
Οι Ανατολικογερμανοί νοσταλγούν τον κομμουνισμό
Μπορεί να μη τρελαίνονται για την Στάζι ή για το αναξιόπιστο Trabant, μπορεί να μη τους λείπει και τόσο ο περίφημoς τοίχος του Βερολίνου, αλλά οι μισοί από αυτούς που ρωτήθηκαν, κοιτώντας προς τα πίσω, σκέφτονται μάλλον πως ο κομμουνισμός δεν ήταν τελικά και τόσο άσχημος.
Σχεδόν 20 χρόνια από την πτώση του τοίχους, δημοσκόπηση που έκανε το Spiegel σε πολίτες της ανατολικής Γερμανίας, δείχνει πως το 49% πιστεύουν πως υπήρχαν περισσότερα καλά απ` ότι κακά στην πάλαι ποτέ Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, ενώ το 35% πιστεύει το αντίθετο. Το 8% συμφωνεί πως η ζωή ήταν «πιο ευτυχισμένη και πολύ καλύτερη» στη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας.
Όσοι Γερμανοί νοσταλγούν τον κομμουνισμό, συμπεριλαμβανομένων και νέων ανθρώπων που δεν πρόλαβαν καν την Ανατολική Γερμανία, επιδοκιμάζουν την αλληλεγγύη που χαρακτήριζε τη ζωή πίσω από τον τοίχο και υποβιβάζουν τον ρόλο της παντοδύναμης τότε μυστικής αστυνομίας. Όπως λέει και ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, «Ποτέ δεν είχα δει ζητιάνους ή άστεγους τότε…». Και συνεχίζει: «Είμαι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σήμερα απ` ότι επί κομμουνισμού, αλλά δεν είμαι περισσότερο ικανοποιημένος …
«Οι όμορφα χρωματισμένες αναμνήσεις είναι σαφώς δυνατότερες από τις στατιστικές των ανθρώπων που ήθελαν τότε να αποδράσουν ή των άπειρων αιτήσεων για βίζες εξόδου και ακόμη πιο δυνατές από τους φακέλους των δολοφονιών και των πολιτικών διώξεων…» σχολιάζει ο Γερμανός Ιστορικός Stefan Wolle.
Strange Attractor (από Der Spiegel)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ




ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
αυτό θα το ακούσεις και από Βούλγαρους και από Πολωνούς (οι τελευταίοι είναι σφοδρά δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και το εκφράζουν με όλους τους τρόπους σε κάθε είδους ψηφοφορίες)
Φοβερό συμπέρασμα έχει βγάλει η Spiegel που είναι εκτός τόπου και χρόνου .
Οι Ανατολικόγερμανοί ήταν παλιά η ποιο επιδοτούμενη κομούνα του ανατολικού συστήματος ,με την πτώση του έγιναν η ποιο επιδοτούμενη στην Ε.Ε. Μου θυμίζουν τους αγρότες της Λάρισας που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε άποψη που τώρα ο Σουφλιάς θα κάνει εκτροπή του Αχελώου να τους σώσει ….
Αλλενάκι- δηλ. εσένα προσωπικά σε ικανοποίει η Ε.Ε. αλλά και την πλειοψηφία των ελλήνων τότε βάνε κάτω τα στοιχεία τον εκλογών και τα λέμε αν θέλεις ………
@άτακτε: έγραψα τι έχω ακούσει από Πολωνούς και Βούλγαρους που ζουν εδώ, οι οποίοι - παρά τις "δυτικές ελευθερίες" που στερούνταν - συγκρίνουν με την προηγούμενη κατάσταση στις χώρες τους και αποδοκιμάζουν τον τρόπο ζωής στην ΕΕ, την κοινωνική αδιαφορία, την εξάπλωση των ναρκωτικών, τη βία, το οικονομικό μοντέλο, τις υπηρεσίες υγείας.
εξάλλου @άτακτε δεν έχω πραγματικό και προσωπικό μέτρο σύγκρισης από τις χώρες αυτές
Μα τα ιδία ακριβός δεν καυτηριάζουμε και σχολιάζουμε μέρα νύχτα και εμείς εδώ είμαστε πολωνοί ,βουλγαροι και εμείς ….
@άτακτε, που είδες στο σχόλιό μου άκρατη επιδοκιμασία της ΕΕ, του οικονομικού μοντέλου, του κοινωνικού μοντέλου; ψάχνουμε.
Τουλάχιστον αυτών οι παππούδες και τα εγγόνια ούτε γεννήθηκαν ούτε θα πεθάνουν με το γνωστό δίδυμο ΓΑΠ ,ΚΚ
Συγγνώμη τους αναγνώστες έχουμε Κυριακή λίγο λάσκα …
αυτό να λέγεται
XAXAXA
Λέτε να αναπολήσουμε κι εμείς την εποχή του Εθνάρχη;
Καλά, πλάκα κάνω λόγω Κυριακής.
Δεν ξέρω αν ήταν όντως καλύτερα, πάντως λόγω retrospective bias οι παλαιότεροι είναι βέβαιο ότι θυμούνται περισσότερο τα θετικά της περιόδου και όχι τα αρνητικά, κάτι που δεν τους βοηθά βέβαια να έχουν ορθή εικόνα.
Οι νέοι έχουν μόνο ότι μαθαίνουν από τους γηραιότερους για να σχηματίσουν άποψη.
Αμα χορτάσεις καλσόν,τσίχλες και οδοντόκρεμες
σε κάποια στιγμή νοσταλγίας αναζητάς και λίγη
Στάζι ετσι για επιστροφή στις ρίζες σου.
Εμένα μου λείπουν οι ανατολικογερμανίδες αθλήτριες του στίβου και της κολύμβησης. Αχχ...
Ειδικά για τους Πολωνούς (και ανεξάρτητα από το αν προτιμούν κομμουνισμό ή καπιταλισμό), απορώ για το εξής: τους έβαλε κανείς με το ζόρι στην ΕΕ; Ηθελημένα δεν μπήκαν; Αφού είναι τόσο δυσαρεστημένοι, γιατί δεν προκαλούν ένα δημοψήφισμα στη χώρα τους για να αποφασίσουν ν' αποχωρήσουν; Δεν είναι λίγο υπερβολικό, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της εισδοχής τους, να δημιουργούν προβλήματα;
Ρε δεν αφηνουν τις μπουρδες λεω εγω?
Σκοτωθηκε κοσμος για να μπορουν να ψηφιζουν ελευθερα και τωρα δεν παν καν να ψηφισουν.
Αναπολουν τον κομμουνισμο αλλα ειναι ετοιμοι να κανουν τουμπες μολις πουν κατι οι ΗΠΑ.Οσο για την Α.Γερμανια,να μας πουν αν αναπολουν και το Τειχος,να κανουν δημοψηφισμα να το ξαναχτισουν αν τους αρεσε τοσο.
[...] οι Ανατολικοί που θεωρούν ότι η σοσιαλιστική τους Χώρα είχε περισσότερα ... (αυτοί το λένε!) δεν τρελλαίνονται για το Τείχος ή τη [...]