#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/06/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, θέτει σε κίνδυνο και την ΑσίαΗ Σεούλ ίσως να είναι το καλύτερο σημείο στην Ασία, από όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Η κατάρρευση της Ν. Κορέας το 1997, μετέτρεψε μια τοπική οικονομική κρίση σε παγκόσμια, όπως σίγουρα θα κάνει και μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Ν. Κορέα μπόρεσε και επανήλθε δριμύτερη, κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να το καταφέρει η Ελλάδα.

Υπάρχει μια ακόμη διαφορά. Τα τεκταινόμενα της Ευρώπης έχουν την δυναμική να είναι πολύ πιο καταστροφικά από αυτά που ήταν για τον υπόλοιπο πλανήτη τα αντίστοιχα της Ασίας πριν από 15 χρόνια. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μπορεί κάλλιστα να συμπαρασύρει μαζί της και την Ισπανία, που αποτελεί την 12η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο γεννά το ερώτημα: Είναι η Ασία προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια κρίση, πολύ μεγαλύτερη από την δική της; Μάλλον όχι.

Όπως λέει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής του LGT Group της Σιγκαπούρης Simon Grose-Hodge: «Το κλειδί για την Ασία δεν είναι το αν θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά το πώς… μια άτακτη έξοδος αυξάνει τις πιθανότητες διάχυσης, αυξάνει την αποφυγή ρίσκων από πολλούς  και πλήττονται οι πιο ασταθείς αγορές, όπως είναι η Ασία. Το 2008 μας έδειξε πως όσο μεγαλύτερο είναι το σοκ, τόσο μεγαλύτερη και η πανικόβλητη απομάκρυνση από τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, ασχέτως του αν ευσταθεί ή όχι  ο πανικός».

Σε αναφορά του για την ασιατική έκθεση απέναντι σε ένα χαοτικό ελληνικό διαζύγιο, οι αναλυτές της Moody’s F. Gibson και G. Levine είναι ελαφρώς αισιόδοξοι. Όπως λένε, οι ασιατικές επιχειρήσεις, και οι Ασιάτες πολιτικοί, βρίσκονται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν μια κρίση.

Η πιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες της Ασίας στο να αυξήσουν τις ανταλλαγές, ενώ οι επιχειρήσεις κατέστρωσαν σχέδια για να βρουν εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων και προμήθειας υλικών, προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια αναστάτωση.

Από την άλλη, υπάρχουν και άσχημα νέα, κυρίως επειδή τα προβλήματα του ευρώ μπορεί να οδηγήσουν σε μια άνευ προηγουμένου αποσταθεροποίηση. Η βασική ατμομηχανή της ασιατικής ανάπτυξης είναι η Κίνα, η οποία δεν είναι τόσο έτοιμη όσο παλιά. Στη διάρκεια της τελευταίας κρίσης, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc. η Κίνα ξεκίνησε  πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, κερδίζοντας το στοίχημα, επιτυγχάνοντας τεράστια ανάπτυξη. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, σημείωσε ανάπτυξη 8.1%.

Είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνεχίσει έτσι, παρόλο που δείχνει να προετοιμάζεται, με βάση τις μειώσεις των επιτοκίων της τελευταίας εβδομάδας.

Σε μια πρόσφατη αναφορά της, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της χώρας China International Capital Corp προέβλεψε πως μια ελληνική κατάρρευση μπορεί να μειώσει την κινεζική ανάπτυξη κατά 6.4% φέτος, κάτι που θα αποτελέσει ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.

Για μια χώρα που αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, κάτι τέτοιο ενέχει πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές αναταραχές.

