#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια νέα παγκόσμια νομισματική ένωση γεννιέται

Οι χώρες με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο (BRICS-Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα,Νότιος Αφρική) ακολουθούν το παράδειγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και συστήνουν δεσμούς στενής συμμαχίας. Ο συνεργάτης της εταιρίας Ernst & Young, Ολέγκ Ντανίλιν, σχολίασε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των χωρών του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί.

[caption id="attachment_156100" align="alignnone" width="575" caption="Με την ένωση με τη Νότια Αφρική η BRICS αποκτάει μια νέα οικονομική, αλλά και πολιτική διάσταση. Πηγή: AFP / East News"][/caption]

ΕΡ.Στη σύνοδο κορυφής στο Δελχί λήφθηκε η απόφαση για τη δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης από τις χώρες-μέλη της BRICS. Η απόφαση αυτή σημαίνει τη μεταμόρφωση του Οργανισμού από ένα άμορφο σχηματισμό με ασαφείς στόχους, σε μια ολοκληρωμένη οικονομική ένωση;

ΑΠ.Οι χώρες της BRICS πραγματικά κινούνται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μια ολοκληρωμένης πολιτικής και οικονομικής ένωσης. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το κάνουν σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο που είχε κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τα μέλη της οποίας είχαν καθορίσει αρχικά τους οικονομικούς μηχανισμούς, και στη συνέχεια έθεταν τα πολιτικά θέματα.

ΕΡ.Διάφοροι αναλυτές έχουν επιστήσει επανειλημμένα την προσοχή στο γεγονός ότι μεταξύ των χωρών της BRICS υπάρχουν πολύ λίγα κοινά σημεία. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

ΑΠ.Αυτό δεν είναι απολύτως ορθό. Η ένωση της BRICS έχει αποκρυσταλλωθεί. Διαθέτει μια πολύ ισχυρή ιδέα που λειτουργεί ενωτικά, και υπάρχει η επιθυμία να ενισχυθεί κατακόρυφα ο ρόλος των χωρών-μελών της στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, διαμέσου αυτής της ένωσης. Αυτό συμβαίνει, χωρίς την παραμικρή νύξη για κοινό σύστημα ασφαλείας και οποιεσδήποτε στρατιωτικές πτυχές συνεργασίας, αφού οι εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης και τα οικονομικά συστήματα θα παραμείνουν διαφορετικά.

Ο μονοπολικός κόσμος και η επιβολή της πολιτικής θέλησης μιας Δύναμης έναντι όλων των άλλων, δεν είναι αποδεκτός πλέον από εκείνα τα αναπτυσσόμενα κράτη, τα οποία μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό, στη συγκεκριμένη ένωση δεν βρίσκονται ούτε η Τουρκία, ούτε και το Μεξικό, παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξής τους υπερβαίνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης ορισμένων χωρών της BRICS.

ΕΡ.Ποια οικονομικά και πολιτικά οφέλη θα αποφέρει στις χώρες της BRICS η δημιουργία της δικής τους Τράπεζας Ανάπτυξης και η μετάβαση στις συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα;

ΑΠ.Η δημιουργία της υπερεθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης των χωρών της BRICS και η σύσταση μηχανισμού αλληλοδανεισμού θα επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα δημιουργείται μια ισχυρότατη και σχεδόν ξεχωριστή δομή, η οποία θα συσσωρεύει επενδυτικούς πόρους από τις παγκόσμιες αγορές και θα τους διαθέσει σε αναπτυξιακά σχέδια στις χώρες της BRICS. Ειδικότερα, προς εκείνες τις κατευθύνσεις, τις οποίες οι ίδιες οι χώρες της BRICS θεωρούν ότι έχουν προοπτική. Ετσι, θα αυξηθεί η εθνική ανταγωνιστικότητα όλων αυτών των χωρών.

ΕΡ.Δεν αποτελεί αυτό μια «μικρή εκδίκηση» των ηγετών των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου για το ότι δεν τις άφησαν να ισχυροποιήσουν το ρόλο τους στο ΔΝΤ;

ΑΠ.Δεν νομίζω ότι πρόκειται για κάποια «μικρή εκδίκηση». Το θέμα έχει θεμελιώδη σημασία. Σε περίπτωση που θεσπιστεί η αρχή «μια χώρα-μια ψήφος», τότε αυτό θα σημαίνει ένα νέο Bretton Woods (το τελεσίγραφο των ΗΠΑ όσον αφορά τις αρχές λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων). Για παράδειγμα, η ψήφος της Βραζιλίας στην Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζεται κατ’ αναλογία με το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο. Λίγο παραπάνω από 2%. Στην περίπτωση της δημιουργίας της Τράπεζας Ανάπτυξης των χωρών της BRICS, βάσει της αρχής «μια χώρα-μια ψήφος», το μερίδιο της Βραζιλίας θα είναι 20%.

