#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/03/2012 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ευθύνες για το «Φούσκωμα» του Ελλείμματος του 2009Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση από τις συνεχείς αποκαλύψεις για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στην κρίση δανεισμού, στο μνημόνιο και σε αποτυχημένες πολιτικές που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση. Γι’ αυτό και ο πρώην υπουργός οικονομικών, της πλέον αποτυχημένης κυβέρνησης, εφευρίσκει έωλα επιχειρήματα και παριστάνει τον επιτιθέμενο ενάντια στην ΝΔ. Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτόν, η αλήθεια, δεν αποκρύπτεται.

Άλλωστε, ήδη, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που γνωρίζουν τη δράση του κ. Παπακωνσταντίνου γκρεμίζουν την επιχειρηματολογία του:

Ο κ. Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής  της Βουλής ότι ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, και ότι υπήρχε περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, Δ. Σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, ανέφερε: «τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς!»
Ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, πρώην Γ.Γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του ανακοίνωσε ότι θα άλλαζε τα στοιχεία για το έλλειμμα ενώ «ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει» και πρόσθεσε: «Έμεινα άφωνος διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση».
Η κα Ζωή Γεωργαντά, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ που αποπέμφθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, έχει καταγγείλει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4% για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη και να δικαιολογηθούν τα βαριά μέτρα!

 

Επειδή, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου διακαώς επιθυμεί, ενώπιον της ογκούμενης κατακραυγής, να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τι είχε συμβεί το 2009 του θυμίζουμε ότι:

Η Νέα Δημοκρατία η οποία είχε την ευθύνη διακυβέρνησης κατά τα ¾ του οικονομικού έτους του 2009, ανέλαβε ή δεσμεύτηκε, το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τον Ιούνιο, να προωθήσει, δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως:

Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα τσιγάρα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στα αλκοολούχα ποτά.
Την περικοπή των ελαστικών δαπανών και των δαπανών για συμβάσεις στο δημόσιο τομέα.
Το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο πάνω από τα 1.700 ευρώ και των συντάξεων πάνω από τα 1.100 ευρώ.
Την επιβολή τελών κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής και ετήσιου ειδικού φόρου στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Μέτρα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία, τα οποία πολέμησε λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο κ Παπακωνσταντίνου, που με θράσος σήμερα διατείνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτε.

Αντιθέτως, ο πρώην υπουργός Οικονομομικών, στο πλάι του κ. Παπανδρέου, διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν!». Για να κερδίσουν τις εκλογές…

 

 

Και αφού τις κέρδισαν παραπλανώντας τους πολίτες ιδού τι έπραξε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το έλλειμμα:

Ματαίωσε ώριμες δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009.
Προχώρησε σε επιπλέον επιστροφές φόρων, στην καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, σε αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, για οδοιπορικά, λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου.
Κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημι-υπαίθριους, την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο ξυστό και στα σκάφη αναψυχής, που επανέφερε αργότερα.
Προχώρησε στη συμπερίληψη στο τομέα της γενικής κυβέρνησης ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων.
Έχασε τον έλεγχο στα δημόσια έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ.

Και υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι:

Κατέθεσε  προϋπολογισμό που είχε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επίδομα αλληλεγγύης κ.λπ.
Αναφερόταν, ως μη όφειλε, απαξιωτικά για τη χώρα με αυτά τα απαράδεκτα περί Τιτανικού και παρασιτικής οικονομίας.
Δεν δανείστηκε έγκαιρα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Αυτή είναι η αλήθεια και οι απέλπιδες προσπάθειες του κ. Παπακωνσταντίνου και του ΠΑΣΟΚ να τη διαστρεβλώσουν θα πέσουν στο κενό. Πολιτικά η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ θα έλθει από τις κάλπες. Οι πολίτες θα δώσουν εκεί τη δική τους απάντηση.

Για τις όποιες ευθύνες η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί και το επαναλαμβάνει. Η μόνη εξεταστική που θα συσταθεί μετά τις εκλογές θα είναι για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γ.ΠΑΠΑ avatar
  Γ.ΠΑΠΑ 23/03/2012 22:08:11

  Το όνομα του Γ. Παπανδρέου γιατί δεν αναφέρεται καθόλου; Αυτός ήταν ο πρωθυπουργός και ο πολιτικός προϊστάμενος του Παπακωνσταντίνου, και αυτός φέρει την κύρια ευθύνη. Μόνος του αποφάσιζε ο υπουργός οικονομικών;

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Γ.ΠΑΠΑ 24/03/2012 13:06:59

   Τον πρωθυπουργό μιας χώρας δεν τον βάζεις φυλακή..
   τον στέλνεις σπίτι του..
   Ο δικός μας πήγε στο σπίτι του,και έβγαλε το Σαμαρά από
   το δίλημμα.
   Μένουν οι υπόλοιποι.
   Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Σαμαράς δεν αστειεύεται !