Το ίδιο ευάλωτη είναι και η Ιαπωνία. Η προτίμησή της ως ασφαλές καταφύγιο, έχει οδηγήσει το γεν σε μια υψηλή αντιστοιχία απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, πλήττοντας τον καίριο εξαγωγικό της τομέα, ενώ  εμποδίζει  την ανάκαμψη από τον περσινό σεισμό και το τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Το σοκ της Lehman Brothers συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Ιαπωνία. Οι τράπεζές της απέφυγαν τα τοξικά προϊόντα που κατασπάραξαν την Wall Street, οδηγώντας κάποιους στη σκέψη ότι τελικά η χώρα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση χωρίς σημαντική ζημιά. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, η Ιαπωνία επλήγη από την εξάρτησή της στις εξαγωγές και το σύστημα διαμοιρασμού των μετοχών που υπάρχει για να αποφεύγονται οι βίαιες εξαγορές. Κάτι που  οδήγησε στην διάχυση των απωλειών με το που έπεσαν κάθετα οι χρηματαγορές. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τους επόμενους μήνες.

Το πραγματικό δράμα θα το δούμε πρώτα απ όλα στις πιο ανοιχτές οικονομίες της Ασίας, που εξαρτώνται πλήρως από τις εξαγωγές, οι οποίες έχουν ελάχιστη περιοριστική νομοθεσία επί των κεφαλαιαγορών. Μια νέα λοιπόν διάχυση θα σημάνει μια εκ νέου βαθιά ύφεση στο Χονγκ Κόνγκ, στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, στην Ταϊβάν και στην Ν. Κορέα.

Η ζημιά μπορεί να περιοριστεί κάπως, αφού η Ασία πρόλαβε και ενίσχυσε τις τράπεζες, ενώ συσσώρευσε και συναλλαγματικά αποθεματικά. Όμως, οι πιστωτικές αγορές, η απαίτηση για εξαγωγές και οι εισροές ξένων επενδύσεων, εγγυώνται ότι  η Ασία θα ζήσει μια μεγάλη αναστάτωση. Ανάλογα με τις επιπτώσεις που  θα προκαλέσει η Ελλάδα, θα υπάρξουν και μεγάλες προκλήσεις για τους Ασιάτες πολιτικούς.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ασίας θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προστατεύσουν την οικονομική της πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας. Και αν χρειάζεται να αυξήσουν τον δανεισμό για να μεγαλώσουν την ανάπτυξη, ας το κάνουν. Τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα σε έναν κόσμο όπου τα ρίσκα του αποπληθωρισμού είναι μεγαλύτερα απ αυτά του πληθωρισμού. Μπορεί να χρειαστούν και έλεγχοι επί των κεφαλαίων, αρκεί να εφαρμοστούν με σύνεση.

Μια επιπλέον δοκιμασία θα προκύψει αν τυχόν η αμερικανική Federal Reserve ξεκινήσει έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ χωλαίνει. Οι Ασιάτες πολιτικοί  έχουν αποδειχθεί δημιουργικοί, όσον αφορά στον περιορισμό της πλεονάζουσας ρευστότητας όταν αυτή τείνει να τροφοδοτεί φούσκες. Η νέα πρόκληση αφορά στον έλεγχο και πρέπει να διασφαλιστεί  ότι τα χρηματοοικονομικά συστήματα δεν θα πλημμυρίσουν με ζεστό χρήμα.

Καθώς η Ευρώπη καταρρέει, η Ασία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο. Σίγουρα, είναι σε καλύτερη θέση απ ότι πριν 15 χρόνια για να αντεπεξέλθει. Απλά, δεν είναι σίγουρο αν αυτό θα αρκέσει στο να αντιμετωπίσει την από Δυσμάς κρίση, που έρχεται να ανταποδώσει την εξ Ανατολών κρίση του 1997, που κόντεψε να βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη στην ύφεση.

bloomberg.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. S.P. avatar
    S.P. 13/06/2012 07:55:28

    Σιγά βρε παιδιά, μη λέτε τόσα πολλά!
    Διότι έτσι καλλιεργείτε την άποψη σύριζα: οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να μας σώσουν. Αν είναι δυνατόν. Όταν ξυπνήσουμε από αυτό το όνειρο, θα είναι πολύ αργά: θα βρισκόμαστε με το 25% της αγοραστικής μας δύναμης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.