21/09/2009 19:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αμερικανικές προτάσεις για την αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας, στην G20

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πρόσφατα, πως θα προσπαθήσει να πιέσει τους ηγέτες του κόσμου, προκειμένου να αναμορφωθεί ριζικά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις κατά καιρούς κρίσεις που πλήττουν το πλανήτη. Η κύρια «πίεση» θα ασκηθεί στη διάρκεια της   Συνόδου των G20, που ξεκινά την ερχόμενη πέμπτη στην αμερικανική  πόλη Pittsburgh, της πολιτείας  Pennsylvania. Οι ΗΠΑ προβλέπεται να προτείνουν ένα νέο οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες χώρες. Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η παγκόσμια οικονομία. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μόνο να αγοράζουμε από τους Κινέζους ή τους Γερμανούς … και εμείς να μη πουλάμε τίποτα», είπε σε συνέντευξή του στο CNN .

Αρκετά χρόνια πριν  τη πρόσφατη κρίση, οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που πιθανό να προκύψουν από την ανισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι κίνδυνοι αυτοί διαφαίνονταν από τα μεγάλα πλεονάσματα των χωρών εξαγωγέων όπως η Κίνα, και τα εξίσου μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ και πολλών άλλων κρατών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, αναγκάζουν τον Ομπάμα να ζητήσει από τα υπόλοιπα κράτη, να αναλάβουν πλέον αυτά το ρόλο της «οικονομικής γεννήτριας». Ο  τεράστιος πληθυσμός της  Κίνας, για παράδειγμα, θα πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει περισσότερα.

Το αμερικανικό σχέδιο δράσης θα αφορά στην υπόσχεση εκ μέρους των υπολοίπων ηγετών, να ακολουθήσουν πολιτικές που σκοπό θα έχουν την ενδυνάμωση αλλά και την ισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιορίσουν το έλλειμμα του προυπολογισμού τους ξοδεύοντας λιγότερο και αποταμιεύοντας περισσότερο, η Κίνα θα πρέπει να σταματήσει την απόλυτη εξάρτηση από τις εξαγωγές της, και τέλος, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές σε τομείς όπως το εργατικό δίκαιο, προκειμένου να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Οι οικονομολόγοι όμως είναι επιφυλακτικοί, καθώς η πρόσφατη εμπορική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας,  λόγω των δασμών που επέβαλλαν οι Αμερικανοί στις κινεζικές εισαγωγές ελαστικών, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερο προστατευτισμό, παρά σε κινήσεις αναδιοργάνωσης  και αναδιανομής της παγκόσμιας οικονομίας. Σε γενικές γραμμές όμως, οι φωνές που ζητούν μια νέα τάξη  ισορροπίας στη  παγκόσμια αγορά, ολοένα και αυξάνονται. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn, «Χρειαζόμαστε μια νέα ισορροπία της ανάπτυξης και μια αύξηση της κατανάλωσης στις ανερχόμενες οικονομικές αγορές,  έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον ανάπτυξη…».

Οι πρώτες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πάντως, ήδη σημειώθηκαν στο Pittsburgh όπου χιλιάδες συμμετείχαν με το βασικό σύνθημα τους να είναι  εναντίον της γενικευμένης ανεργίας,  καθώς οι διαδηλωτές πιστεύουν πως η μάστιγα της  υψηλής ανεργίας θα είναι πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της οικονομίας, ακόμη και μετά την προβλεπόμενη ανάκαμψη. Περισσότερες διαδηλώσεις αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.