08/06/2010 21:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορούν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί να βρουν όραμα για την Ευρώπη;

Οι συναντήσεις ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Σαρκοζύ είναι συχνές. Πόσο όμως συνεννοούνται μεταξύ τους;

Ολοένα και περισσότερο αυξάνει η ανησυχία πως δεν υπάρχει κατανόηση ανάμεσα στην Καγκελάριο και στον Πρόεδρο. Το περασμένο φθινόπωρο η συμμετοχή σε εκδηλώσεις με μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα, όπως στην επέτειο από την Πτώση του Τείχους και στην επέτειο για τη λήξη του β΄ παγκ. Πολέμου, ολοκλήρωσε τη συμφιλίωση των δύο λαών.

Χθες ωστόσο, εντελώς ανεπάντεχα, αναβλήθηκε μία συνάντηση ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Σαρκοζύ στο Βερολίνο. Προφανώς λόγω διαφωνίας. Το κλίμα θα μπορούσε να βαρύνει ακόμα περισσότερο. Κάτι που είναι επικίνδυνο για την Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή πολλά προβλήματα ταυτοχρόνως: την οικονομική κρίση, την πτώση του Ευρώ, τους αδύναμους ηγέτες των Βρτξελλών και τα εσωστρεφή κράτη-μέλη. Η ΕΕ απειλείται από μία υφέρπουσα κατάρρευση. Μόνο η Μέρκελ και ο Σαρκοζύ θα μπορούσαν να εμφυσήσουν στην ΕΕ νέα δύναμη. Το πρόβλημα ωστόσο με την ΕΕ δεν είναι μόνο η σειρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή.

Η Ευρώπη δεν είναι ένα έθνος. Η ΕΕ είναι πολύ ετερογενής για να μπορέσει να επιβιώσει χωρίς ένα κοινό όραμα. Η ΕΕ χρειάζεται στόχους – όπως η Κοινή Αγορά και το κοινό νόμισμα, το Ευρώ.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επέλθει συμφωνία ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Σαρκοζύ. Τόσο όσον αφορά την οικονομική κυβέρνηση που εύχεται ο Σαρκοζύ αλλά και όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία που ζητά η Μέρκελ. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Οι πολίτες της ΕΕ δεν ξέρουν πώς θα συνεχίσει να πορεύεται η ΕΕ μετά την κρίση. Εκείνο που ξέρουν είναι ότι ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σαρκοζύ το γνωρίζουν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει πεί συχνά πως είναι έτοιμος για μεγάλες πράξεις από κοινού με τη Γερμανία. Η Καγκελάριος παρέμεινε μέχρι τώρα σκεπτική. Είναι πιά καιρός να πάρει κατά γράμμα τα λόγια του Σαρκοζύ.

Süddeutsche Zeitung

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.