#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως πρέπει να διαλυθεί η ΕΕ και να επανέλθει η ΕΟΚ;Από την αρχή της κρίσης, οι πολιτικοί, και οι κυβερνήσεις, προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να σωθεί το ευρώ και η ΕΕ. Μήπως όμως θα έπρεπε να καταργηθούν;

Μπορεί η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη; Πρέπει; Αυτά είναι ερωτήματα που συζητιούνται παντού. Το πραγματικά ουσιαστικό όμως ερώτημα είναι μήπως η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει τόσο το ευρώ, όσο και την προοπτική μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Το ευρωπαϊκό πείραμα που ξεκίνησε με στόχο την ομοσπονδιακή Ευρώπη, καθώς και η υιοθέτηση του ευρώ, είναι οι αιτίες της σημερινής κρίσης, τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε, αντί για τις επιδράσεις της.

Η σύγκριση με τις ΗΠΑ, που κάνουν οι ευρωπαϊστές, είναι λάθος. Οι ΗΠΑ είναι ένα κυρίαρχο κράτος, στο οποίο επιλέγουν να ζήσουν ελεύθερα κάποιοι πολίτες. Η ΕΕ όμως είναι ένα ομοσπονδιακό σχήμα, αποτελούμενο από κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη, που το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν είναι η παραδοσιακή εχθρότητα και οι συγκρούσεις. Και βέβαια, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στήθηκε η ΕΕ, η αποφυγή δηλαδή των ιστορικών συγκρούσεων.

Το πρόβλημα είναι, ότι βάσει αυτού του ισχυρισμού, η πρώην οικονομική κοινότητα (ΕΟΚ), ήταν ήδη επιτυχής όσον αφορά τον στόχο της. Δεν υπήρχε δηλαδή ανάγκη για κάτι περισσότερο. Δεν χρειάζονταν μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Η ΕΟΚ ήταν ότι πρέπει ως βάση για μια διασυνδεδεμένη πανευρωπαϊκή οικονομία, χωρίς να χρειάζεται να στηθεί το πανάκριβο, και σύνθετο οικοδόμημα που ονομάζεται ΕΕ.

Η μόνη βιώσιμη διέξοδος από τα σημερινά προβλήματα είναι η επιστροφή στην οικονομική συνομοσπονδία κρατών, δηλαδή στην ΕΟΚ.

Δεν χρειάζεται αυτή να είναι ακριβώς όπως ήταν η προηγούμενη μορφή της, αλλά μπορεί να έχει μια πιο χαλαρή δομή από αυτήν που ισχύει σήμερα. Μια δομή που θα διατηρήσει τον οικονομικό συντονισμό και την συνεργασία, αλλά θα αποφύγει την πολιτική ενοποίηση. Μια δομή που θα επισημοποιήσει τον διπλωματικό διάλογο αλλά που θα αποφύγει την νομισματική εναρμόνιση.

Η ιδέα πίσω από μια ομόσπονδη Ευρώπη είναι το ευρώ, το οποίο γεννά τους σημερινούς φόβους. Αν η Ελλάδα περνούσε μια παρόμοια με την σημερινή κρίση, μέσα στα πλαίσια της ΕΟΚ, οι επιπτώσεις θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

Αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΟΚ είχαν το δικό τους νόμισμα, τα σημερινά φοβερά σενάρια που προκύπτουν από μια πιθανή έξοδο χώρας από την ευρωζώνη, δεν θα ήταν και τόσο φοβερά.

Σίγουρα, σε μια παγκόσμια διασυνδεδεμένη οικονομία, ο κίνδυνος διάχυσης μιας κρίσης δεν παύει να ισχύει, ακόμη και χωρίς το κοινό νόμισμα. Όμως, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κράτη, μέσα σε μια ημί-ομοσπονδιακή κατάσταση, που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, τότε η απειλή της μεταδοτικότητας γίνεται πιο εμφανής.

Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να απεμπλακεί η ΕΕ από το ευρώ και στην συνέχεια να εγκαταλειφτεί το όνειρο της ομόσπονδης Ευρώπης, με στόχο την σύσταση μια οικονομικής  συνομοσπονδίας  κυρίαρχων κρατών. Μπορεί σαν διαδικασία αυτό να είναι κοπιαστικό και χρονοβόρο, αλλά όσο κωλυσιεργεί η Ευρώπη, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα. Μια καλοσχεδιασμένη και οργανωμένη επιστροφή στο μέλλον, προς μια δομή τύπου ΕΟΚ είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να λυθούν τα δομικά και θεσμικά προβλήματα και όχι μόνο η τρέχουσα κρίση.

