, από τις οροφές των λονδρέζικών κτιρίων.

Υπάρχει επίσης και το ζήτημα του ανεπαρκούς οδικού δικτύου, αλλά και της διάσημης κακοκαιρίας του Λονδίνου, με αποτέλεσμα πολλοί να περιμένουν τους αγώνες να εξελιχθούν σε φιάσκο. Από την άνοιξη και μετά, ο καιρός είναι κρύος, υγρός, και μουντός. Ο δε Ιούνιος ήταν ο πιο υγρός στην ιστορία της πόλης.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πολύ, μα πάρα πολύ βροχή. Και δεν θα βρέχονται μόνο οι αθλητές, αλλά ακόμη και οι θεατές που πλήρωσαν τα πιο ακριβά εισιτήρια, αφού τα VIP καθίσματα στο Ολυμπιακό στάδιο δεν θα είναι σκεπασμένα.

Με περίπου 28.000 δημοσιογράφους και τεχνικούς να είναι ήδη διαπιστευμένοι, ότι δράμα συμβεί, θα δημοσιοποιηθεί παντού και άμεσα. Ο αριθμός των δημοσιογράφων είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών. Το αμερικανικό δίκτυο  NBC προσέρχεται με τρία αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, και 2.700 άτομα προσωπικό. Έρχονται δημοσιογράφοι, ακόμη και από το Αφγανιστάν, την Σομαλία, κλπ.

Περιέργως όμως, αυτός ο παγκόσμιος ενθουσιασμός δεν αγγίζει τους ντόπιους. Όπως έγραψε πριν από μερικούς μήνες στην εφημερίδα New York Times ο Βρετανός κριτικός A.A. Gill: «συλλογικά, μισούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Είναι, λέει, πανάκριβοι, και θα δυσκολέψουν την ζωή μας, αφού δεν θα μπορούμε να βρούμε ούτε ταξί. Και συμπληρώνει πως, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι «περισσότεροι χαζοχαρούμενοι τουρίστες».

Οι Βρετανοί αρέσκονται να γιορτάζουν την «βρετανικότητα» τους. Γιόρτασαν τον μεγαλοπρεπή γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ, και την 60χρονη επέτειο της βασίλισσας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως, δεν έχουν σχέση με την βρετανικότητα. Τα περισσότερα ολυμπιακά αθλήματα είναι ξένα προς τους Βρετανούς, και τους επιβάλλοντα απ έξω. Για αυτό και ο ενθουσιασμός των Άγγλων είναι περιορισμένος.

Όπως λέει ο γαμπρός του πρίγκιπα Κάρολου Mark Shand: «οι αγώνες θα έπρεπε να γίνονται στην Ελλάδα, ώστε να γλιτώσουν κάπως από τα προβλήματά τους οι Έλληνες. Και έτσι, δεν θα χρειάζονταν να τους διεξάγουμε στο Λονδίνο».

Όταν ο τότε πρωθυπουργός Tony Blair αποδέχθηκε την διοργάνωση των αγώνων του 2012, οι υπέρμαχοι τους μιλούσαν για μια φτηνή γιορτή (€3 δισ) που θα μετέτρεπε το παρατημένο  εδώ και δεκαετίες ανατ. Λονδίνο σε σύγχρονο θαύμα. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών θα εθίζονταν, και θα ήθελαν να γίνουν αθλητές. Κανένας δεν τα πιστεύει πια αυτά.

Μια πρόσφατη κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αγώνες θα κοστίσουν στο δημόσιο £11 δισ. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως το συνολικό κόστος για το Λονδίνο θα αγγίξει τα £24 δισ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι στο τέλος, οι αγώνες θα αφήσουν χρέη.

Όσον αφορά στα παιδιά, ακόμη δεν έγιναν αθλητές. Αντιθέτως, τα παιδιά των βρετανικών νήσων είναι τα πιο παχύσαρκα της ΕΕ. Το δε ανατολικό Λονδίνο απέκτησε πάντως Ολυμπιακό Πάρκο, και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο σ ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεχίζει όμως να είναι φτωχό!

Το Λονδίνο έχει πολλές φυσικές χάρες. Καμιά όμως απ αυτές δεν το κάνουν ιδανικό για να φιλοξενήσει μια Ολυμπιάδα. Η Βρετανία είναι μια δημοκρατική χώρα, και συγχρόνως καταχρεωμένη. Για αυτό και δεν μπόρεσε να μεταμορφώσει το Λονδίνο εν όψει των αγώνων, όπως έκαναν οι Κινέζοι  με το Πεκίνο.

Στο φινάλε, οι Ολυμπιακοί του 2012 θα μοιάζουν με την πόλη που τους φιλοξενεί: λίγο χαοτικοί, λίγο εκνευριστικοί, ατελείς, και με πολύ χώρο για αυτοσχεδιασμό, και ταλέντο.

Όσοι κατοικούν εκεί θα είναι χαρούμενοι…. μόλις τελειώσουν οι αγώνες.

