#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαφιόζικη… χρεοκοπίαΥδροκέφαλο «κράτος»  είχε δημιουργηθεί στη Σικελία, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ιταλικού τύπου, που παρομοιάζουν το ωραίο νησί της Μεσογείου με την προβληματική Ελλάδα (επιτυχής παρομοίωση, αφού στη Σικελία βρίσκονται οι περισσότερες πόλεις που ιδρύθηκαν από Έλληνες).

Τεράστιο κόστος διαχείρισης -όσο έχουν δεκαπέντε συνολικά ιταλικές περιφέρειες- δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι, μεγάλες υποχρεώσεις για ένα νησί που έχει σφραγίσει τη μοίρα του με τη γέννηση της Μαφίας. Για τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, το συνολικό χρέος της Σικελίας που ξεπερνά τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει χτυπήσει καμπανάκι πανικού, καθώς θεωρεί ότι η «μαύρη τρύπα» της Ιταλίας θα ήταν μικρότερη αν η διαχείριση των δημοσιονομικών της νήσου ήταν πιο διαφανής.

O Μόντι άρχισε μάλλον αργά να αναρωτιέται τι γίνεται στη Σικελία, που απασχολεί 83% περισσότερους υπαλλήλους από την πλούσια Λομβαρδία με τους διπλάσιους κατοίκους. Κινητοποιήθηκε ύστερα από τις προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Βιομηχάνων και υπευθύνου για την περιφέρεια της Σικελίας, Ιβαν Λο Μπέλο, ο οποίος διεμήνυσε στη Ρώμη ότι το νησί ετοιμάζεται να χρεοκοπήσει και να κηρύξει στάση πληρωμών. Το έλλειμμα της περιφέρειας του ιταλικού νησιού ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Μόντι συνάντησε χθες επειγόντως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για το ζήτημα της Σικελίας, που απειλεί να συμπαρασύρει στη χρεοκοπία ολόκληρη την Ιταλία.

Εν μέσω της  πίεσης των αγορών που αναγκάζουν τη Ιταλία να δανείζεται με υψηλά επιτόκια, η χρεοκοπία της Σικελίας, θα οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή. Το προηγούμενο της χρεοκοπίας αρκετών αυτόνομων ισπανικών περιοχών αρκεί για να δημιουργήσει πανικό στη Ρώμη.

Η διαφάνεια στον ιταλικό νότο και ιδιαίτερα στη Σικελία, είναι αμφισβητήσιμη, καθώς ανεξάρτητες έρευνες αποκαλύπτουν πως η Μαφία συνεχίζει να ασκεί έλεγχο στην περιοχή. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Εuroispes, η Μαφία διεισδύει στην ανάληψη δημοσίων έργων και παρεμβαίνει στην υπογραφή συμφωνιών με τους τοπικούς άρχοντες. Η «ομερτά» (ο όρκος σιωπής) εξακολουθεί να ισχύει στο νησί και το 93% των μεγάλων έργων ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ιταλία έχει πληρώσει αποζημιώσεις στην Ε.Ε. για έργα που δεν ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους ή για έργα που συμφωνήθηκαν και δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Δημόσιο.

Περισσότεροι υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την κυβέρνηση της Βρετανίας που στοιχίζουν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συντάξεις δακτυλογράφων που αγγίζουν τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ, ένα διευθυντικό στέλεχος κάθε πέντε υπαλλήλους, δεκάδες χιλιάδες δασοφυλάκων… Αυτό είναι το τίμημα για τη διευρυμένη αυτονομία της περιφέρειας της Σικελίας που μετρά 65 χρόνια. Οι προσλήψεις φίλων και συγγενών των αξιωματούχων του περιφερειακού συμβουλίου για μία θέση που δημιουργείται επί τούτου (για παράδειγμα η πρόσληψη ειδικού γεωπόνου με αρμοδιότητα τα σπάνια φυτά που κοστίζει 150.000 το χρόνο) ή αμέτρητων εποχιακών υπαλλήλων.  Ο υπό παραίτηση Σικελός περιφερειάρχης, Ραφαέλε Λομπάρντο, στον οποίο η ιταλική κυβέρνηση επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, καθώς βρίσκεται στην εξουσία από το 2008, ζητεί επίμονα μια συνάντηση με τον Μόντι για να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει κατακρατήσει τις επιδοτήσεις και τα κονδύλια που προορίζονταν για τη Σικελία, λέγοντας ότι αν αυτά είχαν δοθεί, σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

20.288 υπάλληλοι. Συνολικά, μαζί με τους έκτατους φθάνουν τους 140000, όλοι όσοι εργάζονται στην περιφέρεια.

