#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2012 10:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Χριστιανοί είναι θύματα της "Αραβικής Άνοιξης"Οι μεγαλύτεροι χαμένοι των σημερινών πολιτικών αναταραχών στον αραβικό κόσμο, είναι οι χριστιανικές μειονότητες της Μέσης Ανατολής.

Πολύ πριν την αραβική άνοιξη, η ιστορική χριστιανική κοινότητα του Ιράκ είχε συρρικνωθεί δραματικά, με την φυγή δεκάδων χιλιάδων Χριστιανών, που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των Ισλαμιστών παραστρατιωτικών.

Η πλημμυρίδα προσφύγων από τη Συρία, συμπεριλαμβάνει πολλούς Χριστιανούς της εκεί μειονότητας, που ανησυχούν για μια ισλαμική ανάληψη της εξουσίας, σε περίπτωση πτώσης του Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι Κόπτες της Αιγύπτου, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού, ανησυχούν σφόδρα για την εκλογή του προέδρου Mohammed Morsi, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όπως λέει η εκδότρια της εφημερίδας Watani, που απευθύνεται στους Κόπτες, Samia Sidhom: «Υπάρχει η αίσθηση ότι η δημοκρατία για εμάς θα είναι καταστροφή…».

Η κοπτική εκκλησία έχει ηλικία πάνω από 19 αιώνες, και βασίζεται στις διδαχές του Αγίου Μάρκου, που έφερε τον Χριστιανισμό στην Αίγυπτο.

Το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει ο νέος πρόεδρος, θα δείξει αν οι Χριστιανοί θα συνεχίσουν να έχουν δικαιώματα στην Αίγυπτο, και θα αποτελέσει οδηγό του τι μέλλει γενέσθαι και στην Συρία.

«Στην αρχή, οι Κόπτες είχαν ελπίδες στην επανάσταση», μου λέει η Sidhom. «Επί Μουμπάρακ υπήρχαν εντάσεις με τους φανατικούς Ισλαμιστές, και σημειώνονταν επιθέσεις στους ναούς μας. Για να λειτουργήσει κάποιος ναός, χρειάζονταν ειδική άδεια, κάτι που σπάνια δίνονταν, οπότε και εκκλησιαζόμασταν σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, ευάλωτες σε επιθέσεις», λέει.

«Πιστεύαμε πως η επανάσταση θα μας έλυνε τα προβλήματα… πολλοί εξεπλάγησαν για το πώς μπόρεσαν οι Ισλαμιστές να ελέγξουν τελικά την κατάσταση».

Στο καθεστώς Μουμπάρακ, λέει, οι φανατικοί Μουσουλμάνοι δεν είχαν δύναμη. Τώρα, οι νεαροί Σαλαφίτες απειλούν τους Κόπτες, ακόμη και σε κοινότητες που επί αιώνες οι δυο θρησκευτικές ομάδες συμβίωναν αρμονικά. Πολλοί ναοί έχουν πυρποληθεί.

Κάποιοι ναοί ξανακτίστηκαν από τον στρατό, ο οποίος όμως πραγματοποίησε αιματηρή επίθεση εναντίον Κοπτών που διαδήλωναν ειρηνικά τον περασμένο Μάρτιο, κάτι που προκάλεσε έντονη πικρία.

Τώρα, με τον νέο πρόεδρο, πολλοί φοβούνται πως θα υπάρχουν ακόμη περισσότερες διακρίσεις, ενώ οι Χριστιανές θα αναγκαστούν να φορούν πέπλα και μαντίλες.
Ο μεγαλύτερος όμως φόβος είναι μη τυχόν το νέο καθεστώς προσπαθήσει να επιβάλλει συνταγματικά τον ισλαμικό νόμο της Σαρίας. Προς το παρόν, αυτό επιδιώκει το κόμμα Nour (Σαλαφιστές), ενώ το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στηρίζει μια πιο αόριστη πρόβλεψη του ισχύοντος Συντάγματος, που θέλει τις αρχές της Σαρίας ως την βάση της νομοθεσίας.

Στο τέλος, η Αδελφότητα μάλλον θα εφαρμόσει μια συντηρητική εκδοχή του Ισλάμ, στην οποία δεν θα δίνεται έμφαση στην εθνικότητα αλλά σε μια πανισλαμική κοινότητα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Sidhom, θα αποκλείσει τόσο τους Κόπτες, όσο και τις άλλες θρησκευτικές μειονότητες.