Υπάρχουν σήμερα πολλά συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ που δεν επιτρέπουν την σκέψη για διάλυσή της. Τα συμφέροντα αυτά δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. Υπάρχει μια ολόκληρη ιδεολογία που στηρίζει την ομόσπονδη Ευρώπη, αλλά και το ευρώ. Και όπως ξέρουμε, οι ιδεολογίες μπορούν τόσο να ξεκινήσουν αλλαγές, όσο και να τις αποτρέψουν.

Η επαναφορά ενός δοκιμασμένου συστήματος, όπως αυτού της ΕΟΚ, είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Πως θα έμοιαζε ένα τέτοιο σύστημα; Κατ’ αρχήν, η μετάβαση θα έπρεπε να είναι διάφανη, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για τις αγορές και τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Οι λαοί και οι θεσμοί θα πρέπει να ξέρουν τα επόμενα βήματα. Η αβεβαιότητα θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο.

Το πρώτο στέρεο βήμα θα ήταν η συντονισμένη διαμόρφωση της απαραίτητης νομοθεσίας κάθε χώρας της ΕΕ, με σκοπό την επαναφορά των εθνικών τους νομισμάτων και η επανασύσταση των κεντρικών τραπεζών ως την μοναδική νομισματική αρχή της χώρας, στη συνέχεια θα ακολουθούσε η διάλυση της ΕΚΤ.

Μόλις το κάθε κράτος βγάλει στη κυκλοφορία το δικό του νόμισμα, μπορεί το ευρώ να καταργηθεί. Στην περίοδο της μετάβασης, το κάθε νόμισμα θα πρέπει να συνδεθεί με τον χρυσό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.

Μόνο όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω, μπορεί επιτέλους να απομακρυνθεί και η πολιτική στρώση της ΕΕ, και να καταργηθεί η προεδρία της. Οι επίτροποι θα πρέπει να παραμείνουν, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος συντονισμός, και η επίβλεψη της νέας συνομοσπονδίας. Όσον αφορά στην ενιαία στάση σε ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, αυτές θα πρέπει να σιγουρευτούν μέσω της δημιουργίας ενός μηχανισμού συνεννόησης και συντονισμού.

Πρέπει να θυμόμαστε, πως μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και της παλαιότερης ΕΟΚ,  η όποια συναίνεση ήταν πάντα ελλιπής, με συνέπεια να μην υπάρχει ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια σκηνή.

Τέλος, το ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να διατηρηθεί στην σημερινή του μορφή, με την προϋπόθεση όμως ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα συνεχίσει να έχει την ίδια πολιτική και νομική εξουσία με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

lse.ac.uk

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ avatar
  ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 22/06/2012 11:59:47

  Αν η αρχή της Ευρώπης βρίσκεται στον μύθο της αρπαγής της από τον ΔΙΑ , τότε η συνέχεια της θα βρίσκεται σε ένα άλλο μύθο, του ΙΑΝΟΥ

