03/09/2009 00:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λιώνει ο πάγος στις σχέσεις Ρωσίας Ουκρανίας

Η Ρωσία και η Ουκρανία μάλλον  φαίνεται πως τα βρήκαν μεταξύ τους στο ζήτημα του φυσικού αερίου, όπως ανέφερε η Ουκρανή πρωθυπουργός Yulia Tymoshenko, αμέσως μετά τη πρόσφατη συνάντησή της με τον Ρώσο ομόλογό της Vladimir Putin. Εδώ και μερικά χρόνια, οι πολλές διαφορές μεταξύ των δυο κρατών είχαν ως επίκεντρο το ζήτημα του φυσικού αερίου και μάλιστα οι διαφορές αυτές οδήγησαν και στη περσινή διακοπή της ροής του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε επιλύσει όλα τα προβλήματα» δήλωσε η Tymoshenko και συνέχισε: «Όλες οι πιθανές  κρίσεις επί του θέματος έχουν εξαφανισθεί οριστικά».

Η Ρωσία προμηθεύει το ¼ του φυσικού αερίου της Ευρώπης, και το περισσότερο διέρχεται μέσω αγωγών μέσα από  ουκρανικό έδαφος. Οι συνεχείς διαμάχες σχετικά με το θέμα των ουκρανικών εισαγωγών ρωσικού αερίου, έχουν πολλές φορές οδηγήσει τις δυο χώρες σε κρίση.

Οι σχέσεις μεταξύ του Vladimir Putin και της δημοφιλούς  Tymoshenkο, είναι κλειδί εν όψει των επερχομένων προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας την 17 Ιανουαρίου. Οι πρόσφατες στενές σχέσεις μεταξύ του  Putin και της Tymoshenkο, οδηγούν στο συμπέρασμα πως  η Μόσχα την στηρίζει προεκλογικά προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της στη πρώην σοβιετική αυτή χώρα. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev. Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει με τους Ευρωπαίους πίσω από τη πλάτη των Ρώσων, ότι απαγορεύει τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, ότι παραποιεί την ιστορική πραγματικότητα στα σχολικά βιβλία, ότι εμποδίζει τη πρόσβαση στη ρωσική ναυτική βάση της Κριμαίας, ότι απελαύνει  Ρώσους διπλωμάτες ως δήθεν κατάσκοπους και τέλος ότι προμήθευσε με πολεμοφόδια τους Γεωργιανούς, στη διάρκεια της περσινής τους  πολεμικής σύρραξης με τη Ρωσία.

Η κατάσταση πάντως στην Ουκρανία δεν είναι καθόλου ρόδινη. Ο κάποτε λαοπρόβλητος πρόεδρος Viktor Yushchenko, ο εθνικός ήρωας της πορτοκαλί επανάστασης, έχει χάσει κάθε πολιτικό έρεισμα. Η αποδοχή του κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά με τη διαφθορά να κυριαρχεί και την οικονομική κατάρρευση να καραδοκεί στη χώρα.

Στη συνάντηση πάντως που έλαβε χώρα, και που όπως φαίνεται ήταν εποικοδομητική, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να καταργήσουν και μια προηγούμενη αμφιλεγόμενη ρήτρα, που υποχρέωνε την Ουκρανία να καταναλώνει συγκεκριμένη ποσότητα αερίου, ειδάλλως θα έπρεπε να πληρώνει πρόστιμα. Το Κίεβο επέμενε εδώ και καιρό πως δεν χρειάζεται τόσο πολύ αέριο λόγω και των  οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης «Παραμένουμε στενοί εταίροι στη σφαίρα της οικονομίας… αλλά εκτός από ενεργειακά θέματα έχουμε και πολλά άλλα να συζητήσουμε.»

 Washington Post &  foreignpolicy.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Karmacedon avatar
    Karmacedon 03/09/2009 01:21:46

    Δοξα και τιμη στο πιο γνωστο κοτσο της διεθνους σκηνης

  2. gagarin avatar
    gagarin 03/09/2009 21:45:10

    Καλή εξέλιξη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.