#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2012 18:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΥ Τimes: Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό!Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν την νομισματική ένωση, η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα.

Τα κρατικά ταμεία μπορεί να είναι εντελώς άδεια μέχρι τον Ιούλιο, λίγο μετά δηλαδή τις κρίσιμες εκλογές. Στη χειρότερη περίπτωση, η Αθήνα θα πρέπει να διακόψει προσωρινά την πληρωμή μισθών και συντάξεων, και να σταματήσει την εισαγωγή καυσίμων, τροφίμων, και φαρμάκων.

Οι αρμόδιοι που ψάχνουν για λύσεις, έχουν ήδη σκεφτεί να βάλουν χέρι στα χρήματα που προορίζονται για τις τράπεζες.

Παρά τη χρηματική βοήθεια της τρόικας, υπάρχει ένα έλλειμμα €1.7 δις εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων από τους φόρους. Η σκληρή ύφεση, και οι μεγάλες περικοπές, έχουν αφήσει τις επιχειρήσεις αλλά και τα άτομα με ελάχιστα χρήματα για να πληρώσουν φόρους, και πολλά κίνητρα για να αποφύγουν να εξοφλήσουν αυτά που χρωστάνε.

Το έλλειμμα αυτό αυξάνει, αφού η τρόικα των δανειστών παρακρατά €1 δισ περιμένοντας να δει ποιος θα προκύψει ως ο νικητής των επερχόμενων εκλογών, και αν θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της χώρας του.

Ακόμη όμως και αν δοθούν αυτά τα χρήματα, η Ελλάδα θα παλέψει για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Η παρατεταμένη λιτότητα κάνει το έργο της, αλλά και αυτό άλλων χωρών του ευρώ, πάρα πολύ δύσκολο.

Ένα βασικό στοιχείο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι και η είσπραξη περισσότερων φόρων από έναν πληθυσμό χρόνια εθισμένο στην φοροδιαφυγή. Ήδη, κάποιοι χρωστάνε σε φόρους  €45 δισ, ποσό που σύμφωνα με τους αρμόδιους αποκλείεται ποτέ να εισπραχθεί στο σύνολό του.

Όπως αναφέρει ο Ν. Μάιτος, μέλος του ΣΔΟΕ, η κρίση κάνει πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό των φοροφυγάδων, «και όταν τους εντοπίζουμε, δεν έχουν χρήματα». Πρόσφατα, το κλιμάκιο του πήγε στην Νάξο για ελέγχους, όπου αμέσως ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε την πινακίδα του ΙΧ τους, ώστε να προειδοποιηθούν οι κάτοικοι.

Ακόμη όμως και οι ίδιοι αυτοί που κυνηγούν την φοροδιαφυγή, αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των περικοπών, αφού δε έχουν καν βενζίνη για να πάνε να ψάξουν τους φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο του κράτους, οι αρχές εισέπραξαν 25% λιγότερα έσοδα τον Μάιο, από ότι πέρσι. Παράλληλα, ο στόχος των €50 δισ από τις ιδιωτικοποιήσεις έχει φανεί ανέφικτος, αφού οι ξένοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται.

Έτσι, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ψάχνει για το σχέδιο Β, που αφορά στο να μπει χέρι στα ευρώ που προορίζονται για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες πάσχουν από μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, εν μέσω της γενικευμένης αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω του φόβου της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, απαιτείται η έγκριση της τρόικας.

Πάντως, ως ένα βαθμό, οι αρχές πιστεύουν πως η νοοτροπία της φοροδιαφυγής άρχισε να αλλάζει, εν μέσω μιας επιθετικής εκστρατείας που ξεκίνησε με στόχο τους πιο πλούσιους Έλληνες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και πρώην πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών.

Το κράτος δίνει μια μεγάλη μάχη, αλλά όπως λένε οι αρμόδιοι, υπάρχει αντίδραση από πλευράς τραπεζών, οι οποίες παρεμποδίζουν το έργο τους, αρνούμενες να δώσουν στοιχεία πελατών τους, ή κωλυσιεργώντας τις έρευνες.

Έτσι, πολλές φορές ο χρόνος περνάει, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη των καταθέσεων των φοροφυγάδων. Για αυτό και οι αρχές στρέφονται εναντίον μικρότερων στόχων, που είναι και πιο εύκολοι στο να εντοπιστούν.

Όμως και εκεί συναντούν προβλήματα. Όπως αναφέρει υπάλληλος του ΣΔΟΕ, στη διάρκεια ελέγχων που έκαναν στην Σαντορίνη, οι ελεγκτές εντόπισαν έναν βενζινοπώλη που δεν έκοβε αποδείξεις. Όταν τον αντιμετώπισαν, ο άνδρας τους επιτέθηκε με ένα εργαλείο, βρίζοντας το κράτος που του κλέβει τα λεφτά του.

Υπάρχει όμως η ελπίδα πως το σύστημα της φοροείσπραξης θα εξορθολογιστεί μόλις υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

http://www.nytimes.com/2012/06/06/business/global/greece-warns-of-going-broke-as-taxes-dry-up.html?_r=3&smid=tw-share

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. GreekInLux avatar
    GreekInLux 06/06/2012 19:11:38

    κάτι λέγαμε ότι του κάνουν (του Τσίπρα) αβάντα τ'αμερικάνικα ΜΜΕ. Μπας και τον έδειχναν πρώτα για να ξέρει ο κόσμος ποιός είναι αυτός που θα το προκαλέσει όλο αυτό;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.