#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2012 09:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόσχα:«Πράκτορες» ξένων συμφερόντων οι ΜΚΟΤο κόμμα του Πούτιν, «Ενιαία Ρωσία», κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προτείνει την πλήρη αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασκούν πολιτική δραστηριότητα στη Ρωσία, αλλά χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Οι βουλευτές επιμένουν στην ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού μητρώου για όλους τους οργανισμούς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, και κατά τους συντάκτες του νομοσχεδίου, αποτελούν στην ουσία «ξένους πράκτορες». Ωστόσο, ο όρος αυτός δεν υπονοεί κατασκοπευτική δραστηριότητα και μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών, αλλά ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλου κράτους.

Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, οι «ξένοι πράκτορες» θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε ετήσιο λογιστικό έλεγχο, και να δημοσιεύουν κάθε έξι μήνες απολογισμό. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη δυνατότητα διεξαγωγής εκτάκτων ελέγχων, αιτία για την οποία θα μπορούν να είναι καταγγελίες πολιτών ή δημοσιεύματα για δραστηριότητες των συγκεκριμένων οργανώσεων, που έχουν ενδείξεις εξτρεμιστικής δράσης.

Χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό.

Στη Ρωσία υπάρχουν πάνω από 230 χιλιάδες κοινωνικές οργανώσεις, εκ των οποίων το 30% είναι ανενεργές. Μία φορά το χρόνο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ελέγχει τις δομές αυτές. Όμως, όπως γράφει η «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα», δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος για το πώς, από πού λαμβάνουν χρήματα, και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι πόροι που αποκτούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, το 70% των χρηματοδοτήσεών τους προέρχεται από τους προϋπολογισμούς ξένων κρατών, το 20% από πολυεθνικές εταιρίες, και ένα 10-15% από ιδιωτικές δωρεές.

Πολλές από τις «επιδοτήσεις» μάλιστα, είναι εκ του πονηρού. Ιδού τι λέγει στη «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» για την οργάνωση, «Ψήφος», η οποία συμμετείχε ενεργά στον έλεγχο των βουλευτικών εκλογών το Δεκέμβριο, ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Αλεξάντρ Σιντιάκιν:«Η οργάνωση το 2011 ξόδεψε 2 δις. δολάρια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πολύ λιγότερα. Είναι σαφές ότι το 2011 τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν ενόψει των τότε επικείμενων εκλογών, προκειμένου να δυσφημιστούν όλες οι πολιτικές διαδικασίες στη χώρα μας. Όλοι οι πολίτες λοιπόν έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι αυτή η οργάνωση εκτελεί καθήκοντα ξένου πράκτορα».

Αμερικανικό μοντέλο.

«Το νομοσχέδιο σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί τα πρότυπα της αντίστοιχης αμερικανικής νομοθεσίας», ανέφερε στη «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» πηγή στο Κρεμλίνο. «Από τις 230 οργανώσεις στη χώρα μας, μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες λαμβάνουν χρήματα από το εξωτερικό και η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ασχολείται με την πολιτική». Έτσι λοιπόν, την ιδιότητα του «ξένου πράκτορα» θα λάβουν μόνο εκείνες που η δραστηριότητά τους έχει πολιτική υφή. «Κατ’ αυτό τον τρόπο ορίζουμε νέους πολιτισμένους κανόνες παιχνιδιού», διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Στις ομοιότητες με το αμερικανικό δίκαιο αναφέρεται και η διευθύντρια του Ινστιτούτου μελετών και πρωτοβουλιών εξωτερικής πολιτικής, Βερόνικα Κρασενίννικοβα, η οποία εργάστηκε 4 χρόνια στις ΗΠΑ ως εκπρόσωπος της πόλης της Αγίας Πετρούπολης. Παρότι η Κρασενίννικοβα δεν ασκούσε πολιτική δραστηριότητα, υποχρεώθηκε να καταχωρηθεί ως «ξένος πράκτορας» και να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις για τη δραστηριότητά της.

«Ο “πράκτορας” πρέπει κάθε έξι μήνες να υποβάλει έκθεση για τη δραστηριότητά του, να καταθέτει αντίγραφα όλων των συμβολαίων, ακόμη και των προφορικών συμφωνιών», λέει η Κρασενίννικοβα.«Φυσικά, πρέπει να δίνει λογαριασμό για όλα τα χρήματά του, πόσα ήταν, και για ποιους σκοπούς δαπανήθηκαν». Οι ποινικές ευθύνες που προβλέπονται στις ΗΠΑ για την αθέτηση των νόμων, είναι αυστηρότερες από αυτές που προτείνουν οι ρώσοι νομοθέτες. Στην Αμερική ο παραβάτης μπορεί να τιμωρηθεί με 5 χρόνια φυλάκιση, ενώ πολλοί από τους Ρώσους βουλευτές θεωρούν ότι το θέμα μπορεί να κλείσει με ένα πρόστιμο.

Αντιδράσεις.

Η επικεφαλής του Κέντρου Μελετών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, «Transparency International Russia», Ελένα Πανφίλοβα, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι απαραίτητο, διότι δεν έχει καμιά σχέση με τη διαφάνεια. Η Πανφίλοβα σημειώνει ότι ο οργανισμός του οποίου ηγείται, και τώρα παραδίδει μεγάλο αριθμό από εκθέσεις «ούτως ή άλλως κάνει απολογισμό σε διάφορες αρχές, περνάει ετήσιο λογιστικό έλεγχο, αποστέλλει εκθέσεις στην εφορία, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, και στο διεθνές «Transparency International».

Με τη σειρά του, ο δικηγόρος της νομικής εταιρίας Levine Bridge, Αλεξάντρ Μπριάντσεβ, δηλώνει: «Με τη διατύπωση που επελέγη (“ξένος πράκτορας”), είναι σαφές ότι το κράτος χαρακτηρίζει όλες αυτές τις οργανώσεις ως ανάξιες της εμπιστοσύνης του». Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητα πως «αυτό το διάστημα, το νομοσχέδιο μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως έκφραση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση». 

(Στο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από «RBC-Daily», την «Kommersant» και τη «Ροσσίσκαγια γκαζέτα»)

http://rbth.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 09/07/2012 11:57:59

  Όχι παίζουμε!

 2. Εύα avatar
  Εύα 09/07/2012 16:57:56

  Ε ρε Πούτιν που μας χρειάζεται...

 3. Τάκης Μπ. avatar
  Τάκης Μπ. 09/07/2012 17:41:26

  Και στην Ελλάδα υπάρχουν ΜΚΟ (π.χ. ΕΛΙΑΜΕΠ). Εξαιρετικά κατατοπιστικό για το ρόλο των ΜΚΟ είναι το βιβλίο του Βασ. Μαρκεζίνη "Η Ελλάδα των κρίσεων", σελ. 149-170.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.