Οι Κόπτες δεν ξεχνούν, ούτε και οι μετριοπαθείς  Αιγύπτιοι, πως το 2007 ο Morsi είχε προτείνει σχέδιο νόμου, που θα απέκλειε τους Κόπτες και τις γυναίκες, από το να μπορούν να εκλεγούν στην προεδρία της χώρας. Στο τέλος, κατόπιν αντιδράσεων, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε.

Αν ο Morsi θέλει ειλικρινά να δείξει καλή πίστη στους Κόπτες, θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Πρώτον, όπως αναφέρει το παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μπορούσε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους θρησκευτικής βίας. Κάτι τέτοιο θα έδινε έναν νέο τόνο στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Παράλληλα, αν επέτρεπε την ανέγερση νέων ναών, οι Κόπτες θα είχαν νέες ελπίδες. Βέβαια, πολλοί αμφιβάλλουν αν ο πρόεδρος είναι ιδεολογικά ικανός να πάρει τέτοιου είδους πεφωτισμένες αποφάσεις.

Στο τέλος θα κριθεί για το πώς θα χειριστεί την κοπτική μειονότητα. Η στάση του θα δείξει αν αντιλαμβάνεται, και πως, τον πλουραλισμό, την δημοκρατία, και τον εκσυγχρονισμό. Η Δύση θα πρέπει να τον πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, και να εξαρτήσει την βοήθεια της πάνω σ αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορεί όμως να τον εξαναγκάσει.

http://www.miamiherald.com/2012/07/31/2923709/christians-in-egypt-fear-the-worst.html

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος1 avatar
  Γιώργος1 03/08/2012 11:51:53

  Το έχετε δει το βιντεάκι στην Τυνησία, όπου Ισλαμιστές σφάζουν έναν Χριστιανό σαν σφαχτάρι, κόβοντας του τον λαιμό σιγά σιγά... Είναι πολλά τα περιστατικά αυτά...

  • Flat avatar
   Flat @ Γιώργος1 03/08/2012 12:48:32

   Ο Άνθιμος τι λέει για αυτά; Να τοποθετηθει παραυτα.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Flat 03/08/2012 14:56:29

    Ἐσεῖς μιά μανία μέ τόν Ἄνθιμο πρέπει νά τήν ἔχετε,ἔχω δεῖ κι ἀλλοῦ νά τόν ἐκθειάζετε...

 2. Εύα avatar
  Εύα 03/08/2012 12:09:33

  Είναι καταπληκτικό, πώς η κοινή γνώμη αντιδρά υπέρ των κυριών που διαδήλωναν κατά του Πούτιν..κι ενώ οι Χριστιανοί σφάζονται ή καταπατούνται σημαντικά δικαιώματά τους, ελπίζουν απλά και μόνο σε..βοήθεια από τη Δύση...
  ΥΓ: Ώστε οι Χριστιανοί δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα στη Συρία του Άσαντ..γιατί άραγε φοβούνται τώρα..

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Εύα 03/08/2012 12:15:27

   Η προπαγάνδα έχει εξαπλωθεί τόσο και ρίχνει τόσο χρήμα σε τσιράκια για να γεμίζουν άρθρα και αναρτήσεις το διαδίκτυο που ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι να πιστευουμε τα αντίθετα από όσα γράφονται. Εκτός αν διασταυρώνονται οι πληροφορίες και από ανεξάτητες πηγές. Δύσκολο πάντως να μάθεις την αλήθεια στις μέρες μας. Τι τραγική ειρωνεία με την τεχνολογία διαθέσιμη τόσο πλούσια! Ή μηπως αυτός είναι ο στόχος;

   • Εύα avatar
    Εύα @ Γεώργιος Τ. 03/08/2012 12:32:43

    Ακριβώς αυτό είχα στο μυαλό μου Γιώργο Τ...πόσο έρμαια της πληροφόρησης είμαστε...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Εύα 03/08/2012 14:54:40

   Kαί κάποτε ἄλλοτε Εὔα,κάποιοι πρόγονοί μας,περίμεναν καί ἤλπιζαν σέ βοήθεια ἀπό τή Δύση,ἀλλά φεῦ!Ἀντ' αὐτοῦ εἴχαμε πολιτιστικές ἀναβαθμίσεις...δι'ἐξανδραποδισμοῦ καί εἰρηνικῆς καί ὁλοπρόθυμης συμμετοχῆς σέ ἐκδηλώσεις πολιτιστικοῦ χαρακτήρα...

