#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/06/2012 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να ξυπνήσει επιτέλους η Γερμανία!Πως θα τελειώσουν άραγε οι κρίσεις μέσα στην ευρωζώνη; Πως θα επιστρέψει η σταθερότητα;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τα τρία σκέλη της σημερινής αναταραχής: Που βαδίζει η ευρωζώνη; Που θέλει η Γερμανία να οδηγήσει την ευρωζώνη; Που χρειάζεται να πάει η ευρωζώνη;

Η σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης είναι ξεκάθαρη. Πολλά κράτη μέλη της, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Ιταλίας και Ισπανίας, έχουν ή θα έχουν σε λίγο κυβερνήσεις, που χωρίς βοήθεια, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα δημόσια χρέη τους. Μεγάλο μέρος αυτών των χρεών βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Οι περισσότερες από αυτές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από ελλείμματα, φούσκες ακινήτων κλπ.  Οι κυβερνήσεις με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, θέλουν να σώσουν τις τράπεζές τους, που με την σειρά τους θα πρέπει  να τις στηρίξουν. Είναι δηλαδή σαν δυο μεθυσμένοι, που ο ένας στηρίζει τον άλλο.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις προωθούν την δημοσιονομική λιτότητα, σε μια φάση που ο ιδιωτικός τομέας (2007-2012) ανακάμπτει. Στην Ισπανία, οι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα πέρασαν σε πλεονασματική κατάσταση. Η λιτότητα όμως εξασθενεί την οικονομία και τις τράπεζες. Αυτό αυξάνει την ανεργία και μειώνει τα φορολογικά έσοδα, καθιστώντας την λιτότητα αναποτελεσματική.

Εν τω μεταξύ, η μειωμένη ζήτηση στον πυρήνα της ΕΕ, ενισχύει την αδυναμία της περιφέρειας.

Με τον τραπεζικό τομέα σε κρίση, την ιδιωτική ζήτηση σε πτώση και με αδύναμους δημοσίους τομείς, το μέλλον των ασθενών οικονομικών προμηνύεται μαύρο. Η αμοιβή για τον σημερινό τους πόνο, θα είναι ακόμη περισσότερος πόνος.

Είτε σωθεί είτε όχι η Ελλάδα, δύσκολα θα επιβιώσει η ευρωζώνη, ειδικά αν σκεφτούμε πως κανένας δεν δείχνει να θέλει την οικονομική και δημοσιονομική της ενοποίηση. Ελάχιστες επιχειρήσεις τολμούν πλέον να σκεφτούν παραγωγικά. Η διάλυση της ευρωζώνης αρχίζει και συζητιέται πια ανοικτά.

Πως θέλει να οργανώσει την ευρωζώνη η Γερμανία; Όπως φαίνεται, δεν θέλει ευρωομόλογα, δεν θέλει αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού σταθερότητας, δεν θέλει κοινή  και συλλογική εγγύηση του τραπεζικού τομέα, δεν θέλει απόκλιση από το πρόγραμμα λιτότητας, δεν θέλει την νομισματική χρηματοδότηση τω κρατών, δεν θέλει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και δεν θέλει πιστωτική άνθηση στην Γερμανία. Έτσι, η χώρα που έχει την δύναμη να ελέγξει την κρίση, λέει παντού όχι.

Πως πιστεύουν άραγε οι Γερμανοί ότι θα σταματήσουν την κρίση;

Υπάρχουν δυο υποθέσεις. Η πρώτη είναι πως δεν το πιστεύουν. Ίσως να ελπίζουν πως θα γίνει τόση η δυστυχία κάποιων χωρών, που θα θελήσουν να αποχωρήσουν από μόνες τους, σμικρύνοντας έτσι την ευρωζώνη, που θα την αποτελούν κάποιες χώρες με ίδιες απόψεις, και με λιγότερα πλέον ρίσκα για την οικονομία της Γερμανίας, η οποία δεν θα αναγκάζεται να σώζει τις πιο αδύναμες χώρες.

Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι οι Γερμανοί πραγματικά πιστεύουν ότι οι πολιτικές τους θα πετύχουν.

Μια υπόθεση θέλει τις αδύναμες χώρες να πάνε σε μια τόσο μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, που θα μπουν σε εξωτερικά πλεονάσματα, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, επαναφέροντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα.

