#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2009 11:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πρώτες 100 ημέρες του Μπάρακ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω καταστάσεων που δεν είχε προβλέψει όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του - και πιο συγκεκριμένα, εν μέσω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που άρχισε πραγματικά να «δαγκώνει» το Σεπτέμβριο του 2008. Ο Obama δεν είχε κανένα πρόβλημα στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην εκστρατεία του και τη διακυβέρνησή του σε σχέση με αυτό το θέμα, αφού δεν ανέμενε κάτι τέτοιο. Η κρίση απλώς χτύπησε. Η γενική γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης σχεδιάστηκε κατά τη διακυβέρνηση Μπους, όταν το Δημόσιο Ταμείο και η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έθεσαν σε εφαρμογή μια στρατηγική με ενέσεις ρευστότητας  σε ιδρύματα που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν για την πρόληψη μιας καταστροφική οικονομικής αλυσιδωτής αντίδρασης.


___________________________________________________________________________________________________
Ο Obama συνέχισε την πολιτική Μπους, αν και πρόσθεσε ένα πακέτο κινήτρων. Όμως, η συσκευασία είχε συζητηθεί κατά την κυβέρνηση Μπους, και είναι μάλλον απίθανο ότι ο John McCain θα είχε αποφύγει μια παρόμοια κίνηση εάν είχε εκλεγεί. Προφανώς, τα συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτήθηκαν, καθώς και τα ιδιαίτερα συμφέροντα που ευνοήθηκαν θα διέφεραν μεταξύ McCain και Obama, αλλά η ουσιαστική αρχή θα παρέμενε η ίδια. Κάτω από οποιαδήποτε προεδρία, το τεράστιο καθαρό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών (εκτιμάται σε περίπου $ 350 τρις) θα είχε αντιμετωπιστεί με την εκτύπωση χρήματος και την αύξηση των φόρων. Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τις κακές επενδύσεις, για να αυξηθεί η κατανάλωση και για να αναπτυχθούν πολιτικές συμμαχίες. Ο Obama δεν είχε κανένα σχέδιο για αυτό. Αντίθετα, κινήθηκε πάνω στην διακυβέρνηση Μπους, επεκτείνοντάς τη και η λύση ακολούθησε την παράδοση.

Η πραγματικότητα των Διεθνών Υποθέσεων

Ο τρόπος με τον οποίο ο Obama ήταν παγιδευμένος από την πραγματικότητα είναι πιο σαφής όσον αφορά στις διεθνείς υποθέσεις. Στο επίκεντρο της εκστρατείας του Obama ήταν η ιδέα ότι μία από τις κυριότερες αδυναμίες της κυβέρνησης Μπους ήταν η αποξένωση των ευρωπαίων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Obama υποστήριξε ότι μια μεγαλύτερη προσέγγιση με τους ευρωπαίους θα αποφέρει μια θετική απάντηση. Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν περισσότερο προσεγγίσιμοι με τον Obama από ό,τι ήταν με τον Μπους.

Το τελευταία ταξίδι του Ομπάμα στην Ευρώπη εστίασε σε δύο αμερικανικές απαιτήσεις και μία ευρωπαϊκή- κατά βάση Γερμανική. Ο Obama ήθελε οι Γερμανοί να αυξήσουν το ποσό της οικονομικής στήριξής τους, επειδή η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να τονώνουν την οικονομίας τους, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα τους απλώς με την αύξηση των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα περιόριζε τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως διότι οι εξαγωγές των γερμανών αφορούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, και ο Obama έχει παλέψει για να οικοδομήσει την εγχώρια ζήτηση για αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Έτσι, ήθελε τους Γερμανούς για την οικοδόμηση της εσωτερικής ζήτησης και όχι για να σύρει τη Γερμανία από την ύφεση. Αλλά οι Γερμανοί αρνήθηκαν, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν ένα μεγάλο ποσό για κίνητρο τώρα (όταν στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα λόγο να είναι ευέλικτοι, διότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα τους βοηθήσει έτσι κι αλλιώς ό,τι και αν κάνει η Γερμανία).