   • Εύα avatar
    Εύα @ Κυθήριος 03/08/2012 15:22:27

    !!!

 3. Σικελιανος avatar
  Σικελιανος 03/08/2012 12:31:52

  Στην Νιγηρια, στο Σουδαν, στο Μαλι οι χριστιανοι φονευονται καθημερινα, εκβιαζονται, καινε τις περιουσιες τους, και απειλουνται με αφανισμο..αλλα η ενοχικη Δυση, η ψευδεπιγραφη ευρωπαικη αριστερα και κατα ποδας η προδοτικη ελληνικη αριστερα δεν λενε κουβεντα, δεν κινητοποιουν τους οργανισμους ανθρωπινων δικαιωματων και τους αφηνουν στην τυχη τους.. αν ηταν αντιθετα τα πραγματα (χριστιανοι δολοφονουσαν μαζικα μουσουλμανους θα ειχαν γινει 100αδες πολιτικες κινησεις ακτιβισμου απο την Ευρωπη και θα ειχαν κινητοποιηθει ολα τα σχετικα πολιτικα οργανα)...
  Η συριακη περιπτωση ερχεται να επιβεβαιωσει και την ελληνικη χειμερια ναρκη που βρισκεται σε επιπεδα διεθνους σκηνης εδω και δεκαετιες αλλα πλεον και μιας ανοητης αριστεροστροφης ταχα ταχα μου πολιτκαλ κορεκτ (και μισθοδοτουμενης σε πολλες περιπτωσεις) στασης που διακατεχει τους διαμορφωτες της κοινης γνωμης (δεν εχω δει ουτε ενα ελληνικο μεσο να μην παπαγαλιζει την επισιμη θεση των αμερικανων και Τουρκων για τα τεκταινομενα στην Συρια... αποφευγοντας να σχολιασουν τοσο τον κινδυνο ισλαμοφασιστοποιησης της Συριας ουτε φυσικα τα επεκτατικα σχεδια ΗΠΑ και Τουρκιας που βρισκονται βαθεια χωμενοι πισω και απο αυτην την ψευτοεπανασταση)...
  Ο Ασαντ φυσικα δεν ειναι κανενας αγγελος..αλλα τελικα ποιος ειναι αγγελος?... η υποκρισια περισσευει στην Δυση και πια και στην Ελλαδα... ειμαστε στην μαυρη τρυπα οχι μονο της διεθνους οικονομιας αλλα και της ευρυτερης χαραξης γεωστρατηγικης με εμφανη πλεον τα συμπτωματα μιας αβασταχτης τουρκολαγνας οσφυοκαμψιας... μετα την Συρια ερχονται νεες πληγες... η Ελλαδα σε λιγα χρονια φοβαμαι δεν θα εχει τα ιδια συνορα με σημερα...

 4. Idiot avatar
  Idiot 03/08/2012 12:45:26

  Aυτα που αναφερονται στο αρθρο ειναι αληθινα.Ναι οι Χριστιανοι συντασσονται με τον Ασσαντ και φοβουνται οτι οι συμμοριες που υποστηριζονται απο την Μουσουλμανικη αδελφοτητα(Αιγυπτος) και τους σαλαφι γουαχαμπι(Σ.Αραβια)θα τους τελειωσουν..
  Το κακο ειναι οτι και στην Ελλαδα οι δυο αυτοαποκαλουμενοι προεδροι των δυο μουσουλμανικων ομαδων που διαγκωνιζονται στις πρεσβειες των πετρομοναρχιων για χρηματα, ειναι και οι δυο Αιγυπτιοι.Ο ενας ειναι της Μουσουλμανικης αδελφοτητας και ο αλλος Σαλαφι Γουαχαμπι.Οταν θα ξυπνησουν οι υπευθυνοι θα ειναι αργα.

 5. Μάκης avatar
  Μάκης 03/08/2012 14:37:18

  Οι Χριστιανοί των αραβικών χωρών έπεσαν στην παγίδα των Ευρωπαίων αποικιοκρατών που τους χρησιμοποίησαν κατά κόρο στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και του στρατού, με αποτέλεσμα οι Χριστιανοί των αραβικών χωρών να ταυτιστούν στη συνείδηση τής μουσουλμανικής πλειοψηφίας ως συνεργάτες των αποικιοκρατών.

 6. nik avatar
  nik 03/08/2012 20:45:58

  ΕΜΕΙΣ είμαστε τα θύματα της "Αραβικής Άνοιξης" και αυτό θα φανεί εν ευθέτω χρόνω....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.