#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2012 14:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «Μαύροι Κύκνοι» της Μέσης Ανατολής και το Ισραήλ…Το Ισραήλ είναι η χώρα της αντιπαράθεσης. Κάθε Ιούνιο, ο πρόεδρός του οργανώνει συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, στο οποίοι σπεύδουν άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, για να μαλώσουν.

Καθημερινά, ο πρωθυπουργός διεξάγει υπουργικό συμβούλιο, στην διάρκεια του οποίου σημειώνονται αντεγκλήσεις. Μάλιστα, υπάρχει και ένας πίνακας ανακοινώσεων μέσα στο γραφείο του, όπου καταγράφεται η τελευταία διαφωνία.

Το παλιό ανέκδοτο συνεχίζει να ισχύει. Μόλις βρεθούν δυο Ισραηλινοί, ξεκινάνε τρεις διαφωνίες.

Κι αυτό είναι που μου αρέσει στο Ισραήλ. Οι διαφωνίες και τα ανέκδοτα.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα δεν είναι για γέλια.

Η φράση «αραβική άνοιξη» αντιμετωπίζεται κάπως ως ανέκδοτο, καθώς όλοι περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στην γειτονική Αίγυπτο, όπου η Μουσουλμανική Αδελφότητα ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία.

Από την άλλη, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως το Ιράν απλά κερδίζει χρόνο μέσω των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ η κατασκευή πυρηνικών όπλων εκ μέρους του, είναι θέμα χρόνου.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους μοιάζουν απόμακρες. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αμερικανός διπλωμάτης Dennis Ross σε συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, οι σχολικοί χάρτες στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη δεν αναφέρουν καν το Ισραήλ. Συνεπώς, που να στηριχτεί η λύση των δυο κρατών;

Το Ισραήλ πλήττεται από την κρίση χρέους της Δύσης, αφού αυτή συνεπάγεται χαμηλή ανάπτυξη για τους βασικούς εμπορικούς του εταίρους.

Παράλληλα, η μεγάλη οικονομική σύγκλιση με την Ανατολή προχωρά ακάθεκτη, με αποτέλεσμα την δημιουργία της μεγαλύτερης μεσαίας τάξης του κόσμου, αυτήν δηλαδή της Κίνας.

Το Ισραήλ βρίσκεται στη μέση αυτών των δυο κόσμων. Η ανάπτυξή του έχει πέσει κάτω από το 3%, αλλά αναμένεται να αυξηθεί του χρόνου.

Όλοι αναμένουν συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη στη Συρία διεξάγεται ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος. Προς το παρόν, κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε και που θα ξεσπάσει κάποιος νέος πόλεμος. Μπορούμε όμως να προβλέψουμε, πως αν γίνει κάποια στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν, η πιο πιθανή περίοδος για αυτό θα είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.

Τι μέλλει γενέσθαι με όλους αυτούς τους «μαύρους κύκνους» που όλοι προβλέπουν;

Υποθέτω πως η τεχνολογία θα μας εκπλήξει για μια ακόμη φορά. Το Ισραήλ της υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να κάνει το θαύμα του.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, που πολλοί ξεχνούν. Πρόκειται για αυτά που γνωρίζουν οι ιστορικοί, αλλά όχι ο πολύς κόσμος.

Η σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής έχει φέρει τον κόσμο μας πολύ πιο κοντά. Τα διάφορα όμως δίκτυα, παρά την τρομερή τους αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, έχουν την τάση να καταρρέουν κάθε τόσο. Η παγκοσμιοποίηση έχει άλλωστε καταρρεύσει και στο παρελθόν.

Επίσης, η ανάδυση της μεσαίας τάξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν σημαίνει απλά περισσότερη ζήτηση για τις δυτικές φίρμες. Σημαίνει επίσης και αυξημένη ζήτηση για τα δυτικά δικαιώματα.

Η επαναστατημένη μπουρζουαζία της Ασίας είναι έτοιμη να διεκδικήσει την ισονομία και την πολιτική εκπροσώπηση, ως όρους για την φορολόγησή της. Αυτό είναι κάτι που η αντίστοιχη μπουρζουαζία της Δύσης (βλ. Αγγλία) απαιτεί από τον 17ο αιώνα.

Τέλος, η ανάπτυξη της Κίνας, σε συνδυασμό με την στασιμότητα της Αμερικής, μας θυμίζει ότι σε περιόδους σαν κι αυτήν, όταν οι μεγάλες δυνάμεις ανταλλάσσουν ρόλους, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Την περασμένη εβδομάδα πρότεινα η Κίνα, και όχι η Αμερική, να αναλάβει την πρωτοβουλία για μια επέμβαση στην Συρία, αφού τα οικονομικά συμφέροντα του Πεκίνου στην Μ. Ανατολή θα ξεπεράσουν σύντομα αυτά των ΗΠΑ.

Λίγο μετά, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Fars προανήγγειλε μια κοινή στρατιωτική άσκηση Κινέζων, Ρώσων, και Ιρανών, με συμμετοχή 90.000 στρατιωτών, 400 α/φών, 900 αρμάτων, και 12 πολεμικών πλοίων, που θα διεξαχθεί στη Συρία!