 2. android.K. avatar
  android.K. 24/03/2012 06:44:24

  "Πολιτικά η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ θα έλθει από τις κάλπες."

  Ούτε και με νοιάζει η "πολιτική τιμωρία" του Πασοκ.
  Φαίνεται οτι υπάρχουν και ευθύνες σε επίπεδο άσκησης καθηκόντων οπότε πρέπει να υπάρξει και 'άλλου' είδους τιμωρία!
  Και για τους δυο: και τον Γ. Παπακωνσταντίνου και κυρίως για τον Γ.Α. Παπανδρέου ως προϊστάμενο!

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ android.K. 24/03/2012 10:18:03

   Ύστερα λένε πως φταίει ο δεξιός/κεντρώος ψηφοφόρος.......

 3. madprof avatar
  madprof 24/03/2012 11:31:45

  Ας διαβάσουν οι σκεπτόμενοι πολίτες το παρακάτω άρθρο του Peter Spiegel, που σχολιάζει το 231 σελίδων ραπόρτο του IMF=ΔΝΤ της προηγούμενης Παρασκευής για να γνωρίζουν τι τους περιμένει τον Ιούνιο και τι, γιατί και ποιούς θα ψηφίσουν:
  h..p://blogs.ft.com/brusselsblog/2012/03/is-the-imf-already-assuming-greek-failure/#axzz1panbuL7o
  Η πλειοψηφία των βολευθέντων από το ’74 έως σήμερα στο κυνόβιο θα έπρεπε να βρίσκονται σε ευαγή ιδρύματα, βαρυποινίτες (αφού η ποινή θανάτου έχει κακώς καταργηθεί για το συγκεκριμένο αδίκημα) για το αδίκημα της διαρκούς εσχάτης προδοσίας και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων υλικών και άυλων των οικογενειακών τους δενδρυλλίων και υβριδικών παραφυάδων το-υς!
  Είναι απίστευτο να ζητούν την ψήφο των πολιτών νυν και πρώην αρχηγοί-πρωθυπουργοί-υπουργοί-βουλευτές και λοιπά κομματόσκυλα της νεποτισμονομενκλατούρας και τα γιουσουφάκια τους των “μαφιόζικων” κομματοργανώσεων που οδήγησαν την χώρα σε διεθνή εξευτελισμό και τους πολίτες σε υπαρξιακή κατάρρευση και αδιέξοδο!
  Και μόνο το γεγονός ότι ούτε ένα από αυτά τα ελεεινά υποκείμενα δεν βρίσκεται σε κελί φυλακής δείχνει σε τι Φασιστοκαθεστώς βιώνουμε, Ενώ άμοιροι πολίτες σύρονται στις φυλακές για πταίσματα ή οφειλή ελαχίστων ευρώων!

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/03/2012 12:43:48

  Το ζήτημα είναι κυριολεκτικά εθνικής σημασίας και δεν είναι προεκλογικό. Είναι αδήριτη ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου. Αν δεν έχουν ευθύνες, αν δηλαδή η διερεύνηση αποδείξει κάτι τέτοιο, θα έχει για τους ίδιους επέλθει μία κάθαρση, διαφορετικά το όνομά τους θα είναι σπιλωμένο στον αιώνα τον άπαντα (αν τους ενδιαφέρει αυτό φυσικά).
  Η ΝΔ οφείλει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς να δίνει εντύπωση μικροκομματικού παιχνιδιού, να διερευνήσει το ζήτημα των τυχόν ευθυνών ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου στον τελικό αριθμό του ελλείμματος. Δεν είναι θέμα αντεκδίκησης, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη λυδία λίθο για την ύπαρξη ή μη υγιούς δημοκρατίας στη χώρα μας.

 5. άσχετος avatar
  άσχετος 24/03/2012 15:11:25

  Τόσο καιρό παρακολουθώ τη συζήτηση σχετικά με το ύψος του ελλείματος του 2009. Ως άσχετος έχω μία απορία. Πόσο θα ήταν το τελικό έλλειμα άν δεν έκανε αυτά που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου?
  Δηλαδή, τι έλλειμα θα είχαμε χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και χωρίς να το φουσκώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και τι έλλειμα θα είχαμε χωρίς τον κ. Παπακωνσταντίνου και να λαμβάναμε πρόσθετα μέτρα μείωσης του.

 6. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 24/03/2012 15:55:38

  Και επί ένα χρόνο είχε τις εφορίες χωρίς Διευθυντές. Την ώρα που χρεωκοπούσαμε και καιγόμασταν για δημόσια έσοδα.