Μια άλλη υπόθεση θέλει τον συνδυασμό των δραστικών μεταρρυθμίσεων, με το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων, να προσελκύει επενδύσεις. Αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το λογιστικό έλλειμμα βραχυπρόθεσμα και να προκαλέσει οικονομική ζωντάνια μακροπρόθεσμα.

Ίσως δηλαδή οι Γερμανοί να πιστεύουν πως θα υπάρξει ή μια σκληρή προσαρμογή, ή μια γρήγορη έξοδος. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ο ηθικός κίνδυνος θα εκλείψει, τα γερμανικά ανοίγματα θα μειωθούν και όλα θα πάνε καλά για αυτούς.

Η έξοδος όμως των φτωχών ενέχει κινδύνους. Το ίδιο και το σενάριο της προσαρμογής και του ξεπουλήματος. Και οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο στις αδύναμες χώρες. Η Γερμανία εξάγει το 5% των προϊόντων της στην Κίνα, και το 42% στην ευρωζώνη. Ήδη, η κρίση εξασθένησε την βασισμένη στις εξαγωγές Γερμανία.

Εκτός από τους οικονομικούς κινδύνους, η διάσπαση της ευρωζώνης θα προκαλέσει και πολιτικά ρίσκα για την ηγέτιδα χώρα της. Εν ολίγοις, η ευρωζώνη οδεύει προς διάλυση και η Γερμανία δεν κάνει κάτι για αυτό.

Υπάρχουν όμως εναλλακτικές επιλογές. Μερικά όχι πρέπει να γίνουν ναι. Χρειάζονται τα ευρωομόλογα, χρειάζεται η συλλογική εγγύηση των τραπεζών, χρειάζεται λιγότερη λιτότητα, χρειάζεται περισσότερη νομισματική χαλάρωση, και χρειάζεται αύξηση της ζήτησης στην Γερμανία. Έτσι θα έρθει η επιτυχία. Και έτσι θα αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες της διάλυσης της ευρωζώνης (μερικής ή ολικής). Και για να πετύχουν όλα αυτά μακροπρόθεσμα, χρειάζεται περισσότερη πολιτική ολοκλήρωση.

Το κλειδί της σημερινής κρίσης στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, και το πώς αντιλαμβάνεται τα εθνικά της συμφέροντα. Μόλις αντιληφθούν πως η παρούσα στάση τους δεν λειτουργεί, οι Γερμανοί θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ αλλαγής πορείας, ή ναυάγιου.

Η Ευρώπη εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρουν.

irishtimes.com

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/06/2012 13:15:25

  Στη γλώσσα της ρεαλιστικής πολιτικής, το αίτημα "Να ξυπνήσει επιτέλους η Γερμανία" μεταφράζεται πιά καθαρά ως εξής:
  Να συντριβεί πολιτικά η σημερινή κυβερνητική συμμαχία CDU/FDP, ν' αναλάβει τις τύχες της Γερμανίας η αντίπαλη συμμαχία SPD/Grünen.
  Άν το κύμα που πέρασε από την Γαλλία στη Β. Ρηνανία, σαρώσει έγκαιρα όλη την Γερμανική Ομοσπονδία, η Ευρωζώνη θα έχει πολύ περισσότερες ελπίδες.
  Διαφορετικά, θα ζούμε σύντομα την εξόδιο ακολουθία της.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ο Θείος 01/06/2012 14:07:05

   Με τις πορδές δεν βάφονται αυγά, λέει μια παροιμία.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΚΜ 01/06/2012 14:49:45

    Με ψήφους βάφονται όμως.
    Και παίρνουν εντελώς άλλα χρώματα.
    Αυτή ακριβώς είναι η υπεροχή της δημοκρατίας απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα κάθε είδους.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Ο Θείος 01/06/2012 16:26:26

     Σιγά τα ωά που θα βάψετε... Too little too late...

     Τουλάχιστον όμως, ό,τι κι άν γίνει, τα απολυταρχικά σας σχέδια για ηγεμονία στην Ευρώπη (με φερετζέ ή μη) θα αποτύχουν για μια ακόμα φορά (ό,τι κι αν συμβεί για μας).

