10/06/2010 13:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα απόφαση του ΟΗΕ για κυρώσεις στο Ιράν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλλε χθες έναν νέο (τέταρτο) γύρο κυρώσεων εναντίον του «αλαζονικού» Ιράν, σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα, που η Δύση υποψιάζεται  ευλόγως ότι αποσκοπεί στην ανάπτυξη και  κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν πάντως επιμένει πως θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, μια διαδικασία που αποτελεί τη βάση της όλης διαμάχης του με τη Δύση. Ο πρόεδρος Ahmadinejad κατήγγειλε την απόφαση του ΟΗΕ ως «άνευ αξίας» και δήλωσε πως πρέπει να «καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων σαν βρώμική χαρτοπετσέτα».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα που διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν, και που στο παρελθόν εναντιώθηκαν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του, στηρίζουν σήμερα την κίνηση του ΟΗΕ, που μεταξύ άλλων έθεσε σε μαύρη λίστα δεκάδες από ιρανικές επιχειρήσεις στους τομείς της βιομηχανίας, της ναυτιλίας κλπ.

Ο πρόεδρος Barack Obama ανέφερε πως τα νέα μέτρα, που επιβάλλουν την επιθεώρηση ύποπτων φορτίων από και προς το Ιράν, θα εφαρμοστούν με ζήλο.

Η χθεσινή απόφαση του ΟΗΕ ήταν αποτέλεσμα έντονων διαφωνιών και σκληρών διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν επί πέντε μήνες, μεταξύ των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Κίνας και Ρωσίας. Τελικά υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 12 ψήφων, η οποία είναι η μικρότερη από όλες τις  προηγούμενες ανάλογες αποφάσεις από το 2006.

Η Βραζιλία και η Τουρκία, που είναι θυμωμένες με την άρνηση της Δύσης να αποδεχτεί τη τελευταία πυρηνικής φύσης συναλλαγή τους με το Ιράν, δήλωσαν πως τα νέα μέτρα δεν είναι καθόλου απαραίτητα και τα καταψήφισαν.

Ο Λίβανος, όπου στην κυβέρνηση του κυριαρχεί η στηριζόμενη από τη Τεχεράνη Hezbollah, απείχε.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva χαρακτήρισε την απόφαση ως λάθος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.

Τέλος, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton δήλωσε αισιόδοξη, λέγοντας πως οι κυρώσεις «θα καθυστερήσουν, και σίγουρα θα εμποδίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.