Η απροθυμία της Γερμανίας και της Γαλλίας να παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη στο Αφγανιστάν έδωσε στον Obama μια δεύτερη απογοήτευση. Ορισμένα ευρωπαϊκά στρατεύματα εστάλησαν, αλλά ο αριθμός τους ήταν μικρός και η αποστολή τους περιορίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. (Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευρωπαϊκή δύναμη συνεισφοράς θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση των αυτοχθόνων της αστυνομίας, κάτι που θα χρειαστεί ένα έτος ή περισσότερο για να έχει αποτελέσματα). Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ήταν ουσιαστικά εντελώς απρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Obama όπως έγινε και με το Μπους σε αυτό το θέμα.

Οι Ευρωπαίοι, από την άλλη πλευρά, ήθελαν μια σημαντική προσπάθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το κεντρικό τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, που ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει φτάσει σε κατάσταση κρίσης λόγω της επιθετικής πολιτικής δανεισμού. Οι Γερμανοί κυρίως δεν θέλουν να ξεχρεώσουν αυτές τις τράπεζες, θέλουν να το κάνει το ΔΝΤ. Για να το θέσουμε διαφορετικά, θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιαπωνία να εγγυηθούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ο Obama είχε συμφωνήσει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά όχι στην κλίμακα που ήθελαν οι Ευρωπαίοι.

Συνολικά, οι Ευρωπαίοι έδωσαν δύο μεγάλα όχι, ενώ οι Αμερικανοί έδωσαν ένα ήπιο ναι. Ουσιαστικά οι σχέσεις Ευρωπαίων-ΗΠΑ-δεν είναι καλύτερες από ότι ήταν υπό τη διοίκηση Μπους. Ωστόσο, η διοίκηση Obama κατάφερε ένα λαμπρό πραξικόπημα, μετατοπίζοντας την έμφαση στην αλλαγμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση. Πράγματι, όλα τα μέρη ήθελαν να τονίσουν την ατμόσφαιρα, και κρίνοντας από την κάλυψη των ΜΜΕ, το πέτυχαν. Το ταξίδι Ομπάμα αναλόγως έγινε αντιληπτό ως ένας θρίαμβος.


_________________________________________________________________________________________________________
Οι υποσχέσεις της εκστρατείας και η αντίληψη της κοινής γνώμης

Αυτό δεν είναι ασήμαντο επίτευγμα. Υπάρχουν οι υποσχέσεις της εκστρατείας, υπάρχει η πραγματικότητα και υπάρχει και η δημόσια αντίληψη. Όλοι οι πρόεδροι πρέπει να περάσουν από την εκστρατεία στη διακυβέρνηση. Οι εξαιρετικά ταλαντούχοι πρόεδροι επιτυγχάνουν τη μετάβαση, χωρίς να εμφανίζονται με δύο γραμμές. Τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή υπόθεση, ο Obama κατάφερε τη μετάβαση χωρίς να υποστεί πολιτική ζημιά. Ο πυρήνας των οπαδών του φαίνεται διατεθειμένος να τον υποστηρίξει ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων. Και αυτή είναι μια σημαντική βάση για την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Μπορούμε να δούμε την ίδια συνέπεια στην πολιτική του απέναντι στη Ρωσία. Όντας υποψήφιος για την προεδρία ο Obama υποσχέθηκε να εγκαταλείψει την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Πολωνία εν μέσω μίας επίδειξης αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, όμως, αντιμετώπισε την πραγματικότητα της ρωσικής θέσης, η οποία είναι ότι η Ρωσία θέλει να είναι η κατ 'εξοχήν δύναμη στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η κυβέρνηση Μπους είχε ως θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ελεύθερες να διατηρούν  διμερείς σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα, ώστε να συμπεριλάβει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Ο Obama επαναβεβαίωσε αυτή την βασική θέση των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει Ρωσική βοήθεια σε δύο τομείς. Πρώτον, η Ουάσιγκτον ζήτησε μία δεύτερη γραμμή εφοδιασμού σε Αφγανιστάν. Η Μόσχα συμφώνησε εφόσον στις αποστολές δε θα περιλαμβανόταν στρατιωτικός εξοπλισμός. Δεύτερον, η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να αποσύρει το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας από την Πολωνία με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Μόσχας στην προσπάθεια να αποφευχθεί η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πυραύλων από το Ιράν. Οι Ρώσοι αρνήθηκαν, κατανοώντας ότι η προσφορά αυτή δεν αξίζει την αφαίρεση ενός μεγάλου αγκαθιού που δυσκολεύει τους Αμερικανούς.