7.000 οι εμπειρογνώμονες και οι ειδικοί

26000 δασοφύλακες (στη Λομβαρδία είναι 460)

1.385 υπάλληλοι εργάζονται στο Παλέρμο. Στην προεδρία της βρετανικής κυβέρνησης, στο Λονδίνο, οι υπάλληλοι είναι 1.337

176 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο της Σικελίας.

20.000 ευρώ το μήνα λαμβάνει κάθε περιφερειακός σύμβουλος της Σικελίας.

21,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στοιχίζουν οι  συντάξεις των πρώην περιφερειακών συμβούλων.   

363.000 ευρώ στοίχισαν πέρυσι τα έξοδα παραστάσεως.

Αλίκη Κοτζιά, στον Ελεύθερο Τύπο  

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 19/07/2012 09:53:35

  Οσο η κρίση προχωράει, τόσο το πρόβλημα της Ελλάδας θα επανέρχετραι στις πραγμάτικές του διαστάσεις, του 2% δηλαδή. Ο Ρομάνο Πρόντι ήξερε προφανώς εκ των έσω τι έλεγε όταν δήλωνε οτι το πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να λυθεί σε 5 λεπτά αν το αποφασίσουν οι Γερμανοι...

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/07/2012 09:53:46

  Καλημέρα. Φυσικά, και με κίνδυνο να εκνευριστούν οι μετανωτερικοί μας ανθρωπιστές, αδέρφια μας δεν είναι οι Σικελοί;

  • abc avatar
   abc @ Νίκος Αργεάδης 19/07/2012 10:14:31

   Καλά εμάς. Τους πιάσαμε κώτσους και μας έβαλαν στην ΕΕ. Τούς αδελφούς μας της Σικελίας δεν τους προσέξανε? Δεν είχαν ακουστά περί Μαφίας? η μήπως τους λάδωσε κι αυτούς?

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ abc 19/07/2012 17:42:52

    Εμείς πιαστήκαμε κώτσοι και μπήκαμε σε αυτήν την μαλακία την Ε.Ε.

    Καταραμένη η ώρα και η στιγμή. Σκατά στο ευρωπαικό όραμα.
    ας μην γινόμαστε αστείοι. Εδώ σχεδόν το 1/3 της ευρωζώνης έχει μηνόνιο!

 3. avanti avatar
  avanti 19/07/2012 10:40:05

  Ούνα ράτσα, ούνα φάτσα..... εμάς τους νότιους τι μας ήθελαν στην μουχλιασμένη ένωσή τους.... δεν συμβαδίζουν η μούχλα με τον ήλιο και την θάλασσα....

  • abc avatar
   abc @ avanti 19/07/2012 12:06:55

   Kάποιο όφελος είχαν προφανώς . Αυτοί δεν κάνουν φιλανθρωπίες. Αλλωστε το θεωρούν παράνομο να δίνουν χρήματα σε κάποιον αν δεν δουλέψει παραπάνω απ' την αξία τους για να τα πάρει και να προκύψει και το όφελος...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ abc 20/07/2012 11:15:41

    Καλά, εσείς δεν έχετε ακούσει τίποτε για "κουτόφραγκους" ;
    Τζάμπα καυχιόμαστε (εμείς, οι Σικελοί κτλ) ότι είμαστε οι μεγάλοι μάγκες και τους πιάνουμε "αμερικάνους";
    Για να το λέμε, κάτι ξέρουμε !!!
    Αυτοί δεν κάνουν φιλανθρωπίες, αλλά εμείς είμαστε η Μητέρα Τερέζα!! Με τους μαφιόζους παπαδοπαίδια συνοδείας...

    • abc avatar
     abc @ Ο Θείος 21/07/2012 00:13:37

     Αρα είμαστε πάτσι Θείε?

 4. man8os avatar
  man8os 19/07/2012 11:44:48

  Αιωνια Ελληνικη η Σικελια, ακομη και αν με την αφηνιασμενη Ρωμη και τους ενα εκατομυριο εισβολεις η γλωσσα και η θρησκεια μπορει να αλλαξαν, η ψυχη οχι.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/07/2012 12:13:57

  Πώς άρχισαν όλα αυτά, ανατολικά και δυτικά του Ιονίου;
  h**p://www.antinews.gr/2010/07/27/55285/#comment-495431

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.