Για αυτό και οι Ισραηλινοί αρέσκονται στις αντιπαραθέσεις, αλλά και στα ανέκδοτα. Η πραγματική λοιπόν πρόκληση στην σημερινή Μ. Ανατολή είναι να διαχωρίζουμε τα σοβαρά από τα αστεία.

thedailybeast.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αθηνουλα avatar
  Αθηνουλα 27/06/2012 15:10:18

  Αναρωτιομουν για την ειδηση του βογιατζερ που δημοσιευσατε κ την αναφορα στην τεχνολογια του ισραηλ αν θα ειναι εφικτη η επιστροφη του στο ηλιακο συστημα. Επισης με τι ενεργεια κινειται (εκτοξευτηκε το 77) κ την ικανοτητα να επικοινωνει με τη γη στα 16 εκ. χλμ.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Αθηνουλα 27/06/2012 16:22:35

   Κινείται με προωθητήρες που καίνε υδραζίνη. Μην ξεχνάτε πως στο διάστημα δεν υπάρχουν τριβές και το βάρος του είναι μικρότερο από ένα μικρό αυτοκίνητο, οπότε, πέρα από γυροσκοπικές ώσεις για διόρθωση πορείας το μόνο στο οποίο χρειάζεται ώθηση είναι πιθανώς η αποφυγή βαρυτικών πεδίων μεγάλων σωμάτων. Η ηλεκτρική του ενέργεια προέρχεται από γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων και τα "καύσιμά" τους θα του φτάσουν περίπου μέχρι το 2020-25. Τέλος, σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μικροκύματα για τις επικοινωνίες. Στο wikipedia έχει ένα εκτενές αρθράκι για περισσότερες πληροφορίες. Δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα να μιλάμε για επιστροφή του. Προτιμότερο θα ήταν να φτάσει όσο μακρύτερα γίνεται.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/06/2012 16:50:10

  Εδώ και καιρό έχω υποθέσει ότι η Ρωσία έχει κάνει με προσεκτικά διπλωματικό τρόπο νέα επιλογή στον Μεσανατολικό χώρο. Ισραήλ.
  Επιμένω ακόμη πιό πολύ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 27/06/2012 16:55:47

   Το καθεστώς Ασαντ το έχουν ξεγράψει, η Αίγυπτος ξέφυγε, το Ιράν είναι αστάθμητο και επικίνδυνο για το "Καυκασιανό υπογάστριο", η Τουρκία έχει άλλες φιλοδοξίες "γεωπολιτικού βάθους". Η επιλογή ενός "Τιτοποιημένου" Ισραήλ - με μοίρασμα επιρροής μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας είναι επωφελής και για τις 2 δυνάμεις (Win -win). Θα έχουν αξιόπιστο εταίρο, θα ελέγχουν ισορροπημένα τις "εξάρσεις" του, θα εξισορροπούν τις Τουρκικές μεγαλοιδεατικές φιλοδοξίες, θα έχουν στο χέρι το αστάθμητο Ιράν.
   Ο Άσαντ είναι τελειωμένος.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 27/06/2012 17:38:24

  Επειδή το άρθρο μιλάει συνέχεια για την αναπτυσσόμενη κίνα και την καταρρέουσα δύση, μήπως πρέπει να αναφέρω ότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην κίνα το τρέχον έτος είναι μόλις 3-4%; ότι τα +20% είναι παρελθόν;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 27/06/2012 17:49:15

   Αυτό είναι καλό, άν είναι αποτέλεσμα αντικυκλικών παρεμβάσεων στην οικονομία τους. Είναι απόδειξη ότι χειρίζονται τους μακροοικονομικούς κύκλους με σύνεση.
   Ποσοστά ανόδου του ΑΕΠ άνω του 5 % ετησίως, σε χώρες ήδη βιομηχανικές και με σχετικά ανερχόμενο μέσο βιοτικό επίπεδο, όπως η Κίνα, άν κρατούν για πάνω από 2 - 3 χρόνια, είναι άρρωστα πράγματα. Υπερθέρμανση. Φούσκες που γρήγορα σκάνε και ακολουθεί άσχημη κατακόρυφη πτώση. Σαν καληώρα....

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γιώργος Αχαιός 27/06/2012 17:51:09

   Άν όμως δεν οφείλεται σε ρυθμιστική παρέμβαση, μπορεί να είναι δυσοίωνο σημάδι. Ότι ίσως έρχεται ώρα που αλλάζει η φορά του οικονομικού κύκλου.

 4. Παύλος avatar
  Παύλος 27/06/2012 18:49:53

  Πώς συνταιριάζουντα δύο, αφ 'ενός να έχει κάνει την επιλογή Ισραήλ, αφ 'εταίρου να συμμετέχει σε άσκηση με Ιράν ;;;;;;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Παύλος 27/06/2012 18:55:48

   Συμμετέχει όντως; Το Ιράν μόνο του το "ανακοίνωσε"...

   • Παύλος avatar
    Παύλος @ Ο Θείος 27/06/2012 19:12:03

    Οψόμεθα λοιπόν. Πάντως, τα πράγματα βαίνουν σύμφωνα με κάποιες προφητείες. Δεν ξέρω αν τις περιφρονείς , αλλά μιλούν για συνεργασία Ρωσίας , Ισραήλ, Κύπρου, Βουλγαρίας

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Παύλος 27/06/2012 19:14:22

     Και την ερώτηση την έκανα αναζητώντας περισσότερη ενημέρωση, μια και βλέπω ότι είσασι πολύ καλά ενημερωμένος περί αυτών των θεμάτων !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.