 

http://www.spiegel.de/international/world/london-and-the-2012-olympic-games-a-match-made-in-hell-a-844599.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 18/07/2012 21:48:53

  Θά δυσκολευτοῦν λέει λίγο οἱ Βρετανοί μέ τούς Ὀλυμπιακούς.Ἴσως καταλήξουν καί σέ φιάσκο...Ἄς θυμηθοῦν τί ἔλεγαν τότε τό μακρυνό 2004 γιά τους δικούς μας ἀγῶνες ὅτι θά γίνει καί τελικά δέν ἔγινε καί ἄς πάρουν κουράγιο...

 2. Μ.Τ. avatar
  Μ.Τ. 18/07/2012 22:21:26

  Πόσο θα το ευχαριστηθώ να αποτύχουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου. Τι μεγάλη ικανοποίηση θα νιώσω!!!!!!!!! Και αν συμβεί, το τι έχω να γράψω στις εφημερίδες τους να τους ξεφτιλίσω, δεν λέγεται....αμήν και πότε.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Μ.Τ. 19/07/2012 04:04:38

   Μ.Τ
   Δεν υπάρχει λογος να είμαστε τόσο χαιρέκακοι με τους άγγλους, ειδικά απο την στιγμή που οι ίδιοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο θα ανταπεξέλθουν οργανωτικά αλλά κυρίως για το γεγονός ότι θα μπουν μέσα οικονομικά ένας Θεός ξέρει πόσο....

   • kyriakos avatar
    kyriakos @ Γιώργος Αχαιός 19/07/2012 08:38:08

    Μας υπεσκαπταν συνεχως με γελοια δημοσιευματα που δειχνουν ποσο ξεφτλισμενες οικογενειες υπαρχουν και ατελειωτη ζηλοφθονια. Το να γραφεις αυτα που γραφεις ενα ειναι σιγουρο, οτι θα το ξανακανουν.
    Καλο ειναι να καταλαβουμε οτι ενα 50% ειναι απο τη φυση του ετσι και το ξερουν. Οτι και να του δωσεις οσο και καλα να του φερθεις, ο εσωτερικος του κοσμος ειναι χαλασμενος. Δε μπορει να κανει
    καλο. Γι αυτο και οι 'ευγενειες'. Προσπαθεια να καλυψει αυτη τη διαφορα.

  • dami avatar
   dami @ Μ.Τ. 19/07/2012 16:42:35

   Σαν Έλληνες πρέπει πάντα να ευχόμαστε οι αγώνες να πετύχουν.Είναι τα παιδιά μας. Ας γίνονται πάντα με επιτυχία.Κάθε λαός κάνει ότι καλύτερο μπορεί.Κάθε φορά αισθάνομαι υπερηφάνεια που οι ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονται στα πέρατα του κόσμου. Ας μη μεμψιμερούμε. Ας φωνάξουμε εμείς πρώτοι : ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΓΓΛΙΑ!!!!

 3. xzetta avatar
  xzetta 18/07/2012 23:28:17

  μηπως να τους παρέχουμε τεχνογνωσία?

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ xzetta 19/07/2012 11:57:00

   Χα χα ωραίο!!!! Το γεγονός είναι ότι εμείς κάναμε επιτυχημένους αγώνες ενώ οι άγγλοι δεν ξέρουμε τι ψάρια θα πιάσουν ακόμη...
   Επίσης στους κινέζους είχαμε δώσει τεχνογνωσία. Έτσι δεν είναι;

 4. Vee avatar
  Vee 19/07/2012 00:44:04

  Δε χρειάζεται να σας πω πόσο περιμένουμε με ανυπομονησία να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες εδώ στο Λονδίνο. Στο μετρό μοιράζουν (κομψά είναι η αλήθεια) βιβλιαράκια για το πώς να αποφύγεις τα hot spots κατά τη διάρκεια των αγώνων. Υπάρχει και το site Get ahead of the Games που δίνει πληροφορίες για αυτό. Πάντως η θερμοκρασία είναι καλή, αν και βρέχει σχεδόν συνέχεια από το Μάιο. Προσωπικά πάντως το προτιμώ από τους καύσωνες. Καλό βράδυ από το Haringey.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Vee 19/07/2012 02:07:47

   Πες και το πρόγραμα έναρξης ρε Vee!

   Αρνάκια, προβατάκια, αγελάδες και άλογα live μέσα στο στάδιο σε πράσινο "Αγγλικής εξοχής "τοπίο!
   Θα ρίξει καμιά βρόχα νωρίτερα και το "φέστιβαλ του Glastonbury και η λάσπη του" θα μετακομίσει στο Ολυμπιακό Στάδιο!!

   έχω φίλους στο hollyWood Green και στο Parsons Greek!

 5. Vee avatar
  Vee 19/07/2012 00:47:03

  Η αλήθεια είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πιό κομψοί και κατά γενικοί ομολογία οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ. Μας γεμίζουν υπερηφάνεια εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Vee 19/07/2012 09:57:52

   Και άδειασαν τις τσέπες ημών, των Ελλήνων του εσωτερικού. Αυτές τις φιέστες, συν τοις άλλοις, από τις οποίες κάποιοι πλούτισαν, πληρώνουμε τώρα οι υπόλοιποι.