Με άλλα λόγια, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας είναι περίπου στο σημείο που βρίσκονταν επί Μπους, εξάλλου και η θέση του Obama δεν διαφέρει ουσιαστικά από την θέση της κυβέρνησης Μπους . Η συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα παραμένει σε ισχύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαρτώνται από τη ρωσική βοήθεια για τον εφοδιασμό στο Αφγανιστάν για την εφοδιαστική και η Ουάσιγκτον δεν βρήκε υποστήριξη για την επέκταση του ΝΑΤΟ (έστω και αν η επέκταση είναι μάλλον απίθανη).

Στο Ιράκ, ο Obama ακολουθεί κατ 'ουσίαν την πραγματικότητα που δημιουργήθηκε υπό την κυβέρνηση Μπους, μετατοπίζοντας τις ημερομηνίες απόσυρσης και ακολουθώντας τη στρατηγική Πετρέους επεκτείνοντας την ή προσπαθώντας να την επεκτείνει και στο Αφγανιστάν. Το πακιστανικό πρόβλημα, βέβαια, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόκληση (όπως θα έπρεπε για κάθε πρόεδρο), και ο Obama αντεπεξέρχεται στο μέτρο του δυνατού.

Η αντίθεση στη διαχείριση που κάνει ο Obama στις αντιλήψεις σε σχέση με τις πραγματικές αλλαγές πολιτικής φαίνεται σαφώς στο Ιράν. Ο Obama προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα για την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι ήταν διατεθειμένος να μιλήσει με τους Ιρανούς, χωρίς προϋποθέσεις - δηλαδή, χωρίς καμία προηγούμενη δέσμευση από την πλευρά των Ιρανών που να αφορά στην πυρηνική ανάπτυξη. Οι Ιρανοί αντέδρασαν απορρίπτοντας την κίνηση, απαντώντας ουσιαστικά ότι η κίνηση Obama ήταν απλώς μια χειρονομία καλής θέλησης και δεν αποτελεί ουσιαστική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Οι Ιρανοί είναι, φυσικά, πολύ σωστοί σε αυτό. Ο Obama κατανοεί πλήρως ότι δεν μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική του σχετικά με το Ιράν, χωρίς μια σειρά από περιφερειακές επιπλοκές. Για παράδειγμα, οι Σαουδάραβες θα αναστατώνονταν πολύ από μια τέτοια κίνηση, ενώ η Συρία θα έπρεπε να αξιολογήσει εκ νέου το σύνολο της θέσης για τα ανοίγματα προς το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αλλαγή της αμερικανο-ιρανικής πολιτικής είναι κάτι δύσκολο. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που η Ουάσιγκτον εφαρμόζει αυτή την πολιτική, και αυτός ο λόγος εκτείνεται πέρα από προέδρους και δημιουργούς πολιτικών

Αν κοιτάξουμε την ουσιαστική εξωτερική πολιτική του Obama, θα διαπιστώσουμε συνέχεια, παρά αλλαγές. Ασφαλώς, η ρητορική έχει αλλάξει, και αυτό δεν είναι ασήμαντο, η ατμόσφαιρα και το κλίμα παίζουν ρόλο στις εξωτερικές υποθέσεις. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε από άκρη σε άκρη την υδρόγειο, βλέπουμε την ίδια διάταξη σχέσεων, τους ίδιους εταίρους, τους ίδιους εχθρούς  και την ίδια ασάφεια που κυριαρχεί στις παγκόσμιες σχέσεις.