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 01/06/2012 16:54:06

      Ποιανών σχέδια;
      "Δικά σας" αδελφά κόμματα είναι αυτά που κάνουν τα σχέδια - αλλά το πνίξανε το κουνέλι.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 01/06/2012 17:03:49

      Αδερφά κόμματα έχετε εσείς οι διεθνιστούληδες - εμείς οι ελληνοκεντρικοί, αδέρφια μας θεωρούμε τους άλλους Έλληνες, παρά τις όποιες διαφορές μας. Άσε λοιπόν την κασέτα.

      Είτε Aristeroi είτε δεξιοί, οι Γερμανοί ανέκαθεν διψάτε για Lebensraum - δεν άλλαξε ποτέ αυτό.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 01/06/2012 19:12:50

      Ας αποφασίσουν τέλος πάντων μερικοί, μέσα ή έξω;
      Με τον Σαμαρά ή με τον πρώην κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο;
      Γι' αυτους μίλησε ακόμη και ο Κ. Καραμανλής σήμερα. Δεν ήταν ψίθυρος, αλλά σαν καμπάνα εκκλησίας!
      Μείνανε μόνον 16 ημέρες και είναι ντέρμπυ.

     • KM avatar
      KM @ Ο Θείος 01/06/2012 20:36:50

      Ο Σαμαράς, στο σημείο που έχουμε φτάσει, προσπαθεί με κλεφτοπόλεμο. Αυτό είναι το ενδεδειγμένο, όχι η κατα μέτωπον επίθεση. Ο νοών νοείτω.

  • S.P. avatar
   S.P. @ Ο Θείος 01/06/2012 14:32:18

   Δηλαδή αν αναλάβει "η αντίπαλη συμμαχία SPD/Grünen", θα δεχθούν οι ψηφοφόροι της συμμαχίας αυτής να πληρώνουν για να δανείζονται και να επιδοτούνται οι Έλληνες και η ελίτ τους να βγάζει τα λεφτά στην Ελβετία ατιμωρητί, αφού τεχνηέντως και εγκαίρως κλείσει η βουλή, για να συντελείται κάθε φορά η παραγραφή.
   Είναι και αυτό μία άποψις!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ S.P. 01/06/2012 14:56:05

    Άν αποκτήσουν πλειοψηφία, σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι θα εγκρίνουν τις πολιτικές και οικονομικές προτάσεις τους.
    Σύμφωνα με τις προτάσεις τους, θα κάνουν ορθολογικότερη κατανομή - διασπορά του χρέους στα πλαίσια της Ευρωζώνης.
    Που είναι - κατά την ταπεινή μου άποψη (και κατά την άποψη πολύ πιό ειδικών), στο βάθος της, ιδιωτικό χρέος, ιδιωτική υπερχρέωση.
    Άλλωστε το πρόβλημα (σε όγκο, δηλαδή money) δεν είναι τόσο η Ελλάδα, αλλά Ισπανία, Ιταλία...
    Πρακτικά πράγματα, όχι ιδεοληψίες κολλημένων δήθεν "συντηρητικών".
    Για την άθλια μερίδα των κωκοελλήνων που αναφέρεις, ελπίζω να συνεισφέρουν για το γνωστό Ελβετικό CD. Έστω και με μέσα "ανορθόδοξα".

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ S.P. 01/06/2012 15:39:44

    Ένα μέρος του ιδιωτικού αυτού χρέους, ιδιωτικής υπερχρέωσης (που ελέω πελατειακού συστήματος, γράφηκε στα Δημόσια βιβλία ως δημοσιονομικό), έγινε ως γνωστόν Μερτσέντες, BMW, Cayenne ή άλλες Porsche, ή άλλα ....αγροτικά και εταιρικά μηχανήματα.
    Δεν μπορώ να το υπολογίσω ακριβώς, αλλά απ' ότι κυκλοφορεί γύρω, δεν είναι αμελητέο...
    Το χρέος αυτό, είναι Γερμανικώς ηθικον και Ευρωπαικώς δίκαιον, να διασπαρεί σε όλους όσους το "χάρηκαν". Οι κύριοι και κυρίες Γκάμπριελ, Στάινμάγιερ, Τρίττιν και Κύναστ έχουν δείξει ότι ξέρουν αυτά και άλλα Ευρωπαικά ζητήματα πολύ καλύτερα από τους κυρίους και κυρίες Μέρκελ, Σόιμπλε, Βέστερβέλε και Ρέσλερ.
    Άν προτιμάτε βέβαια τους τελευταίους, ουδείς ψόγος.
    Περί ορέξεως κωλοκυθόπιττα,

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/06/2012 13:38:30

  Όλα κάτω σήμερα. Χρηματιστήρια, Ευρώ, πετρέλαιο. Πολύ κάτω.
  Και το επιτόκιο των ομολόγων (ισπανικών - ιταλικών) κινείται σαν τρελό πάνω κάτω. Με γενική ανοδική τάση.
  Ίσως πάμε προς αποσταθεροποίηση και "συστημικό πρόβλημα". Για την ώρα της αλήθειας και των αποφάσεων στην Ευρώπη.