 7. αεροπόρος avatar
  αεροπόρος 24/03/2012 22:44:34

  Ειδικό Δικαστήριο !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Το ταχύτερο ....

 8. anideos avatar
  anideos 25/03/2012 05:52:53

  ΔΕν ξερω ποσοι απο τη ΝΔ θυμουνται ακομα τον πρωην πρωθυπουργο ΓΑΠ να κανει στο ντιμπε'ι'τ την Ερωτηση στον ΚΚ αν οι αρηθμοι που θα βρει το ΠΑΣΟΚ την αλλα μερα ειναι αυτοι που του εχουν πει η αν θα ανακαληπτε καινουρια!!!
  Το σχεδιο ηταν προμελετημενο οτι και να λεμε τωρα τον καιρο μας χανουμε.

 9. yianna avatar
  yianna 25/03/2012 08:52:21

  Ειδικό Δικαστήριο? Για να αθωωθεί? Υπάρχουν και άλλες λύσεις. Έπρεπε να είναι προϋπόθεση η άμεση απομάκρυνσή του από την Κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί η ΝΔ να συμμετάσχει. Μετά μας ενοχλεί γιατί κάποιοι λένε ότι όλοι ίδιοι είναι.

 10. ζούκωφ avatar
  ζούκωφ 25/03/2012 13:29:06

  Παιδια, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, στην ομιλία τουγια τον Προϋπολογισμό του 2010, ο Σαμαράς το είχε ήδη εντοπίσει (από ανάρτηση του Φάκτορα στις 24.12.2009):

  "...Στο ερώτημα για το έλλειμμα, οι αριθμοί, ευτυχώς, είναι σαφέστατοι.

  Το 2009 το έλλειμμα ξέφυγε ασφαλώς, αλλά δεν θα ξεπερνά το 9,7% του ΑΕΠ. Πιθανότατα είναι μικρότερο, στο 8,3-8,5%. Αλλά ακόμα κι αν δεχθούμε τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία, ακόμα κι αν δεχθούμε τους πιο αυστηρούς υπολογισμούς, δεν ξεπερνά με τίποτε το 9,7%. Ας δεχθούμε, λοιπόν, αυτό το επίπεδο.

  Από κει και ύστερα, εσείς το ανεβάσατε με λογιστικές αλχημείες. Μεταφέρατε φετινά έσοδα στην επόμενη χρονιά, μεταθέσατε δαπάνες της επόμενης χρονιάς φέτος (όπως για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων), μεταφέρατε εισπράξεις φετινές στο 2010. Κι έτσι το φουσκώσατε τεχνητά άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,7%.

  Αυτό κάνατε. Και το κάνατε και για να χτυπήσετε τη Νέα Δημοκρατία.

  Και για ένα λόγο ακόμα: Για να εμφανίσετε μια μικρή μείωση του ελλείμματος την επόμενη χρονιά – από 9,7% που το παραλάβατε στο 9,1% – ως δήθεν πολύ «μεγάλη βελτίωση»: Από το 12,7% στο 9,1%. Δηλαδή ως βελτίωση εξαπλάσια της πραγματικής!

  Αυτή η λαθροχειρία που κάνατε μάλλον είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι σας αναφέρω εδώ. Γιατί στο σχετικό Πίνακα που σας κατέθεσε ο εισηγητής μας ο κ. Κεφαλογιάννης καταγράψαμε μόνο τα μεγάλα κονδύλια από τις ταχυδακτυλουργίες σας, όπως τα Νοσοκομεία. Αλλά υπάρχουν και άλλα μικρότερα. Εντοπίσαμε αν και δεν προσμετρήσαμε μερικά κι απ’ αυτά τα μικρότερα, όπως η μετάθεση του φόρου για τα σκάφη, από τη φετινή χρονιά στην επόμενη. Προσέξτε: διατηρήθηκε τελικά ο φόρος. Αλλά όσοι δεν τον είχαν καταβάλει ήδη ειδοποιήθηκαν να τον καταβάλουν – αν είναι δυνατόν – τον ερχόμενο Μάρτιο! Πάρτε και το σχετικό Νόμο σας..."

  Ολόκληρη η ανάρτηση εδώ:

  http://www.antinews.gr/2009/12/24/28964/

 11. Βάσω avatar
  Βάσω 26/03/2012 12:20:23

  Πόλυ Χαριτωμένη/ος ( ήθελα να πω) δεν είναι !!!!!!! και μάλιστα κοκκινίζει απίστευτα όταν τον ρωτούν για τα μαγειρέματα που έκανε και δεν μπορεί να απαντήσει....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.