 
_____________________________________________________________________________________________________________________
Η Τουρκία και η ουσιαστική αμερικανική αλλαγή

Μια σημαντική αλλαγή έχει γίνει, πάντως, και αυτή είναι με την Τουρκία. Η  διοίκηση Obama έχει κάνει σημαντικές προσεγγίσεις με την Τουρκία με διάφορες μορφές, από την προεδρική επίσκεψη εως την τοποθέτηση των αμερικανικών σκαφών για την αντιμετώπιση της πειρατείας υπό τουρκική διοίκηση. Αυτές δεν είναι συμβολικές κινήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Τουρκία να αντισταθμίσει το Ιράν, να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή του Καυκάσου, να συμβάλει στην σταθεροποίηση του Ιράκ, να χρησιμεύσει ως γέφυρα με τη Συρία και να βοηθήσει στο Αφγανιστάν. Ο Obama έχει μετατοπίσει καθαρά την στρατηγική του εδώ ανταποκρινόμενος στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην περιοχή.

Αυτό που έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι, η αλλαγή των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, ποτέ δεν ανέκυψε έστω και επιφανειακά ως θέμα κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας. Ανέκυψε αμέσως μετά τις εκλογές, λόγω των αλλαγών στη διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος. Οι μεταβολές στη ρωσική πολιτική, η απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ και οι αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας που επέτρεψαν στη χώρα να αρχίσει την επιστροφή της στη διεθνή σκηνή, όλα ήρθαν μαζί για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο, και ο Οbama απάντησε.
Τίποτα από αυτά δεν έχει σχεδιαστεί για να δυσφημήσει τον Obama έστω και στο ελάχιστο. Ενώ πολλοί από τους οπαδούς του μπορεί να είναι λυπημένοι, και ενώ πολλοί από τους επικριτές του μπορεί να είναι απρόθυμοι να το αναγνωρίσουν, το γεγονός είναι ότι μία και μόνη έννοια κυριαρχεί τον Obama τις πρώτες εκατό ημέρες: η συνέχεια. Με δεδομένη την πραγματικότητα της εσωτερικής πολιτικής του θέσης και της στρατηγικής θέσης των ΗΠΑ, καθώς και την οικονομική κρίση, ο Obama έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, και το τι έπρεπε να κάνει βασικά είναι η συνέχεια των όσων έκανε ο Μπους. Είναι συναρπαστικό πάντως ότι τόσο οι υποστηρικτές του όσο και οι επικριτές του θεωρούν ότι έχει κάνει πολύ περισσότερες αλλαγές απ 'όσες πραγματικά έχει κάνει.

Φυσικά, αυτές είναι μόνο οι πρώτες εκατό ημέρες. Οι πρόεδροι αναζητούν χώρο για να κάνουν ελιγμούς αφού κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν βραχυπρόθεσμα. Ορισμένοι πρόεδροι χρησιμοποιούν το χώρο αυτό για να ακολουθήσουν πολιτικές που αποδυναμώνουν, μέχρι και που καταστρέφουν την προεδρία τους. Άλλοι βρίσκουν τρόπους να ενισχύσουν τη θέση τους. Αλλά συνήθως, το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζει ένας πρόεδρος είναι η εξεύρεση τρόπου για να κάνει τα πράγματα που θέλει να κάνει και όχι αυτά που πρέπει να κάνει. Ο Obama πέρασε τις πρώτες εκατό ημέρες ακολουθώντας το μονοπάτι που προβλεπόταν γι 'αυτόν. Μόνο στην Τουρκία, έκανε μια κίνηση που δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει τώρα, αλλά αυτό έπρεπε να συμβεί σε κάποιο σημείο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσες ακόμη τέτοιες κινήσεις θα κάνει.

(απόδοση Μ. Α. )

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.