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/06/2012 12:37:10

  Στρέϊντζ, όπως πάντα οι μεταφράσεις σου είναι εξαιρετικές.
  Βέβαια, από τους Άγγλους αυτό που λένε περίμενα. Από την άλλη όμως, η ωρίμανση της Ελλαδικής πολιτικής κάστας και του κρατους θα σηματοδοτούνταν από την αποβολή των δογματισμών του τύπου " ή Ευρώπη ή τίποτα..." (παλιότερα με το "η Ελλάδα ανήκει στη Δύση"). Πρέπει να εμπεδώσουμε πως η Ελλάδα πρωτίστως ανήκει στον εαυτό της. Όλα τα άλλα είναι τακτικισμοί μιας γενικότερης εθνικής στρατηγικής που στηρίζεται σε υγιή και δυναμική οικονομία, πράγμα που προυποθέτει την ύπαρξη ελίτ με εθνική συνείδηση, που λείπει.
  Αυτό βιώνουμε τώρα. Την συνισταμένη ολων των -ναι!- ανθελληνικών (και διεθνοφασιστικών) πρακτικών της κυβερνώσας τάξης που αντί να λύνει τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας συσσώρευε πολλαπλάσια και ταυτόχρονα έκανε ψυχολογικό πόλεμο (με την λαθρομεταναστευση, με το διοικητικό αλαλούμ, με τις επιδοτήσεις και άλλα πολλά) στους Έλληνες. Τα επιφαινόμενα σε διάφορα επίπεδα, πχ στο εκπαιδευτικό με τις Ρεπούσιες ανοσιουργίες, στην γεωργία με την καταστροφή της παραγωγής, στη βιομηχανία με την αποβιομηχάνιση κλπ, αποτελούν ακριβώς τον Προκρούστειο ζουρλομανδύα της διεθνοφασισιστικής παγκοσμιοποίησης που θα καθυπόταζε τους Έλληνες και θα τους καθήμαζε ως διακριτή εθνική ομάδα (με δικό τους ισχυρό κρατος και δυναμική κοινωνία). Βέβαια η ντόπια ελίτ δεν νοιαζόταν αν "χανόμαστε" αφού πληρωνόταν καλά για τις υπηρεσίες της. Γι' αυτό αν ξανακούσετε τα περί των υποχρεώσεών μας στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών να τα αποκρούσετε με μιά απλή κουβένυτα. "Πρώτα η Ελλάδα". Ναι, η Ευρώπη πρεέπι να γίνει (καθ' ότι -μην βαυκαλίζεστε- δεν ήταν μέχρι τώρα) προνομιακός χώρος δρασης της χώρας μας. Επί πλέον όμως, έχουμε υποχρέωση να εμπεδώσουμε την κυριαρχία μας στον ζωτικό μας χώρο στη Μεσόγειο διότι μόνο έτσι θα μας υπολογίζουν. Όχι όπως τώρα...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Νίκος Αργεάδης 22/06/2012 13:14:07

   Νίκε Αργεάδη,

   Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου!

 3. αγαθός avatar
  αγαθός 22/06/2012 15:03:33

  ωραι ολα ,αφου επιστραφουν τα δανεικα πρωτα ...

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/06/2012 15:42:28

  Μην περιμένετε από τον αγγλοσαξωνικό τίποτε περισσότερο από το να παίζουν την Κασσάνδρα της καταστροφής της Ευρωπαικής Ένωσης. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι πάντοτε το πώς θα σωθεί η έμμεσα συνδεδεμένη με το δολάριο βρετανική λίρα και η ύπαρξη του ευρώ υπονομεύει την προοπτική αυτή όχι τόσο λόγω δυναμικής του ευρώ όδο δυνατοτήτων ανάπτυξης μέσω αυτού. Εμείς ως Έλληνες δεν πρέπει να τσιμπάμε καθόλου από τέτοιες "συμβουλές" αγγλοαμερικανών

 5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/06/2012 15:43:02

  από τον αγγλοσαξωνικό τύπο

 6. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 22/06/2012 21:22:53

  Πολύ καλές "ενορατικές" θεματικές επιλογές, κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει εναλλακτικά σχέδια αντίδρασης.... αφού έχει ορίσει πρώτα τα εκ των ων ουκ άνευ.

 7. anonymous avatar
  anonymous 22/06/2012 21:47:44

  Πάγια θέση της Αγγλίας είναι ότι η ΕΕ πρέπει να περιοριστεί μόνο στην οικονομική ένωση για να εξάγουν τα προϊόντα τους. Τα υπόλοιπα δεν τους ενδιαφέρουν.

 8. hlias avatar
  hlias 24/06/2012 19:46:20

  Η Ε.Ε. ειναι δημιουργημα της αγγλοσαξωνικης και εβραικης σκεψης, στις οποιες ενεδωσαν αβιαστα και οι ευρωπαικες...
  Το παλαιον ειδους πολεμου αντικατασταθηκε απο την "ειρηνικη συμπλοκη των συμφεροντων"...ειναι τοσο απλο...
  Η Ευρωπαικη ενωση δεν προκειται να διαλυθει...ή τουλαχιστον δεν υπαρχει η προθεση για κατι τετοιο...
  Τουναντιον η προθεση φαινεται να ειναι να προεκταθει παγκοσμιως ,εφοσον καμφθουν βεβαια καποιες εναπομεινασες αντιστασεις...ειτε ειρηνικα ειτε ενοπλως...
  Εν ολιγοις θα βραζουμε στο ιδιο ζουμι κυριοι ...οποιο κιαν ειναι αυτο...ειτε μας αρεσει ειτε οχι και ...ειρηνικα παντα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.