ΕΡ.Τι ρόλο θα παίξει η δυναμική των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μέσα στην BRICS; Δεν είναι πιθανό ότι η νέα οικονομική ένωση να αποβεί, κατά πρώτο λόγο, συμφέρουσα για την Κίνα, και όχι για τη Ρωσία ή την Ινδία;

ΑΠ.Η δυναμική των εμπορικών σχέσεων στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει πρωταρχική σημασία. Σημαντική είναι η πραγματική διάθεση όλων των χωρών της BRICS για άμεσες επενδύσεις. Αυτή υπάρχει και είναι πολύ σημαντική. Εννοείται ότι η Κίνα, ως η χώρα που διαθέτει τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα έχει μια τάση κυριαρχίας. Δεν πιστεύουμε όμως ότι θα είναι η μοναδική χώρα που θα έχει όφελος από αυτή την ένωση. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών η νομισματική διαφοροποίηση, οι αμοιβαίες επενδύσεις και η έστω μερική έξοδος από το δολάριο και το ευρώ.

ΕΡ.Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των χωρών μας σε εθνικά νομίσματα;

ΑΠ.Το να μιλά κανείς σήμερα για περιορισμό του εμπορίου μεταξύ των χωρών της BRICS δεν είναι απόλυτα ορθό. Ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου αυξάνεται, και μάλιστα με πολύ ταχείς ρυθμούς. Αυτός, εξαρτάται από τη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, η οποία με τη σειρά της καθορίζεται από το αυξανόμενο επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος του πληθυσμού των χωρών της BRICS. Και αυτό είναι το μισό σε όλο τον κόσμο.

Οι παράγοντες εκείνοι, οι οποίοι δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμπορίου, είναι κυρίως: Το υψηλό κόστος και η χαμηλή παραγωγικότητα, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία. Το ανεπαρκές τεχνολογικό επίπεδο της παραγωγής, το οποίο στη Ρωσία εξαρτάται από την προσέλκυση επενδύσεων. Οι ανωμαλίες στην οικονομία, όπως είναι η προτεραιότητα στην ανάπτυξη των τομέων παραγωγής και διάιθεσης πρώτων υλών σε βάρος της ανάπτυξης των μεταφορών, των επικοινωνιών, των υπηρεσιών και της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Αυτές εξάλλου, καθορίζουν τη θέση της χώρας στο διεθνές σύστημα καταμερισμού εργασίας.

ΕΡ.Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Μόσχα προβλέπεται να μετατραπεί σε διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο;

ΑΠ.Η σύσταση της BRICS ταιριάζει ιδιαίτερα με την αντίληψη της δημιουργίας διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου στη Ρωσία, εφόσον θα μπορέσουμε να εμφανιστούμε όχι μόνο ως χώρα που παρέχει την πλατφόρμα, τους βολικούς κανόνες παιχνιδιού, και την υποδομή για εξωτερικές επενδύσεις, αλλά και ως κράτος με πολύ μεγάλο επενδυτικό δυναμικό για άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις κεφαλαίων των χωρών της BRICS.

ΕΡ.Δεν θα επιδιώξει άραγε η Κίνα να ενεργήσει με γνώμονα το δικό της όφελος; Δεν θα εμφανιστεί στον κόσμο ένα νέο διεθνές αποθεματικό νόμισμα (γιουάν) και δεν θα αλλάξει ο ρόλος του ρουβλιού στην παγκόσμια οικονομία;

ΑΠ.Μακροπρόθεσμα το γιουάν μπορεί να γίνει μερικώς μετατρέψιμο νόμισμα. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την ενδεχόμενη παγκόσμια τάση αποφυγής των νομισματικών ρίσκων, αυτό θα αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή. Η ενίσχυση του γιουάν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία, καθώς μειώνει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό λοιπόν, η διαδικασία θα είναι πολύ αργή. Ωστόσο, η καθιέρωση του μηχανισμού πολλαπλών πιστώσεων ανάμεσα στις χώρες της BRICS μπορεί να κάνει τα νομίσματα των χωρών μερικώς μετατρέψιμα μεταξύ τους και να ενισχύσει τις θέσεις και τη ζήτηση του καθενός από αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του ρουβλιού, απέναντι στο δολάριο.

http://rbth.gr/articles/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μανιάτης avatar
    Μανιάτης 14/04/2012 11:06:22

    Πράγματι, βρισκόμαστε σε περίοδο ριζικής αναδιάθρωσης των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Οι υιοθετημένες και επιβεβλημένες αρχές των χρηματοπιστωτικών και εμπορικών συναλλαγών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αποτελούν απλά το σημείο εκκίνησης δραματικών ανακατατάξεων σε όλους τους τομείς των διακρατικών σχέσεων.
    Κύριο χαρακτηριστικά θα είναι η αβεβαιότητα, οι εντάσεις και ο αμείλικτος ανταγωνισμός τόσο μεταξύ γιγάντων παραγωγών (πολυεθνικές εταιρίες), όσο και μεταξύ στρατηγικά ισχυρών κρατών. Η θεσμοποιημένη μορφή στρατηγικών συμμαχιών δημιουργεί εξ αντικειμένου διάθεση περιχαράκωσης και αντιπαράθεσης. Θα υπάρξουν συνθήκες και προϋποθέσεις επιτυχούς διαχείρισης της ιστορικής εντροπίας, ώστε να επιτευχθεί εξισορρόπηση συμφερόντων και σχέσεων;
    Η απάντηση δε μπορεί να είναι ούτε θετική ούτε αρνητική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.