 3. archer avatar
  archer 01/06/2012 13:47:11

  Ναι με τα λογια θα ξυπνισουν οι γερμανοι. Αν δεν ψηφισουμε ΣΥΡΙΖΑ δεν προκειται ποτε να ξυπνισουν.

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ archer 01/06/2012 14:22:58

   Θα αυτοκτονήσουμε εμείς για να ξυπνήσουν με τον πυροβολισμό οι Γερμανοί;

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Kώστας Θ. 01/06/2012 14:23:56

    Καλόόόό........!!!!!

   • Χαζούλης avatar
    Χαζούλης @ Kώστας Θ. 01/06/2012 17:40:22

    Πυροβολισμός ή θηλιά που σφίγγει βασανιστικά αργά και δεν θα πάρει χαμπάρι κανείς τίποτα. Διαλέγουμε και παίρνουμε.

    Το αποτέλεσμα Θάνατος είναι δεδομένο. Για την Ανάσταση συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/06/2012 15:47:55

  Ένας (αναγκαστικός) χωρισμός μεταβάλλει την παλιά φιλία σε άλλου τύπου σχέση; Βλαδίμηρος αντί Νικολάου;
  h**p://news.in.gr/world/article/?aid=1231198632

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/06/2012 16:05:10

  Τι κατολίσθηση είναι αυτή στη Φραγκφούρτη σήμερα;
  Πέεεεεεεφτει - 4 % ....
  Μήπως το πνίξανε το κουνέλι;
  h**p://finance.yahoo.com/echarts?s=^GDAXI+Interactive#symbol=^GDAXI;range=1d

  • avanti avatar
   avanti @ Ο Θείος 01/06/2012 17:42:35

   Και ο Dow Jones δεν πάει καλύτερα, έχει χάσει όλα τα κέρδη του έτους, πτώση επίσης του S&P & Nasdaq, μετά την ανακοίνωση της αύξησης της ανεργίας στις ΗΠΑ. Τα Ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν επίσης με πτώση ο δε δείκτης μεταποίησης στην Κίνα είναι πολύ χαμηλά.
   Ο ίδιος δείκτης - PMI -στην Γερμανία σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του Ιουνίου 2009!!
   Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σε χαμηλό προ 22 ετών.
   Προβλέπω ότι θα πνιγούν πολλά κουνέλια.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 01/06/2012 16:20:28

  Οι Ελληνες, σε πείσμα των καιρών, θα επιβιώσουμε. Oμως, με τον «πολιτισμό» http://goo.gl/P9Vvp της εσφιγμένης η οποία, ως άλλη Αντουανέτα, απορεί και εξίσταται λέει, επειδή αρνούμεθα το.. παντεσπάνι της "λιτής" εξαθλίωσης, μηδεπώποτε θα συμβιώσουμε.

 7. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 01/06/2012 17:22:28

  Παγκόσμιος πόλεμος είναι κάτι που γίνεται με οικονομικά μέσα ή όπλα ή και τα δύο. Συμμετέχουν πολλοί. Στο τέλος χάνει η Γερμανία (η οποία τον αρχίζει κιόλας).

  • alakran avatar
   alakran @ Γιώργος Αχαιός 01/06/2012 19:36:24

   Μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων της Αγγλίας και της Γερμανίας,όπου νίκησε η Γερμανία, η Θάτσερ είπε το κορυφαίο:¨Μπορεί η Γερμανία να μας νίκησε στο εθνικό μας σπορ,αλλά μην ξεχνάμε ότι και εμείς τους έχουμε νικήσει 2 φορές στο δικό τους¨!!!!

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ alakran 02/06/2012 11:47:07

    Χα χα είχε χιούμορ η κυρία!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.