   • Ιάσων avatar
    Ιάσων @ Ανώνυμος 20/07/2012 04:38:46

    Μακάρι να έφτεγαν οι Αγώνες για την κρίση, αλλά η αλήθεια είναι οτι τα χρέη της χώρας είναι **πολυ** πιό μεγάλα...

 6. Jim Bim avatar
  Jim Bim 19/07/2012 01:05:05

  Να τους στείλουμε τον Χρυσοχοίδη ....

 7. kyriakos avatar
  kyriakos 19/07/2012 02:08:43

  Κατα βαθος ξερουν οτι δε μπορουν. Ολα κατω απο το χαλι! Το βαρος πεφτει στο να πεισουν αυτους που βιωνουν και θα βιωσουν τα απιστευτα χαλια, οτι δεν ειναι αυτο που βλεπουν. 'Καλοτροπη' ξεδιαντροπια. Το πρωτο φιασκο με την ασφαλεια συνεβει. Το κρυβουν οσο γινεται για να μη γινει θεμα. Οταν καναμε τους ΟΑ μας εστελναν τις sluts να γραψουν για την ασφαλεια "πηγαμε στις εγκαταστασεις και ο φυλακας μας προσφερε μπυρα. Εαν ημασταν τρομοκρατες θα μπορουσαμε να φυτεψουμε βομβες στο σταδιο'. Οι μαναδες τετοιων ατομων στα 70s ηταν μελη σε σεξουαλικα κοινοβια. Τι θα βγαιναν τα τεκνα.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ kyriakos 19/07/2012 13:16:29

   Πράγματι, όλο κινδυνολογούσαν το 2004.

   Όμως, μόλις μία ή δυο μέρες μετά την ανάθεση των αγώνων στο Λονδίνο, το 2005, έλαβαν χώρα οι πολύνεκρες επιθέσεις στον Υπόγειο και στα λεωφορεία. Θεωρώ ότι, ήδη από τότε, μετάνιωσαν που τους ζήτησαν τους αγώνες. Όμως τώρα πρέπει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

 8. anetos avatar
  anetos 19/07/2012 09:28:21

  "Όπως λέει ο γαμπρός του πρίγκιπα Κάρολου Mark Shand: «οι αγώνες θα έπρεπε να γίνονται στην Ελλάδα, ώστε να γλιτώσουν κάπως από τα προβλήματά τους οι Έλληνες. ."
  Ναι αλλα μονο στην Ολυμπία !

 9. Aggelos avatar
  Aggelos 19/07/2012 10:43:11

  οι αγγλοι μας ρουφηξαν το αιμα με τα μετρα ασφαλειας με τους ολυμπιακους με το ζορι,,το τι χαρα θα νιωσω αν θα κανουνε μανταρα δεν λεγεται ..
  μας αναγκασαν να παρουμε ποσα συστηματα με ποσες μιζες δις..

 10. Pikis avatar
  Pikis 19/07/2012 11:32:09

  Μα γιατί οι Άγγλοι δεν προσέλαβαν τη Γιάννα να τους οργανώσει;

  • Εύα avatar
   Εύα @ Pikis 19/07/2012 15:51:46

   χα! το ίδιο ήθελα να γράψω..αλλά μην ξεχνάς ότι τώρα στην Αγγλία υπάρχει μια Πίπα..

 11. andreas avatar
  andreas 19/07/2012 12:13:12

  Eimai sto londino kai mporo na po me arketi sigouria oti nai pane gia fiasko olimpiakon diastaseon....

 12. nikos avatar
  nikos 19/07/2012 13:48:45

  ..mesa se ola auta ta sxolia sas, tha ithela na euxithw kali epituxia stous Ellines pou ergazontai gia tous agwnes sto London ,oi perissoteroi apo tous opoious ksekinisan me tous agwnes tis Athinas, diakrithikan kai sunexizoun na prosferoun tis upireseies tous gia tous agwnes.

 13. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 19/07/2012 16:18:55

  ...δεν είναι τίποτα τυχαίο, έχουν θυμώσει οι θεοί του Ολύμπου.... θα τους "κανονίσει" ο Ποσειδώνας και η Θεά Δήμητρα...
  ΣΑΦΩΣ και πρέπει να γίνονται οι αγώνες στην Ολυμπία αλλά μόνο στα κλασικά αθλήματα, μαλακίες του τύπου μπεηζμπωλ κλπ αγγλοσαξωνικές εφευρετικότητες μόνο σε παγκόσμια πρωταθλήματα.... πάλη, άρση βαρών, τρέξιμο, άλμα εις ύψος, κλπ....Κλασικός Αθλητισμός... το λέει .......

  • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ avatar
   ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ @ ΑΡΚΑΣ 20/07/2012 12:24:32

   Καλά τα λες , με πρόλαβες ... Με μετέτρεψαν σε Ολυμπιακά Αθλήματα τα πάντα !

   • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ avatar
    ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ @ ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ 20/07/2012 12:26:26

    Λάθος το "Με μετέτρεψαν" , σκέτο Μετέτρεψαν .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.